Zimske tekočine za vetrobransko steklo?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
In hlapljenje - pravilneje izhlapevanje (bodisi vode ali alkohola) povzroča dodatno ohlajanje mesta s katerega hlapi - tako je šoba dejansko hladnješa kot kaže termometer v avtu.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
In hlapljenje - pravilneje izhlapevanje (bodisi vode ali alkohola) povzroča dodatno ohlajanje mesta s katerega hlapi - tako je šoba dejansko hladnješa kot kaže termometer v avtu.
Ampak tako izdatno hlaplenje se dogaja le iz tekočine, ki je polita po šobi-se pravi takoj po špricanju. Tisto kar je v šobi hlapi počasi in nima opaznega učinka kar se tiče ohlajanja.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
po moje bi bilo potrebno točno definirati kaj pomeni deklariranih - 20 st. C...ali to pomenid atakrat mešunga zmerzne. Če ja, potem je logično neuporabna že mnogo prej...ne vem..pri -10, ker se zadeva že začne zgoščat.
Ali dejansko to pomenid abo do -20 zadeva delal tipi topi na samem steklu (torej da lahko šipo tudi očistiš in ne zamrzne na šipi in prideš iz 30 % vidljivosti na čisto nulo.

A po mojih izkušnjah je najbolje ko se pojavlja ekstremen mraz potegnit s cevko vso tekočino iz posode ven ter naliti noter čisto sredstvo. Kakor dodaš piko vode (ali ostane noter od prej) je konec z deklaracijo (tudi deljeno z dva so mokre sanje..no ja..zmrzjene sanje).

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
kaj to na usta ven potegneš ? ker jaz bom tudi zgleda mogo, ker ko stisnem se niti ne čuje motorčka, se mi zdi da sem zajebal pa letno nalil ena dva tedna nazaj
crazy1.gif

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik ambient pravi:
Citat:
Uporabnik sniper007 pravi:
par dni nazaj sem z refraktometrom pomeril petrolov Vitrex na katerem piše -38C in izmeril da je v resnici do -31C

Potrebno upoštevat, da je temperatura v avtomobilu zunaj lahko tudi do 10 stopinj nižja od tiste na termometru. Odvisno od vetra in še nekaterih dejavnikov.
Temperatura zunaj je temperatura zunaj. Pa veter gol ali dol. Če tebe na vetru bolj zebe kot v brezvetrju to še ne pomeni da je temperatura nižja
bonk.gif

Jaz tudi tako razmišljam, ampak me praksa demantira. Pa bi rad slišal nekoga, da to znanstveno razloži.
Torej zunaj nekje -10 stopinj. Če špricaš na parkingu po šipah, ni problema. Brisalci lepo pobrišejo. Potem pa zapelješ na avtocesto in zadeva začne na šipi zmrzovati, tak lep tanek film. Sicer, ko začne gretje delati kot je treba, ni panike.
Ampak temperatura je enaka, na parkingu ne zmrzuje, na avtocesti pa zmrzuje. Kako to fizikalno razložiti?

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.771
113
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik ambient pravi:
Citat:
Uporabnik sniper007 pravi:
par dni nazaj sem z refraktometrom pomeril petrolov Vitrex na katerem piše -38C in izmeril da je v resnici do -31C

Potrebno upoštevat, da je temperatura v avtomobilu zunaj lahko tudi do 10 stopinj nižja od tiste na termometru. Odvisno od vetra in še nekaterih dejavnikov.
Temperatura zunaj je temperatura zunaj. Pa veter gol ali dol. Če tebe na vetru bolj zebe kot v brezvetrju to še ne pomeni da je temperatura nižja
bonk.gif

Jaz tudi tako razmišljam, ampak me praksa demantira. Pa bi rad slišal nekoga, da to znanstveno razloži.
Torej zunaj nekje -10 stopinj. Če špricaš na parkingu po šipah, ni problema. Brisalci lepo pobrišejo. Potem pa zapelješ na avtocesto in zadeva začne na šipi zmrzovati, tak lep tanek film. Sicer, ko začne gretje delati kot je treba, ni panike.
Ampak temperatura je enaka, na parkingu ne zmrzuje, na avtocesti pa zmrzuje. Kako to fizikalno razložiti?
Zaradi vetra imaš hitrejše ohlajanje, ampak to le do temperature okolice. Od samega vetra ne boš nikoli ohladil na nižjo temperaturo, kot jo ima zrak. V bistvu je predmet v vetru celo toplejši, ker imaš malo segrevanja zaradi trenja zraka
grims-1.gif

Dodaten hec pri tekočini je pa še ohlajanje zaradi izparevanja, samo to pri tem tankem filmu vode ni pomembno, ker je toplotna kapaciteta stekla veliko večja, kot od te malenkosti mešanice in se tekočina ne bo podhladila, saj jo greje steklo. Bo pa zamrznila, ker alkohol hitreje hlapi kot voda in imaš vedno bolj revno mešanico
wink-1.gif

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
fizikalno cisto enostavno, zaradi vetra s hitreje ohlaja ker hitreje izpareva, ni pa temepratura nizja od zunanje.. ce z avtom vozis 200 ni avtu nic bolj mrzlo,če bo zunaj -10, bo enako kot pri 40 na uro...

