Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.
Bom samo tole neumnost komentiral in to tako, da bi moral vsak, ki ima 4 leta os. narejene, razumeti.
V talno gretje se spušča tem. vode okrog 30°C.
Danes zvečer se stuširaj z 30°C vročo vodo, pa potem povej, če škoduje zdravju, ker je prevroča
Tuširaš se par min, na tleh si pa cel dan.
@vsi: Hiša je trenutno pod streho in vgrajena okna. Počasi bo pač treba razmišljat o sistemu ogrevanja, čeprav bo vse skupaj zdaj verjetno stalo, da se spet cekin nateče. Grem naslednji teden tudi v energetsko svetovalno pisarno, da povprašam še o ekoloških subvencijah (če sploh še obstajajo).
Pa si sploh poskušal razumeti, kaj ti je napisal? Poanta je, da te bo pri temperaturi, ki se jo v tla spušča zeblo, če boš z boso nogo stal na ploščicah, zato ker se ogreva preko velike površine tal.
S takšnim tonom, kot je napisal sporočilo si sploh ne zasluži odgovora. Če misli, da je s tem izkazal svoje znanje, se krepko moti.
Jaz sem temo odprl zato, ker nimam pojma kaj izbrat, ne vem kaj bo v prihodnosti aktualno oz. rentabilno, nekaj od vas pa je že gradilo hiše (ali to celo počne za preživetje) in bo znal prenest izkušnje. S takšnimismajliji se lahko kar lepo izogne temi.
V eni drugi temi se norca delaš iz nekoga, ki sneg kuri in kao ne pozna fizike, ti pa tukaj pišeš še veliko hujše neumnosti. A se lahko sedaj mi iz tebe norca delamo?
Drugače pa jaz ne rabim nobenega odgovora. Hotel sem ti dobronamerno odpreti oči, da ne boš naredil drage napake, ampak če si vzvišen, ti kar. Vsaka šola nekaj stane. Včasih je treba tudi kaj požreti in priznati lastno napako.
Še vedno pišem pa samo zato, da se te nebuloze ne širijo naprej.
Dejstvo je, da toplota vedno prehaja od toplejšega na hladnejše telo. In kadar toplota odteka, imamo vedno občutek, da je mraz.
Naše telo ima tem. 36°C in če so tla segreta na 30°C (pa so še bistveno manj), imamo občutek, če stojimo na njih, da so hladna.
To še posebej občutimo, če je na tleh keramika. In tla, ki so ogrevana s talnim, nikakor niso topla. Če bi bila topla, bi morala biti temperatura tal vsaj enaka temperaturi našega telesa.
Učinek hladnih tal se umili, če na tleh ni keramika, ampak les, saj je toplotna prevodnost lesa nekaj 100-krat manjša od keramike, zato toplota iz našega telesa počasneje odteka in je občutek hladnih tal zato manjši.
Kdor imam termostatsko pipo, lahko takoj naredi test in si nastavi temeraturo vode 30°C in se tušira, pa naj potem napiše, če je bila voda topla, vroča ali mrzla.
Bolj preprosto pa žal ne znam napisat. Kdor bo hotel, bo razumel, verjetno bo pa še vedno kdo, ki bo sanjal o krčnih žilah.