Zdrava prehrana

Ali se prehranjujete zdravo?


Rezultati so vidni samo po glasovanju.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pa upam, da se ne sekiraš preveč, ker ti sicer zdrava hrana ne bo kaj dosti pomagala.
smirk-1.gif
 

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
zmeri manj se sekiram ... hehe

Pri bilderjih je nekoliko drugače, meni gre prav na qurac ko vidim kako neki intuziasti pišejo jedilnike strankam, ki hodijo v službo delajo posel. Te ljudje imajo v glavi druge stvari kot pa to kako bodo 5x na dan jedli in pa enkrat na dan trenirali. Poznam primer, ko je nekdo po "strokovno" izdelanem jedilniku ponoči ob 3 zjutraj, medtem ko je šel scat padel skupaj in se potem prebudil na ploščicah v WC-ju ob 11 zjutraj. Imel je namreč jedilnik brez OH.
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik VAG pravi:
Vsaka ti čast, da imaš toliko samodiscipline.
aplauz.gif

Predvidevam, da se s fitnessom ali športom ukvarjaš tudi za preživetje, ne samo kot hobi?
confused-1.gif


Maximmum portal ima drugače precej odličnih člankov in nasvetov, edino folk tam včasih malo pretirava: recimo nekdo sprašuje kakšne vaje delat in kaj storiti za pridobiti kondicijo, pa mu recimo sploh nočejo odgovoriti, ker se spraševalec noče odpovedati svoji trenutne prehrani oz. jo popolnoma spremeniti...

tko glih ni ane. še vsakemu se je svetoval, pa nej je še tako butasto vprašanje postavu.
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
ksz
wink-1.gif


Najprej bi jst trustu rekla, da naj se odpove majonezi (kilska v treh dneh? pa ti si znoru???) in jo naprimer je samo 1x na teden ob zajtrku, ki bi ga blo treba NUJNO spremenit. Lej, če mate doma kmetijo mate verjetno tud krave ne (sploh ker pišeš da mate govedino kuhano kr naprej) torej naj nekdo nardi SKUTO in zjutraj lepo za zajtrk jej skuto+kakšne kosmiče (ovseni, lanena semena -za prebavo), al pa si naredi tunin namaz, zraven jej črni kruh. Lahko pa ješ tudi jajca na vse načine, samo pri pečenju pazi - ne peci ga na olju ampak maslu/ali kokosovemu maslu (nima nobenega okusa po kokosu, nč bat).. Nujno se odpovej kakavu z dodatkom cukra (počasi... najprej dej v mleko samo žličko kakava, nič cukra...potem pa postopoma se odvajaj od tega) in si namesto tega nabavi recimo maxxShake z okusom čokolade, al pa IsoWhey čokolada - pride zlo dobr okus, IsoWhey si lohk nardiš kot vročo čokolado...
tongue-1.gif

Za malico zmaži kakšne lešnike -teh sigurno ne boš pozabil kupit v trgovini
wink-1.gif

Za kosilo je kul kuhana govedina+razna zelenjava, zdušena, lahko si narediš solato, dodaš svežo papriko... samo ne jej svinjskega mesa, jej piščančje meso (prsa, lahko jih kupiš v kakšnih diskontih zmrznena več kg skupaj, pride ceneje kot kupovat v navadni štacuni tist en kos prs) na veliko načinov... zraven pa obvezno solato
wink-1.gif
Krompirju se odpovej... privošči si ga občasno, v manjših količinah.
Glede večerje pač, jej beljakovine, lahko spet skuto, izogibaj se OH-jem zvečer (kruh, testenine, riž, krompir, tudi sadja ne jej zvečer). Uglaunem tko glej, da boš jedel OH-je bolj zjutraj in zgodaj popoldne, potem pa čedalje bolj beljakovine.
Aja, pa dosti vode (js jo spijem tudi do 3l na dan, poleti še več) pa zeleni čaj... če ti okus zelenega čaja ni všeč oziroma se bojiš zarad kofeina al nimaš časa pit, si lahko nabaviš kapsule z zelenim čajem (brez kofeina so).
Uh... No ja, js sm povedala sicer zdej bolj ženski jedilnik, ne vem a bi ti rad mišice al bi rad sam shujšu, al sanjaš o obojem?
Zdej o kakšnih fat-burnerjih raj ne bi, ker nevem če bi ti prou pršli...

Drgač pa pridob si zaupanje in podporo familje in jim pač dopovej, da ti ne boš jedel zelja+ocvirkov, ampak recimo samo zelje (pripravi si ga na čim manj maščobe, js ga včasih jem kar takega kot ga kupim, ali pa ga malo skuham), goveje juhe -nevem, js jo jem ampak brez zakuhe, naredi si razne zelenjavne juhe ampak bistre juhe, ne dajat kakšne smetane itd notr za zgostitev...

