bedaki na cesti

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik afroC pravi:
Pešci imajo VEDNO prednost pred ostalimi udeleženci v prometu, vendar 95% voznikov motornih vozil tega ne spoštuje.

Malo si oglejte kako je s tem pri naših severnih sosedih, tam vozniki ustavijo samo da se pešec PRIBLIŽUJE prehodu. Pri nas pa je potrebno skoraj praviloma pogumno stopiti pred približujoč se avto, saj ti v nasprotnem primeru pač NIHČE ne ustavi. Vozniška kultura pri nas je pač na psu.

Se mi je že večkrat zgodilo, da sem ustavil pešcu, ker je čakal na pločniku ob prehodu, potem pa ni hotel oz. ni šel čez.
13.gif
Če nočeš iti čez prehod se potem odmakni od prehoda za pešce, ne pa da stojiš ob prehodu. Problem je tudi ta, da se veliko njih meni po telefonu, pa niti ne spremlja kaj se dogaja okoli, pa stojijo ob prehodu in gledajo v vse smeri, pa ne vejo kaj naj naredijo.
In ja, tako kot je napisal @Daniel, pešec bi MORAL dvigniti roko, ko hoče iti čez prehod za pešce.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Citat:
Uporabnik afroC pravi:
Pešci imajo VEDNO prednost pred ostalimi udeleženci v prometu, vendar 95% voznikov motornih vozil tega ne spoštuje.

Malo si oglejte kako je s tem pri naših severnih sosedih, tam vozniki ustavijo samo da se pešec PRIBLIŽUJE prehodu. Pri nas pa je potrebno skoraj praviloma pogumno stopiti pred približujoč se avto, saj ti v nasprotnem primeru pač NIHČE ne ustavi. Vozniška kultura pri nas je pač na psu.

Se mi je že večkrat zgodilo, da sem ustavil pešcu, ker je čakal na pločniku ob prehodu, potem pa ni hotel oz. ni šel čez.
13.gif
Če nočeš iti čez prehod se potem odmakni od prehoda za pešce, ne pa da stojiš ob prehodu. Problem je tudi ta, da se veliko njih meni po telefonu, pa niti ne spremlja kaj se dogaja okoli, pa stojijo ob prehodu in gledajo v vse smeri, pa ne vejo kaj naj naredijo.
In ja, tako kot je napisal @Daniel, pešec bi MORAL dvigniti roko, ko hoče iti čez prehod za pešce.
467716-post_slo.gif

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
ksz.

Kar se tiče jestovega videa...jaz bi počakal kot pešec in kot voznik
smile-1.gif
je izgleda odvisno od karakterja človeka.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Me je včeraj ostro prehitel, še bolj agresivno zaviral pred mano in na veliko trobil ter krilil z rokami (ni bil Predin
wink-1.gif
) model s 'hitro' frizuro in lepo nasončen, ki očitno ni vedel, da se vozi po coni 30, kjer je kar velikokrat radar (Pokopališka).
Sem ustavil na prvem parkingu in počakal da je odpeljal.
Bo pač mlad umrl, če se bo toliko jezil
wink-1.gif

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
To ni še nič.

Pred časom sem v BTC-ju vozil po Ameriški ulici proti Šmartinski.
S hitrostjo, ki se mi je zdela ustrezna glede na prehode za pešce vsakih 50 metrov.
V vzvratnem ogledalu sem spremljal, kako se mi je silovito bližal en mojstrski voznik.
Kmalu me je dohitel.
In se je že ves živčen začel presedati in poskakovati na sedežu, njegov zaripel obrazek pa se je svetil skozi vetrobransko steklo.
Po nekaj sekundah sva prišla do krožnega križišča.

In je stopil na plin ter krožno križišče odločno prevozil kar po angleško - po levi strani.

Potem sva pa na križišču s Šmartinsko skupaj čakala pred semaforjem.

Priznam, da so mi med čakanjem prišli na misel nekateri nepozabni citati Georga Carlina.

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
Citat:
Uporabnik afroC pravi:

Zaradi takega nacina razmisljanja smo tam kjer smo... Promet je vec kot boj za prednost in pa kdo ima prav ter kdo je mocnejsi...od kod ti ideja da ima pesec vedno prednost? Od kod sploh vam ideja da ima kdorkoli prednost.

To ni igra privilegirancev... Ce je vsak malo uvideven, bo vsem udelezencem lazje... Vecina vas pa se raje prepira kdo ima bolj prav....

afroC: kje je izrecno napisana prednost pesca?
Nasprotniki afroja: kje pise da.ima katerikoli od ostalih udelezencev prednost?

