TMC v SLO?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
po mojem so pr korit
cool-1.gif

Virtus

Zelenc'
2. jun 2009
15
0
1
Sicer pa menim, da je tako ali tako prihodnost v storitvah, kot jo naprimer ponuja TOM TOM.
Imenuje se TOM TOM LIVE in ponuja res ažurne podatke. V sami navigaciji imaš mobilni telefon. Naročnina stane 10eu na 3 mesece. ostalih stroškov ni.
Preko vgrajenega telefončka prejema na 3 min točn informacije kje je zastoj, kako hitro se premika koona, koliko časa boš zadržan... Prav tako dobiva informacije o cenah gori, tako da ko se odločiš da greš tankat ti da listo cen goriv in ti se potem lahko odločiš za najcenejšega.
omogoča google search in si tako pošiščeš recimo naslov restavracije ferne... in navigacija jo prepozna....
Če opaziš mobilno kamero klikneš na sazlon in v omrežje pošlješ informacijo, da je tam kamera. V roku 3 min dobijo to informacijo vsi uporabniki.
http://www.tomtom.com/services/?Lid=1

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Virtus pravi:
Od kje vam vsem te informacije, da je oz, da ga še nekaj časa ne bo?
Enega poznam na RTVSLO in pravi, da vsi skupaj (z njim vred) še malo bebavo gledajo. Se pa trudijo, poleg vsega so le del celotne verige in ni vse od njih odvisno.

Ravny

Pripravnik
23. avg 2007
667
3
18
Danes je bil objavljen tudi članek v Dnevniku na temo "Prometni radio" v katerem omenjajo, da bodo letošnje poletje začeli oddajati oziroma že prihodnji teden !!!

Citat:

Kmalu prometni radio

Direkcija za ceste in Dars sta za letošnje poletje s sodelovanjem z Javnim zavodom RTV Slovenija (Radio SI International) pripravila novost, in sicer nacionalni radijski prometni servis, ki bo noč in dan v treh jezikih po radijskih valovih voznikom prinašal najnovejše novice, opozorila in informacije o stanju na naših cestah. Sveže informacije bodo posredovali tudi v GPS-sistem, tako da bodo podatki na voljo tudi uporabnikom navigacijskih naprav. "Pričakujemo, da bo nacionalna radijska prometna postaja prispevala k temu, da se bo pretočnost prometa povečevala," je včeraj svoje želje izrazil Gregor Ficko, direktor direkcije za ceste, ki je že napovedal tiskovno konferenco, na kateri bodo podrobneje predstavili projekt prometnega radia. Ta naj bi začel oddajati že prihodnji teden.

In še link do izvorne novice http://dnevnik.si/novice/kronika/1042271222

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ha, danes mi je navi v avtu našel za TMC val202 in RSLO1. Vsaj signal so poslali, informacij še ni bilo, pa sem probal na vse konce Slovenije in radij 300KM. Po moje so samo signal testirali.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
OK, signal zdej končno je....kaj pa zdej?

če prav razumem rabimo še kompatibilne karte, ki jih v SLO žal še ni....
confused-1.gif

katero navigacijo moramo zdej kupit, da bo tole še nam špilalo?

I

Izbrisan uporabnik #488

Lepo.
Ja zdaj pa manjkajo še zastoji a ne
smile-1.gif

Po moje najbolje, da se integrirajo v karto AR.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Ni mi sicer jasno, zakaj bi moralo biti karkoli integrirano v mapo...saj po TMC bi se lahko oddajale le koordinate kjer je zastoj in bi potem navigacija sama to predelala in voila. problem bi edino bil, če bi imeli kak čudni zemljevid, kjer bi bila pokritost mala, a tudi to bi se lahko uredilo direkt z navigacijskim programom.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
OK, signal zdej končno je....kaj pa zdej?

če prav razumem rabimo še kompatibilne karte, ki jih v SLO žal še ni....
confused-1.gif

katero navigacijo moramo zdej kupit, da bo tole še nam špilalo?

Ne, niso karte tiste, ki morajo biti kompatibilne, oni morajo oddajati signal, kot je treba, da ga navigacija razume.
Vsaj jaz stvar tako razumem, ker meni po evropi dela TMC na RT3, Mercedesovi navigaciji, Navigonu, iGo in Garminu.

Virtus

Zelenc'
2. jun 2009
15
0
1
Meni ne lovi signala?!?!

Sem probal na Garminu in dam išči pa nič ne najde (10 min)
prav tako je iskal povezavo s TMC postajo TOM TOM navigator pa ni nič našel. Na katerem koncu slo vam lovi ta signal?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Aja..tako skopa so ta poročila preko TMC, potem pa mora biti v mapi ja...ampak kaj nam zdaj to pomaga, četudi pride TMC, kje so zemljevidi, ki podpirajo to? Bomo še to čakali par let?

I

Izbrisan uporabnik #488

Piše na wikipediji...

Location code tables are maintained on a national level and assign numbers to locations on the road network. Those location tables are integrated in the maps provided by NAVTEQ and Tele Atlas.

To sta pa itak edini firmi, ki obvladujeta področje map v Evropi. Znači, da je treba počakati na takšno mapo.

Mislim, da je sedaj razjasnjeno.

Sicer pa je en uporabnik povedal, da ima novo mapo od Navteqa (igo), ki te tabele že vsebuje in da bo povedal kako deluje...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Zanimivo, zakaj pa imam v spominu, da bo za delovanje TMC na iGo navigaciji potrebna monolit mapa?

No..za iGo misli TeleAtlas izdati novo mapo, 2009.06, a to bo šele konec leta, tako da [censored] do takrat?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Pa misliš, da tavelka dva ne delata že sedaj Slo zemljevidov, ki so usklajeni s tabelami ali vsaj standardi za tabele (sprašujem, ker nimam pojma) in misliš, da se teh fičrov ne da naknadno integrirat v zemljevid na podoben način, kot radarje, POI in podobne reči.

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
418
17
18
Do petka bo delalo na Garminu - to so zadnje informacije. Več informacij pa dobim do jutri.

T.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.