bedaki na cesti

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
A mi lahko kdo tuki samo tole pove, če se sme.

Ali lahko imam jaz podnevi meglenke namesto dnevnih luči na moji Seat Cordobi, brez da bi me policaji ustavili ali ne?
smile-1.gif

Pač jbg, so meglenke, ampak če že ima večina novih avtov luči vžgane samo tiste spodaj, kjer so pri starih meglenke...
Vem da moraš imeti po zakonu prižgane ZASENČENE luči, kar pa tiste nove dnevni niso...

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Ne smeš imeti -> kaznuje se s kaznijo.

Tisto so dve funkcije v eni, torej dnevne + meglenke kar ti misliš ali pa "corner" light. Meglenko lahko prižgeš samo ob zmanjšani vidljivosti semizdi pod 50 m, če si npr. na avtocesti pa voziš en za drugim nimaš kaj prižigat, sploh pa zadnje ne (razen zadnji v koloni če je gosta megla).

Slej kot prej ti bodo blendali, ko te pa policaj opazi pa bo kazen -> tudi policaji se dandanes že malce spoznajo na avtomobile!

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
340
11
18
Lahko se voziš z meglenkami,če ti paše. Še preden pa boš dobil kazen,pa boš mel verjetno že obe razbiti,še posebej,če te jaz srečam kje na cesti. Na [cenzura] mi gredo taki ljudje, najbolj ko je dež, da se sveti cesta kot v las vegasu.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Zakaj pa bi sploh vozil z meglenkami, namesto z normalnimi lučmi
confused-1.gif
Ampak tile meglenkarji bi res morali dobiti manual za uporabo meglenk pri nakupu avta...

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Saj ne vozim z meglenkami, samo zanima me, ker ti novodobni oh in sploh avti imajo tisto kot dnevne luči, ki to niso!
Zakaj potem policaji ne dajejo kazni tistim, ki imajo tiste dnevne luči tam spodaj? Vsaj kolikor vem ZASENČENE luči niso tam spodaj no, če pa so, pa naj mi pokažejo s stikalom, ko ga obrnejo do konca, da ni na AUTO, pa da vidimo katere luči bodo prižgane (za VW grupo vem, da če obrneš do konca, da ni na AUTO tiste luči ne bodo gorele, isto velja še za marsikatero drugo znamko).
Do sedaj sem trikrat imel prižgane meglenke in to samo zato, ker se ni videlo skorajda nič pred sabo. Niti ko pade rahla do zmerna megla jih ne vžgem, ker ni potrebe. Dokler ni tista res orng megla je bz jih met prižgane.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Meglenke svetijo zelo malo "naprej" in večji del ob straneh, tako da so v večina primerih po avtocesti brezpomena, sploh če imaš xenonke. Če pa tega nimaš, pa verjamem da se opazi razlika
smile-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Saj ne vozim z meglenkami, samo zanima me, ker ti novodobni oh in sploh avti imajo tisto kot dnevne luči, ki to niso!
Zakaj potem policaji ne dajejo kazni tistim, ki imajo tiste dnevne luči tam spodaj? Vsaj kolikor vem ZASENČENE luči niso tam spodaj no, če pa so, pa naj mi pokažejo s stikalom, ko ga obrnejo do konca, da ni na AUTO, pa da vidimo katere luči bodo prižgane (za VW grupo vem, da če obrneš do konca, da ni na AUTO tiste luči ne bodo gorele, isto velja še za marsikatero drugo znamko).
Do sedaj sem trikrat imel prižgane meglenke in to samo zato, ker se ni videlo skorajda nič pred sabo. Niti ko pade rahla do zmerna megla jih ne vžgem, ker ni potrebe. Dokler ni tista res orng megla je bz jih met prižgane.

Tebi pa ni čisto jasno, kaj so dnevne luči, ne?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Priznam, meni tudi ni čisto jasno to pri novejših avtih. Kakor si predstavljam, ko vžgeš avto, se prižgejo dnevne luči, ki so nameščene tam, kjer imajo starejši avti meglenke in tudi izgledajo kot meglenke? Zvečer pa prižgeš oz. se same prižgejo kratke luči, te dnevne luči pa ugasnejo? Pa še nekaj: Zakaj hudiča je potrebno, da se ob uporabi smernega kazalca prižge še "meglenka" na tisti strani, kamor zavijaš? Popolnoma nepotrebno...
Mi lahko kdo to pojasni, ker glede teh luči pa res ne vem.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
A mi lahko kdo tuki samo tole pove, če se sme.

Ali lahko imam jaz podnevi meglenke namesto dnevnih luči na moji Seat Cordobi, brez da bi me policaji ustavili ali ne?
smile-1.gif

Pač jbg, so meglenke, ampak če že ima večina novih avtov luči vžgane samo tiste spodaj, kjer so pri starih meglenke...
Vem da moraš imeti po zakonu prižgane ZASENČENE luči, kar pa tiste nove dnevni niso...
Evo, za takšna vprašanja je pa naslov te teme še kako resničen.
bonk.gif

Najboljše je, da se kar sam "pofočka"....

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Priznam, meni tudi ni čisto jasno to pri novejših avtih. Kakor si predstavljam, ko vžgeš avto, se prižgejo dnevne luči, ki so nameščene tam, kjer imajo starejši avti meglenke in tudi izgledajo kot meglenke? Zvečer pa prižgeš oz. se same prižgejo kratke luči, te dnevne luči pa ugasnejo? Pa še nekaj: Zakaj hudiča je potrebno, da se ob uporabi smernega kazalca prižge še "meglenka" na tisti strani, kamor zavijaš? Popolnoma nepotrebno...

