Pri porterjih grem spet back to basics.
Težave imam s kislostjo. Zadnja dva porterja / stouta, ki sem jih naredil, sta bila kisla. Niso nepitna, vendar percepcija pravi kislo. Morda astringeno, trpko, ne ločim razlike. Zagotovo NI šlo za okužbo, kajti namenoma sem staral steklenice nekje 7-8 mesecev in percepcija kislosti je bila ista prvi kot zadnji mesec. Tako so potrdili tudi drugi okuševalci. Tudi ni vonja po kisu, niti ni bilo tipičnih belih bakterijskih tvorb, torej nobenega acetobakter ali lactobacillusa. Karbonacija je bila pa enaka oz. piva pri odprtju steklenice ni vrglo ven, nalil se je perfektno, lepa penica in vse.
Pri predzadnjem porterju sem morda malce pretiraval s chocolate sladom, zato sem ga pri zadnjem poskusi omejil. Vendar rezultat je še vedno precej podoben. Obakrat je bil kvas US-05, fermentiral pri 17 stopinjah, pričakoval bi clean okus brez estrov.
Fermentorji so bili nazadnje popolnoma sterilizirani s konjsko mešanico varikine. Kar je živelo tam, je tam tudi umrlo. Pravtako sem jih "zluftal", tako da od tam ne more priti nič.
Zato sem nazadnje zmeril PH, ki je bil nekje 5.1 (sodeč po PH lističih), kar je malce nizko? Je možno, da moja voda iz pipe enostavno ne daje dobrih rezultatov za porterje? Vsa moja svetla piva so brez težav. Masham vedno pri 67, nato naredim batch sparge z malo manj kot 80°C. Masham vedno vse, tudi črni slad.