A so spet kej oropal?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
TETRA itak ni mišljen kot nek sistem, po katerem bi se komunicirale strogo zaupne zadeve brez dodatne kriptološke zaščite.
Je pač le moderna zamenjava za stare FM VHF in UHF sisteme.

Sicer pa še vedno ne moreš kupit TETRA sprejemnik iz škatlice, kot si lahko to v starih cajtih za VHF in UHF FM sisteme in to je itak povečini dovolj.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.425
113
A si delal kdaj z gsm omrezjem al vse tvoje vedenje izhaja iz wikipedije? Lej ce mi pokazes sistem kjer lahko poslusas tetro slo policije ti castim 10 gajb. Pa to pomeni, da jaz prinesem pravo tetro in ti prestrezes kominikacijo.

Tud o gsmu vsi radi pametujejo, imsi catcher je zdej ze mantra lokalnih pametnjakovice A v resnici niti BCCH kanala ne locite od ostalih.

Pa ne googlat. Prid na pir, pokazi kako se da poslusat in dobis 10 gajb.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
hmm

enostavno ti vklopiš "pravo tetro" pa pošlušava
smile-1.gif

a sm zaslužu gajbo:)

eh ja... domnevam da je "mit" o tetri zaradi tega ker na nekaterih koncih še ne deluje in tam folk posluša še s scannerji... pa potem valijo bučke kako oni znajo tud tetro "ujet"...

Fastly

Pripravnik
5. sep 2007
204
0
16
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Tetra je v LJ, ne pa po celi SLO.

Tako sem tudi sam obveščen. In bo tako tudi ostalo, ker je sistem prekleto drag. Pa itak pri nas ne pride v poštev, ker je vukojebina in ne ravnina. Zato bo tale sistem ostal samo v prestolnici. Poslušat se da še vse, ali pa mi je kolega predstavil slovenske policiste kateri delajo v avstriji in se pogovarjajo slovensko.
confused-1.gif

Ko vprašaš pa radioamaterja, pa vidiš, da bi bilo res pametno imeti kaki skener. 200€ pa maš vse.
cool-1.gif

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.943
6.020
113
Slab dan ?

Varnost slovenskih GSM omrežij
http://hr-cjpc.si/pravokator/index.php/2012/06/16/varnost-slovenskih-gsm-omrezij/
https://slo-tech.com/clanki/12003/

Policija kupuje prisluškovalno napravo, ki je po zakonu ne sme uporabljati
http://dne.enaa.com/E-svet/E-d...porabljati.html
https://slo-tech.com/forum/t545225/0

Enega ima Sova, ter še par zasebnikov, vsaj tako pravi model iz KPKja, ki tudi soavtor članka.

Nisem rekel, da znam jaz poslušati tetro, rekel sem le, da je zadeva ni bullet-proof in če je interes so tudi rezultati.

http://www.h-online.com/security/news/item/TETRA-digital-radio-now-for-everyone-1254088.html

prezentacija avtorja:
http://media.ccc.de/browse/con...etra_radio.html

btw, tetra uporablja "tetra encryption algorithms", o katerem ni znano veliko in nima nič skupnega z TEA.
"security through obscurity" se v zgodovini ni obnesel.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Itak da se tetre ne da poslusat, ce pa se jo z nevem kaksno napravo in znanjem in delom lahko, ti pa tudi nic ne pomaga ker je namen itak tak da nemore vsak klinac prisluskovat, splosne zadeve policije. Resne zadeve gredo pa itak preko "zice".
Tetra deluje kot trunk.
Lahko enostavno poslusas tako da sunis tetro policaju, ampak samo toliko casa dokler ID tistega vokiča ne skenslajo iz liste.

@appolo, nevem jest mam informacije da naj bi uporabili za tetro bivse nmt omrezje, infrastrukturo ali pac nekaj. NMT si pa lahko prisluskoval s scanerjem ponavadi oneway, torej samo eno stran pogovora.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.425
113
Prisluskoval si lahko twoway samo si moral met dva sprejemnika ker je slo prek dveh frekvenc... Ce pa si poslusal samo eno pa si pac samo eno stran slisal. Ja TETRA deluje na frekvencnem obmocju bivsega NMT, nima pa cisto nic skupnega z NMT... Tudi GSM lahko deluje na 400MHz in tudi je deloval (ne vem ce se) v nekaterih nordijskih drzavah.

TETRA se uporablja tudi v KR, MB, CE pa se kje drugje. Ker pa na nekaterih obmocjih ne lovi imajo nekatere policijske postaje v uporabi oba sistema, nekatere pa samo UKV.

@Ytbnd nimam oz nisem imel slabega dne. Je pa res, da me je, pol ure preden sem odgovarjal tebi, ravno en kolega buzeriral s tem IMSI catcherjem in clanki in blogi ki krozijo naokrog glede tega.

o IMSI catcherju sem tu gor ze pisal, ce se ne motim prvic ene 4-5 let nazaj.

Ne razumi me napak (prosim) ampak na zivce mi gre, da sedaj vsak ki ima minut casa pametuje o tem ku.rcevem IMSI catcherju. Se bolj svetovno mi je, da nekdo gladko trdi, da ima enega sova, pa pol se par zasebnikov, itd...

