Zimske tekočine za vetrobransko steklo?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Ja, počakte sobotno otoplitev, pol pa zmečte vodo ven in nalijte pravo zadevo.
zmaga.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zaradi vetra imaš hitrejše ohlajanje, ampak to le do temperature okolice. Od samega vetra ne boš nikoli ohladil na nižjo temperaturo, kot jo ima zrak. V bistvu je predmet v vetru celo toplejši, ker imaš malo segrevanja zaradi trenja zraka
grims-1.gif
Ne, a res?
(povzetek: seveda se lahko ohladi hladneje od zraka, če ne bi, bi poleti prvi dan v sahari vsi pomrli zaradi sončarice)

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Jst sm danes uporabil trik še iz časov, ko sem imel katrco. Ena kava v mestu, avto pa v garažo pod maximarketom. Spodaj je 13 do 15 stopinj plusa, VSE se odtopi
smile-1.gif

Sam uporabljam tekočino iz Leclerca, na njej piše "-20", pa mi zelo dobro služi. Cena za 5L je en drobižek pod 5€. Kdaj se dobi tudi "-25", cena pa mislim da je enaka.

Jaz sem moral lani enako nardit, ko sem bil 3 dni brez špricanja
tongue-1.gif
Bi res blo treba že enkrat na začetku novembra za vsak primer dajat zimsko not.

Sem pa lani in letos jaz tudi v Leclercu kupil, 5L je nekje 4€, še taki lepi vonj po domačem rumu ima, ne pa eni, ko imajo vonj po bolnišnici (razkužilu)
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Jaz bom od zdaj naprej kar vedno dajal zimskega not, saj ne more biti nič narobe, ali ? Nima smisla...letnega pa zimskega, edino če je nekdo tovornjakar, pa porabi tega na hektolitre, potem se splača, ker je letni pač par € cenejši.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Po moje nebi smelo nič bit, na enih celo piše -30 in zraven 'odstranjuje insekte'. Mogoče bi edino poleti alkohol izhlapel in bi samo vodo šprical po šipi.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Saj sproti dofilas? Odvisno sicer koliko porabis, ampak ne verjamem, da bi lahko bila to resna skrb. Na vsakih nekaj mesecev verjetno gre liter.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.092
-8.772
113
Citat:
Uporabnik jolko pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zaradi vetra imaš hitrejše ohlajanje, ampak to le do temperature okolice. Od samega vetra ne boš nikoli ohladil na nižjo temperaturo, kot jo ima zrak. V bistvu je predmet v vetru celo toplejši, ker imaš malo segrevanja zaradi trenja zraka
grims-1.gif
Ne, a res?
(povzetek: seveda se lahko ohladi hladneje od zraka, če ne bi, bi poleti prvi dan v sahari vsi pomrli zaradi sončarice)
Kaj ko bi ti za spremembo drugič prebral cel moj post
smirk-1.gif

Veter NE BO ohladil bolj, kot je temperatura zraka. Izparevanje pa.
Jabolka in banane
crazy1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Po sparanju in pizdenju prisegam na sonax, je drazji ma nimam tezav z njim! Mesam 3:2! Trenutno je v akciji v sparu 3l koncentrata za nekaj pod 6 eur in se bolj splaca kot tiste 5l kante. Ceneje ne bo!

luciano

Guru
3. okt 2011
1.859
887
113
MB
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz bom od zdaj naprej kar vedno dajal zimskega not, saj ne more biti nič narobe, ali ? Nima smisla...letnega pa zimskega, edino če je nekdo tovornjakar, pa porabi tega na hektolitre, potem se splača, ker je letni pač par € cenejši.

Jaz imam čez celo leto zimsko tekočino, pa še nisem imel problemov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik luciano pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Jaz imam čez celo leto zimsko tekočino, pa še nisem imel problemov.

... razen da smrdi ko študenski klub ob 6h zjutraj po večerni zabavi!
grin1.gif

Sicer je mogoče malce pozno ampak vsi ki imate težave z zmrznjeno tekočino po cevkah in nimate garaže. Ogrejte avto na delovno temperaturo (oz. pač ko pridete s fure kjer se je ogrel) ugasnite motor, dolijte do vrha čisto zimsko tekočino, po potrebi pokrijte havbo z starim kovtrom/deko, počakajte enih 20-30 min in potem aktivirajte špricanje.

Med vožnjo se pokrov motorja (na katerem so ponavadi tudi locirane cevke) ne segreje popolnoma nič, ker se prvič hladi zaradi zračnega pretoka preko njega, drugič hladilni sistem odvaja toploto motorja do hladilnika ki ni dirketno v motornem prostoru in tretjič v motornem prostoru se zrak "izpihuje" in je več ali manj mrzel.

Ko se avto ustavi ni več aktivnega hlajenja preko hladilnega sistema, vsa toplota iz vročega motorja gre pod motorni pokrov ki se konkretno segreje in odtali ne samo cevke ampak večinoma tudi šobe (če niso butasto montirane kot imajo nekatera vozila) pa tudi posodo s tekočino (spet odvisno kje je montirana).

luciano

Guru
3. okt 2011
1.859
887
113
MB

... razen da smrdi ko študenski klub ob 6h zjutraj po večerni zabavi!
grin1.gif

Ne da bi vedo za kakšen vonj.
ne-ne-1.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
mislim eni delate doktorat iz tega jaz veliko vozim po zelo hladnih krajih in ni nikoli zamrznilo
cheer.gif

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Jaz imam tudi vedno zimsko notr le da jo poleti redčim samo z vodo itak pa poleti ne špricaš toliko,letni vitrex mi je samo mastil steklo posebej pa če mešaš letno zimskega.Premočna mešanica zimskega pa tudi masti steklo.

oorosh

Pripravnik
17. jan 2010
123
1
18
Ljubljana
Jaz imam notri zimsko tekočino iz Obija, so imeli ravno v akciji 5l kantico za 6€. Vlivam rahlo razredčeno z destilirano vodo. Pri -12°C brez težav šprica po šipi. Je pa res, da dokler se mi steklo iz notranjosti ne ogreje, začne tekočina občasno zmrzovati na steklu.
Lansko sezono sem kupil nigrinovo tekočino v Baumaxu, 5€ = 5 litrov. Nikoli ni zmrznila. Imam pa navado, da pred vsako zimo iz posode za vitrex spustim ven staro tekočino in spucam cevi. Letos sem moral celo menjati cevi ki gredo od posode do šob na pokrovu motorja, saj mi je ena cevka na stiku s šobo puščala vitrex ravno na injektor četrtega cilindra in mi ga posledično uničila. Tako, da lastniki 206ic z 1.1, 1.4 in 1.6 motorji (8v verzije) preverite cevi pri desni šobi za pranje stekla, tam rado pušča.

lp