Teslo v Tesli Y

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Aha, predpostavka je, da bo do junija cakala, kako je s ciframi prodanih vozov in ce bo prenizka, bi jo dvignila z nizanjem cen avta?

Tako je bilo napisano, kot da je vsako leto kaka interna Teslina fora s kakimi popusti dodatnimi. Meni komot nepoznana, ker me do 2023 niti malo ni interesirala.

• Všeč mi je
Reactions: PHOBiA

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.079
2.849
113
No, če bo koga Y zanimal da si ga v miru ogleda, ga rade volje razkažem, testne vožnje omejene na pol ure so res sramota za avto salon in veliko stvari ne uspeš v miru pogledat in preskusit. V Novo mesto se pa itak tudi odpeljem v bližnji prihodnosti, da kakšno še tam rečemo :cheer:

• Všeč mi je
Reactions: mags in Najbolji

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.234
113
Moj Volvo V60 MY2017 se v povezavi z aplikacijo Volvo-on-call lepo preko telefona na daljavo zažene skupaj z delujočo klimo in se tako poleti vsedem v ohlajen avto. Pozimi imam pa celo dve opciji: avto lahko grejem prek vgrajenega webasta, kjer spet lahko prek aplikacije nastavljam čas odhoda in me pričaka topel avto, če pa se domislim gretja tik pred zdajci, lahko avto spet zaženem in se greje preko klime.

Takele gadgete se torej da vgraditi tudi v ICE, ni EV game changer.
Res je... Je pa to v električarih serijsko... Tudi v tistih ki so bli za 12.5k€

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
No, če bo koga Y zanimal da si ga v miru ogleda, ga rade volje razkažem, testne vožnje omejene na pol ure so res sramota za avto salon in veliko stvari ne uspeš v miru pogledat in preskusit. V Novo mesto se pa itak tudi odpeljem v bližnji prihodnosti, da kakšno še tam rečemo :cheer:

Kdo je iz Novega Mesta?

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.179
1.187
113
Aha, predpostavka je, da bo do junija cakala, kako je s ciframi prodanih vozov in ce bo prenizka, bi jo dvignila z nizanjem cen avta?

Tako je bilo napisano, kot da je vsako leto kaka interna Teslina fora s kakimi popusti dodatnimi. Meni komot nepoznana, ker me do 2023 niti malo ni interesirala.

Tesla nikoli ne čaka, vkolikor planirana realizacija preveč zaostaja, začno zniževati cene.
Je pa konec kvartala večji pritisk, če planirane kvote niso realizirane in se za to za avte na zalogi dobi še dodatne popuste.

Je pa caka, da moraš potem avto prevzet / registrirat v roku pred koncem četrtletja. Ni placa za šmuglanje. Gredo popusti in dobava papa.

Tukaj lahko gledaš "borzne indekse" zalog Tesel v Evropi:

Ko se špica zalog in konec kvartala pokrijeta, potem padajo dodatni popusti.

Tukaj pa gledaš slovensko zalogo Modela Y:

Trenutno je "viška" samo ena testna MY. Ko je pa poplava zaloge, je pa izbor širok, popusti tudi. Ponavadi je to proti koncu kvartalov.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Jabe