Kdaj se boste naucili da so pravila napisana kot smernice, in se jih je treba drzati razumno in ne kazati svoje premoci in nadvlade? Ko je v igri zivljenje socloveka ki mora nositi breme odgovornostti se hitro zgodi da je vpleten kdo od nasih... In takrat se vse obrne.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Car pravi:
V glavnem samo dobri, beri dragi, avti. Folk vzel lizing, nima pa za benz....
rolleyes-1.gif

Ja tako na uč sami dragi avti. Citroen Xsantia, Peugeot 206, 10 let star BMW7, 10 let star Megan, 15 let stara alfa 156. Lizing do smrti.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Citat:
Uporabnik KAALman pravi:
Citat:
Uporabnik afroC pravi:

Zaradi takega nacina razmisljanja smo tam kjer smo... Promet je vec kot boj za prednost in pa kdo ima prav ter kdo je mocnejsi...od kod ti ideja da ima pesec vedno prednost? Od kod sploh vam ideja da ima kdorkoli prednost.

To ni igra privilegirancev... Ce je vsak malo uvideven, bo vsem udelezencem lazje... Vecina vas pa se raje prepira kdo ima bolj prav....

Kdaj se boste naucili da so pravila napisana kot smernice, in se jih je treba drzati razumno in ne kazati svoje premoci in nadvlade? Ko je v igri zivljenje socloveka ki mora nositi breme odgovornostti se hitro zgodi da je vpleten kdo od nasih... In takrat se vse obrne.

"ZPrCP

41. člen

(vožnja z vozilom na prehodu za pešce)

(1) Na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali ga ne ureja pooblaščena uradna oseba, morajo vozniki in drugi udeleženci cestnega prometa omogočiti pešcem varno prečkanje vozišča, ki so na prehodu ali stopajo nanj.

(2) Določba prejšnjega odstavka tega člena se uporablja tudi na prehodu za pešce na kolesarski stezi ali drugi prometni površini.

(3) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, ki ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena.

(4) Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk."

Izrecno ne piše da je prednost pešca absolutna, med vrsticami pa se tako bere. Ker je pešec najšibkejši prometni udeleženec, sploh ni dvoma da ima "absolutno" prednost, seveda je tu metanje pred avtomobile oz. ignorantski odnos do ostalih prometnih udeležencev izključen.

Večina pešcev se dejansko obnaša zelo neodgovorno, ne prepričajo se, če lahko vozišče prečkajo varno. Po drugi strani pa pet in več vozil z enako ali višjo stopnjo ignorance namerno spregleda pešca, ki obupan čaka na robu prehoda in mu na koncu ne preostane drugega, kot da pogumno stopi na prehod in upa na srečen razplet.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.650
2.697
113
še v SLO - ampak komaj
Zdaj pa še citiraj iz veljavnega zakona. ZVCP je že nekaj let "pokojni".

ON (na tisti posnetek)
Pešec ima "prednost", če je že na prehodu in za njega ne velja semafor "preko" otoka. Je pa vseeno precej "junaško" stopil na prehod. Celo toliko "junaško", da je na meji kršitve 83. člena ZPrCP.
tongue-1.gif

Pod črto - dobro, da se ni kaj zgodilo in dobro, da se iz takih primerov vsi nekaj naučimo.

In tako kot je že zgoraj omenjeno - če bomo kot prvo vsi izpolnjevali naše obveznosti v prometu (beri: pazili na druge) bomo vsi lažje in predvsem živi prihajali s ceste domov.

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik KAALman pravi:
Citat:
Uporabnik afroC pravi:

zmaga.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Pravkar doživel: Stal sem pri semaforju na katerem je gorela rdeča luč. Nasproti pa je s polno hitrostjo skozi križišče pripeljal velik traktor, voznik pa je veselo govoril po telefonu in sploh ni opazil, da je peljal skozi rdečo!
bonk.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Na drugi strani je podaljšana rdeča luč, ampak je bila 100% že zdavnaj ugasnjena, saj je takrat, ko sem pripeljal do križišča tam že stal en avto pri rdeči luči, pa tudi le cca. 10 sekund po tistem, ko je traktor priletel skozi križišče se je prižgala zelena luč.

Group_Therapy

Dvojček št. 2
18. jul 2007
7.339
1
38
@Car
Verjetno je bil prostovoljni gasilec, zadnjič sem na FB bral, da oni tudi skozi rdečo hitijo v gasilne domove.