Olje nadomesti z navadnim maslom ali kokosovim... naprimer ko si pečeš jajce, si ga peci na maslu, daj si ga le toliko da se jajc ne bo zažgal...

Joj js ne vem, sej priznam da sm čist amaterka v teh stvareh ampak men je to ful pomagal za shujšat in zdej se kr držim take prehrane, mam pa tudi OFF dneve oz en dan ko si privoščim čist normalne jedi...
Glede beljakovinskih čokoladk pa; NJAM!!! Ene so celo boljše kot taprave... HyPro Bar Deluxe so mi best of
tongue-1.gif


Don_Corleone... ne zamert moji nevednosti, lohk da sm kej narobe napisala, sej sm rekla da tud js še ne vem vsega, tko da prizanesi mi
wink-1.gif
peace.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Tjaska ne ga srat! Kar je prevec je prevec
wink-1.gif
Življenje je samo po sebi že tako težko in zaje****, vsak dan polno obveznosti, včasih živčn kot "pes", da pa bom potem še gledal koliko beljakovin, OH in ostalega sranja bom pojedo pa no way! Se pa strinjam da se treba sladkemu izogibat (ne sladkam kave, čajev itd..), jem samo čokolado z 70+ kakava ter spijem ogromno vode. Mislim da je to pravi recept. Pozabila si izpostavit da so tovrstni izdelki ki si jih naštela tudi dragi in to vsakemu ne znese... Torej to kar sem napisal + 2x na teden malo športat za kaki 2 urci in mislim da je TO TO!

Lp
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
ti boš mrtu predn dosežeš 40let.

Dej nehi, si ti Korl bil kdaj na kmetih, da vidsis kolk masti tam pretece in ocvirkov pa so vsi suhi, pac v mestih folk sedi, hodi na izlete v btc in je v mcdonaldsu.
 

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
ti boš mrtu predn dosežeš 40let.

Dej nehi, si ti Korl bil kdaj na kmetih, da vidsis kolk masti tam pretece in ocvirkov pa so vsi suhi, pac v mestih folk sedi, hodi na izlete v btc in je v mcdonaldsu.

ne nism še bil. kaj so to sploh knetje? a to je neki za na kruh namazat?

zrd mene nej se utopi v masti, boli me kur.ac.
wink-1.gif
 

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Za kosilo je kul kuhana govedina+razna zelenjava, zdušena, lahko si narediš solato, dodaš svežo papriko... samo ne jej svinjskega mesa , jej piščančje meso (prsa, lahko jih kupiš v kakšnih diskontih zmrznena več kg skupaj, pride ceneje kot kupovat v navadni štacuni tist en kos prs) na veliko načinov... zraven pa obvezno solato
wink-1.gif
Krompirju se odpovej... privošči si ga občasno, v manjših količinah.

Ob tvojem pisanju se mi je porodilo več vprašanj, vprašal bom le eno. Zakaj ne svinjskega mesa? Je meso domače svinje, ki je pravilno hranjena toliko slabše, kot industrijsko vzgojeni piščanci, ki naravne hrane v svojem kratkem življenju niti videli niso?
 

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
saj lahko članek kopiraš na alter
grims-1.gif


drugače pa nimaš kaj izumljati tole vode. treba se je gibat.
nekaterim je edina rekreacija hoja do dvigala ali pa hoja do avtomobila
grims-1.gif


prej so npr. 20let jedli samo ocvirke, sedaj bi pa radi v 14dneh izgubili vso maščobo, pa še to samo za tistih par dni ko bodo na dopustu na morju.
potem pa imaš v ženskih revijah pred poletnimi meseci strokovne članke kako shujšati v samo 14dneh
cheer.gif

ločevalna dieta, po 18uri nič hrane dieta, piškotna dieta,...
cool-1.gif


nekatere punce pa že ob npr. 6h zjutraj tečejo in skrbijo za postavo
zmaga.gif
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
No ja, veš kako je - tiste k lahko, grejo ponavadi res zjutraj na tešče laufat, medtem ko pač druge laufajo v službo. So pa zato potem tolk bolj pridne grejo direkt po službi v fitness/aerobika...
Js sm delala nekje, kjer so me za vsak orešček sprašval zakaj pa kaj, pa zakaj tok mal in se smejal. Da o tem ko sm pritovorila v službo dva lončka skute, niti ne omenjam... Okol mene so ble pač same take, zjutraj na tešče črna kava, pol so javkale da so lačne, so odprle škatlo piškotov, ker pač to ni zaleglo, so letele še po sendvič, čez dve uri na kosilo s sladico vred, po kosilu pa spet piškotki/sladoled/čokolada... Težko je delat v takem okolju in se prehranjevat pač kot se želiš, tko da sm bla ful vesela ko mi ni blo treba več tam delat. Najraj bi delala kr kje v kakšni Maxx trgovini
tongue-1.gif


