Začetnik-varjenja pive

Staler929

Pripravnik
28. maj 2018
33
1
8
vprasal bi kdaj dodati sadje? Odlocil sem se malo eksperimentirati in bom v porter dodal: v enega kavo, v enega višnje in v tretjega kakavova zrna.če dodam po 14 dneh recimo za 4 dni bo to ok?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja, meni v enem od (sicer ne mnogih) poskusov ni uspelo in je šlo pivo po dobrem mesecu k vragu. Nekaj je ostalo živega, jbg. Eden izmed nasvetov je tudi oprat v alkoholu in odcedit. Se mi je kar malo zamerilo, prvo (zaenrkat edino) pivo ki se mi je pokvarilo...
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Mah osebno bi iz lastnega miru vse skupaj vrgel v kotel na 0min, sploh ker nimaš nekih lahkohlapljivih začimb v igri, ampak ti bodo vsi dodatki vplivali predvsem na okus (kavina in kakavova grenkoba in pa višnjina kislina).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz vedno dryhopam s sadjem. Prej ga dam za slabo minuto v mikrovalovko, da pobije kar je na površju...do sedaj ni bilo težav
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Včeraj sem delal 4 literski štarter za lagerja (wyeast 2278 czech pils).

4l vode
410g DME

Ko sem notri stresel DME se ja malo dotaknil dna posode in nekaj DME-ja je karameliziralo? A je tukaj kakšen problem ali je vse ok?

Tudi sama tekočina starterja je malo temnejša ni čisto svetla zaradi tega.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Včeraj sem delal 4 literski štarter za lagerja (wyeast 2278 czech pils).

4l vode
410g DME

Ko sem notri stresel DME se ja malo dotaknil dna posode in nekaj DME-ja je karameliziralo? A je tukaj kakšen problem ali je vse ok?

Tudi sama tekočina starterja je malo temnejša ni čisto svetla zaradi tega.

Ne bo težav...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Če imaš nesorazmerno velik štarter glede na količino kvasa ki ga noter daš je čas fermentacije ustrezno daljši. Klasičen štarter se dela iz 1-1.5l in eno pakirano enoto kvasa (vrečka, ampula) in rabi od oka 12-24h da sfermentira, odvisno jasno od kvalitete kvasa, količine kvasa in ostalih pogojev. 4l je 4x toliko, tako da traja 4x toliko časa. Tako da realno bo trajalo lahko 2-3 dni, sploh pri tekočem kvasu ki je že star pa se ta čas lahko celo poveča.

Glede tega kdaj je fermentacije končana je dober indikator izločanje CO2ja. Če imaš strilplate ga ustaviš in počakaš par minut ter preveriš ali se iz "piva" izločajo mehurčki. Dokler so mehurčki fermentacije poteka. Samo tu pozor, velikokrat se pri kakšnih suhih kvasih fermentacije konča celo v par urah, tam potem težko zadaneš mehurčke in ne veš ali je fermentacija potekala ali ne. Pri 4l štarterj use bo najbrž videlo. Preveri na vsake toliko časa mehurčke.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Če imaš nesorazmerno velik štarter glede na količino kvasa ki ga noter daš je čas fermentacije ustrezno daljši. Klasičen štarter se dela iz 1-1.5l in eno pakirano enoto kvasa (vrečka, ampula) in rabi od oka 12-24h da sfermentira, odvisno jasno od kvalitete kvasa, količine kvasa in ostalih pogojev. 4l je 4x toliko, tako da traja 4x toliko časa. Tako da realno bo trajalo lahko 2-3 dni, sploh pri tekočem kvasu ki je že star pa se ta čas lahko celo poveča.

Glede tega kdaj je fermentacije končana je dober indikator izločanje CO2ja. Če imaš strilplate ga ustaviš in počakaš par minut ter preveriš ali se iz "piva" izločajo mehurčki. Dokler so mehurčki fermentacije poteka. Samo tu pozor, velikokrat se pri kakšnih suhih kvasih fermentacije konča celo v par urah, tam potem težko zadaneš mehurčke in ne veš ali je fermentacija potekala ali ne. Pri 4l štarterj use bo najbrž videlo. Preveri na vsake toliko časa mehurčke.


Hvala za odgovor.

Sedaj sem ugasnil stir plato in pustil 30 min, iscem mehurcke co2ja pa ni nic videt kaksne aktivnosti :-(

Mogoce se ni zacelo sploh?


Starter 4l
Kvas wyeast 2278 (czech pilsner)
Trenutno 20 ur na stir plati.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sej boš videl kvas če se bo začel posedati.
Sicer pa lahko vzameš vzorec in zmeriš OG, pa ti bo takoj jasno ;)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Koliko pa imaš star kvas?

Ker 20h laga za starter pomeni da je kvas bolj v slabi kondiciji in bo znalo trajat nekaj časa da sfermentira. Ne prehitevat, ker boš naredil več škode kot koristi!;)
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Koliko pa imaš star kvas?

Ker 20h laga za starter pomeni da je kvas bolj v slabi kondiciji in bo znalo trajat nekaj časa da sfermentira. Ne prehitevat, ker boš naredil več škode kot koristi!;)


Wyeast 2278 (czech pils) 7.3.2018, se pravi cca. 3 mesece je star.

Po brewersfriend naj bi bil okrog 44% (45x10na6 celic, 45 bilionov)

Amm jaz tud mislim da je v bolj slabi kondiciji ja, ze ko sem pocil “aktivator” po 5 urah ni bilo videti nobene napihnjenosti vrecke.

Amm drugace starterja je 4 litre. Potrebujem pa po kalkulatorju nekaj cez 600 billionov celic.

Am verjetno bom s starterjem resil to tezavo s slabim kvasom?? Ali tega tud starter ne resi vec?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Aja pa se glede na to da sem danes mislil delat pilsa vendar kvas se ne bo “ready” koliko casa je lahko starter v hladilniku in na kaksen nacin ga shraniti v hladilnik. Ker bom kuhal lahko sele drug teden.

Kaksna temp se priporoca?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Starter bo vsekakor povečal število celic, limita štarterja sicer ni odvisna od začetnega števila celic, to se samo prišteje. Po domače povedano je vseeno ali imaš sedaj 45 miljard celic ali pa 5 miljard, na koncu boš imel samo to začetno razliko v "masi" (torej 40 miljard manj). Svež kvas je celo boljši oz. kvas ki se prenaša ima ponavadi slabše lastnosti. Tako da štarter bo deloval, samo pusti da prevre ok, bolje pustiti celo več časa na striplate kot pa tvegat da se ni namnožil do konca.

Štarter počaka, še fino se ščisti v tem času da lahko odliješ vodo/pivo stran in dobiš dokaj čist kvas. Za en teden ni nobenega problema, ga daš v domač hladilnik temperatura niti ni toliko pomembna za tak kratek čas.