Test letnih gum za sezono 2016

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
Citat:
Uporabnik Horhe pravi:
Kaj pa kakšne Fulda?

Fuldo sem vozil kar nekaj sezon, najprej Progesso, prišle z avtom, pojma nimam kako stare, sem vozil še nekaj sezon, pa sem menjal zaradi premalo profila, pa so še takrat držale v vseh razmerah super. Fulda EcoContact, 3 sezone brez problema, profila dost, oprijema v vseh razmerah dovolj, potem so šle z avtom naprej. je pa res, da EcoContact niso bile neki športne, ampak vseeno so držale zadovoljivo. zato sem ob nakupu novega avta se zmenil, da mi dodajo še komplet novih letnih Fulda SportContact, po eni sezoni nimam pripomb. v bistvu razmišljam o menjavi samo zaradi dimenzije, 17" napram 16" je res razlika ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Pomagal bi morda višji tlak ali pa XL verzija enake gume ki ima ojačane bočnice...
Imel oboje. Je pa res da je xl po homologaciji.
Vendar se ne spomnim da bi mi se katere gume v 20 letih tako pobralo po robovih (na istem in drugih avtih)

Dodajam: najbrz sem imel contact 2 in ne 5. Kako se petica obnasa ne vem

Nazadnje urejeno:

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
Citat:
Uporabnik Horhe pravi:
Kaj pa kakšne Fulda?

Fuldo sem vozil kar nekaj sezon, najprej Progesso, prišle z avtom, pojma nimam kako stare, sem vozil še nekaj sezon, pa sem menjal zaradi premalo profila, pa so še takrat držale v vseh razmerah super. Fulda EcoContact, 3 sezone brez problema, profila dost, oprijema v vseh razmerah dovolj, potem so šle z avtom naprej. je pa res, da EcoContact niso bile neki športne, ampak vseeno so držale zadovoljivo. zato sem ob nakupu novega avta se zmenil, da mi dodajo še komplet novih letnih Fulda SportContact, po eni sezoni nimam pripomb. v bistvu razmišljam o menjavi samo zaradi dimenzije, 17" napram 16" je res razlika ...

Vrjrtno misliš sport/eco control, contact je pri Continenalu.

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Ali se je že komu to zgodilo z gumami? Znamka Goodyear EAGEL F1 asymetric (225/45 R17). Sprednje gume so bile vožene 2 poletni sezoni (cca 20000km). Obe gumi počeni na notranji strani. Sm pisu na Goodyear zakaj se je to zgodilo pa pravijo da naj pošljem preko prodajalca k njim na analizo, vendar sm račun že vrgu stran in mi jih prodajalec noče prevzeti pa poslati v Goodyear.

Nazadnje urejeno:

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
A ni prodajalec dolžan hraniti račun? Ti ne more izdati kopije računa? Meni je Hervis to naredil, ko so mi ukradli kolo in sem potreboval račun za zavarovalnico. Če je prodajalec neka resna firma, bi ti lahko povlekli ven račun, če vsaj približno veš kdaj si kupil.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik SPICEK pravi:
Ali se je že komu to zgodilo z gumami? Znamka Goodyear EAGEL F1 asymetric (225/45 R17). Sprednje gume so bile vožene 2 poletni sezoni (cca 20000km). Obe gumi počeni na notranji strani. Sm pisu na Goodyear zakaj se je to zgodilo pa pravijo da naj pošljem preko prodajalca k njim na analizo, vendar sm račun že vrgu stran in mi jih prodajalec noče prevzeti pa poslati v Goodyear.

Imaš nosilnost gume vsaj enako ali višjo, kot je specifikacija v homologaciji?

SPICEK

Pripravnik
2. nov 2007
183
13
18
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
A ni prodajalec dolžan hraniti račun? Ti ne more izdati kopije računa? Meni je Hervis to naredil, ko so mi ukradli kolo in sem potreboval račun za zavarovalnico. Če je prodajalec neka resna firma, bi ti lahko povlekli ven račun, če vsaj približno veš kdaj si kupil.
Ja prodajalec se nekaj izgovarja, da ga ne more za nazaj dobiti. To sva se dopisovala preko maila, moram enkrat it tja osebno pa se mal pogovort z njim.

