Začetnik-varjenja pive

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Pozdravljeni,

odločil sem se, da bom z vami delil svojo zgodbo (predvsem o tem kako mi ni uspelo narediti kaj podobnega pivu)

1. naročil sem paket set za začetnike na spletni strani.
2. Medtem ko sem čakal paket, sem na različnih spletnih straneh prebiral kako varjenje piva poteka.
3. Našel sem star vinski sod in se odločil, da ga bom uporabil kot vrelno posodo.
4. Malce sem zanemaril opozorila o čistoči in sod le temeljito očistil.
5. Kupil sem vrelno veho in sod preuredil tako, da sem vrelno veho lahko namestil.
6. Dobil sem paket, prebral navodila na ekstratu in naredil tako kot je v navodilah pisalo (bil sem zmeden, ker mi je veliko stvari iz seta ostalo). Mogoče sem naredil napako, ker nisem preveril temperature tekočine pred dodajanjem kvasovk.
7. Med postopkom fermentacije sem večkrat pogledal kaj se z tekočino dogaja (verjetno je bila tukaj največja napaka ker sem v sod spustil zrak).
8. Opažal sem, da tekočina ne proizvaja veliko pene.
9. Po približno treh tednih se mi je zdelo, da bi fermentacija morala biti že končana, hidrometra seveda nisem imel, da bi vse skupaj preveril, sem v tekočino za 4 dni dal 30g hmelja.
10. Tik preden sem flaširal sem dodal še 8g na liter sladkorja, ki je bil priložen v paketu.
11. Med flaširanjem se pivo sploh ni penilo in ugotovil sem, da nekaj ne bo okej.
12. Iz firbca sem med flaširanjem tekočino preizkusil in je zelo ogabna.
13. Vse skupaj imam sedaj flaširano in bom po enem mesecu zopet poizkusil kaj je nastalo.

Vesel bom če se mi bo kdo zahvalil, da je v tem postu prepoznal napake in sem mu rešil pivo.
Vesel pa bom tudi, če bo kdo, ki bo prepoznal napake v postopku komentiral in mi mogoče pomagal, da mi bo "druga runda" boljše uspela.
Seveda se ne dam in imam že naslednje naročilo, nov ekstrast in še nekaj dodatnih pripomočkov, ki mi bodo pomagali za boljše varjenje.

Hvala za vaše odgovore.
lp,

Mogoče bo tole slišat mal kruto, ampak človek božji, pri toliko informacijah ti narediš ene 16 kapitalnih neumnosti, ne pozabiš pa seveda na dryhop, ki sploh ni pomemben, še posebej pa za kit pivo ne, že v točki 3 si stvar zafural, v točki 4 pa dokončno, s točko 6 si se pa v dvojno zazihral, da boš dobil ven katastrofo in nikakor pivo.

Brez naslednjih točk bolje, da nehaš, škoda denarja in časa:

1. Za fermentacijo si omisli plastičen fermentor, ki ga dobiš pri ponudniku opreme, še najbolje se meni obnesejo od mr-malta z rumenimi navojnimi pokrovi. Vinski sodi zaradi grobih zvarov niso primerni za fermentacijo piva, povedano že milionkrat.

2. Čistoča po ohladitvi je zelo pomembna. Cet, vroča voda in kasneje vroč oxi zadostujejo, če pa dodaš še starsan pa podebljaš zadevo in zagotovo ne boš okužil piva. Če se ti s tem ne da ubadas spet raje nehaj, ker je škoda časa in denarja.

3. pri kitu začni brez komplikacij, vsebino piksne zmešaj v loncu z nekaj vroče vode in ohladi, zlij v fermentor in s flaširano vodo dopolni do 23 litrov, preveri temperaturo (plastični fermentor ima termometer gor), temperatura mora bit med 16 in 23 stopinj. Stresi notri priložen kvas in namesti vrelno veho. Fermentor postavi v prostor ki ima med 18 in 20 stopinj. Pusti dva tedna, nato flaširaj. Steklenice operi enako kot prej fermentor. Ko boš na ta način dobil ven pivo namesto brozge, lahko nadaljuješ z nadgradnjo.

