Citat:
Uporabnik Gasper008 pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
...
- konkretno manjšo porabo, torej je že tako izpustov manj
- vso živo tehnologijo, ki tiste izpuste čisti
Torej so recimo (pišem na pamet, da me ne bo takoj nekdo zagrabil) 100x čistejši od recimo Golf-a 2ke dizel in verjetno občutno čistejši od mojega traktorčka. Ampak važno, da dizel svinja, becinar je pa tako čist in oh in sploh. Sploh sodobni bencinarji z direktnim vbrizgom so čisti anglečki, a ne
?
V glavnem, naslednjič ko boste prižgali svojo kosilnico doma ali strmeli v romantičen oblaček dima na križarki se spomnite na dizle, ki svinjajo.
Še enkrat:
- nekaj je CO2, ki je direktno vezan na porabo goriva, je toplogredni plin in nima direktnega vpliva na kvaliteto zraka, ki ga dihamo, veliki ameriški motorja ga seveda ven plunejo na tone.
CO2 ustvarja ogljikovo kislino in kisli, povzroča bolj kislo ozračje. je tudi udeležen pri kislem dežju in zaksiuje morja in podobno. Povzroča draženje (pri dihanju), vendar pa precej manj kt NOx in podobne zadeve (sploh kako žveplo). Ni pa prav nedoležn tud CO2, ampak vseeno manj kt konkurenca
- nekaj čisto drugega so pa škodljivi plini, ki vplivajo na kvaliteto zraka, ki ga dihamo in nimajo korelacije s porabo goriva niti s prostornino motorja. Na tem področju so bili dizli v preteklosti deležni odpustkov po EURO normi, sedaj se je to zaostrilo in izenačilo z bencinarji, ampak vse kaže da
samo na papirju
Avto je iz vidika države luksuz, pa naj ima še tako v k*** javni prevoz, zato jasno, da za ta vozila veljajo najstrožji predpisi pa naj bodo tebi smiselni ali ne.
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Pa nihče me ne bo prepričal, da njihov osmak s porabo 15 litrov svinja manj kot pa moj smrdeč dizel z manj kot tretjino njegove porabe. Čeprav tam čez prestane njihove teste, moj traktor bi pa pogrnil po celi črti.
Točno to ti pravim, manj ŠKODLJIVIH plinov kot tvoj traktor, ampak več CO2 in več porabe dragocene nafte, ki bi jo morali vsekakor bolj gospodarno porabljati. Tu je ta dilema, Evropi je prioriteta CO2 in poraba nafte, v USA je prioriteta čist zrak, za porabo nafte jih pa briga.