malo bom zmešal odgovore za vse.
sam imam izrazito razvit sluh. (pustimo zdej starše nekoč, ženo danes...). slišim marsikaj in slišal sem ventilatorje rekuperatorja in slišal sem piš zraka. in ko smo že pri pišu zraka. x kubikov zraka je treba zamenjat v prostoru. ali to dela piš 24/7, ali pa odprem okno in s eumaknem za 5 minut.
kjerkoli je zrak, je vlaga. drugače ne more bit. kjerkoli so cevi, so reže. kjer je vlaga in kjer so reže, je zastoj in potem dalje s eve kaj sledi. če je še vmes kak neizoliran del, ali podhlajen, je to še bolj očitno.
nisem sicer preveril ali se prenaša zvok še iz prostora v prottor po napeljavi, ampak recimo, da se ne.
zdej pa še okol izgub.
izgube nastajajo pri temp razlikah med notranjostjo objekta in zunanjostjo. torej en x objekt ima x izgub pri neki notranji temp ne glede na to, a ogrevaš talno, radiatorsko, ali kamin.
če ogrevaš talno, se razume, da si nizko temperaturni. ampak zakaj ne bi bil tudi pri radiatorjih tako? ga ni rzaloga. je pač samo navada. zdej pa..radiator je lahko 40 nad tlemi, ali pa 100cm. 100 ima že neko vlogo, 40 pa niti ne. sam to kar pišete je nekako, z malo pretiravanja v stilu, v noge sem nag, na glavi imam kučmo. pri talnem in kontra pri radiatorjih. dejstvo pa je, da je pri normalnem ogrevanju razlika med zgoraj in spodaj stopinjo, dve, maks 3. in d ajaz na 25 s talnim kurm več kot sosed na 20 z radiatorji. in spet..v večini objekta me temp pod stropom ne moti. ker gor je tudi moje. v mansardi je pa pol kvadrature v nakolnu, torej samo v polovici delam izgubo..ampak ej..to je 0,5 višinska metra po obodu objekta. pa če je 5 stopinj tam več, govorimo o kaki izgubi. definitivno manjkši kot je izguba na oknih, ali pa na balkonih. da ne omenjam garažnih vrat.
kaj je danes problem gradnje.
1. gradijo nespsobneži
2. gradijo za trg in jim visi
3. gradijo razni diplomiranci mnogih področij, ki pa gradnje videli niso.
ogrevanje objekta je navadna fizika, pa iz te fizike rata znanost s stenskim pa ne vem kakim ogrevanjem, pol pa finance ubijejo kurilnico in smo deset let nazaj.