bedaki na cesti

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:

Vem kaj so dnevne luči, ampak v zakonu kolikor vem piše, da morajo biti prižgane ZASENČENE luči, kar pa tisto spodaj niso.

Ne, to ne piše (več). Zdaj v 71 členu piše:
(1) Voznik motornega vozila ali skupine vozil mora voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi.

In kaj spada pod "dnevne svetilke"? Pozicijske spadajo sem noter ali kam?
smile-1.gif

Ne.

Kam pa?
smile-1.gif

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
340
11
18
Dnevne - Zasenčene zgornje luči, LED trakci, dnevne luči ko so montirane LOČENO od MEGLENK in niso MEGLENKE. (dnevne luči in MEGLENKE nimajo istih ŽARNIC)
Pozicijske - Za označevanje avta. Ponavadi svetijo ob dnevnih,nočnih lučeh
Nočne - Zasenčene zgornje luči
Dolge - Če ti sveti ona modra lučka na armaturki in se ti nasproti pelje srebrni Golf V, ti bom jebal mater =)

Da še ti razložim stikalo:
Nula - Pri starejših (ponavadi uvoženih) avtih ne sveti nič. Pri novejših svetijo ALI zgornje zasenčene luči ALI spodnje zasenčene luči ALI Led trakec in ponavadi zadnje (pri nekaterih novejših ne)
AUTO - Če ma avto senzor svetlobe, se ob zmanjšani svetlobi (npr. predor) avtomatsko prižgejo prednje zasenčene luči in zadnje luči (prednje zasenčene se prižgejo,če že niso, ponavadi pri avtih z Led trakci)
Pozicija - Prižgane prednje pozicijske in zadnje luči (tudi popularno na cesti pri nekaterih), pri naknadni vgradnji LED trakcev jih nekateri vežejo na pozicijo
Nočne - Vedno vklopljene prednje ZGORNJE zasenčene luči in zadnje luči (pri nekaterih avtih imajo zgornje zasenčene luči pri stikalu na nulo malo manjšo svetilnost,da se 'šparajo' žarnice), stikalo 'dovoli' uporabo dolgih luči

Po domače na hitro spisano,če pa še zaj ne razume, pa na UE vrnit izpit. =)

Aja. Pa stikalo 1x ali 2x poteg proti vozniku SMRTNO NEVARNO,če je izpolnjen isti pogoj kot pri dolgih
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Če si mogoče meni pisal/odgovarjal, ne skrbi zame, ker vedno obrnem stikalo do položaja, kjer lahko podnevi vključim tudi dolge luči in bodo te delovale če bi jih vklopil. Nimam teh težav z lučmi...je pa zakon neumno spisan in tisti, ki ga je spisal bi moral leteti...pa tisti inženirji, ki so se zmislili spredaj imeti tako "prižgane" luči in zadaj ugasnjene tudi. Res ne vem kaj so mislili s tem ko so zadaj izklopili luči...a bo avto manj goriva porabil ali kaj?
Mi je pa všeč, ko mamo doma prejšnjo generacijo Mazde 6, da tudi če imaš na auto svetijo luči tudi zadaj, spredaj pa so zasenčene in tako bi moralo biti pri vseh avtih, ko bi bilo na auto...so pa pri Mazdi naredili bedarijo in sedaj pri tanovi zadaj luči ne svetijo več.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Zakaj? Sem se tako navadil, ko sem delal v luki, kjer morajo biti luči prižgane, ki pa so prižgane le ko obrneš stikalo do konca...
Mi je postala že "avtomatika"
smile-1.gif

Meni ni to problem storiti, je pa veliko drugim voznikom problem...pa zakaj ne bi tega storil, obrnil stikala?
smile-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.573
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Podnevi jaz tega ne počnem, ko avto zalaufam se luči pač avtomatsko prižgejo, dolgih pa ne rabim. Še ponoči na krajših relacijah sploh ne obrnem stikala, saj dolge luži zelo malo uporabljam.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Jaz sem se navadil obrniti stikalo.
To je spet vse odvisno od tega kje potekajo te relacije...ali so od mesta do mesta oz. po mestu ali kje drugje, kjer je malo luči.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Pri večini avtov s senzorjem (pravzaprav pri vseh, ki jih poznam), se dolge v položaju stikala avto normalno vklopijo, ko senzor prižge kratke luči.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Ja, to itak...ampak pri teh pa ne gorijo zadnje luči (ne vem če sploh pri kakem gorijo zadnje luči, razen prejšnje generacije Mazde 6 za katero vem da gorijo...pa velikokrat ko je megla oz. malo slabše vreme še vedno ne gorijo...sem videl ta scenarij že velikokrat)
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
To je pa res (sicer sem pa točno to napisal par postov nazaj). Gorijo pa zadnje pri nekaterih Audijih (A5, če se ne motim, pa še kašen) nekaterih letnikov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.267
7.040
113
pri taščici
Pri meni na merivi 04 gori ob dnevnih lučeh vse razen armature in dolgih(blendam lahko). Zato marsikdaj kako kratko vožnjo tudi ponoči opravim kar z dnevnimi lučmi.
Kdaj bo pa še tisto stikalo sukal
wink-1.gif

Car: upam da ti zadaj ponoči kaj sveti ob dnevnih lučeh

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Danes na Celovški ob 13.35 - kamikaza v srebrnem MB CL (AMG), z zatemnjenimi šipami.

Najprej je izsilil mene, potem je avto pred mano prehitel po avtobusni postaji, nato pa se je postavil na pas za zavijanje levo in šel naravnost. Kolikor sem ga uspel videti, je še naprej izvajal neke akrobacije. Fun fact: do križišča z obvoznico (od mojega uvoza z AC) je s svojo vožnjo uspel pridobiti dolžino treh avtomobilov.
tongue-1.gif

Upam, da nasproti pripelje šleper ali tank in ne kakšna mlada družina, ko mu enkrat ne bo zneslo...

Na pasu za levo, od kjer je potem mojstrsko prehitel celo kolono.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Fun fact: do križišča z obvoznico (od mojega uvoza z AC) je s svojo vožnjo uspel pridobiti dolžino treh avtomobilov.
Na sliki je recimo za 5 dolžin avtomobilov pred tabo... se pravi si od tu naprej razliko zmanjševal?
shocked-1.gif

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.737
109
63
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Upam, da nasproti pripelje šleper ali tank in ne kakšna mlada družina, ko mu enkrat ne bo zneslo...
Če ni sam značka AMG ampak dejansko, mu bo vedno zneslo... večja je verjetnost, da se bo sam razkantal na kakem ovinku.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
to je problem kaznovanja, vedno hujše je...naj se uvedejo jebene kamere na semaforjih in hopsa ujame ali lepo položnica na dom, če ne plača pa uklonilni zapor pa odvzem avta....zakaj v tujini ni problema?

I

Izbrisan uporabnik #488

rahel odvzem brez smerokaza

takoj nato cijazenj

se spomni na ženo

brez znaka na avtobusno

izgled avta priča o vsesplošni nemarnosti in brezbrižnosti

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Zaradi fisheye leče verjetno zgleda dlje kot v resnici, vprašanje je tudi hitrost.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
pa saj vidiš bemflo na levem pasu, tu je ene 20 dolžin avtov vmes... neskončno, itak je pa pri naslednjem belem avtu že tabla za kraj, tako da bi že tako moral zmanjševat hitrost
evil.gif