vgradnja lastnih rezervnih delov pri mehaniku

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Upam da razumeš, da izobrazba v realnem svetu skoraj nima več vpliva na plačo. Važno je koliko znaš, kakšne izkušnje imaš in koliko podjetju ''zaslužiš''.
Verjamem pa, da tiste s faksom boli, ko morajo plačevati keramičarje, mehanike, itd. s triletno šolo, konkretno več kot pa sami zaslužijo
wink-1.gif
.

PS: Nikakor ne zagovarjam astronomskih cen mehanikov. Pač trg ponudba/povpraševanje poda pravo ceno. Če ti je previsoka greš k drugemu, lahko pa mirno sam zamenjaš in si prišparal še več.
cool-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
Ti si en pacient, me sam zanima kolko ti vidiš na uro, z faksom, ne z osnovno šolo pa vajeništvom.
7 stopnjo mam in sem bil mehanik.

Pa še enkrat če ti ni jasno. Mehanik ne vidi 30€ na uro v žepu. [cenzura] naredi si delavnico in odplačuj kredit. kupi orodje, nauči se nekaj, plačuj lizing za stroje. Plačuj davke inplačuj plače. Pa pol povej kolko od teh 30€ ostane v žepu.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Lej take majo najraje, ko jih na malih servisih olupijo 100+ eur čistega za pol ure efektivnega dela. Stranke pa ko bebčki ga še po rami potrepljajo, pa se mu lepo zahvalijo kako kvalitetno je oljni filter privil, pa ko ga v oštariji vidijo mu še za pivo dajo. Mene ne bodo lupili na te fore, ne rečem za specifične probleme za katere je potrebno specifično znanje, diagnostika in veliko dobre volje in potrpljenja za rešitev problema. To je res vredno vsakega penija, 99 posto se pa po delavnicah samo mali in veliki servisi delajo, pa bremze končniki, zglobi, pa se vse neha. Kar se amortizacije tiče. Mehaniki k katerim sem vozil majo obrt vsaj 20-30 let. Tolko je staro ponavadi tudi orodje, dopolni se ga za kej specifičnega vsake tolko in pa zamenja izstrošeno. Tukaj o amortizaciji nimamo kej govorit. Mladi, friško na svojem so nekaj drugega.

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
Še enkrat vprašam zakaj ne šraufaš sam če je vse tak preposto.

Aja če ma mehanik obrt 20 let to pomeni, da mu je pred 20 leti delavnica in orodje iz neba padla?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
valda da neboma če sanjaš. 30€ na uro redno plačilo delavcev in vsi plačani davki te ne nardijo bogataša pa kak koli obrneš.
30€ na uro na fuš pa ja.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik map pravi:
Kar se amortizacije tiče. Mehaniki k katerim sem vozil majo obrt vsaj 20-30 let. Tolko je staro ponavadi tudi orodje, dopolni se ga za kej specifičnega vsake tolko in pa zamenja izstrošeno. Tukaj o amortizaciji nimamo kej govorit.

hysterical-1.gif

No, saj je lepo Prešeren nekoč rekel - Le čevlje sodi naj kopitar.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ne bom bral vsega, ker se mi ne da, ampak do sedaj prebrano - ja, to je razlog zakaj večino naredim sam. Lep promer - Menjava olja in oljnega filtra - noč drugega, samo to. Predračun 120€. Po normi je dela za 30 minut, ura je 30€ - torej je delo 15€. Pa četudi je 25€, me ne skrbi. Ampak da jaz kupim olje (enako, ne podobno) za 25€ in filter za 9€, potem pa seštevaj. Zame realna cena bi bila po moji računici z še kakim dodatkom točno pol manj, torej 60€. Ne me jebat, imamo internet in še marsikaj in točno vem koliko stane kaka stvar, brez rabatov. Da bi pa nekdo meni isto olje prodajal za 60€ si pa zaradi mene lahko jačka cvre na njemu.
In ja, razumem nabavo opreme, prostorov itd, ampak naj to potem da v uro, ne v material. Podobne scene so siscer povsod, ampak pri mehanikih in vulkanizerjih so šle pša zadnje čase čez rob za moje pojme.
Pa je bilo podobno pri gumah - on mi je pod 70€ ne more zrihtat za srednji razred + montaža itd seveda, jaz pa nabavim čez cesto continentalke za 65€ - kdo je tu nor?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
ksz

