Vrnitev rabljenega vozila - nateg!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
...ksz

Itak, da videno kupleno.... kupec ima vso možnost pred nakupom, pregledat vse in se odločit, da NE kupi. V nakup ga noben ne sili. Tak, da si je vsak posameznik nekak sam kriv, če ga "nategnejo".....

Daj si (in vsi podobni pametnjakoviči) še 1x preberi post od pablohasana malo višje ...

Dejansko ima sonick prav le da ne ve kaj govori in da bluzi na pamet. Kot smo že ugotovili, besedna zveza "videno-kupljeno" nima pravno nobenega pomena, služi le ovcam oz. le temu da se ljudje čimmanj pritožujejo ko že enkrat kupijo rabljeno vozilo (kar sicer za moje pojme ni prav). Vedno se najdejo pajaci ki bi radi na rabljeno vozilo 1 leto ali celo več garancije. Pa kaj ste iz lune na glavo padli ali kaj?
smile-1.gif
Skratka kar je napisal pablohasana mi ni treba preučevati, dejstvo je le da je brat zaščiten v kolikor gre za skrito napako, za katero pa prodajalec najbrž ni vedal in mu tudi ne bo mogoče dokazat da je vedal. Torej za skrito napako lahko ti veliko lažje terjaš 1. lastnika ne pa enga preprodajalca. V glavnem zadeva je zelo kompleksna in lahko greš do bilo katerega odvetnika pa ti ne bo mogel jamčit uspeha, če ti bo uspeh jamčil ti bo pač lagal. Je pa res, ko kupuješ avtomobil za 15, 20, 25, 30 jurjev je fino če ga daš pregledat, očitno brat od mamomu ni dal avtomobila niti osnovno pregledat...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Glede na to da si iz Černelavcev ste avtomobil tega ranga najbrž kupili v MS? Ne bom imenoval prodajalca.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Zaj pa ti meni povej.............kak lahko govorimo sploh o neki "skriti napaki", če je imel avto na voljo 10 ur (odvisno od delovnega AH) gledat pa skakat okol njega itd itd......

Pa če bi že recimo pojav "skrite napake" nekak dokazali, bi si preprosto oni lahko tudi zmislo........"saj pa sem mu reko, da je to pa to zanič" - primer samo

Drugače pa si lahko sam en rahli focn vzgojni stisneš, ker ocenjuješ ljudi in njihovo znanje po enem napisanem stavku. Neda se vsem cel dan viset na foromu, pa pisat "romane" in na takšen način dokazovat (ne)znanje !!!

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Zaj pa ti meni povej.............kak lahko govorimo sploh o neki "skriti napaki", če je imel avto na voljo 10 ur (odvisno od delovnega AH) gledat pa skakat okol njega itd itd......

Pa če bi že recimo pojav "skrite napake" nekak dokazali, bi si preprosto oni lahko tudi zmislo........"saj pa sem mu reko, da je to pa to zanič" - primer samo

Drugače pa si lahko sam en rahli focn vzgojni stisneš, ker ocenjuješ ljudi in njihovo znanje po enem napisanem stavku. Neda se vsem cel dan viset na foromu, pa pisat "romane" in na takšen način dokazovat (ne)znanje !!!

Pridn bodi!
priden.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik mamomu pravi:
Avto je bil kupljen v LJ. Ne ni bil curi
wink-1.gif

Hmmm koliko vem je v LJ glavni jamec za prevožene kilometre in nekaramboliranost gtc avto, avto cesar ter še par firm ki spadaj pod avto cesar. Italjanska roba.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Teorija se včasih res lepo sliši, kak se pa v naši praksi potem vse skupaj obnese, pa tako ali tako vsi vemo!
V praksi je pa tako zato, ker bi se vsi kar v hlače podelali pred najobičajnejšim preprodajalcem, tako kot večina v tej temi. V takih primerih je treba preprodajalca hladnokrvno stisnt, pa bo počasi bolje.

