Udeležba kot priča

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Kot priča se moram udeležiti na sodišču.

Zanima me, kako je z odsotnostjo z dela v takem primeru, saj bom zaradi tega manjkal v službi recimo cca dve uri.

Ali je razlika, če gre za službeno oziroma privat zadevo.

Kaj meni tukaj zakonodaja in kaj praksa?

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
V civilnem ali kazenskem postopku?

Zakon o pravdnem postopku:
229. člen: Vsak, kdor je povabljen za pričo, mora na povabilo priti, in če ni z zakonom drugače določeno, mora tudi pričati.

Najbrž delodajalec lahko sam odloča ali bo šlo za plačano ali neplačano odstotnost, saj 242. člen določa, da ima priča pravico do povračila potnih stroškov in stroškov za prehrano in prenočišče kakor tudi do povračila izgubljenega zaslužka.

Mora ti pa omogočiti, da se udeležiš razprave.

Zakon o kazenskem postopku:
234. člen: Vsakdo, kdor je povabljen za pričo, se je dolžan odzvati vabilu in, če ni v tem zakonu določeno drugače, tudi pričati.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Gre za kazenski postopek.

Ja saj z tem nimam problema. Sama udeležba niti ni vprašanje. Zanima me tretma teh ur, ki jih porabiš za obravnavo.

Moti me le dejstvo, da imaš, vsaj pri nas, tako, da se ti čas na razpravi šteje v služben čas (če ti sodnica napiše 45 minut je to to), same poti na sodišče in nazaj v službo pa ti šteje kot privatni izostanek iz delovnega mesta.

S čimer pa se jaz nekako ne bi strinjal. Pa me zanima kako je z tem.

Nazadnje urejeno:

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Najbolje, da se prej zmenis z delodajalcem. Ce ti bo stel pod privat, pac uveljavljas povracilo do izgubljenega zasluzka. Druge moznosti jaz tukaj ne vidim.

Koliko imam jaz izkusnje kot prica (enkrat civilni, enkrat kazenski postopek zaradi zadev, ki so se zgodile na bivsem delovnem mestu), ni bilo komplikacij in se je stelo v sluzbeni cas.

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Kar se delodajalca tiče, so to čisto privatne zadeve, razen če bi šlo za službene obveznosti na sodiščih. Povračilo stroškov zahtevaš od tistega, ki te je vabil na sodišče.

L.p., Kloko

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
V bistvu niso privat zadeve.

V bistvu gre za KD po členu 205/1 KZ 1 enega od bivših zaposlenih, katerega neposredno nadrejen sem pač bil v času storitve KD.

Jaz v bistvu tega ne smatram kot privat.

Kar se tiče pa povračila stroškov se nekako niti ne sekirtam preveč, saj teh praktično ne bo. Bolj mi gre za dopust, ki ti ga načeloma odbijejo, pa čeprav po urah.

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
Če si še vedno pri istem delodajalcu, potem je normalno, da ti za takšno zadevo dajo nalog za službeno pot, z vsemi dodatki ki spadajo zraven. To lahko urejajo kakšni interni predpisi na firmi ali pa bo potreben pogovor s tvojim šefom.

L.p., Kloko

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
V bistvu gre za KD po členu 205/1 KZ 1 enega od bivših zaposlenih, katerega neposredno nadrejen sem pač bil v času storitve KD.

Jaz v bistvu tega ne smatram kot privat.
.
ja pol pa tko povej, jasno, da je to sluzben izhod a ne.

sej si še v isti sluzbi?