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Ti nisi vrgel nobene omembe vredne matematike. Oziroma nic, cemur bi se lahko v najbolj ohlapnih merilih reklo matematika. Bolj vero. Kot kaki darjan ali pa kdo na drugi strani.
Bi rekel da sem, s ciframi vred (300km dosega na polnilnici 50kw = 300km dosega z ICE; polnjenje doma je razmerje 300km dosega ev proti 200km dosega z ICE). El. na strehi 16KW polnilnica je 16 jurčkov, če imaš recimo TČ in porabo 16kkw na leto da si na nuli s proizvodnjo/izravnavo boš plačal ta štrom 2k€ na leto (oz. ga toliko ne boš plačal na leto). Kar je točno 8 let brez zavarovanja elektrarne in ostalih tveganj, da si na nuli. Če dodaš še ev avto ga boš plačeval čez obseg proizvodnje štroma (10-12 let da boš na nuli). Če te kaj bolj v detajle zanima pa povej kateri del pa ti še enkrat izračun naredim, pa še kak predračun pošljem. Zadnjič enkrat sem pa isto za službene ev napisal izračun, poišči (odšteti ddv, boniteta, davek na dobišek...) - sem šel računat, kot rečeno sem hotel T-ja kupit pa matematika ni pokazala plusa. Še vedno trdim da si danes bolj v plusu če namesto štroma na streho kupiš investicijsko zlato za dobo ROI, boš imel več po preteku dobe ROI. Lahko pa vržeš svojo matematiko gor, ti povem svojo letno porabo: 17.200kwh (letni strošek položnic: 2400 EUR), pa če mi dokažeš 5 let ROI z zavezujočo ponudbo (ob pogoju da bom tiste kw dejansko lahko tudi priklopil in vračal, kar je sci-fi) ti primaknem 2 leti razlike do 7 let ROI zate.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK in ribicija

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org

Predpostavka je enostavna... Tesla želi (oz. skoraj mora) vsako leto preseči številke prejšnjega leta. Ampak za razliko od drugih se tukaj ne gre za profit, temveč število prodanih avtov. Oni "morajo" vsak kvartal prodati več avtov kot lanski kvartal... zato, da lahko investitorjem pokažejo "neskončno" rast in tako vzdržujejo/dvignejo ceno delnic. Pri prehodu iz lanskega v letošnje leto se je pa očitno zgodil prelom pri razmerju ponudba/povpraševanje... zato so že januarja agresivno spustili cene in marca ponujali dodatne popuste. Če želiš poceni Teslo, se splača počakati na december (takrat so jih namreč največ prodali in jih bodo želeli letos še več).

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.079
2.849
113
nebi se branil Ypsilonke za 35k€ :cheer:
Ah, a si nor? Avto je skret, dometa nima nobenga, čez 2 let bo baterija samo še za smeti, radkape ma plastične gor, zaslon je ves zašmiran, predala pred sovoznikom ne morš odpret, če ne greš v osemnajst podmenijev, okolje onesnažuješ bolj kot parna lokomotiva, 18 črnčkov umre za tvojo baterijo ko kopljejo rudo, volan ti vsake par ovinkov kr v roki ostane, pa itak je vsak klasicen avto ful boljsi, pa bl prakticen,… oh, wait…

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.234
113
gospod guinness... ne ti meni tralala...
Že imam električarja 3 leta pri hiši tako da vem kako in kaj.
realnost je taka... da je elektrika odlična za drugi avto pri bajti in da polniš doma.
kaj koli drugega so bolj izjeme....

aja... bi pa si z največjim veseljem ogledal tvojo ipsilonko v živo.

• Všeč mi je
Reactions: Guinness

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.079
2.849
113
gospod guinness... ne ti meni tralala...
Že imam električarja 3 leta pri hiši tako da vem kako in kaj.
realnost je taka... da je elektrika odlična za drugi avto pri bajti in da polniš doma.
kaj koli drugega so bolj izjeme....

aja... bi pa si z največjim veseljem ogledal tvojo ipsilonko v živo.
Ni problema, z veseljem. ta teden mam spet eno tujino, naslednji teden pa se mi malo umiri vse skupaj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Bi rekel da sem, s ciframi vred (300km dosega na polnilnici 50kw = 300km dosega z ICE; polnjenje doma je razmerje 300km dosega ev proti 200km dosega z ICE). El. na strehi 16KW polnilnica je 16 jurčkov, če imaš recimo TČ in porabo 16kkw na leto da si na nuli s proizvodnjo/izravnavo boš plačal ta štrom 2k€ na leto (oz. ga toliko ne boš plačal na leto). Kar je točno 8 let brez zavarovanja elektrarne in ostalih tveganj, da si na nuli. Če dodaš še ev avto ga boš plačeval čez obseg proizvodnje štroma (10-12 let da boš na nuli). Če te kaj bolj v detajle zanima pa povej kateri del pa ti še enkrat izračun naredim, pa še kak predračun pošljem. Zadnjič enkrat sem pa isto za službene ev napisal izračun, poišči (odšteti ddv, boniteta, davek na dobišek...) - sem šel računat, kot rečeno sem hotel T-ja kupit pa matematika ni pokazala plusa. Še vedno trdim da si danes bolj v plusu če namesto štroma na streho kupiš investicijsko zlato za dobo ROI, boš imel več po preteku dobe ROI. Lahko pa vržeš svojo matematiko gor, ti povem svojo letno porabo: 17.200kwh (letni strošek položnic: 2400 EUR), pa če mi dokažeš 5 let ROI z zavezujočo ponudbo (ob pogoju da bom tiste kw dejansko lahko tudi priklopil in vračal, kar je sci-fi) ti primaknem 2 leti razlike do 7 let ROI zate.

