V Španiji je iztiril vlak...

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
Saj je lepo pisalo, da ima železnica svoj sistem zaustavljanja vlaka, če vozi prehitro. Ampak da se to zgodi mora prevozit več zaporednih točk prehitro.
Torej, da ni začel sistem zavirat je potem to, da se je držal do konca omejitev. Vmes ta vlak tudi pelje 250km/h, Prepozno je začel zavirat, to je pa tudi mislim da sam že povedal

jest5

Guru
18. avg 2007
26.141
-8.781
113
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Aja strojevodja pa noče odgovarjati na vprašanja policije
13.gif

Le zakaj?
Jaz tudi ne bi. Pa čeprav ne bi bil niti 1% krivde na mojih ramenih.
Brez 10-tih odvetnikov okoli sebe ne odprem ust, ker lahko zaradi ene same nerodno izrečene besede poslabšaš svojo situacijo.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Vse je odvisno od infrastrukture proge. Kot sem ujel, se je ravno na tistem območju prepletala nova "hitra" proga in stara proga. Hitre proge imajo vgrajen ERTMS sistem, ki ima nadzor nad marsičem. Stara proga pa ima verjetno vgrajen le sistem za nadzor nad signalizacijo. Ostalo je prepuščeno človeku.

Današnji tehnologiji navkljub, je na železnicah še vedno veliko prepuščenega tako imenovanemu človeškemu faktorju. Pravzaprav, se je tega za 100% nemogoče izogniti. Če navržem, v Nemčiji je 22. septembra 2006, je v mest v Lathen iztiril sloviti Maglev - Transrapid, kjer je umrlo 23 ljudi. Vlak je bil popolnoma avtomatiziran in daljinsko voden. Pa so vseeno, sicer natančni Nemci, pri vzdrževanju pozabili voziček na visečem glajzu in katastrofa je bila še kako huda.

Še enkrat. Nikakor ne opravičujem tega Španca njegove odgovornosti. Bedno pa se mi zdi, da ljudje, še posebej pa novinarji, v naprej obsojajo in natolcujejo neresnice o nečem, o čemer v bistvu nimajo pojma. Važno je le, da je kri in da se zanimivo bere.
crazy1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Sedaj poročajo, da je strojevodjo zmotil telefonski klic. Španci so neki levaki, če še vlaka ne znajo peljati med pogovorom. Na alterju je polno specialcev, ki lahko peljejo 200 po avtocesti in pišejo SMS sporočila.