Tri otroški sedeži en avto

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Eventuelno bi lahko bilo tako, da bi, ce bi avto nabavik tekom nosecnosti, ki bi "prinesla" 3. otroka alk vec, lahko po porodu vlozil papirje za vracilo DMVja.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Kaka drama.....

Davčni zavezanec lahko uveljavlja vračilo preveč plačanega DMV v petih letih od dneva nakupa osebnega avtomobila.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
Ja? Pa pise kje, da lahko kupi avto se pred rojstvom 3. otroka? Ne. Ker potem bi se avto kupil danes, ko par se nima otrok, dmv pa zahteval nazaj za 5 let, ko bosta mogoce ze imela 3+.

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Kaka drama.....

Davčni zavezanec lahko uveljavlja vračilo preveč plačanega DMV v petih letih od dneva nakupa osebnega avtomobila.

To ni bilo vprašanje. Da sploh lahko uveljavlja vračilo mora imeti na dan izdaje računa vsaj 3 rojene otroke. Zdaj enim pač ne gre v glavo zakaj mora biti otrok rojen da se šteje. Ker stvar preživetja je ali kupiš voz danes ko je otrok še v trebuhu ali čez mesec ali dva ko bo že zunaj.

13. jul 2011
2.677
626
113
Komot bi pa lahko bilo določilo, da se lahko vračilo DMV zahteva po izpolnitvi pogojev za vozilo, ki je bilo kupljeno do, na primer, 60 dni pred datumom izpolnitve pogojev.

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Bi že zdavnaj bilo tako če bi komu uspelo iz riti potegnit en sam smiseln razlog za kaj takega.

13. jul 2011
2.677
626
113
Fora je v tem, da je ponudbe iz zaloge malo in je treba avte večinoma naročiti nekaj mesecev vnaprej, pri tem pa zgolj okvirno veš, kdaj bo. Pravzaprav isto kot pri otrocih :D. In lahko se zgodi, da naročen avto pride malo prej, otrok pa malo kasneje (pri trojčkih se to sicer ne bo zgodilo).
Jaz sem, zaradi hkratnega prihoda 5. In 6. družinskega člana, bil primoran zamenjati avto. V salonu sem se dogovoril, da avto počaka pri njih do rojstva dvojčkov, ki pa sta potem prišla vseeno kakšnih 10 dni pred avtom :D
V mojem primeru je bil DMV 1500 EUR.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.519
1.106
113
Kaj v zvezi očetovskim dopustom lahko urediš vnaprej razen da delodajalcu napoveš kdaj približno naj bi rodil?

A ni bil efekt gnezdenja včasih rezerviran bolj za bodoče mame?
Pri delodajalcu itak že prej najaviš očetovski dopust. Jaz sem se na CSDju oglasil drugi dan OČD in so mi ga priznali šele od tistega dne, ko sem se oglasil in so mi rekli, kaj se pa niste že pred rojstvom oglasili... Kaj sem pa jaz vedu, kdaj bo 100%!? Sicer smo se potem z delodajalcem dogovorili... Tudi kakšno vlogo danes lahko že pred rojstvom oddaš. Danes je spol otroka znan že pred rojstvom, imena so tudi že prej izbrana... Zato se mi zdi, da bi lahko DMV uveljavljal tudi nekaj pred rojstvom. Ustrezni rabljeni avtomobili žal ne ležijo za vsakim vogalom...

OČD je sedaj zelo dobro plačan, tako da ga je nesmiselno "spustiti", potem pa lahko gnezdiš ali pa ne...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Glede spola je pa tako tako....;) pri nama je bil spol presenečenje, tudi za ginekologa. Se dobro da nisva nič kupovala po spolu.
Glede avta pa. Iz porodnišnice se najbrž ni treba peljati vsem petim ( ajd tisti redki ki imajo trojčke...) hkrati. Naslednji dan po porodu pa tudi ni treba iti na dvotedenski dopust v Grčijo z avtom. Tako da, tisti ko kak teden ali mesec po porodu ne morete preživeti s starim avtom ste.....:rolleyes:

• Všeč mi je
Reactions: godfather

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Dobr no, spola sta lahko dva in spol je presenečenje samo če ima revež oboje in spola ne morejo določit. Jaz tudi pri nobenem nisem vnaprej vedel kaj bo.