Js pravm da neko hudo pretiravanje ni potrebno, sam opažam pri sebi kako se drugač počutim (in ja, jem tud "nevarne" praške lol) in mam tok energije k da vsak dan spijem pet redbullov. In opažam tud, da se mi po domači hrani in raznih pecivih pa tem čedalje manj toži (si jih privoščim, itak!! )...
Migam pa zjutraj, vstanem ob 5:15 ponavadi al pa kasnej ko se zbudim pač, spijem turško kavo/ali Thermodrine/ali zeleni čaj/ in grem laufat za kakšno uro. Popoldne naredim še par vaj za telo and that's it. Če se mi kakšen dan ne da, pač ne grem, sem pa tok dosledna da grem potem res naslednji dan. Sm kr pridna ja (s tem se pa lohk pohvalm haha
tongue-1.gif
).
 
Nazadnje urejeno:

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
Fant od sestre dela hiše. Ampak ne betonske. Postavlja lesene. Okostje iz hlodov in potem začne delat naprej. Namesto betona uporablja zmes blata (zemlja ilovica...odvisno za kaj rabi), seno in žagovna (spet zmes odvisno zakaj se rabi).

Je pa samo zelenjavo. Nič mesa, nič sira, ne jajc, ne rib. Živahen je sto na uro, za postavljat tiste hlode moraš pa tudi met nekaj moči...
Jedo pa vse ne škropljeno in brez vsakih gnojil in glej ga zlomka, vse raste brez problema. Jagode imajo take da bi se kar vrgel v njih.

Recimo kaj smo jedli ko smo bli zadnjič pri njih. Juha ( vsa jušna zelenjava samo brez mesa, malo korenčka ki se je skuhal lahko potem narežeš v juho + rezanci), krompir v pečici s čebulo, česnom in rožmarinom, kislo zelje (tenstano enako samo brez ocvirkov) + sladica. Najedli smo se bli siti in šli naprej delat.
Kaj so za večerjo jedli ne vem ker sem šel domov.
Zdrava prehrana? Sej je enostavno. Če je škropljeno, gnojeno z umetnimi gnojili, da ima noter E-je, potem že ni ravno zdravo.

Naše babice tega niso poznale, pa tudi ko so kaj pekle v pečici, so pekle na manjši temperaturi kot danes, pa še kozico z vodo so dale noter da se je delala vlaga da se je "kuhalo". Danes pa na 190°C brez nobene vlage in se povrh vsega pri tem proizvaja še Akrilamid (priporočam branje)
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik redorange pravi:
Naše babice tega niso poznale, pa tudi ko so kaj pekle v pečici, so pekle na manjši temperaturi kot danes, pa še kozico z vodo so dale noter da se je delala vlaga da se je "kuhalo".

Kruh se je pekel v krušni peči, pa spodaj bil dostikrat črn, pa še vedno vsi živimo.
smirk-1.gif


Pretiravanje z zdravo hrano močno omeji jedilnik in tudi zaradi tega se ne živi dlje. Umreti pa tudi moraš od nečesa.

Zdrava hrana zame: ne zažgano, ne surovo, ne preveč mastno, čimbolj raznoliko da je, v količinah, ki so v okviru potrebnega dnevnega vnosa kalorij, pa bo. Da se bom pa sekiral zaradi nekih E-jev, strupov teh in onih, pa ne vem kaj ... veš da. Sekiranje še najbolj škodi zdravju.
 
Nazadnje urejeno:

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik redorange pravi:


Je pa samo zelenjavo. Nič mesa, nič sira, ne jajc, ne rib. Živahen je sto na uro, za postavljat tiste hlode moraš pa tudi met nekaj moči...

pa ti sploh veš kaj pišeš
confused-1.gif


od kdaj ti pa beljakovine (meso, jajca, sir, ribe) dajejo energijo, moč?
omega3 maščobe v ribah mu tudi nebi čisto nič škodile
smirk-1.gif


sladica tudi ni škropljena, gnojena z umetnimi gnojili, pa še to ne pomeni, da je zdrava
smirk-1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik redorange pravi:
Ja res je črn spodaj...
wink-1.gif

a veš zakaj?
ker se kamen pregreje, zaradi tega kako je sama pečica sestavljena
Ja, in če je črn spodaj, še ne pomeni da je zdrav. Včasih smo vse to jedli, pa nobenemu nič. In grem stavit, če greš tisti črni del dat na analizo, bo pokazalo še pa še raznih strupenih spojin, tudi kancerogenih, mnogo preko danes dovoljenih mej. Pa je vse domače.
tongue-1.gif
 