Pustimo ob strani to, da so nekateri od sodelujočih verjetno preprodajalci in peljejo vodo na svoj mlin, kot tudi to, da bi več v tej smeri morali postoriti tudi tisti, ki so za to plačani na določenih inštitucijah.

Ne trdim sicer, da je najboljše kar skočit v tožbo, ker se brez tožbe seveda bolje pride skozi, predvsem hitreje in z manj izgube živcev, vendar če ne gre drugače...

Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Skratka kar je napisal pablohasana mi ni treba preučevati, dejstvo je le da je brat zaščiten v kolikor gre za skrito napako, za katero pa prodajalec najbrž ni vedal in mu tudi ne bo mogoče dokazat da je vedal. Torej za skrito napako lahko ti veliko lažje terjaš 1. lastnika ne pa enga preprodajalca.
Tudi če (pre)prodajalec ni vedel za napako, je zanjo odgovoren. Kupec ima z njim pogodbo in ne s prejšnjim lastnikom. S prejšnjim lastnikom se mora preprodajalec bosti sam, če ima interes.
Kupec terja preprodajalca, ta pa potem posledično prejšnjega lastnika. Tako gre to!

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Potem 90% rabljenih vozil ne ustreza definiciji in bi ga morali vrniti novi lastniki staremu lastniku ter zahtevati denar nazaj. Tale del zakona velja za nove izdelke za katerimi stoji proizvajalec + prodajalec!
Ta zakon velja tako za nove stvari (2 leti), kot tudi rabljene, le da za rabljene manj časa - 1 leto.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Če kupuješ rabljen avto je lahko z njim marsikaj narobe .... po drugi strani ga pa dobiš ceneje in to moraš vzeti v zakup.
Ni res! To bi nas radi prepričali preprodajalci in se otresli svoje odgovornosti.

Tudi rabljen avto mora biti v trenutku prodaje brezhiben. Če ni, mora biti kupec na to opozorjen in mora biti to navedeno tudi v pogodbi.

Zakaj je torej rabljen avto cenejši? Recimo življenska doba avta je 12 let. Če kupim novega, lahko pričakujem, da ga bom brez večjih težav vozil 12 let. Če kupim rabljenega starega 5 let, lahko pričakujem, da ga bom lahko brez večjih težav vozil le še 7 let. Tu nastane največja razlika v ceni.
Dodatno je sicer logično, da je večja verjetnost, da pride do kakšne napake zaradi obrabljenosti, vendar v trenutku nakupa napaka ne sme biti prisotna, le normalna obrabljenost!

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Edina pravna osnova ki zdrži v tem primeru je "prikrivanje napake oz. določene lastnosti vozila", torej če dokažeš da je prodajalec vedel za napako (ki jasno sploh ni ) in prevrten števec boš krit z zakonom, drugače ne!
Tule se le delno strinjam. Kot sem že zgoraj napisal: prodajalec je odgovoren za napako, tudi če ne ve zanjo!
Primer: Toyota ob prodaji ni vedela za napako na stopalkah, pa je odgovorna zanjo in je naredila vpoklic! Pa ne zdaj mešat megle s proizvajalcem in ugledom...

nahrung002.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
To kar ti govoriš ni res oz. je čista bedarija. Prodajalec je odgovoren za napako?!

Si že kdaj prodajal rabljeni avto? Torej če prodam 5 let star avto ker imam z njim nostop probleme sem odgovoren (1 leto) za napake ki se zgodijo po tistem ko sem avto prodal? Ja hudiča, potem ga raje pelje na odpad, plačam takso za deponiranje in to je to!
stupid-1.gif

Pa recimo da vem za neko napako .. recimo da vem da je sklopka na koncu in da imajo zavorne ploščice samo še 1mm lufta, pa da vem da malo pušča hladilnik, pa da ne dela termostat ... če kupcu to ne povem a bom moral vrnit denar nazaj ko njemu shodi sklopka čez 3 mesece?! Ja, če mi dokaže (ha, kako pa?) da sem to vedel in zamolčal mogoče celu uspe drugače se pa lahko samo obriše pod nosom!

