Zimske gume

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik ggg pravi:

Jaz kupujem michelin alpin - zimske ravno zaradi tega, ker zdrzijo najdlje. Kupim pred zimo in vozim v poletje, naslednjo zimo in naslednje poletje. Po 50.000km-55.000km in dveh letih imajo se zmeraj 5-6mm profila in jih prodam za pol cene. Dodam polovico in imam spet nove. Ostale zimske zradiras na 5mm po 20.000-30.000km.

Upam, da kupcu poveš, kako si gume vozil... Ker te gume ko jih ti prodaš niso za nikamor drugam kot za na smetišče...

Vidis temu se rece pa luknja v sistemu. Ali pa ce tebe gumarska industrija s testi gum (modre kuverte...) in vulkanizerji nategujejo z menjavo za 50 eur po kompletu.
confused-1.gif
a to je pa ok?

Grem se samo povprasevanje - ponudba. Koliko ljudi si kupi avto, ki ga ne more vzdrzevati (po mojem razmisljanju okoli 70%-80% slovencev) in stanje rabljene opreme na trgu je temu primerno.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Zimska guma vozena poleti in pri toliko km (25.000 na leto?) je zanic.

Verjetno je imel guardy to v mislih. Da opozoris kupca, da so bile vozene cez 2 poletji. mm namrec niso vse.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Za nekatere še vedno. Nekoč ”ogledoval pri posredniku” 7 let star avto ki je imel 9 stare gume gor. Avto naj bi bil v lasti nekega veleposlaništva.(ja mogoče prvo leto....)

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Vem dobro kaj je mislil. kupi si avto, ki ga lahko vzdrzujes in nove gume pa teh problemov ne bo. o.k.? ne moraliziraj meni. pojdi na bmw forum in bos videl kako je manli, wanli in podobne firme cisto ok guma, ki je top of the pops glede na vplacano in smo neumni mi, ki podpiramo konglomerate ranga michelin.

17758-icon_confused.gif

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Imel bi nekaj vprašanj glede ustreznih dimenzij gum za zimo.

Trenutno imam 19 col original platišča na avtomobilu z letnimi gumami. Dimenzije so 235/40 R19.

Sedaj imam dve možnosti za zimo in sicer:

1. Ali da obdržim svoja 19 col original platišča in samo kupim zimske gume 19 col (cena zelo dobre gume continental ts-830p znaša 205 EUR); torej skupaj stroškov za gume 840 EUR + 2x na leto premontaža in centriranje zimske gume na letno (torej 2x35 EUR = 70 EUR)

2. Ali pa da kupim najmanjšo dimenzijo platišč in gum, ki je predpisana za moje vozilo in v temu primeru je to 215/55 R17 (ustrezno in lepo platišče stane 110 EUR in toliko tudi srednjerazredna guma Kumho KW27 XL 98V = torej skupaj 880 EUR) in nimam dodatnih stroškov 2x letno za premontažo in centriranje

To je bila sedaj računica glede finančne plati.

Sedaj pa pojdimo na varnostno plat te zgodbe in sicer, ali se je sploh varno voziti z 19 col zimskimi gumami? Moja lokacija je večinoma Ljubljana z okolico, kjer so ceste več ali manj splužene in očiščene.

Res pa je, da se včasih zgodi, da se pač voziš po plundri/brozgi ali pa da čez noč zasneži in zjutraj ko moraš v službo določene ulice še niso splužene.

Nekateri, s katerimi sem se menil pravijo, da bom z 19 col zimskimi gumami manj varen na taki zimski cesti, kot pa z 17 col, saj je 19 col guma širša in slabše spelje v kance in obstaja možnost, da obstanem kje v snegu.

Ker pa je 17 col guma ožja, pa bolj "reže" v sneg in je lažje za vozit po taki cesti.

Vem, da ti 2 gumi (continental ts-830p in Kumho KW27 XL 98V) nista enaki, vendar obe služita svojemu namenu.

Ker se ne spoznam veliko na te zadeve bi prosil še za vaše komentarje oziroma kaj mi svetujete, da naredim?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Osebno bi se odločil za točko 2
zmaga.gif

Ti pa pretehtaj kaj ti je bolj pomembno... ali

pod 1. hud izgled vozila tudi pozimi in odločitev, da v najhujše meteže pač ne boš rinil ali pa

pod 2. brezskrbnost, ko veš da greš lahko ob vsakem vremenu kamorkoli.

NeMeBasat

Pripravnik
28. maj 2008
248
0
16
Toti Maribor
Citat:
Uporabnik sylver pravi:

Trenutno imam 19 col original platišča na avtomobilu z letnimi gumami. Dimenzije so 235/40 R19.

1. Ali da obdržim svoja 19 col original platišča in samo kupim zimske gume 19 col (cena zelo dobre gume continental ts-830p znaša 205 EUR); torej skupaj stroškov za gume 840 EUR + 2x na leto premontaža in centriranje zimske gume na letno (torej 2x35 EUR = 70 EUR)

2. Ali pa da kupim najmanjšo dimenzijo platišč in gum, ki je predpisana za moje vozilo in v temu primeru je to 215/55 R17 (ustrezno in lepo platišče stane 110 EUR in toliko tudi srednjerazredna guma Kumho KW27 XL 98V = torej skupaj 880 EUR) in nimam dodatnih stroškov 2x letno za premontažo in centriranje

Sedaj pa pojdimo na varnostno plat te zgodbe in sicer, ali se je sploh varno voziti z 19 col zimskimi gumami? Moja lokacija je večinoma Ljubljana z okolico, kjer so ceste več ali manj splužene in očiščene.

