Tile trgovci so res ubogi - NOT!
Skoraj eno leto sem delal preko studenta kot merchandiser za eno firmo. V grobem sem spoznal kako stvari laufajo v nasih trgovinah (Spar, Mercator in Tus).
Moj obseg dela je zajemal:
- urejanje polic, da so nasi artikli pozicionirani v skladu s planogramom
- zlaganje robe na police, ki jo je dobavitelj pripeljal v skladisce
- postavljanje stojal
- polnjenje stojal
- oddaja narocil/priporocil
- oznacevanje cen artiklov
- zamenjava poskodovanih artiklov
- postavitev novih planogramov (recimo, na novo se postavi celotna polica kjer so cistila. Tako moja kot tudi tista od konkurence. To dela tista firma, ki ima najvecji trzni delez in ne trgovci. To velja za vsako polico, segment v trgovini).
- verjetno bi se naslo se marsikaj...
Kaj je mene presenetilo je sledece. Trgovci ne urejajo polic sami, ne zlagajo robe, ki jo pripelje dobavitelj. To delajo merchandiserji in trgovski potniki. Malokrat se zgodi da bo trgovec pogledal polico in prinesel iz skladisca robo, ki manjka. Zelo malo je taksnih, ki to naredijo. Mislijo si svoje - ce ni recimo Ajaxa, bo pa kupil Bref. Narocil tudi ne pisejo sami. Obcutek sem dobil, da ne delajo druzga kot da racunajo in da glavnino dela opravi dobavitelj. Proizvajalec tudi placuje trgovske potnike in merchandiserje.
Zanimivo mi je bilo tudi naslednje. Nikoli si nisem mislil, da mora proizvajalec placati, da zacne trgovec prodajati novi artikel. To se mastno placa - par tisoc evrov. Temu se rece testiranje artikla in se ponavadi naredi v Mercatorju, ker ima najvecji trzni delez. Tako se vidi, ce je zadeva zanimiva za slovenski trg. Druga zadeva je placevanje stojal, končnic (prednja stran polic) - vse okoli 1000 do 2000€ . Placa se tudi za objavo artikla v reklamnem plakatu in da je artikel v akciji. Vem, da se pri Sparu mastno placa, da ima artikel oznako "Trajno nizka cena". Mislim da je pri Tusu in Mercatorju enako. Placa se tudi pozicioniranje izdelka na polici. Najdrazje je pozicija v visini oci. Placa se tudi koliko face-ov (koliko istih artiklov je skupaj - recimo 3 enaki tus geli) ima artikel. Tukaj se uposteva tudi trzni delez.
Potem so pa tukaj se bonboncki za trgovke. Njih je potrebno redno obdarovati. Vsak teden pricakujejo kaj robe za domov - gratis. Vec kot jo dobijo, raje te imajo in ti mogoce kaj bolj pazijo na tvoje izdelke na polici. Vecji dobavitelji lahko dajo vec robe kot gratis (okoli 200€ na narocilo), drugi manjsi, pa mogoce kaksno polno gajbico. Tukaj ne gre pozabiti, da to robo odpeljejo domov samo sefice in njene dobre prijateljice
Long story short - proizvajalec placa vse. Trgovcu se se racunati ne da - primer Mercatorjeve Tik Tak blagajne.
Lidl in podobni spadajo v drugo kategorijo. Trgovci tukaj vse prej nastete (narocanje, zlaganje, dobava...) stvari delajo sami. Ze samo zaradi tega, ker so bolj pridni in delavni, se mi bolj dopadejo.
Lp