Pa lepo pivovarjenje.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
No no, rosfrei sod ima eno veliko prednost pred plastiko - lahko ga pasteriziraš in te boli patak za zvare, oxije, starsane...
Naliješ za dva prsta vode, spodaj gorilnik, zgoraj pokrov in si v 10min 100% pobil vse živo v njem :)

Moraš na nadzorovati temperaturo sladice, brez tega sploh ne bo prišlo do alkoholnega vrenja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
No no, rosfrei sod ima eno veliko prednost pred plastiko - lahko ga pasteriziraš in te boli patak za zvare, oxije, starsane...
Naliješ za dva prsta vode, spodaj gorilnik, zgoraj pokrov in si v 10min 100% pobil vse živo v njem :)

Moraš na nadzorovati temperaturo sladice, brez tega sploh ne bo prišlo do alkoholnega vrenja.

No no, pomiri konje. Se je že velikokrat izkazalo da vinski sod, sploh veliko rabljen ni primeren, še posebej, če pozabiš na čistočo. V kolikor imaš poliran rosfrej je druga pesem. Za domačo uporabo in predvsem kit pivo je pa plastika še najboljš.

PS: Ja, način ki ga opisuješ zna bit učinkovit. Sam kje ti vidiš človeka, ki na pol osnov pozabi, da bo steriliziral sod.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
No no, rosfrei sod ima eno veliko prednost pred plastiko - lahko ga pasteriziraš in te boli patak za zvare, oxije, starsane...
Naliješ za dva prsta vode, spodaj gorilnik, zgoraj pokrov in si v 10min 100% pobil vse živo v njem :)

Moraš na nadzorovati temperaturo sladice, brez tega sploh ne bo prišlo do alkoholnega vrenja.
Z upoštevanjem tega odgovora bo naredil naslednjič enako pivo kot sedaj. Jaz razumem začetnike, da so na polno zmedeni. Ko sem sam prvič tu gor zastavil vprašanje, sem kite že obvladal, ampak to zato, ker sem ure in ure presedel za raznimi forumi in se učil (za našega sploh vedel nisem). Ampak če človek vpraša osnovne stvari, naj bojo še odgovori taki. Taki, ki mu pomagajo. Če se bomo zdej šli kaj je bolš, plastika ali vinski inox, bo model tudi v drugo zajebal pir. Tudi jaz priporočam plastiko. Sploh za začetek. Sam jo imam pa še sedaj, brez vsakega problema.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Jaz sem prvih 500l pira fermentiral v inox sodu, ki se je prej uporabljal za kis, vino, jabolčnik. Okužbe ni bilo zaznati, tudi pri lagrih ne. Seveda so bili sodi pred napolnjenem pasterizirani, in pivina ohlajena :)

Denar sem raje investiral v sestavine, merilno tehniko in pripomočke za nadležna ponavljavjoča opravila - polnjenje in čiščenje steklenic.
20l plastični fermentor bi mi sedaj bil samo v napoto med 220litrskimi sodi (ja, iz plastike, ker sem škrt).

Se mi zdi, da je treba začetnikom tudi malo predstaviti principe in ne samo dajati nekih navodil. Itak bi si pa moral vsak pred začetkom prebrati neke osnove, tudi mikrobiološko ozadje teh procesov. Iti brat osnovno temo s 700+ stranmi je kontraproduktivno, itak te mine preden najdeš potrebne informacije.
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Sej se zavedaš, da s temi količinami nisi niti blizu homebrewerju, ki mu odgovarjaš oziroma nisi homebrewer. Se bo treba postavit v začetniško kožo, ker samo tako lahko daš pameten in uporaben nasvet.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Pri teh količnah, nedvomno. 500l plastičnega fermentorja pač ni (verjetno). Ampak za 23L piva iz sirupa? :) Za 50-60 EUR dobiš komplet opremo za izdelavo prvega piva iz ekstrakta, vključno z ekstraktom. Kaj češ lepšega. Ampak plastiko na stran. Predvsem se strinjam s tem, da si je treba najprej pogledat osnove, in to temeljito.
 

smesko

Zelenc'
26. nov 2018
6
2
3
32
Mislim, da si si že sam odgovoril, in sicer v 4. točki.

Tudi odpiranje fermentorja je lahko problematično, vendar pa, če bi fermetnacija potekala, ali že potekla, kisik ne bi prišel pod CO2, ki nastane pri fermentaciji, do okužbe pa bi na tak način, če le na hitro odpreš in zapreš, prišlo relativno težko.

Prav tako je lahko problem pri dodajanju kvasovk. Če je bila temperatura očitno previsoka, je kvas pocrkal, če pa je bila prenizka, ne bo fermentiral. Ne vem kakšna je bila temperetaura pivine.

Mislim, da se moraš vsega lotiti malo bolj previdno. Veliko uspeha ti želim!