Res pa je, da se včasih zgodi, da se pač voziš po plundri/brozgi ali pa da čez noč zasneži in zjutraj ko moraš v službo določene ulice še niso splužene.

Nekateri, s katerimi sem se menil pravijo, da bom z 19 col zimskimi gumami manj varen na taki zimski cesti, kot pa z 17 col, saj je 19 col guma širša in slabše spelje v kance in obstaja možnost, da obstanem kje v snegu.

Ker pa je 17 col guma ožja, pa bolj "reže" v sneg in je lažje za vozit po taki cesti.

Vem, da ti 2 gumi (continental ts-830p in Kumho KW27 XL 98V) nista enaki, vendar obe služita svojemu namenu.

Ker se ne spoznam veliko na te zadeve bi prosil še za vaše komentarje oziroma kaj mi svetujete, da naredim?

Strinjam s predhodnikom, točka 2...tudi sam prakticiram na obeh avtih ta sistem...letne na litih platiščih, zimske na jeklenih...ožja guma je boljša je za zimo... (:)

LP B.

Nazadnje urejeno:

xc7

Pripravnik
20. jul 2011
50
0
6
Citat:
Uporabnik sylver pravi:

Kumho KW27 je porazna na mokri cesti!
V tej dimenziji od ceneših Uniroyal MS PLUS 77 ali pa Nokian WR

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
V tej dimenziji 215/55 R17 98V) bom sam vzel za svoj voz kar Michelin Alpin A4. Ker v tej meri drugega kot to kar sem napisal pa GY UG8 itak ne dobiš od teh boljših gum (glede na zadnje teste). Je pa kos Alpin A4 tam cca. 170eur.

NeMeBasat

Pripravnik
28. maj 2008
248
0
16
Toti Maribor
Citat:
Uporabnik sylver pravi:
Citat:
Uporabnik xc7 pravi:

Kumho KW27 je porazna na mokri cesti!
V tej dimenziji od ceneših Uniroyal MS PLUS 77 ali pa Nokian WR

Torej Kumho KW27 odpadejo, OK.

Katera Nokian WR guma pa? Jih je več A3, D3, G3..

[/QUOTE]

Mislim, da je za to dimenzijo samo A3...lahko, da se motim...sicer razlika med D3 in A3 je v tem, da je D3 namenjen predvsem za male in srednje družinske modele avtomobilov in voznike z poudarkom na ekonomični vožnji...A3 pa je model namenjen večjim in močnejšim modelom avtomobilov za voznike, ki radi vozijo bolj športno in hitreje... (:)

Nazadnje urejeno:

xc7

Pripravnik
20. jul 2011
50
0
6
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
V tej dimenziji 215/55 R17 98V) bom sam vzel za svoj voz kar Michelin Alpin A4. Ker v tej meri drugega kot to kar sem napisal pa GY UG8 itak ne dobiš od teh boljših gum (glede na zadnje teste). Je pa kos Alpin A4 tam cca. 170eur.
IUniroyal MS plus 77 imaš za 130€

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
Nokian WR popravek: D3 so bile zelo dobro ocenjene na zadnjem testu zimskih gum. Sam sem presedlal na Nokian letne in sem zelo zadovoljen z njimi, sedaj bom pa verjetno tudi njihove zimske kupil.

Nazadnje urejeno:

xc7

Pripravnik
20. jul 2011
50
0
6
Citat:
Nokian WR A3 so bile zelo dobro ocenjene na zadnjem testu zimskih gum. Sam sem presedlal na Nokian letne in sem zelo zadovoljen z njimi, sedaj bom pa verjetno tudi njihove zimske kupil.
Citat:

Ok, potem bo pa Nokian WR A3 XL 215/55R17 98V prava izbira.

"Samo" še najugodnejšega prodajalca najdem
smile-1.gif

Uniroyalove ms plus 77 so v mokrem(nokian slabe zaradi dokaj hitrega aquaplaning(splavanje?) in še predvsem na snegu boljše kot nokian wr a3. Nokianove pa so boljše na suhi cesti.
Izberi pa gumo, katere lastnosti so ti pomembnejše...

Nazadnje urejeno:

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Nazadnje urejeno:

sylver

Fizikalc
21. okt 2008
3.338
27
48
Izola, Ljubljana
Danes so mi iz "alumoda" poslali ponudbo na e-mail: Uniroyal MS plus 77 XL 98V 127,00 eur/kos.

Cena pa seveda ni zadnja, se da še kaj popusta dobit. Torej mi jih ponudijo ceneje kot uvoznik z 20% popustom?

Jih pa ima recimo tudi mimovrste ceneje kot Petrol, ki je uvoznik in ki ponuja 20% popust: KLIK

Se pa tudi pri njih da dobit še nižjo ceno. Konkurenca je velika, še posebej sedaj, ko je zima pred vrati
wink-1.gif