Bi pri vseh meni znanih prišel skozi s svjimi deli BP. Realen problem za katerega ni nič kriv mehanik nastane ker on enostavno nima časa tako raziskat cen kot nekateri lastniki vozil. Nek del izgube profita mu tako z veseljem pokrijem, ker ponavadi pri kosih lahko res ogromno prišparaš.

Sicer pa moram potrkat da vsaj na svojih avtomobilih zamenjam sam ves potrošni material in naredim servise na 20k namesto 30k.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Jaz pa velika večina servisov na pooblaščencu s tisto foro - popust na starost vozila. Obvezno preverim ponudbo delov na netu in če odstopa za več kot 10% navzdol kupim sam in še nikoli ni bil problem - sem jim celo linke dal za "posebne stranke".
wink-1.gif
Servisiram pa tam preko 10 let, vsaj 3 avte sočasno.
Aja olje pa itak, so mi sami rekli, da morajo vzet preko določenega dobavitelja in ta jim nabija ceno.

Nazadnje urejeno:

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Točno to. Nazadnje sem dal za 4l kantico elf 5-40 za bencinca točno 15 eur. V lokalni štacuni z nekaj popusta. To še 4 eur na liter ni. Mehankar je pa notr toču neko olje, katerega imena se ne spomnim - prvič slišal 10-40 z 1000 litrov refuze za 12 EUR. Pa ne pooblaščenc. Samozaposlen s.p. Tist liter ga košta ziher pod 2 EUR, tle se pa vse neha. Nategovat ravno ni treba. Pa pooblaščenca bi še nekak zastopu, ko da za programje nekaj 10 kilo EUR. Samozaposleni v delavnici pa z laptopom za 300 eur, pa skrekanimi programi. Tle mi zadeve ne grejo skup pa pika.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ja, točno to. Sem naknadno prebral do konca. Razumem in zastopim da je zadaj povečini delovna sila, poslopje, davki, zakonodaja,... . Ampak ne mi prodajati olja po trojni ceni - povej fer in povej postavko za delo. In ob menjavi olja ne pričakuj da bom jaz s tem plačal cel delavnik ali amortizacijo opreme ali najemnino prostora. Za 15 minut dela mi ne moreš vzeti 80 evrov in to je to. Jaz ima srečo da imam za to prostor in znanje in pač olje namestio za 120€ zamenjam za tistih cca 35€. Dela imam pa recimo pol ure, ker niti dvigala nimam. Torej imam osebno v žepu v pol ure cca 80€ - toliko nisem plačan nikjer in nikoli.
Če se pa gremo zadeve kot je diagnostika itd - potem pa nimam nič proti cenam okrog 100€ na uro, če zadevo obvladajo in napako najdejo. Je pa spet res da to zmore nekdo, ki vlaga v opremo in znanje, če pa avto dobim nazaj v stem stanju in zraven račun za par ur - potem pa hvala. Ne bom plačal diagnostike, ampak garažiranje. Sory, ampak tako je, kdor se pa ne strinja - ob prvem primeru me lahko kontaktira. Damo avto na dvigalo in se smukao omkrog njega, po dveh dneh pa enakega vrnemo z mastnim računom. Se kdo javi
smile-1.gif
?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.708
9.477
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
Kar se ve v naprej da bo zamenjano kupim sam, kar se še pri servisu pokaže, da bo za zamenjat pa da on, ker se mi ne da naknadno kupovat pa k njem nosit. oddaljen je nekaj km, pa morem vedno koga za prevoz fehtat. Zakaj pa nabavim sam. Pri lokalnih trgovcih imam nekje med 20-30 posto rabata. on jemlje pri istrih trgovcih in ti proda po ceni napisani na embalaži (polni ceni). Verjetno ima več rabata kot jaz, ker pr vsakem vzame za nekaj kilo EUR na mesec. Njegov čisti dobiček. pa še kaki 2 uri dela vseka, kar je kakih 60 EUR. Če malo poračunamo. za 2 urci 60 EUR, pa na delih še dodatnik vsaj 20 EUR ali še mnogo več, odvisno kaj se rihta. Raje prinesem Svoje dele dobim mnogo ceneje, delo pa nas si zaračuna. Ni čudno da imajo vsi take bajte, boljš so po urni postavki plačani kot jedrsrski fiziki v NEK, zdravniki, pa še kdo zraven. Na meni ne bo služil po evropskih cenah.
Za koji k si pol jedrski fizik in ne mehanik
hysterical-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.708
9.477
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
Ne vem, če se bedake delaš ali kaj. Ne poznam in še nisem videl revnega mehanika. Vsi so veliko nad slo povprečjem. Že to nekaj pove. Če bo pa zafukal pri menjavi filtrov in bremz, potem mu pa res ni pomoči. Še bicikli so za njega prezahtevni.
Še enkrat...zakaj kar sam ne nardiš, če je tok u izi?

