TSIiji so prekleto varčni, no razen tiste izjeme zgoraj s 14-imi litri
Da še jaz malo v off topic z mojo kravco: pri 198 km/h (cca. 190 km/h po GPS-u) trenutna poraba:
Pa to je pri moji kravci vse kar da od sebe, torej pri maksimumu. 2.0TSI pri 180 km/h šele začne malo dihat, daleč od rdečega polja.
Sedaj pa še malo on topic. Da se razumemo (sem že enkrat napisal, ampak bom za vsak slučaj še ponovil): to ni opravičilo za VW in prav je da dobi fajn po prstih. Vključno z vsemi ostalimi, če se bo še odkrilo, da so goljufali.
Ampak to, kar se pa sedaj greste nekateri v smislu dizli so pa strup, so svinjaki, itd. je pa rahlo preveč že. Dizli so že od zdavnaj med nami in verjetno bodo še ostali. Če sem prav prebral so trenutno problematični 1.2, 1.6 in 2.0TDI-ji. Torej dizli novejših generacij. No, jaz imam še ''starčka'' 1.9TDI, sicer že z DPF-jem, tako da ne morem več ''pokadit'' kakšnega zaritneža. Ampak sem legalen in lahko mirno ''svinjam'', medtem ko pa ti najnovejši dizli, pa naj se ne bi smeli voziti, a so verjetno nekajkrat čistejši od mojega traktorčka.
V glavnem, vsi nekaj sedaj kako so dizli oh on sploh strupeni, potem pa doma vključite kosilnico, ki spusti v zrak več svinjarije kot avto v x km. A tega pa ne vohate? Ali pa greste lepo na kruzanje s turistično ladjo, tam je pa tisti dimček, ki se vali iz rajfnika pa tako romantičen, a ne? A noter svinjarije za par 100 dizlašev ali pa še več.
Sodobni dizli imajo:
- konkretno manjšo porabo, torej je že tako izpustov manj
- vso živo tehnologijo, ki tiste izpuste čisti
Torej so recimo (pišem na pamet, da me ne bo takoj nekdo zagrabil) 100x čistejši od recimo Golf-a 2ke dizel in verjetno občutno čistejši od mojega traktorčka. Ampak važno, da dizel svinja, becinar je pa tako čist in oh in sploh. Sploh sodobni bencinarji z direktnim vbrizgom so čisti anglečki, a ne
?
V glavnem, naslednjič ko boste prižgali svojo kosilnico doma ali strmeli v romantičen oblaček dima na križarki se spomnite na dizle, ki svinjajo.
Pa še tole: tisti, ki nekaj američane postavljate za vzgled: na oni strani atlantika imajo pickupi (morda tudi SUV-ji) občutno nižje standarde glede porabe goriva (in mistim da tudi varnosti). Toliko o tem. Pa nihče me ne bo prepričal, da njihov osmak s porabo 15 litrov svinja manj kot pa moj smrdeč dizel z manj kot tretjino njegove porabe. Čeprav tam čez prestane njihove teste, moj traktor bi pa pogrnil po celi črti.
Pa še glede Roberta Llewellyna in njegovega fullychargedshow-a. Sem ga z zanimanjem gledal in je bil kar ok, dokler se ni ''prodal'' Boschu in je bilo potem večino videov na temo Boscha. Najbolj pa ga je pihnil, ko je mirno večkrat ponovil ob testu Tesle, da kdor pa kupi S-klaso ali drugi fosilno gnan avto, je enostavno bedak. Sem mu tudi komentiral, pa ni bilo odgovora. Če je to njegovo mišljenje potem naj pač pove, da so njegove oddaje subjektivni video šovi, ne pa da se dela, da dela objektivne prispevke.