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Reci mu, da boš na FURSU vprašal.
evil.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Chevrolet Volt-i, ko so prišli ven, so bili v ZDA opremljeni z Good Year gumami, z nosilnostjo (93) po specifikaciji v homologaciji.

Očitno so GM-ovi inženirji precenili nosilnost in je kar nekaj lastnikov imelo 'sidewall blowout' - nekaj takega kot ti. V tem primeru je bil kriv GM. Po tem je GM spremenil specifikacijo in so vsi naslednji VOLT-i imeli nosilnost 94, ki jo Michelin Energy Saver, s katero so bile opremljene Ampere, že imajo.

Tako, da lahko, da je proizvajalec avta precenil nosilnost gume. Na tvojem mestu bi naslednji set gum dal XL varianto - nekaj takega imam jaz za zimsko gumo XL - nosilnost 98.

Nočeš, da se ti kaj takega zgodi, da ti odpre gumo na AC.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Dvomim da je za faktor 1 pri nosilnosti gume rešilo to napako.
Če se je to dogajalo večim voznikom na različnih vozilih , potem je nekaj z gumo narobe.
Dvomim da je GM kriv. Razen če je bil avto težji kot po homologaciji. oziroma je bilo na eni osi prevelika obremenitev.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Verjel bi ti ce bi bil faktor deset ali vec. Ne pa 1. Koliko od teh vozil je bilo maximalno obtezenih ali celo pretežkih. Pa ne za 5kg, ampak vsaj nekaj 100.
93 ima nosilnost 650, 94 pa 670
X4
2600 oziroma 2680.
Kaksna je maksimalna teza volta/ampere? Oo eni podatkih 2t. Torej je 600kg rezerve. In ti meni da je potem 80kg vecja nosilnos resila tezavo pokanja gum.
Sem preprican da bi tudi 91 ali celo 88 guma prenesla tisti dve toni.
Razen ce podatki zavajajo. Dovoljena obremnitev ue vsega skuoaj cca 270kg. To sta dva mal bolje rejena desca. Kje je se kaj ozimnice iz stajerske
wink-1.gif
. Se vedno pa to je pomeni da v avto lahko nalozis skoraj eno tono. Kolikor je razlika med tezo vozila in nosilnostjo. 93 gum.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
In GM je potem dvignil nosilnost iz 93 na 94, ki je odpravil problem, zakaj?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik SPICEK pravi:
Ja nosilnost gume je po homologaciji, drugače je avto Volkswagen Touran.

Hja, če je nosilnost gume prava, se to ne bi smelo zgoditi, čeprav bi jaz na tvojem mestu za enoprostorca izbral raje kakšno turing gumo v XL izvedbi in ne športne F1 As. Oglasi se do prodajalca, če je fer, se bo po mojem dalo vse zmeniti.
wink-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zakaj pa je sel iz GY na Michelin? Bolj mi disi napaka kot napaka na seriji gume.

Nihče ni šel z GY na Michelin. V ZDA so na nove Volte1 montiraly Good Year gume, v EU pa so na nove Ampere montirali Michelin gume.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Se posipam, sem mislil da so vsi sli na michelin. Pa tudi sicer. Daj na volta 93 gumo (lahko tudi gy, ker take napake si ne bo spet kmalu privoscil) pa testiraj...

marc

Fizikalc
26. apr 2008
1.205
26
48
Ima še kdo izkušnje z UNIROYAL RAINSPORT 3? Nekako se nagibam k nakupu teh pnevmatik, če gledam ceno / lastnosti, saj je v dimenziji gum, ki so na avtu(215/50/17), cenovni razpon zelo velik. Ima kdo še kakšen predlog za to dimezijo, letno pa delam cca.15.000km?

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Še eno vprašanje.

Gledam lanskoletni test letnih pnevmatik (205/55/16) in Vredestein Sportrac 5 niso ravno blestele, v letošnjem letu, v dimeziji 15, so pa na prvem mestu.

Je res taka razlika v lastnostih pri različnih dimenzijah?