Kot prvo: koliko jih ima sova ve zelo malo ljudi, definitivno pa tega ne ve nekdo iz KPK (pustiva ob strani dejstvo da so oni organ ki radi pametujejo o vsem, prekasa jih le se Natasa Pirc Musar). Kot drugo: policija ima doloceno opremo in jo uporablja v skladu z zakonom. Zadnje kar bo policija pocela pa je, da bo vsakemu novinarju razlagala metode svojega dela. Nadzor nad oddelkom, ki s to opremo upravlja ima parlamentarna komisija za nadzor nad delom obvescevalnih sluzb.

Kar pa se tice vulnerabilnosti TETRA sistema - za primerjavo si dal GSM. TETRA omogoca individualne zveze, sicer pa deluje po nacelu PTT. Ce ID ni na spisku, se ne more prijaviti v omrezje.

Vsak sistem ima luknje in ranljivosti. Ampak nekaj je realno, nekaj pa ne. In zato se vedno velja: kdor mi pokaze svojo napravo s katero lahko poslusa TETRO in da zadeva deluje, mu castim 10 gajb.

Za namig glede IMSI catcherja pa se to - vsaka uporaba zdeve oz kakrsenkoli poskus man_in_the_middle napada, se na omrezju opazi in sicer na radijskih statistikah. In ce je predolgo prizgan se ga tudi uspesno locira. Odkar je UMTS v uporabi pa se ga uporablja manj kot prej.

V aferi Zavrč npr je bila zasežena taka oprema.

digi

Zelenc'
24. feb 2013
1
0
1
Nekdo je omenil osmocom-TETRA pa me zanima, če je kdo od vas že "raziskoval" na tem projektu? Sicer pa lahko potrdim, uporablja se TEA1 enkripcija.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Tetra se je v Sloveniji postavljala prvenstveno z namenom, da ljubitelji državnega proračuna lahko polnijo svoje žepe. Posledično je celotna postavitev v stilu Lolek in Bolek.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
si prišel na svoj račun po 3 letih;)

mi je pa zanimivo, da se sedaj deal taka fama a dejansko tudi v članku piše da so alhko prisluškovali samo vojaški policiji;)))

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Kar pa se tice vulnerabilnosti TETRA sistema - za primerjavo si dal GSM. TETRA omogoca individualne zveze, sicer pa deluje po nacelu PTT. Ce ID ni na spisku, se ne more prijaviti v omrezje.
Vsak sistem ima luknje in ranljivosti. Ampak nekaj je realno, nekaj pa ne. In zato se vedno velja: kdor mi pokaze svojo napravo s katero lahko poslusa TETRO in da zadeva deluje, mu castim 10 gajb.
Apollo8, kakšen komentar na članek?

Mesečni obrok za vdrževanje omrežja so sicer znižali iz 165.982,56 EUR na 103.520,94 EUR mesečno.

Kaj dobi država od Santere za dva milijona letno?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.344
7.425
113
Komentar je precej preprost. Ne vem ce sem to tu gor ze pisal ampak tezave s preobremenitvijo tetre izhajajo iz dejstva da ze par let nazaj niso delovale vse centrale ker ni bilo denarja za vzdrzevanje. Iz clanka izhaja da je bilo mozno prisluskovati komunikacijak ki niso bile sifrirane. Ce je nekdo na policiji pozabil vkljucit sifriranje potem naj odgovarja. Sicer pa je prisluskovanje ob vkljuceni enkripciji se vedno prakticno nemogoce. Zaradi preobremenitev pa PPE za nizjenivojsko delo uporablja UKV zveze. In na vstajah so ti silni raziskovalci i guess poslusali UKV. Ker preko tetre je sla poveljniska linija. Ampak ja...ce ni enkripcije se da. Moj komentar o gajbah pa velja za poslusanje tetre ob normalni enkripciji. Jaz pac ne morem vedet ce en bebo ne vkljuci enkripcije.

Pa se podatek ki ga v tistem komentarju ni bilo: operativne enote sove in enote policije s podobnim podrocjem dela ne uporabljajo tetre tko da brez skrbi.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
ne apolo, to pa ni res, a ne veš da se tetro da poslušat brez problema sej vidiš da je en študent poslušal.... no vsaj misli da je poslušal...

eh ja...

tale članek je bil res nekaj slabšega kar se prebral zadnje cajte... dejansko en kup ugibanj itd itd... če preberš med vrsticam pa ugotoviš, da je težava samo če je kdo pozabil vklopit enkripcijo...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.431
5.660
113
Kako te tetre delajo? Na nacin enigme? Kups eno tetra postajo na deep webu in lah poslusas...al se kljuc random spreminja?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
To je kot digitalna telefonija, trunk in vokici ki so prijavljeni v sistem. Pac je zadeva digitalna zaradi cesa je otezeno kar tako na izzy poslusanje seveda je tukaj se enkripcija.

Prej je bilo pa analogno, akr je lahko poslusal kdorkoli, je pa dejstvo da so se stvari ki so bile resne pogovarjali po "zici" tko da je vrjetno isto za tetro.

Izvedel si pa lahko maksimalno random kdo ima kaksen UTEK ce si seveda poznal tistih nekaj kod ki so oznacevale tezo kartoteke. Sicer je to vse seveda random.
Torej nic takega da bi se splacalo poslusat policaje razn zaradi sporta kar smo veselo poceli

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V članku piše, da je ob slabi povezavi, ko ni bilo mogoča izmenjava enkripcijskih ključev, sistem do lani sam skočil v nekriptirano povezavo.