seveda...

PORABA (brez avta se ve, ga še nimam):
hiša je porabila od 1.4.2022 do 31.3.2023 11518kWh. Od tega je bilo 3428 v Vt, 5086 v Mt, 3004 pa direktno porabljenih. Vsa leta prej je bilo razmerej 55:45 v korist Vt, tudi tu bi bilo, velika večina direktno porabljenih je bila tudi v tem primeru v Vt, ampak ker računamo tako, da iščemo razloge za montažo SE, sem vzela 55:45 tudi za direktno porabljene. Za elektriko bi v teh 12 mesecih z vsemi dajatvami plačala 1434€. Od avgusta dalje seveda znatno več. po današnji tarifi, ki je zaklenjena in s ta malim davkom je ta znesek 1725€.

SE:
novembra 2021 sem plačala za vse, da je bila zalaufana 11700€ (SE na ključ, stroški elektra in vrnjena subvencija). za 13,5kW. Lani je naredila 15400kWh, ampak je bilo dobro leto. Vzemimo projkecijo, s katero si lahko edino pomagaš, ko še ni gor ali nimaš nekega dolgoletnega povprečja. Pričakovano je 15100kWh/leto. torej 11700€ je mene stala SE, ki pokriva tudi avto, ampak sem morala pa celo plačati vnaprej in morebiti EVja ne kupim, torej jo mora hiša pokriti. trenutno dela torej 18 mesecev, v tem času bi za elektriko plačala 2166€, torej mi ostane še 9534€. 9543/1725= 5,53 let. k temu dodaj še leto in pol, kar že dela in smo na 7, kar je manj od tvojih 12, na katerih sem se obregnila. če ne bi kupila prevelike --> elektrarna bi bila 2400€ cenejša. --> 7134/1725=4,13let --> ROI 5,63let.

AVTO:
predvideni viški mi recimo morali zadostovati. če dokupujem elektriko jo po 10,72 centa pri petrolu z vsemi davščinami, ki cene za samooskrbo ni spreminjal in imam elektriko bistveno ceneje kot če bi morala plačevati zaklenjene cene... naredim odokativno 23000km letno. EV s porabo 17kWh/100km (kar naj bi bila realna za mestno vožnjo) --> rabim 3910kWh. Toliko približno viškov imam. torej elektrike ne plačujem. zdaj pa lahko kupim EVja za 35k€ (mg4 luxury) ali nekaj podobnega za 27k€ bencinar - recimo citroen c4 ali sllično podobno opremljen. povprečna poraba na spritmonitor je 7,5, čeprav pri moji izključno mestni vožnji, bo to prej 8 preko. Ampak recimo, da je 7,5l/100km. za 23000km rabim 1725L bencina po 1,374€/L (bomo današnjo ceno), kar me pride 2370€. razlika v zavarovanju, registraciji, cestnini - recimo slabih 300€, ne vem, ker mi ni nobeden še ni zračunal premij. smo na 2100€ razlike na leto. v ceni avta je pa 8k€ razlike. torej 4 leta, da sem na ničli ob seveda predspostavki, da se cena bencina ne spreminja (pa se že jutri bo) v katerokoli smer. Je to preveč/premalo? 4 leta? avto bo moj, kupljen s privat denarjem. Z bonitetam si nimam kaj pomagat, odbitim davkom še manj, razlike v kredi enega in drugega se me ne tičejo, ker je ne bo. dodaj pol leta še na to, ker če kupim EV, si bom kupila tudi polnilnico. Zappi, ki zna s SE se zgovarjati je z montažo in računom in vsem 1300€.

