Začetnik-varjenja pive

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Poročilo je brezplačno. Kolikor ja to razumem imaš pravico, da veš kakšno vodo piješ. Načeloma bi to lahko dobil od komunale, ali pa če si iz lj, na spletni strani Vo-Ke.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.139
4.116
113
Iz električne prevodnosti lahko dobiš približno karbonatno stopnjo = trdoto. 375um/cm je približno 200ppm v TDS oz. od oka 20 dH. To je nekako srednje trda voda oz. voda kot jo ima 90% slovenije. Taka voda je nekako idela za pale ale stile, ni pa primerna za zelo svetla piva in ni primerna za zelo temna piva, ampak da pa se naredit brez večjih napak "vse".

Sam s precej bolj mehko vodo dobim pri drozganju nekega klasičnega stouta pH precej pod 5.0, pri drozganju svetlih piv pa nad 6.0. Tako da za stout dodajam od vedno deci ali dva Donata na batch piva in mi dvigne pH v spremenljive meje, kislosti ni čutit. Okoli točne kemije se pa nisem nikoli spuščal ker imam lasten izvir in stvar že sezonsko precej niha tako da mi tudi analize nebi pomagala nič.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Tudi meni se zdi, da so moja temna piva malenkost kisla, vsaj tako se malo občuti. Ker imam pH drozge za temna piva okrog 5.5 ali 5.6, menim, da moram povečati količino karamelnega slada in malo višjo temp. drozganja.

Pri količini karamelnega slada moram še malo eksperimentirati.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tak pH je primeren.

Z večanjem karamele bi morda zgolj delno zakril kiselkast okus, a potem ne bi skuhal želenega piva, ki bi bil tudi po okusu drugačen (če bi na silo večal delež karamele). Z višjo temperaturo drozganja, pa bi zgolj dobil več nefermentabilnih sladkorjev, s tem pa malo bolj polno in sladno pivo, a ponovno, ne tega, kar si želiš.

Ne govorim iz izkušenj, zgolj razmišljam. Se mi zdi, da omenjena ukrepa nista tista prava, za popravljanje napake - kislosti.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ja se strinjam s tem, ampak če ne bi kaj preveč štelal vode, razen pH, potem bi s tem, kot si omenil, zakril malo kislosti
smile-1.gif

Pač taka "kmečka" varjanta zakrivanja napak
smile-1.gif
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
kolikor jaz vidim imaš notri vse podatke, ki jih potrebuješ, če uporabiš brewersfriend kalkulator za pripravo vode.

Morda pa bi bilo bolje, če ne naložiš *.html file-a, ker ga ne moremo direktno brati.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ta link je splošen, kot vidiš. Spodaj nekje na strani kalkulatorja lahko generiraš oz shraniš svoje podatke in jih tudi deliš z drugimi. No, če ti manjkata kalcij in magnezij lahko to dodaš v obliki soli, ki jih moraš kupiti. Vendar v tem primeru ne boš dodal samo magnezija ali kalcija. V soleh je ponavadi prisotnega še kaj drugega. To pa lahko prav tako vidš na strani kalkulatorja.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Citat:
Uporabnik si30n pravi:
https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/

Ampak na podlagi tega kalkulatorja mi fali vsaj kalcij in magnezij?

Hotel sem rečt, da mi za ta kalkulator manjka v analizi podatek o kalciju in magneziju. Imam Sodium, Chloride, Sulfate, pH vrednost, nimam pa alkalnosti, kalcija in magnezija. Sem pa naredil sledeče predpostavke, please bare with me, sem začetnik pri štelanju kemije za vodo:
- po nasvetu od Utiševalca sem iz podatka o električni prevodnosti (366 us/cm) in na podlagi tele tabele (https://www.getbluelab.com/Resource+Library/Conductivity.html) prišel do zaključka, da je bikarbonatna trdota / alkalnost 183ppm
- potem sem s pomočjo tega kalkulatorja (https://www.cactus2000.de/uk/unit/masswas.shtml) sem vnesel trdoto in predpostavil vrednosti za kalcij (73) in magnezij (44), ki mi manjkata
- ta kalkulator mi je tudi predpostavil trdoto 10.2 dH
- iz enega drugega vira sem dobil podatek o trdoti 12.9dH => če to vnesem v zgornji kalkulator, potem poveča alkalnost na 230ppm, kalcij (92) in magnezij (55)
- recimo, da verjamem podatku o trdoti (12.9 dH) => še vedno ne vem, kakšno je razmerje med kalcijem in magnezijem, zato sem predpostavil (na podlagi sosednjih vodnih poročil), da bo to nekje 4:1 (kalcij vs. magnezij) => po mešetarjenju s kalkulatorjem dobim potem kalcij (66) in magnezij (16). Če te dve vrednosti pretvorim v trdoto dH in ju seštejem, dobim 12.9 dH

Vprašanja:
- Ima takšno sklepanje sploh kak smisel?
- Skoraj vsepovsod mi brewersfriend water kalkulatorju mi za vse večino profilov seka ven magnezij - se da sploh kaj pametnega naredit?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
hm, težko rečem koliko je magnezija, če ni podatka. Lahko samo povem, da imam tudi jaz kar veliko magnezija in kalcija
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Zivjo.zanima me ali dajete jecmenove kosmice za peno.Ce ja koliko je to na 40 l...lp

Cca 200g za 19L naj bi bil nek rule of thumb. Sicer pa odvisno od piva.

Jaz uporabljam sicer več ovsenih kosmičev, ker se jih lažje dobi. Za kaka svetla piva pa pšenične kosmiče ali pa kar slajeno pšenico (pšenični slad).
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Danes sem stestiral opremo s par litri vode in me zanima zakaj je bilo potem, ko sem zlil vodo ven, vse belo po loncu?
Ok, meni se zdi, da je kamen v vodi, ampak toliko?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Danes sem stestiral opremo s par litri vode in me zanima zakaj je bilo potem, ko sem zlil vodo ven, vse belo po loncu?
Ok, meni se zdi, da je kamen v vodi, ampak toliko?

Jap, to je trda voda. Pri meni v Lj vodi se, če jo prevrem oz. dovolj segrejem, na dnu nabere konkretna količina bele motne usedline (ne v cm, saj se razume:)).