Zdej pa samo en primer, recimo velja za VAGova vozila. Na uradnih servisih se za vsak avto vodi zgodovina in tam se tudi beležijo "napake", ki jih odkrijejo med (rednim) servisom - torej če pušča hladilnik ali pa ropota ventilator se ta stvar zapiše v evidenco (četudi se je ne popravi). In če si resen (paranoičen) kupec boš poiskal resnega prodjalca, ki je vozilo servisiral na uradnem servisu in tam bosta skupaj zahtevala izpis stanja vozila. Tam bo črno na belem kaj je URADNO narobe z vozilom in za tisti del se potem prodajalec in kupec pogajata - lahko se zniža cena npr. in se to da v pogodbo. Tako sta kupec in prodajalec zaščitena ...

Pri hendlerjih je to nekako tako; imajo lastne (uradne) mehanike, ki avto pregledajo in načeloma odpravijo očitne napake ter zapišejo zapisnik da je avto brezhiben.

Ko ti kupiš avto ima tako prodajalec papir da je avto bil brezhiben, lahko ga potem tožiš zaradi neke "skrite napake" ampak bo on veselo na sodišče prinesel papir, ki ga je podpisal mehanik in je tvoja beseda proti njegovemu papirju vredna NIČ! In tako se tudi dela pri "videno kupjeno" preko uradnih hendlerjev, dejansko nimaš pravic!

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.016
11.141
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik mamomu pravi:

Se lahko avto vrne prodajalcu in se zahteva denar nazaj?
ALI KAJ??
uf-1.gif

Videno kupleno.

Sicer pa kako se bi pa ti branil obtožbe, če bo prodajalec rekel da v teh 2 mesecih
si ga pa ti zvrnil na streho in popravil. Kako boš dokazal da to ni res? Enako težko kot
to, da prodajalcu dokažeš da JE on bil tisti ki je avto razbil in popravil in prevrtel kilometre.

Sicer pa tak na grobo: Če je avto ok, če služi in ni težav... Zakaj si jih brat dela sam?

Naj vozi dokler pač misli in proda dalje. Al ga pa naj proda naprej zdaj in zgubi kakšnega jurja ali dva,
jebat ga, avto bi peljali k pooblaščencu preden je bil kupljen. Če prodajalec nima kaj za skrivat bo
pripeljal avto k poobleščencu za tisto uro.

Jaz če vem da je avto v top stanju da ga lažje prodam ga peljem tud k pooblaščencu pa naj kupec nosi tistih
par 20€ stroška za ogled. Pa še avto bom prodal sigurno ko mu bodo povedli da je vse ok.

Zdaj mislim da sta za vse prepozna. Pa tudi če greta v tožbe, bodo le-te rešene ko bo že nov model zastarel.

Če ga tako zelo moti ga naj proda dalje, mogoče dobi isto ceno kot je zanj dal, al pa kakega jurja manj, pa naj
nato bolj pazljivo kupuje. Kok je dal? Enih 30k? 33, če so rekli da je totalno ohranjen z 60k km in nerazbit?

za 36 dobis novega takega
wink-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Meni se v celotni zgodbi zdi najbolj problematično to, da je prodajalec pisno garantiral za prevožene kilometre in nepoškodovan avto. Dilerji rabljenih avtomobilov niso neki zabiti revčki, ki ne bi imeli za merilec laka, večina pa jih takšne stvari ugotovi že na oko. Prav tako lahko preverijo prevožene kilometre, tako da tudi tukaj teorija o nevednem trgovcu odpade.
Če pa že res nimajo znanja in pripomočkov za ocenitev stanja avta in njegovih kilometrov, potem pa naj ne dajejo pisnih garancij o stanju vozila, ampak naj rečejo, da je avto takšen kot pač je.
Pa še to. Pred nekaj časa sem bral raziskavo o zaupanje ljudem določenega poklica in prodajalci avtomobilov so pristali na zadnjem mestu, celo za politiki. Se ne čudim zakaj.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Verjemi da je to "pisno garancijo" spisal odvetnik in je narejena natanko tako da v primeru tožbe prodajalec izpade kot angelček, ki na sodišču prvič sliši da se da kilometre prevrtet nazaj in da se da barvo (debelino) izmerit.