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
ja ja že že:) se strinjam
So pa še druge stvari ki jih jemo, ne samo kruh. Pa če prebereš deklaracijo na kruhu boš videl kaj je noter. Amak spet ne boš vsega izvedel, ker "sredstvo za izboljšavo moke" ti ne pomeni nič. Leta nazaj ko sem v pekarni bral deklaracijo na vreči tega sredstva sem se pa za glavo primu.
Priprava jedi je pa drugačna kot pred leti. Kot sem že omenil pečenje v pečici (recimo kos mesa) danes se ga zapeče pri višji temp. kot v časih in pri bolj suhem zraku(suh zrak = krajši čas pečenja). V starih časih pa so none dale še lonec z vodo v pečico. Na tak način se meso ne tako peče, je že malo dušenja, pa še sočno je
smile-1.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
V starih časih je bilo meso iz pečice na mizi samo za največje praznike (razen za tanajbolj bogate). Če sploh.

Sicer pa itak ne rabiš peči na 200 stopinjah. Se da tudi z manj. In če ga sproti polivaš s polivko, je še vedno zelo lepo sočen. Če ga pa zažigaš v tri krasne, pa si si sam kriv.

Poleg tega pa je tako: v majhnih količinah ni nikoli panike. Običajno zbolijo tisti, ki pretiravajo. To pomeni, jedo samo pečeno iz rora. Če pa si to privoščiš enkrat na mesec ali še manj, pa zelo dvomim, da je kaj narobe. Je vse preveč drugih bolj nevarnih reči.
 

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje

Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Da mi branjevka reče da je korenje domače gor pa ni niti sledu zemlje pa vsi so enaki je mal sumljivo ane?

Se strinjam. Pravkar berem eno knjigo od Dario Corteseja in piše, da te branjevke kupujejo zelenjavo tam kot ostali šiptarji na veletržnici. Ah dejte no, kako lahko kmetica sredi zime prodaja jajčevce, paradižnik, ipd. in to naj bi bilo 'domače'. Ja pa ja de.

Pa ne samo kmetje. Včeraj sem v Mercatorju videla zapakirano bio korenje (zgleda so sami pakirali) - nek ogromen koren, zgledal identičen tistemu ki so ga prodajali kot ne-eko.
Ker večinoma kupujem eko zadeve lahko po videzu in okusu povem kaj je eko in kaj ni. Eko ima okus, navadno pa ne. Eko jaz večinoma kupujem v Hoferju in do sedaj me še ni razočaral - razen ko so imeli ene čudne pomaranče.

Ker je Eko big business je jasno, da bo vsak izkoristil. Kdo pa to sploh kontrolira?!
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tako kot marsikje, se mi zdi, da tudi pri prehrani veliko ljudi ne zna dobro oceniti, koliko je kateri faktor sploh relevanten ali ne.

Nekateri bi samo "eko", nekateri bi samo specialne proteinske praške in podobne zadeve... človeka se v zadnjih letih predstavlja kot eno neverjetno ranljivo bitje, ki ga bo že ena malo zažgana in mastna svinjska pečenka spravila s sveta.

Pod črto živimo v povprečju 20-30 let dlje kot v "dobrih starih časih". Tudi če upoštevamo, da je od tega okoli 5 let samo vegetiranje, je številka še vedno dokaj impresivna. Medicina ima tu levji delež, nezanemarljiv prispevek pa je dala tudi prehrambena industrija. Če kdo misli, da bi z neko "naravno pridelavo" lahko nahranili cel svet, se zelo moti.


Je pa zanimivo brat te debate. Enkrat so mikrovalovke vir vsega zla (ki hrano dejansko globinsko kuhajo), spet drugič so to navadne pečice (ki hrano površinsko toplotno obdelujejo). Enkrat so to prehrambeni dodatki, čeprav nihče nima pojma, koliko se dejansko akumulirajo v organizmu in koliko se enostavno ne prebavijo in/ali normalno izločijo.

Vendarle pa se nihče ne zaveda, da je toplotna obdelava živil blazno pomembna. Uniči veliko večino mikroorganizmov in/ali nevarnih proteinov, ki so tako ali drugače prisotni v hrani (sploh tisti živalskega izvora).



Kar pa se "peke v starih dobrih časih" tiče.

To, da se danes stvari pečejo pri višjih temperaturah, je bedarija. A veš, koliko je temperatura v krušni peči? Med 300 in 400 stopinj celzija. Pa mi pokaži električno pečico, ki dela pri takih vrednostih.

In kot drugo.. po kakšni logiki bi se hrana v suhem zraku pekla manj časa? Pod peko mislim toplotno obdelavo in ne "sušenja".