Naložbe, vzajemni skladi...

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.802
278
83
Največja slovenska vas
Lahko kakšno mnenje, kater ETF bo v roku 10-15 let dobro delal? Sam imam naloženo v dveh, Vanguard S&P 500 in iShares MSCI Australia na T212. Tudi sam zasledujem strategijo DCA na mesečni ravni oz. ob konkretni padcu dam notri kak € več. Naložbena/življenska zavarovanja mi niso preveč pri srcu, saj jemljejo previsoke provizije (imam sklenjeno eno pri Prvi). Delnice z izplačili dividend so mi zelo všeč, vendar je problem, ker je potrebno javljati dohodek. Kje je se možnost "pasivnega" dohodka?

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.290
761
113
Ne vem sicer konkretno o cem je takrat tekla debata ampak najvecji (hitri) donosi so ob tveganih zadevah. Zagotavljanje likvidnosti v gradbenem sektorju, resevanje pred izvrsbami itd. Ampak to vse med pravnimi osebami ker pri fizicnih gre za zlorabo cloveske nesrece.
Zadnjic sem se spomnil da sem pri 19 imel idejo da bom se ukvarjal z ovcerejo… vse ze “preracunal” in po 14 dneh sanjarjenja ugotovil da nimam travnika kjer bi se moja “delovna sila” pasla :))))
Eno tako hitro vprašanje, poznaš mogoče kakšnega Gimplja?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
mogoče čisto konkretno katere in ali vedno iste ETFe?

Na dolgi rok gledas, da je accumulated. To pomeni, da konec leta ne izplačujejo dividend, ampak da se reinvestira. Zotrj ne placujes davka vdako leto na dividende. Po 14l5 letih davka ni.

npr I500.DE (to je ameriska varianta - S&P500) ali pa IWDA (svet). To sta konkretno dve klasiki

Imas se xeon, ki se giba po obtestnih merah za evro. Alternativa varcevalnemu racunu. Preden zraste za 2% prodaš (normirani stroski), da ni davka, naslednji dan ponovno kupiš. Malo več dela, ampak recimo 2x/leto max, pa spet ni tok...

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
Sem registriral IBKR "joint acconut" in na obeh računih nastavil varnostni 2FA (en preko mobilnega APP, drugi pa spintan papir za v sef).
A še kakšna posebnost, na katero moram biti pozoren pred nakupom?

Hvala

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.291
523
113
Ali je to OK pri N26? Je kdo prebral ves drobni tisk... ?

SmartSelect_20250127_201123_N26.jpg

Posnetek zaslona 2025-01-28 194818.jpg

Want to live in the moment while planning for the future? With N26, buy stocks and ETFs right from your phone, with unlimited free trades for all memberships. It's simple and easy to use, and you can start with as little as €1. With all the tools you need to build your financial wealth in one place, you can manage your investment portfolios without having to download another app. In just a few taps, get a complete overview of your portfolio, gains, and losses.

Thanks to fractional shares which allow you to buy fractions of stocks and ETFs, you can build up your portfolio at your own pace. You can also set up a fully-flexible automated investment plan — available for free with all our stocks and ETFs. Start exploring the world of stocks and ETFs.

Available for eligible customers only. Trading stocks and ETFs with N26 is fee-free. Note that fund issuers may charge their own ETF management fees directly.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.605
1.297
113
Matematika štima…. Je pa to ista fora kot v trgovinah popusi DO 50%
potem pa imajo samo neki par nogavic za 50% ostalo pa vse manj

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.291
523
113
Tistih 10% mi ni jasnih. Oglašujejo tako, kot, da je garantiranih...

Ter ko želim brskat med ETFi, ne najde nobenega. Samo delnice...

Sem še malo poklikal. Izbereš koliko na mesec želiš investrirat. Potem pa izbereš v katere delnice. Predvidevam, da potem mesečno se delnice same kupujejo? Nimajo pa noeben slovenske.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.291
523
113
Sklepam da ce imas kritje se order avtomatsko izvrsi vsak mesec.
tako tudi jaz razumem ja.

prednost mi je to, da ne potrebujem še enega appa, da nimam stroškov, kot trenutno pri iliriki, ne potrebujem nobenega kontaktirat za nakup/prodajo, samo klik klik ko se spomnem oz gre celo samo.

edino nikjer nisem zasledil kako je z dividendami.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.393
7.496
113
To za dividende te zanima v primeru etf ali delnic? Pri delnicah ce pride do izplacila jih pomoje dobis na racun. Pa pol sam prijavo delas. Pri etf pa izberi akumulacijskega (ce so) in se reinvestirajo.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

erikson

Guru
25. avg 2007
22.752
6.516
113
Kako v takem primeru izgleda prijava za odmero davka FURS-u? Glede na to, da moraš navesti datum nakupa. To bi moral potem ob prodaji navesti vse datume in vrednosti posameznega nakupa v evrih?

Ilirika za svoje stranke uredi poročanje.