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Edino kaj je bilo za pošraufat v 12 letih na starih jajcih je blo mikrostikalo na daljincu, 1x volanska kugla, 1x senzor prostega teka. Ostalo servisi. samo olje filtri, svečke, vodna pumpa, mikro jermen. Še diski in pločice so prve. Ne vem kaka jajca vi vozite, da morate nonstop neki šraufat.

To bi lahk tud sam, če bi imel plac. Ni nobena umetnost. Pogoj je plac, tisto dizalico dobiš napol zastonj, večino orodja za take posege imam doma. Najem placa se mi ekonomsko ne izplača, če bi te zadeve delal samo zase. Za druge pa nebi zarad cajta.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.708
9.477
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
Ti si en pacient, me sam zanima kolko ti vidiš na uro, z faksom, ne z osnovno šolo pa vajeništvom.
A kle je caka. Študiranc, ki verjetno še žarnice ne ve prišvasati bi mel mojstra zastonj. Dragi moj, vodovodar, ko ti sred noči drek v spalnico teče je več vreden od vsakega inžinirja, to si zapomni.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
Citat:
Uporabnik map pravi:
To bi lahk tud sam, če bi imel plac. Ni nobena umetnost. Pogoj je plac, tisto dizalico dobiš napol zastonj, večino orodja za take posege imam doma. Najem placa se mi ekonomsko ne izplača, če bi te zadeve delal samo zase. Za druge pa nebi zarad cajta.

aja to te jebe ker nimaš placa. Mehanika je tudi to jebalo pa si je kredit vzel da je zemlo kupo in delavnico zgradil. Vse to, da bo lahko tebi zastojn delal pol ker je navadn luzer ker ma samo 3 letno poklicno.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Dej ne bluzi. Mehankarju je to osnovno sredstvo in se pač mora zapufat če hoče kej delat. Isto je pr trgovcu in še pri marsikom. Kot rečeno veliko jih ima že dolgo obrt in je zadeva že zdavnaj zamortizirana. V recimo 20 letih bo pa v delavnico za nabavo, obnovo orodja itd veliko manj zmetal kot recimo poklicni fotograf v svoja osnovna sredstva. Pa njih vpraši kaki so honorarji za recimo fotoreporterstvo. Vglavnem. Ko ima enkrat delavnico pošlihtano, so sicer naknadno neki vložki ampak majhni, ne nekaj 10 kil EUR.

Zapuščam debato, želim veselo šraufanje

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.405
5.684
113
500€ poroka. To je tudi preveč ker je tak al tak samo slikal (to nerabiš niti šole met da oni gumbek stiskaš) pa pol malo sfotošopal. To bi lahko sam nardil. Samo pač me jebe ker nimam fotoaparata. Itak enkrat kupi lečo in jo ma pol vedno. tisty body pa tudi ni tak strošek. Pa še doma pri mami lahko živi in v kotu postavi računalnik pa slike sfotošopa. Na meni nebo nek fotograf služo. 100% pa bo ziher kdo s telefonom slikal pa bojo praktično iste slike.