Verjetno je bila temperatura pri dodajanju kvasovk prenizka in zato ni iz tega ratalo prav nič uporabnega, nisem je sicer meril ampak na 3 litre vrele vode sem dodal 20 litrov hladne in verjetno je temperatura preveč padla...
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ne vem, ampak jaz dvomim, da če je bila zgolj hladna, da bi šel prenizko. Na kakšni temp. si pa potem fermentiral? Pivo bi se ogrelo in če res nisi vrgel v ledenico, bi vsaj nekaj kvasa moralo preživeti.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
So ti že drugi omenili kaj pa kako okoli napak in opreme ampak da te potolažim (po tvojih točkah) ...

4. če si sod temeljito očistil je to 95% narejenega. Razkuževanje je samo zadnjih 5%. Brez problema lahko izpustiš razkuževanje če imaš sod čist in izpran z dokaj sterilno vodo (vodo iz vodovoda). Seveda 100% čistoče ni nikoli možno doseči pa tudi kontaktno iz zraka lahko vmes pride kaj v sod, zato se ponavadi uporablja pred vnosom piva blago razkuževanje.

6. temperaturo si zadel če teperatura piva ni bila tako visoka da bi tebe peklo ali pa če bi bila tako nizka da bi imel namesto piva led. Glede na to kar si opisal kasneje s količinami (3+20) si temperaturo vsaj za preživetje kvasa 100% zadel.

7. med fermentacijo lahko gledaš v fermentor ves čas ker je to najmanj kritično obdobje za okužbo in oksidacijo. CO2 ki se proizvaja med fermentacijo bo namreč izpodrinil ves kisik ki bi morebiti noter prišel. Če si gledal ko je fermentacija že potekla pa tudi nisi mogel oksidirat piva do visoke stopnje in 100% ne boš imel zaradi tega težave. Glede okužbe je vsakič ko odpreš fermentor bolj verjetna, ampak če imaš stvar v relativno čistem okolju načeloma ni problema.

8. če fermentiraš piva z nizko gostoto in/ali malo nefermentabilnega sladkoraj kakšne večje pene skoraj ni pričakovat. Pri čistem sladkorju recimo ne bo nič pene, samo mehurčki ki se dvigajo in ki jih vidiš samo če si zelo pozoren. Tako da tole ni noben problem.

11. pivo brez karbonacije se nima kaj penit. Če se peni pomeni da še vre ali pa da ima odvečen CO2 (po koncu fermentacije se počasi v roku par dni izloči iz piva). Pene iz piva narejenga iz piksne bo zelo malo tudi kasneje v kozarcu (povezano tudi s točko 8.).

12. pivo brez karbonacije (mehurčkov) in takoj po dry hopu je nepitno oz. zanič. To je čisto normalno. Nima smisla okušat piva na tak način, ker ne boš nič pametnega izvedel če nisi profesionalec in veš kaj moraš iskat.

V bistvu načeloma nisi naredil nič kritično narobe razen da si pivo preizkusil med flaširanjem in delaš sedaj paniko. Ti ni treba čakat 1 mesec, po enem tednu daj v hladilnik eno steklenico in jo odpri pa se potem javi in sem skoraj prepričan da bo tekočina malo bolj podobna pivu!;)
 
  • Všeč mi je
Reactions: Brrane in smesko

smesko

Zelenc'
26. nov 2018
6
2
3
32
So ti že drugi omenili kaj pa kako okoli napak in opreme ampak da te potolažim (po tvojih točkah) ...

4. če si sod temeljito očistil je to 95% narejenega. Razkuževanje je samo zadnjih 5%. Brez problema lahko izpustiš razkuževanje če imaš sod čist in izpran z dokaj sterilno vodo (vodo iz vodovoda). Seveda 100% čistoče ni nikoli možno doseči pa tudi kontaktno iz zraka lahko vmes pride kaj v sod, zato se ponavadi uporablja pred vnosom piva blago razkuževanje.

6. temperaturo si zadel če teperatura piva ni bila tako visoka da bi tebe peklo ali pa če bi bila tako nizka da bi imel namesto piva led. Glede na to kar si opisal kasneje s količinami (3+20) si temperaturo vsaj za preživetje kvasa 100% zadel.

7. med fermentacijo lahko gledaš v fermentor ves čas ker je to najmanj kritično obdobje za okužbo in oksidacijo. CO2 ki se proizvaja med fermentacijo bo namreč izpodrinil ves kisik ki bi morebiti noter prišel. Če si gledal ko je fermentacija že potekla pa tudi nisi mogel oksidirat piva do visoke stopnje in 100% ne boš imel zaradi tega težave. Glede okužbe je vsakič ko odpreš fermentor bolj verjetna, ampak če imaš stvar v relativno čistem okolju načeloma ni problema.