p.s.
vedno dam številke zraven, jaz sem pri tem izjema. ampak sem dosledna kljub vsemu, ker včasih se lahko tudi zmotim pri računanju. meni se to lahko zgodi, nisem še čisto pravi alteraš

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Povedano po domače: "natočiš" 70kw na tisti 50kW, te to pride 28 EUR (pustimo še 3 EUR naročnine, recimo da tankaš 3x na mesec pa je to 1 EUR), se pravi si na 24,64 EUR + 1 EUR je na okroglo 25 EUR. To je tam 17l dizla, z Grand Scenicom recimo naredim 300km mirno. Mislim pa da s 70kw tudi tam nekje narediš, poleti recimo malo več, pozimi malo manj, v povprečju tam.
So nas popredalčkali v nulo, beri ovce kupijo samo še na ohranjaj naravo (seveda EV stane bistveno več kot ICE). Aja, pa pri tankanju 70kw si tam za urco dober, pri dizlu pa 3-4 minute.
Slaba matematika
Danes 390 km, za 18 €.
8 na hitri polnilnici (12 kWh pri hitrosti polnjenja 120 kW je šest minut), ostalo cena domače elektrike iz SE (cca 14 centov na kWh). Koliko bi porabil za 390 km Grand Scenicom (90% AC, po omejitvah)?

In ne, na hitri nisem filal do polnega, ampak toliko, da sem zlahka prišel domov (15% baterije).

• Všeč mi je
Reactions: Garfildd

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Danes malo čez omejitve (reciva 10% čez) sem do Benetk pa nazaj vozil 5,7 povprečje na 100, če ti kaj pomaga.
Jabe: dodaj še 6kkw več porabe na leto kot jo imaš ti in dimenzioniraj na toliko SE, pa lahko dodaš še 2 leti na ROI. Pa še 10 let zavarovanja pa si še na letu, 12 sem pa napisal če bi še porabo enega ev dodal, pa ne bi bilo zadosti najbrž. Skratka imaš izračunano za tvoj primer, ampak tudi jaz se za svojega nisem čisto nič zmotil (sorry, ni bilo pavšalno).

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Zavarovanja za kaj... Jaz za SE nisem placala niti centa dodatnega zavarovanja. Je dovolj pokrita v polici za hiso, ki pa res ni najbolj osnovno. Ampak dodatka tu ni bilo. Imam se neko vzdrzevanje v groznji, ki ga doslej tudi se ni bilo. Po 2 letih so rekli, da pridejo na streho plezat. Letos bo se vedno norisnica, ne vem ce se jim bo dalo, bodo napisali, da je ok, ker se jim ne splaca dnevov pri meni zpravljati. Po letu 2024 pa bomo videli. In takrat spet lahko na novo zracunam vse tistole zgoraj. Flip of the coin, ali bodo stroski vzdrzevanja višali ROI bolj kot ga bodo nove cene nizale. Ko je sla novembra 2021 gor je bil ROI nekih 9,5 let. Malenkost pod 10 v glavnem in to je bil moj pogoj da gre gor. Torej taka, kot je sedaj - s 4MWh viski.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
, Jabe pa itak misli da je sončna elektrarna zastonj (je, ampak samo če ti jo je mož plačal, za ostale je ROI 7-12 let, povprečno okoli 10 let če se nič hujšega ne zgodi, do takrat pa avansiraš potencialno bodoči prihranek). :cool:

Ni bilo pavsalno, ne, bilo je zelo eksaktno.

Kar je pa slabost danes je pa tudi prednost. Torej placas vse, ampak spremembe cen se te ne tikajo vec. Govorim seveda za trenuten sistem netmeteringa, kaj bo po nove bo podvrzeno povsem drugi matematiki, ki bo morala biti se bolj ugodna, da se zbalansira vse bodoce spekulacije.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.465