Na CSD urediš dan po rojstvu vse, lahko tudi še kak dan kasneje za nazaj. Zakaj bi hodil prej in potem tja, že tako imajo gužvo nad katero se potem pizdite ravno tisti ki hodite za eno stvar 3x tja. Pa za dmv na davčno težit prej in potem, pa če je že in zakaj ni...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.869
6.526
113
Očetovstvo (nisva poročena) je pa res moj prej urejal. Vedno sem v lj rodila in tam je matičarka ze naslednji dan prišla in če ni bilo lista o očetovstva, bi ta rubrika ostala prazna (moj živčen bil že samo ob misli) ali bi se naknadno pa s tem morali zafrkavati.

Kakorkoli, za avto pa DMV je dovolj časa tudi potem. Bosta tok preč samo čez dan priti s tremi, da vama bo sanjski izlet sanje same. Tja pa prideš brez avta.

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Jaz pišem o očetovskem dopustu, ne o urejanju očetovstva. Tega mi ni bilo treba nikoli delat.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.869
6.526
113
To je pač izjema, to sem hotela reči. Kako reč prihrani. Se pa tiče zgolj tistih, ki niso poroceni..

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
685
51
28
Bi že zdavnaj bilo tako če bi komu uspelo iz riti potegnit en sam smiseln razlog za kaj takega.

Evo ti razlog: krseno nacelo enakosti.
Po domace, (1) zakaj bi drugace obravnavali tistega, ki avto kupi prej in tistega, ki ga potem.
(2) zakaj drugace obravnavati tistega, ki kupi rabljen avto in tistega, ki kupi novega?

Ce bi bil jaz v tem polozaju (imel pravni interes), bi se za hobi pozabaval do ustavnega sodisca, ki bi na koncu odlocilo, da je del ZDMVja v neskladju z ustavo. V obrazlozitvi bi zapisali, “Zakonodajalec lahko enake položaje ureja različno, če za to izkaže obstoj razumnega razloga, ki izhaja iz narave stvari. Ker za jebanje dolocenih starsev v glavo tak razlog ni izkazan, je zakonska ureditev v neskladju z načelom enakosti iz drugega odstavka 14. člena Ustave.”

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Oprosti, ampak si res od nekje potegnil. Popolnoma enake možnosti in pravice imaš za izpolnjevanje pogojev kot vsi ostali. Država te pri tem niti slučajno ne omejuje oziroma ne obravnava drugače kot vse ostale.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
685
51
28
Predstavljaj si, da bi sprejeli zakon, ki bi dolocal, da ljubljancanom ni treba placevati dohodnine. Tistim, ki bi jih to motilo, pa bi rekel, da imajo moznost preselit se v LJ.

jello

Guru
22. sep 2008
10.150
3.867
113
Nič si mi ni treba predstavljat, ker taki primeri dejansko so. So občine kjer je subvencija občine pri ceni vrtca višja od drugih, pri nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča enako, komunalni prispevki tudi,.... Ja, vsak ima možnost preselit se v tisto občino (še huje, večina jih celo predpiše koliko časa moraš bivat v tej občini), za druge je prst v rit.

Ali mogoče drug, še bolj svež primer: Prejšnji mesec smo šli po drugo dozo cepiva proti KME (klopni meningoencefalitis). Ker nas je 5 za vsako dozo plačam 150 eur. Včeraj po radiu poslušam da je od danes dalje cepljenje brezplačno, ampak samo za otroke do 3 let in starejše od 49 let. Torej, ne izpolnjujem pogojev niti približno ker smo vsi vmes.

Po moje pač jebiga ne izpolnjujem pogojev, po tvoje so vse to primeri za ustavno sodišče.