8. če fermentiraš piva z nizko gostoto in/ali malo nefermentabilnega sladkoraj kakšne večje pene skoraj ni pričakovat. Pri čistem sladkorju recimo ne bo nič pene, samo mehurčki ki se dvigajo in ki jih vidiš samo če si zelo pozoren. Tako da tole ni noben problem.

11. pivo brez karbonacije se nima kaj penit. Če se peni pomeni da še vre ali pa da ima odvečen CO2 (po koncu fermentacije se počasi v roku par dni izloči iz piva). Pene iz piva narejenga iz piksne bo zelo malo tudi kasneje v kozarcu (povezano tudi s točko 8.).

12. pivo brez karbonacije (mehurčkov) in takoj po dry hopu je nepitno oz. zanič. To je čisto normalno. Nima smisla okušat piva na tak način, ker ne boš nič pametnega izvedel če nisi profesionalec in veš kaj moraš iskat.

V bistvu načeloma nisi naredil nič kritično narobe razen da si pivo preizkusil med flaširanjem in delaš sedaj paniko. Ti ni treba čakat 1 mesec, po enem tednu daj v hladilnik eno steklenico in jo odpri pa se potem javi in sem skoraj prepričan da bo tekočina malo bolj podobna pivu!;)

Okej=) hvala za nekaj spodbude.:) upam, da bo res kaj pitnega ratalo iz vsega skupaj. karbonacijo sem opravil približno pol ure preden sem začel z flaširanjem, kakor sem to prebral na internetu(8g/l). In tako kot je pisalo, sem flaše pustil le pokrite s pokrovčki. Zanima me še kdaj je najboljše steklenice dokonca zapreti? Da ne bo motilo oksidacije?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Steklenice moraš zapret takoj oz. čimprej. Če že puščaš odprte zato da se preluftajo (co2 izpodrine zrak ki je še v steklenici) potem je to 5-30 min, več ni potrebe. Če ne zapreš v oknu ko se začne fermentacija v steklenicah potem ne boš imel (dovolj) mehurčkov in bo pivo zanič.
 

luka34

Zelenc'
13. nov 2018
17
0
1
Zdravo.

Ker so pred nami hladnejši meseci me zanima kako je s fermentacijo na hladnejših temperaturah. Vem, da je za ale piva idealno okoli 20 stopinj, bi bilo možno fermentirat klasičen pale ale pri okoli 10 stopinjah? Kaj se bi spremenilo?

Hvala!
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Če imaš 10°C v prostoru postaviš zraven 15W žarnico in preko fermentorja povezneš kartonasto škatlo pa je zadeva rešena
 

luka34

Zelenc'
13. nov 2018
17
0
1
Hvala za odgovora.
Kaj so še kakšne alternative? Imam 200 l fermentor in nevem, če bi 15W žarnica zadostovala. Še obstaja kaj drugega, kot če grejem z žarnicami? Bi rabil kar nekaj žarnic za 200 l fermentor :)
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Here we go again...

Potem si pa priklopi oljni ali električni radiator. Od kje vam homebrewerjem 200L fermentorji in s takimi osnovnimi vprašanji (vezano na prvo vprašanje o kvasu). Pa se opravičujem. Sem zelo toleranten član foruma :)

20C je zgolj ena taka zelo okvirna priporočena temperatura za ale kvas. Zelo odvisno kaj delaš in kaj želiš od kvasa. Na 10C bo hiberniral in ti ne bo povrel. Na 10C raje naredi 200L lagerja. Kako boš pa pri teh količinah s kvasom, pa ne vem :) Pa upajm, dase razumemo, da govorimo o temp. fermentacije, ne temp. prostora. Že pri 25L batchih je temperatura piva med fermentacijo 2-4C višja od temp. prostora, pri 200L moraš imeti pa po moje stalno kontrolo temperature, torej hladilni pas/steno, vgrajeno v fermentor ali kak drug način hlajenja piva med fermentacijo.
 

luka34

Zelenc'
13. nov 2018
17
0
1
Hvala za odgovor!

200 L fermentor (vinski sod) imam še od časov, ko sem doma imel malo brajd :)

Velja, bom pregledal kaj najdem na netu, kaj se najbolj splača. Hvala še 1x