Da ti ponoči pri zavijanju osvetli "mtrvi-temni kot" križišča ali ceste. Čeprav te megelnke oziroma liči svetijo ravno. Lahko da se motim. Nekje, nekoč gledal prispevek na to temo.
LP

laibach123

Pripravnik
18. mar 2012
217
0
16
Citat:
Uporabnik Car pravi:Zakaj hudiča je potrebno, da se ob uporabi smernega kazalca prižge še "meglenka" na tisti strani, kamor zavijaš? Popolnoma nepotrebno...

zakon

Guru
16. maj 2008
8.823
849
113
toti Maribor
Ko se boš vozil po neki vukojebini, kjer je ovinkasta cesta in tema kot v rogu boš videl kako prav ti pridejo te meglenke, ki se prižigajo ob zasuku volana ali vklopu smerokaza. Zelo pametna zadeva, ki pa jo v mestu žal ne opaziš zaradi javne razvetljave. Kolikor vem imajo tisti avti ki imajo meglenke kot dnevne luči dvojne žarnice. Ene za dnevne in ene za meglo.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:

Tebi pa ni čisto jasno, kaj so dnevne luči, ne?

Vem kaj so dnevne luči, ampak v zakonu kolikor vem piše, da morajo biti prižgane ZASENČENE luči, kar pa tisto spodaj niso. Če pa so pa prižgi avto, in obrni do konca stikalo, da ni na AUTO, pa boš videl katere luči bodo prižgane...ko imaš stikalo obrnjeno do konca svetijo ZASENČENE luči...iz teh pa lahko daš tudi dolge, iz tistih spodaj pa ne moraš vklopiti dolgih luči.

Citat:
Vozniki motornih vozil morajo tudi podnevi voziti s prižganimi zasenčenimi lučmi. Zasenčene luči morajo oddajajti asimetrični svetlobni snop, ki sveti od 40 - 80 m.
To je iz cpp-ja.
Torej tiste luči spodaj oddajajo snop, ki sveti od 40-80m? Zakaj potem vgrajujejo še ZASENČENE luči? Saj jih ne rabiš, če pa te svetijo dovolj.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Dnevne luči so lahko nameščene praktično kamorkoli znotraj določenega območja na nosu avta. Poglej malo, kje vse imajo avti ledice, ki so dnevne luči. V samih lučeh, v maski, spodaj v odbijaču ... Ko prižgeš (ali se prižgejo same) kratke, nekatere dnevne ugasnejo, nekatere ne. Za dnevne štejejo tudi kratke luči (lahko z zmanjšano svetilnostjo).
Pri zavijanju se ne prižge meglenka, ampak (včasih v isto ohišje vgrajena) smerna luč. Enkrat sprobaj, boš ugotovil, da pride zelo prav, da luči svetijo, kamor pelješ, ne kamor gleda vzdolžna osa avta (kar ni vedno isto).
Ravno v naslednjem AM bo precej dolg članek o lučeh, takšnih in drugačnih. Reflektorske, projektorske, LED, halogenke, smerne, lasr, matrix ... Malo razloženo kaj je kaj, kako deluje ipd ... Pa malo primerjave.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:

Vem kaj so dnevne luči, ampak v zakonu kolikor vem piše, da morajo biti prižgane ZASENČENE luči, kar pa tisto spodaj niso.

Ne, to ne piše (več). Zdaj v 71 členu piše:
(1) Voznik motornega vozila ali skupine vozil mora voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:

Vem kaj so dnevne luči, ampak v zakonu kolikor vem piše, da morajo biti prižgane ZASENČENE luči, kar pa tisto spodaj niso.

(1) Voznik motornega vozila ali skupine vozil mora voziti v cestnem prometu s prižganimi dnevnimi svetilkami ali zasenčenimi žarometi.

In kaj spada pod "dnevne svetilke"? Pozicijske spadajo sem noter ali kam?
smile-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Dnevne luči so lahko nameščene praktično kamorkoli znotraj določenega območja na nosu avta. Poglej malo, kje vse imajo avti ledice, ki so dnevne luči. V samih lučeh, v maski, spodaj v odbijaču ... Ko prižgeš (ali se prižgejo same) kratke, nekatere dnevne ugasnejo, nekatere ne. Za dnevne štejejo tudi kratke luči (lahko z zmanjšano svetilnostjo).
Pri zavijanju se ne prižge meglenka, ampak (včasih v isto ohišje vgrajena) smerna luč. Enkrat sprobaj, boš ugotovil, da pride zelo prav, da luči svetijo, kamor pelješ, ne kamor gleda vzdolžna osa avta (kar ni vedno isto).
Ravno v naslednjem AM bo precej dolg članek o lučeh, takšnih in drugačnih. Reflektorske, projektorske, LED, halogenke, smerne, lasr, matrix ... Malo razloženo kaj je kaj, kako deluje ipd ... Pa malo primerjave.
Hvala za razlago!
zmaga.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:

In kaj spada pod "dnevne svetilke"? Pozicijske spadajo sem noter ali kam?
smile-1.gif

Ne.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.422
2.777
113
Corner light so smesne, ko delajo podnevi, pr ne tolk pametnih avtih ala Fiat, pa kaksen Polo.