Tako pač je, ni poštenih ljudi ki pordajajo avte. Še fizične osebe od 90 letnih dedov pa do samohranilskih mamic v srednjih letih te nategne po dolgem in počez če se pač pustiš ...

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Najprej razčistimo o kakšnem prodajalcu govorimo. Tema se je začela s prodajalcem - pravno osebo in moje trditve se nanašajo na tega. Pri fizični osebi je sivo polje mnogo večje.

Prodajalec pravna oseba je odgovoren in še enkrat, če ve za napako ali ne. Riziko posla pač. Če se to preprodajalcu dogaja prevečkrat, naj se vpraša, kakšne avtomobile vzame v preprodajo. In tudi odvetnik ne more čarati mimo zakona, zato videno-kupljeno pri prodajalcih pravnih osebah na koncu ne zdrži pravne presoje. Lahko samo računa na nevednost kupca. Lahko reče kupcu: garancija ne krije tega in se pri tem celo ne zlaže. Seveda pa zamolči, da bi isto krila stvarna/skrita napaka.

Sem sam dal to proceduro skozi in uspel pred tožbo. Sicer so se vmes že pošiljali odvetniški dopisi in trajalo je eno leto, preden sem s preprodajalcem prišel skupaj, vendar sem in zato govorim iz izkušenj.

Zaradi mene lahko sam ostaneš na drugem bregu, drugi pa naj sami ocenijo, komu bodo verjeli.
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Torej trdiš da vsak kupljen rabljen avto od pravne osebe ima 1 letno garancijo? da/ne

Karkoli crkne v tem času krije prodjalec? da/ne

Če je obakrat da, potem takoj kupim avto za male pare pri nekem hendleju in ga čez eno leto prodam ter kupim novega itd.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Torej trdiš da vsak kupljen rabljen avto od pravne osebe ima 1 letno garancijo? da/ne

Karkoli crkne v tem času krije prodjalec? da/ne

Če je obakrat da, potem takoj kupim avto za male pare pri nekem hendleju in ga čez eno leto prodam ter kupim novega itd.

ne
ne

In nehaj obračat besede po volji :p

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Torej trdiš da vsak kupljen rabljen avto od pravne osebe ima 1 letno garancijo? da/ne
Ne garancije, ampak krito stvarno/skrito napako, kar pa tudi ni vsaka. In po 6 mesecih je breme dokazovanja na kupcu.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Karkoli crkne v tem času krije prodjalec? da/ne
Ne, ampak večje napake pa prav gotovo - ribne motor, zaruži menjalnik, odpove računalnik motorja, načeloma vse kar ni posledica normalne obrabe.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:Če je obakrat da, potem takoj kupim avto za male pare pri nekem hendleju in ga čez eno leto prodam ter kupim novega itd.
Torej je da le pogojno, vendar poznam ljudi, ki to dejansko počno, vendar moraš biti človek za to, da se ti da vedno iskati nov avto in da boš imel živce izterjati svoje, če pride do napake.
Običajno imamo radi občutek zanesljivosti. Če imamo zaupanje v avto, ker nima skozi nekih napak, ga raje vozimo dlje časa. Še vedno vozim omenjeni avto po par letih, ker po popravilu nima več napak.

Paziti pa moraš, da jih ne menjaš preveč, ker te potem lahko že davkarija obtoži, da se ukvarjaš z dejavnostjo preprodaje, čeprav nisi pravna oseba. Da, poznam tudi en tak primer. Menda je meja 2 na leto.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
ah ja vsi bi kupili rabljen avto ki bi bil nov...

dejstvo je da lahko da je bil avto na strehi ali pa je na streho padlo že v fabrki, med transportom v salon tako da ni bil dejansko karamboliran...

me pa zanima kako veste da nima realnih km...