@Hanzi - kolesarjev je bilo kar precej. Nekateri kolesarijo več tisoč kilometrov daleč, čisto do severa.
V Kirkenesu smo srečali trojico Nizozemcev, ki so pregonili že vso Norveško in so bili namenjeni še na Finsko.
V Falunu pa britanski par, z miniaturnimi zložljivimi bicikli sta bila na poti iz Bergena in sta bila namenjena okoli Botniškega zaliva na Finsko.
Stroški za gorivo, trajekt, prenočitve, hrano itd so bili okoli 2500 EUR.
@brane_new - hvala za pohvale, tukaj so pa odgovori.
- En mesec: nekako moram porabiti sedem tednov dopusta letno, zato poleti običajno gremo nekam za ves mesec. Za tako dolgo pot se mi en mesec zdi minimum. Če je na voljo manj časa, si je zaradi dolge poti težko kaj ogledati.
- Navigacija: sicer se še nimam za prav zelo starega, sem pa vseeno še iz tistih časov, ko smo se čisto dobro znašli z zemljevidi in avtokartami. Zadnja leta sicer jemljemo s sabo GPS, ki ga pa občasno uporabimo le, če je treba najti kak naslov v večjem mestu.
- Vreme: Verjetno smo imeli le veliko sreče.
- Pred vstopom v avto se seveda ne sezujem. Ostali trije so bili v trgovini, jaz sem pa tačas malce po avtu pospravljal in začasno odložil crocse na tla.
- Mulc je v vsakem večjem kraju lovil pokemone. V Helsinkih se mu je skoraj zmešalo, toliko jih je bilo. Doma ima precej strog režim glede uporabe telefona, tablice itd, na dopustu je bilo pa to manj striktno.
- Za fotografije uporabljam velikost 1600 x 1200 točk. To se mi zdi čisto dovolj.
Pred objavo na forumu pa slike pomanjšam na 800 x 600 točk.
- Video uredim s programom iMovie - izrežem nepotrebne ali neposrečene posnetke, dodam napise, glasbo itd. in naložim na YouTube.
- Glede GPS tracka žal ne morem pomagati, ker GPS-a nisem skoraj nič uporabljal.
- Zanimivosti in lepo naravo najdemo v popotniških knjigah, priročnikih, spletnih straneh itd. Ne gremo na blef, raje vnaprej malce preberemo, kaj si kje ogledati.