Bi rekel da sem, s ciframi vred (300km dosega na polnilnici 50kw = 300km dosega z ICE; polnjenje doma je razmerje 300km dosega ev proti 200km dosega z ICE). El. na strehi 16KW polnilnica je 16 jurčkov, če imaš recimo TČ in porabo 16kkw na leto da si na nuli s proizvodnjo/izravnavo boš plačal ta štrom 2k€ na leto (oz. ga toliko ne boš plačal na leto). Kar je točno 8 let brez zavarovanja elektrarne in ostalih tveganj, da si na nuli. Če dodaš še ev avto ga boš plačeval čez obseg proizvodnje štroma (10-12 let da boš na nuli). Če te kaj bolj v detajle zanima pa povej kateri del pa ti še enkrat izračun naredim, pa še kak predračun pošljem. Zadnjič enkrat sem pa isto za službene ev napisal izračun, poišči (odšteti ddv, boniteta, davek na dobišek...) - sem šel računat, kot rečeno sem hotel T-ja kupit pa matematika ni pokazala plusa. Še vedno trdim da si danes bolj v plusu če namesto štroma na streho kupiš investicijsko zlato za dobo ROI, boš imel več po preteku dobe ROI. Lahko pa vržeš svojo matematiko gor, ti povem svojo letno porabo: 17.200kwh (letni strošek položnic: 2400 EUR), pa če mi dokažeš 5 let ROI z zavezujočo ponudbo (ob pogoju da bom tiste kw dejansko lahko tudi priklopil in vračal, kar je sci-fi) ti primaknem 2 leti razlike do 7 let ROI zate.
seveda...
PORABA (brez avta se ve, ga še nimam):
hiša je porabila od 1.4.2022 do 31.3.2023 11518kWh. Od tega je bilo 3428 v Vt, 5086 v Mt, 3004 pa direktno porabljenih. Vsa leta prej je bilo razmerej 55:45 v korist Vt, tudi tu bi bilo, velika večina direktno porabljenih je bila tudi v tem primeru v Vt, ampak ker računamo tako, da iščemo razloge za montažo SE, sem vzela 55:45 tudi za direktno porabljene. Za elektriko bi v teh 12 mesecih z vsemi dajatvami plačala 1434€. Od avgusta dalje seveda znatno več. po današnji tarifi, ki je zaklenjena in s ta malim davkom je ta znesek 1725€.
SE:
novembra 2021 sem plačala za vse, da je bila zalaufana 11700€ (SE na ključ, stroški elektra in vrnjena subvencija). za 13,5kW. Lani je naredila 15400kWh, ampak je bilo dobro leto. Vzemimo projkecijo, s katero si lahko edino pomagaš, ko še ni gor ali nimaš nekega dolgoletnega povprečja. Pričakovano je 15100kWh/leto. torej 11700€ je mene stala SE, ki pokriva tudi avto, ampak sem morala pa celo plačati vnaprej in morebiti EVja ne kupim, torej jo mora hiša pokriti. trenutno dela torej 18 mesecev, v tem času bi za elektriko plačala 2166€, torej mi ostane še 9534€. 9543/1725= 5,53 let. k temu dodaj še leto in pol, kar že dela in smo na 7, kar je manj od tvojih 12, na katerih sem se obregnila. če ne bi kupila prevelike --> elektrarna bi bila 2400€ cenejša. --> 7134/1725=4,13let --> ROI 5,63let.
AVTO:
predvideni viški mi recimo morali zadostovati. če dokupujem elektriko jo po 10,72 centa pri petrolu z vsemi davščinami, ki cene za samooskrbo ni spreminjal in imam elektriko bistveno ceneje kot če bi morala plačevati zaklenjene cene... naredim odokativno 23000km letno. EV s porabo 17kWh/100km (kar naj bi bila realna za mestno vožnjo) --> rabim 3910kWh. Toliko približno viškov imam. torej elektrike ne plačujem. zdaj pa lahko kupim EVja za 35k€ (mg4 luxury) ali nekaj podobnega za 27k€ bencinar - recimo citroen c4 ali sllično podobno opremljen. povprečna poraba na spritmonitor je 7,5, čeprav pri moji izključno mestni vožnji, bo to prej 8 preko. Ampak recimo, da je 7,5l/100km. za 23000km rabim 1725L bencina po 1,374€/L (bomo današnjo ceno), kar me pride 2370€. razlika v zavarovanju, registraciji, cestnini - recimo slabih 300€, ne vem, ker mi ni nobeden še ni zračunal premij. smo na 2100€ razlike na leto. v ceni avta je pa 8k€ razlike. torej 4 leta, da sem na ničli ob seveda predspostavki, da se cena bencina ne spreminja (pa se že jutri bo) v katerokoli smer. Je to preveč/premalo? 4 leta? avto bo moj, kupljen s privat denarjem. Z bonitetam si nimam kaj pomagat, odbitim davkom še manj, razlike v kredi enega in drugega se me ne tičejo, ker je ne bo. dodaj pol leta še na to, ker če kupim EV, si bom kupila tudi polnilnico. Zappi, ki zna s SE se zgovarjati je z montažo in računom in vsem 1300€.
p.s.
vedno dam številke zraven, jaz sem pri tem izjema. ampak sem dosledna kljub vsemu, ker včasih se lahko tudi zmotim pri računanju. meni se to lahko zgodi, nisem še čisto pravi alteraš