Začetnik-varjenja pive

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
Slad se z 1.10.2018 podraži zaradi razmer na trgu ječmena.
Suša oz. vročina in s tem slabša letina ječmena je dvignila cene.
Zato smo prisiljeni tudi sami primorani dvigniti cene v povprečju v povprečju 12-15%.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Zivjo..danes sem naredil mlin za slad pa me zanima kaj pravite o mlezem sladu ali je prvec na drobno zmlet?
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Ae slija
 

Priponke

  • 15413491831888313328142467450797.jpg
    15413491831888313328142467450797.jpg
    1,9 MB · Ogledi: 226
  • 15413492333629112139690405891614.jpg
    15413492333629112139690405891614.jpg
    2,5 MB · Ogledi: 201

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Meni zgleda vredu. Je pa odvisno tudi od sistema ki ga uporabljaš za drozganje, slepo dno, vreča. Glede na to boš moral prilagodit granulat mletja da boš imel čimboljši izkoristek.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Men se zdi dokaj drobno mleto, kot da bi ti mlin poškodoval ovoj. Kako pa zgledajo tvoji rolerji, imaš kakšno sliko?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Izgleda bolj drobno mleto, a tako sem imel tudi sam, ko sem mlel z namenskim mattmill student mlinom. Ker delam po metodi BIAB nisem imel glede tega težav, le da je bil izkoristek boljši (kar seveda ni težava) :)

Tako kot je Reflex napisal, ali je to OK, boš moral sam ugotoviti glede na sistem, ki ga uporabljaš.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Delal bom z gutenbrawom...Takoj ko pridem dam posljem slike mlina.Sem pa to naredil z valcki od rezalnika za papir tako da nima moznosti za razmak med valkcki.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Delal bom z gutenbrawom...Takoj ko pridem dam posljem slike mlina.Sem pa to naredil z valcki od rezalnika za papir tako da nima moznosti za razmak med valkcki.

Zanimiva ideja :) No, o mlinčkih smo že kar nekaj pisali. Mletje slada je pač ena od pomembnejših korakov in na koncu vsi pristanejo na nakupu namenskega. Težko ti bomo karkoli svetovali glede na slike. Ugotovil boš predvsem po tem, ali se ti bo slad lepo spiral ali se ti bo mašilo, ali se ti bojo delale grudice moke itd. Tisti, ki ne delajo BIAB načeloma meljejo bolj grobo, pri vreči lahko bolj drobno melješ, ker načeloma ne spiraš oz. vsaj ne na tak način kot pri pivovarskih sistemih. Slad imaš pač v vreči, ki je potopljena v vodo in to vrečo po končanem drozganju vzameš ven. Za višjo učinkovitost se torej celo priporoča bolj drobno mletje in tudi moka v bistvu ni problem. Pri tvojem sistemu, bi to znal bit problem. Več o tem bojo lahko napisali imetniki takega oz. sorodnega sistema.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Hmm, ko ste ravno pri tem...
Na koliko imate nastavljeno mletje na mlinu?
Za biab naj bi bilo drobneje, ne?

Prej pri mattmillu nisem imel možnosti nastavitve, sta bila pa valjčka precej blizu in mletje je bilo kar fino. Zadnjo rundo sem mlel na novem mlinu: https://pivovarium.si/si/mlincki/258-mlin-za-slad-brouwland.html, nastavil sem na sredino, mislim, da je 0,25 oznaka. Mletje je bolj grobo, lepo se vidijo počene luščine in tudi rahlo strto zrnje. Recept sem nastavil na enako učinkovitost kot prej in sem jo tudi dobil. Skratka, pri meni ni bilo razlike v učinkovitosti.


BTW: mlinček je res fin, mlel sem kar na roko, saj me je zanimalo, kako gre. In gre zelo fino in z veliko lahkoto. Za slabih 6kg zrnja pa sem porabil nekaj minut zmernega vrtenja. Nisem se spotil :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pomojem to sicer solidno zdrobi slad (mogoče še preveč), raztrga pa tudi precej ovojnice kar ni ok. Luščine ki jih dobiš po mletju morajo bit cele, samo zrnje mora bit pa zdrobljeno (s čimmanj moke). Tista moka za all-in-one sisteme in BIAB ponavadi ni problem oz bolj fino mletje celo poviša efektivnost, če pa ti preveč raztrga ovojnice boš pa imel lahko težave s tanini iz sladu.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
In pri spargu boš umrl če bo preveč moke. Raje malo manj mleto in malo več slada.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zdravo,

Pojavil se mi je en problem.

Danes sem kuhal barleywine OG 1.114.

Kuham na grainfatherju, imel sem konstantno izkoristek okrog 75 %, zadnje čase pa mi niha med 70-75%. Je pa res da sem prej mlel ročno, sedaj pa z bormašino. Predvidevam da je nekaj tudi odvisno od hitrosti mletja.

Danes ko sem kuhal barley wine se mi je prvič zgodila katastrofa. Predviden OG 1.114 - ven pa sem dobil 1.074???

Kako je to mogoče??

Še primeri mojih efektivnosti:
IPA 5.5kg slada - 18.5 litrov za mash - 11 litrov za izpiranje efektivnost 71%
TRIPEL 8 kg slada - 23 litrov za mash - 11 litrov za izpiranje efektivnost 66%
ESB 5.5 kg slada - 18 litrov za mash - 14 litrov za izpiranje efektivnost 75%
LAGER 5.5 kg slada 18 litrov za mash 14 litrov izpiranje efektivnost 71%

BARLEY WINE 7kg slada - 23 litrov za mash - 5 litrov sparge efektivnost 45%?????

Zakaj tako odstopanje pri barley winu? Edina razlika je v količini vode za izpiranje ker sem delal 14 litrski batch (ostali 23l), vendar ne verjamem da bi dobil z izpiranje z dodatnimi 10 litri razliko v OG namesto 1.074 tako kot je po receptu 1.114 (70% efektivnost)

Hvala za odgovor lp.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Z višanjem OGja se spreminja tudi efektivnost, to je normalno. Sploh tam nad 1.100 je izpiranje tako neefektivno da večina sladkorja ostane v sladu ker je sladica enostavna presladka da bi lahko upešno potegnila še dodaten sladkor.

Skratka problem ki si ga imel je čisto normalen, odvisno sicer od načina drozganja in izpiranja ampak vsekakor lahko efektivnost pade tudi pod 50%. Dodaten problem je da če boš dodal več sladu da pokriješ efektivnsot boš imel še nižji izkoristek in najbrž nikoli ne boš dosegel OGja čez 1.1.

Kako reševat ta problem? Najbolj enostaven način je izpiranje z večjo količino vode in potem daljše vretje (tudi par ur več) da se ta preostala voda izpari in dosežeš potem željen volumen (in OG).

BTW, povsem enak (obraten) problem imaš ko hočeš naredit "lahko" pivo. OGji pod 1.035 zelo hitro vračajo tudi 90%+ efektivnost, predvsem pa se pri določeni metodah izpiranja sladica nevarno razredči (izpiranje taninov). Tako da je ponavadi potrebno žrtvovat ekeftivnost in vodo za izpiranje dodat šele kasneje v lonec za kuhanje, ne pa prelit preko sladu.