Z višanjem OGja se spreminja tudi efektivnost, to je normalno. Sploh tam nad 1.100 je izpiranje tako neefektivno da večina sladkorja ostane v sladu ker je sladica enostavna presladka da bi lahko upešno potegnila še dodaten sladkor.
Skratka problem ki si ga imel je čisto normalen, odvisno sicer od načina drozganja in izpiranja ampak vsekakor lahko efektivnost pade tudi pod 50%. Dodaten problem je da če boš dodal več sladu da pokriješ efektivnsot boš imel še nižji izkoristek in najbrž nikoli ne boš dosegel OGja čez 1.1.
Kako reševat ta problem? Najbolj enostaven način je izpiranje z večjo količino vode in potem daljše vretje (tudi par ur več) da se ta preostala voda izpari in dosežeš potem željen volumen (in OG).
BTW, povsem enak (obraten) problem imaš ko hočeš naredit "lahko" pivo. OGji pod 1.035 zelo hitro vračajo tudi 90%+ efektivnost, predvsem pa se pri določeni metodah izpiranja sladica nevarno razredči (izpiranje taninov). Tako da je ponavadi potrebno žrtvovat ekeftivnost in vodo za izpiranje dodat šele kasneje v lonec za kuhanje, ne pa prelit preko sladu.
Hvala za izcrpen odgovor.
Z uporabniki grainfatherja na njihovem forumu sem prebral da ta problem vecina reši tako da drozga 2x po 5kg sladu, prvic normalno, drugo rundo pa samo menjava sladu in drozganje novih 5kg ze v sladici od prvih 5 kg. S tem malo manjsim grain billom dobijo moznost drozganja v manjsi kolicini vode in posledicno dobijo vec vode za izpiranje (cca. 20l) ki jo razdelis na pol in izpiras vsakih 5kg z 10l vode.
Tudi sam delam tako da vedno izpiram z 2x kolicino sladu. Tako imam priblizno iste izkoristke.
Mislis da bo tak nacin, 2x drozganje pripomoglo da pridem na 1.1+