Pozdravljeni,
odločil sem se, da bom z vami delil svojo zgodbo (predvsem o tem kako mi ni uspelo narediti kaj podobnega pivu)
1. naročil sem paket set za začetnike na spletni strani.
2. Medtem ko sem čakal paket, sem na različnih spletnih straneh prebiral kako varjenje piva poteka.
3. Našel sem star vinski sod in se odločil, da ga bom uporabil kot vrelno posodo.
4. Malce sem zanemaril opozorila o čistoči in sod le temeljito očistil.
5. Kupil sem vrelno veho in sod preuredil tako, da sem vrelno veho lahko namestil.
6. Dobil sem paket, prebral navodila na ekstratu in naredil tako kot je v navodilah pisalo (bil sem zmeden, ker mi je veliko stvari iz seta ostalo). Mogoče sem naredil napako, ker nisem preveril temperature tekočine pred dodajanjem kvasovk.
7. Med postopkom fermentacije sem večkrat pogledal kaj se z tekočino dogaja (verjetno je bila tukaj največja napaka ker sem v sod spustil zrak).
8. Opažal sem, da tekočina ne proizvaja veliko pene.
9. Po približno treh tednih se mi je zdelo, da bi fermentacija morala biti že končana, hidrometra seveda nisem imel, da bi vse skupaj preveril, sem v tekočino za 4 dni dal 30g hmelja.
10. Tik preden sem flaširal sem dodal še 8g na liter sladkorja, ki je bil priložen v paketu.
11. Med flaširanjem se pivo sploh ni penilo in ugotovil sem, da nekaj ne bo okej.
12. Iz firbca sem med flaširanjem tekočino preizkusil in je zelo ogabna.
13. Vse skupaj imam sedaj flaširano in bom po enem mesecu zopet poizkusil kaj je nastalo.
Vesel bom če se mi bo kdo zahvalil, da je v tem postu prepoznal napake in sem mu rešil pivo.
Vesel pa bom tudi, če bo kdo, ki bo prepoznal napake v postopku komentiral in mi mogoče pomagal, da mi bo "druga runda" boljše uspela.
Seveda se ne dam in imam že naslednje naročilo, nov ekstrast in še nekaj dodatnih pripomočkov, ki mi bodo pomagali za boljše varjenje.
Hvala za vaše odgovore.
lp,
Mogoče bo tole slišat mal kruto, ampak človek božji, pri toliko informacijah ti narediš ene 16 kapitalnih neumnosti, ne pozabiš pa seveda na dryhop, ki sploh ni pomemben, še posebej pa za kit pivo ne, že v točki 3 si stvar zafural, v točki 4 pa dokončno, s točko 6 si se pa v dvojno zazihral, da boš dobil ven katastrofo in nikakor pivo.
Brez naslednjih točk bolje, da nehaš, škoda denarja in časa:
1. Za fermentacijo si omisli plastičen fermentor, ki ga dobiš pri ponudniku opreme, še najbolje se meni obnesejo od mr-malta z rumenimi navojnimi pokrovi. Vinski sodi zaradi grobih zvarov niso primerni za fermentacijo piva, povedano že milionkrat.
2. Čistoča po ohladitvi je zelo pomembna. Cet, vroča voda in kasneje vroč oxi zadostujejo, če pa dodaš še starsan pa podebljaš zadevo in zagotovo ne boš okužil piva. Če se ti s tem ne da ubadas spet raje nehaj, ker je škoda časa in denarja.
3. pri kitu začni brez komplikacij, vsebino piksne zmešaj v loncu z nekaj vroče vode in ohladi, zlij v fermentor in s flaširano vodo dopolni do 23 litrov, preveri temperaturo (plastični fermentor ima termometer gor), temperatura mora bit med 16 in 23 stopinj. Stresi notri priložen kvas in namesti vrelno veho. Fermentor postavi v prostor ki ima med 18 in 20 stopinj. Pusti dva tedna, nato flaširaj. Steklenice operi enako kot prej fermentor. Ko boš na ta način dobil ven pivo namesto brozge, lahko nadaljuješ z nadgradnjo.
Pa lepo pivovarjenje.