Vlazilniki zraka

I

Izbrisan uporabnik 474

Potem pa bi moral napisat, da mora imet ogljikovo nitko in ne kovinske palčke.

Ker tvoj post se bere, da imajo eni ionizatorji ogljikovo nitko, drugi pa ogljikovo palčko, ki oksidira...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik Ales888 pravi:
Ionizatorji so "next level" in opravljajo dosti bolj pomembno funkcijo kot razni vlažilci, čistilci ipd...
Se ne strinjam...
Če imaš ti v stanovanju prenizko relativno vlažnosti boš imel suho srbečo kožo, razdražene sinuse in grlo, pekoče oči, kašelj itd...
Lahko imaš 100 najboljših inonizatorjev, pa ti to ne bo nič pomagalo, ker ionizatorji pač ne vlažijo zraka.

Ales888

Pripravnik
22. jul 2010
87
0
6
Knežje mesto ***
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Citat:
Uporabnik Ales888 pravi:
Ionizatorji so "next level" in opravljajo dosti bolj pomembno funkcijo kot razni vlažilci, čistilci ipd...
Se ne strinjam...
Če imaš ti v stanovanju prenizko relativno vlažnosti boš imel suho srbečo kožo, razdražene sinuse in grlo, pekoče oči, kašelj itd...
Lahko imaš 100 najboljših inonizatorjev, pa ti to ne bo nič pomagalo, ker ionizatorji pač ne vlažijo zraka.

Nič čudnega, da se ne strinjaš... Ko boš razumel delovanje ionizatorjev in delovanje vlažilcev, pa ne boš več imel teh težav. Razpršena vodna para, ki jo ti razumeš kot "vlažnost zraka" nosi s seboj vse bakterije, prašne delce, viruse, pelod..... Vse to pa ionizator odstrani iz zraka, ker..... Google it!

Namasté

pozdrav.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Razpršena vodna para, ki jo ti razumeš kot "vlažnost zraka" nosi s seboj vse bakterije, prašne delce, viruse, pelod...
hysterical-1.gif

Mater si brihten kot 16 ključ. Vlažilniki ki sem jih jaz predlagal vsi delujejo s principom evaporacije (hlapenja) vode.

Voda, ki izhlapi je pa popolnoma čista. Imenuje se pa? .... Hint hint: https://sl.wikipedia.org/wiki/Destilirana_voda

Uporabo vlažilnikov, ki mečejo vodo v zrak (ultrasonični), sem pa odsvetoval že v mojem prvem postu...

Ales888

Pripravnik
22. jul 2010
87
0
6
Knežje mesto ***
A "evaporirana voda" pa ne nosi vseh teh delcev zraven? Ne mešat pojmov, pa resno, preberi si še 1x, kaj dela ionizator iz fizikalnega stališča in ZAKAJ uporabljamo ionizatorje.- Seveda ne namesto vlažilcev. Kot sem ti že napisal- govorim iz lastnih izkušenj, preveri Amcor ionizatorje.
Ker tvoja "evaporacija" je že posoda z vodo na radiatorju
wink-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.855
685
113
Ionizatorji so IMO nateg, je veliko bolje imeti HEPA zračni filter. Jaz v vdihovanju mikroskopsko majhnih delcev ogljika ne vidim nekega doprinosa k zdravju, prej obratno (azbest.press). Pa še bližnje stene prej ali slej počrnijo.

Se pa strinjam da pri evaporaciji ne dobimo destilirane vode (če le ta ni čista). Pri hlapenju se namreč ne naredijo zgolj individualne molekule vode v parnem stanju, ampak tudi aerosoli ki prenašajo svinjarijo iz vode (če je le-ta ustrezno majhna). Pri ultrazvočnem "izhlapevanju" je to le še potencirano slabo, je pa pri hladnem izhlapevanju podoben problem. Pri vrenju je načeloma boljše, saj je več pare in manj aerosolov, pa še vročina ubije patogene zadeve.

Jaz bi se zaradi tega mogoče izogibal napravam, ki vlažijo in filtrirajo zrak z vodo. Bi raje kupil 2 ločeni napravi. Torej HEPA filter in nek navadni evaporator.

Ales888

Pripravnik
22. jul 2010
87
0
6
Knežje mesto ***
"Ionizatorji so IMO nateg, je veliko bolje imeti HEPA zračni filter."

Pa dej no, vsaj tole si preberi, preden takšne neumestne trolaš:

"... HEPA filters - and ALL filters, for that matter - have limitations that must be taken into consideration when choosing an air cleaning unit for your home...

A key point to consider is that HEPA filters are simply that -- filters -- and are designed ONLY to FILTER larger (0.3 and above) micron-sized particulates from the air, and they can do it quickly....
...Particles above 0.01 micron are usually considered to be filterable. Particulates smaller than 0.01 include pesticides, herbicides, some atmospheric dust and nearly all viruses. Plus HEPA filters do not remove gases or VOCs (volatile organic chemical) off gassed from most new carpeting, building materials, furniture, etc."
https://inspiredliving.com/airpurifiers/hepa-filters.htm

Ionizatorjem podobno učinkoviti so le še UV-filtri. Zakaj misliš, da je vsaka operacijska dvorana opremljena z sistemom ionizacije sicer zaprtega kroga prezračevanja??

Če še ne verjameš, pa povprašaj vsakega astmatika, kaj si misli o ionizatorju, vlažilcih, HEPA filtrih ipd...

Namesté

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.366
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Se bom priklopu kar na to staro zadevo...
Starši (blok) imajo zelo suho stanovanje. Oče bi dal enega v dnevno in enega v spalnico.
Kaj nabavit, da bo res delalo?
Gledal je:
in

Noče dat več kot 100€ za enega...
Kaj priporočate?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Sem imel pred 15 leti nekaj podobnega na Fužinah.
Preko nekih filtrov namocenih v vodo se je vpihoval zrak.
Na filtrih se je izlocal kamen iz vode.
Bilo je sicer malo bolje, ne pa dobro. Ker vlago sem imel pogosto pod 20% . Pa sploh nisem imel gretja prizganega(zadnje leto).
Mogoce razmisli o susenju perila ali mokrih brisac. Pa cim manj zracenja ko je zunaj mrzel suh zrak.