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Celo znanost delate iz tega.
grin1.gif

Nekaj postov nazaj sem prebral, da je nekaterim zmrznila tekočina za pranje vetrobranskega stekla. Zadevo rešiš vsaj na dva načina-če imaš možnost parkiraš avto v ogrevano garažo ali segreješ cevke (ponavadi zaradi "prešvoh" mešanice zmrzne v ceveh ali pri šobah) z industrijskim fenom lepo po občutku, ne preblizu. Nato sprazniš celo posodo (s špricanjem v šipo, da ne rabiš odmontirat komplet vsega) in vliješ koncentrat - jaz uporabljam nerazredčen Vitrex -38 - ter še nekaj časa špricaš, da se prepričaš da ni nikjer več vode. To definitvno pomaga.
zmaga.gif

Se mi je lani pri najhujšem mrazu zgodilo enako tako na osebnem, kot na terencu. Sem imel razredčeno 1:1 a je bilo zunaj enostavno premrzlo.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
znanost .....[cenzura] ga, itak nas hočejo na vsakem vogalu nasuho nategnit
grin1.gif
pa je treba včasih tud kako tehnično znanje uporabit..
drugače pa nej še kdo da kakšen rezultat merjenja zmrzišča... ali pa če ve kdo za kakšen laboratorijski test tekočin

drugače pa sem z tekočinami v teh dneh pri trenutnih temperaturah zaenkrat zadovoljen še največ problemov sem imel ko mi je včeraj zmanjkalo tekočine .... in sem se moral z umazanimi šipami
crazy1.gif
pripeljati iz službe

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Jst prisegam na petrolov vitrex, koncentrat -38. Pa tista extrem zadeva od sonaxa, ki jo je nekdo prilepil je tudi taprava. Samo je treba pazit, ker ni vse od sonaxa fajn. Eden naj bi tudi zmrznil, pa tudi šipe zlo paca.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
A po mojih izkušnjah je najbolje ko se pojavlja ekstremen mraz potegnit s cevko vso tekočino iz posode ven ter naliti noter čisto sredstvo. Kakor dodaš piko vode (ali ostane noter od prej) je konec z deklaracijo (tudi deljeno z dva so mokre sanje..no ja..zmrzjene sanje).

Jaz sem dons pizdarijo naredil... Mi je še malo letne ostalo, notri sem pa dolil -20. Zdajle že ni več špricalo. Bo treba jutri ven potegnt, pa avto mal na sonce dat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.950
113
pri taščici
Naredite test tako kot sem ga jaz. Kupil koncentrat -60. Pri mešanju 1:1 naj bi bilo do -20. mešanico dam v skrinjo čez noč mislim da je ostala tekoča.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Madona so drage te tekočine, sonax pa še posebaj.

Glede na to, da ima avto tudi pranje luči, bi moral tankat to tekočino bolj kot nafto.

PS, nabavil sem Zimex, da malce podprem slovensko firmo

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
kaj to na usta ven potegneš ? ker jaz bom tudi zgleda mogo, ker ko stisnem se niti ne čuje motorčka, se mi zdi da sem zajebal pa letno nalil ena dva tedna nazaj
crazy1.gif

kupiš cevko manjšega premera dolžine metra in pol, prozorno...daš v posodo, drug konec v usta...vlečeš in gledaš dokler ne pride do ust (not ni treba)...daš z ust in sočasno zapreš s prstom...potem pa ali daš cevko čim niže tlom oz. daš tja kako flašo in naloviš noter (da imaš ko mraz popusti). Počakaš da odteče in to je to. Natočiš noter svežo, se usedeš za volan in pošteno našpricaš prednjo in zadnjo šipo, da gre stara tekočina iz cevk ki vodijo do šob ven.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Če seveda ni tekočina že zmrzjena v cevkah, potem ni rešitve, kot da se počaka na toplo vreme.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Celo znanost delate iz tega.
grin1.gif

Nekaj postov nazaj sem prebral, da je nekaterim zmrznila tekočina za pranje vetrobranskega stekla. Zadevo rešiš vsaj na dva načina-če imaš možnost parkiraš avto v ogrevano garažo ali segreješ cevke (ponavadi zaradi "prešvoh" mešanice zmrzne v ceveh ali pri šobah) z industrijskim fenom lepo po občutku, ne preblizu. Nato sprazniš celo posodo in vliješ koncentrat - jaz uporabljam nerazredčen Vitrex -38 - ter še nekaj časa špricaš, da se prepričaš da ni nikjer več vode. To definitvno pomaga.
zmaga.gif

Se mi je lani pri najhujšem mrazu zgodilo enako tako na osebnem, kot na terencu. Sem imel razredčeno 1:1 a je bilo zunaj enostavno premrzlo.

cheer.gif

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
Se bojim da je pomrznilo tudi v ceve in motorcku
crazy1.gif

Zraven nemorem prav nikjer ker so cevi skrite, edino pri sobi sem uspel pod plastiko pa je cevka trda, je pa danes bil avto na soncu pa pot domov iz sluzbe pa se vseeno nic, bo res treba ven cuknit pa malo vroce vode not nalit

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.104
4.097
113
Citat:
Uporabnik FuriousG pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Jaz sem dons pizdarijo naredil... Mi je še malo letne ostalo, notri sem pa dolil -20. Zdajle že ni več špricalo. Bo treba jutri ven potegnt, pa avto mal na sonce dat.

Počakaj na soboto. Se bo segrelo nad ničlo.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Jst sm danes uporabil trik še iz časov, ko sem imel katrco. Ena kava v mestu, avto pa v garažo pod maximarketom. Spodaj je 13 do 15 stopinj plusa, VSE se odtopi
smile-1.gif

Sam uporabljam tekočino iz Leclerca, na njej piše "-20", pa mi zelo dobro služi. Cena za 5L je en drobižek pod 5€. Kdaj se dobi tudi "-25", cena pa mislim da je enaka.