Ogrevanje v novogradnji

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Citat:
Glede radiatorjev pa sem pisal zato, ker sem parkrat prebral, da naj izključno talno gretje nebi bilo dobro za zdravje, ker so tla pretopla.

Bom samo tole neumnost komentiral in to tako, da bi moral vsak, ki ima 4 leta os. narejene, razumeti.

V talno gretje se spušča tem. vode okrog 30°C.
Danes zvečer se stuširaj z 30°C vročo vodo, pa potem povej, če škoduje zdravju, ker je prevroča
bonk.gif

Tuširaš se par min, na tleh si pa cel dan.

@vsi: Hiša je trenutno pod streho in vgrajena okna. Počasi bo pač treba razmišljat o sistemu ogrevanja, čeprav bo vse skupaj zdaj verjetno stalo, da se spet cekin nateče. Grem naslednji teden tudi v energetsko svetovalno pisarno, da povprašam še o ekoloških subvencijah (če sploh še obstajajo
tongue-1.gif
).

Pa si sploh poskušal razumeti, kaj ti je napisal? Poanta je, da te bo pri temperaturi, ki se jo v tla spušča zeblo, če boš z boso nogo stal na ploščicah, zato ker se ogreva preko velike površine tal.

S takšnim tonom, kot je napisal sporočilo si sploh ne zasluži odgovora. Če misli, da je s tem izkazal svoje znanje, se krepko moti.

Jaz sem temo odprl zato, ker nimam pojma kaj izbrat, ne vem kaj bo v prihodnosti aktualno oz. rentabilno, nekaj od vas pa je že gradilo hiše (ali to celo počne za preživetje) in bo znal prenest izkušnje. S takšnimi
bonk.gif
smajliji se lahko kar lepo izogne temi.

V eni drugi temi se norca delaš iz nekoga, ki sneg kuri in kao ne pozna fizike, ti pa tukaj pišeš še veliko hujše neumnosti. A se lahko sedaj mi iz tebe norca delamo?

Drugače pa jaz ne rabim nobenega odgovora. Hotel sem ti dobronamerno odpreti oči, da ne boš naredil drage napake, ampak če si vzvišen, ti kar. Vsaka šola nekaj stane. Včasih je treba tudi kaj požreti in priznati lastno napako.

Še vedno pišem pa samo zato, da se te nebuloze ne širijo naprej.
Dejstvo je, da toplota vedno prehaja od toplejšega na hladnejše telo. In kadar toplota odteka, imamo vedno občutek, da je mraz.
Naše telo ima tem. 36°C in če so tla segreta na 30°C (pa so še bistveno manj), imamo občutek, če stojimo na njih, da so hladna.
To še posebej občutimo, če je na tleh keramika. In tla, ki so ogrevana s talnim, nikakor niso topla. Če bi bila topla, bi morala biti temperatura tal vsaj enaka temperaturi našega telesa.
Učinek hladnih tal se umili, če na tleh ni keramika, ampak les, saj je toplotna prevodnost lesa nekaj 100-krat manjša od keramike, zato toplota iz našega telesa počasneje odteka in je občutek hladnih tal zato manjši.
Kdor imam termostatsko pipo, lahko takoj naredi test in si nastavi temeraturo vode 30°C in se tušira, pa naj potem napiše, če je bila voda topla, vroča ali mrzla.

Bolj preprosto pa žal ne znam napisat. Kdor bo hotel, bo razumel, verjetno bo pa še vedno kdo, ki bo sanjal o krčnih žilah.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Kopalniška tla so ponavadi topla, kjer imajo ljudje radiatorski razvod (višje temperature) vpeljan tudi v kopalniško talno. Kar je sicer, če mene vprašaš super, keramika suha in topla. Ampak to velja samo za kopalnico.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Kar je Mato napisal, je res. Res je pa tudi, da sem jaz to neštetokrat slišala, pa tudi nisem čisto verjela, dokler si nisem zadala, da bom preverila. Če imaš možnost, ti resnično svetujem, da greš kam na obisk let imajo nizkotemperaturno talno gretje. Jaz sem celo prepovedala ploščice povsod (želja moje močnejše polovice), ker so tla večino leta se vedno prehladna za bos hoditi okoli. Tudi v kopalnici ne pričakuj v iber topla tla, malo že mogoče, ker gre za majhen prostor z dvakrat gostejšo kačo talnega, ampak pri 30 stopinjah vstopne vode ne pričakuj preveč...

Kar se sistema ogrevanja tiče... Nisem expert, ampak na koncu sva midva prišla do naslednje računice. TČ zrak / voda in talno gretje. Še kamin sva ven vrgla, ker so vsi premočni, investicija pa ni mala za več ali manj dekoracijo. Cenovno najugodneje, enostaven sistem in s tem enostavno upravljanje (komu se pa da durh na durh nekaj tweakat), hlajenje preko talnega razvoda s TČ, ker so naracunane potrebe res male in računamo, da bo 19 stopinj v talnem dovolj za shladiti bajto. Takoj ko začneš mixati talno + radiatorje na eni strani ali več ogrevalnih naprav na drugi (TČ, pa sončni kolektorji, pa taka peč pa ona za backup, ki po možnosti zahteva se zalogovnik) to podražiti zadevo, da nikdar ne boš dobil razlike notri, če imaš kolickaj bolj varčno hišo(praviloma vsaka novogradnja). Mi bomo imeli za backup agregat, ker če sem brez stroma, mi nič razen kamina ne bo delalo, pa se moram tudi štusirati, pa kaj skuhati pa tko...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hvala vsem zaenkrat za mnenja, bom poročal kaj mi bo svetoval energetski svetovalec (predvsem glede morebitnih subvencij).

Bil sem sicer že večkrat v kakšni hiši s talnim ogrevanjem, ampak mislim, da ni bilo ravno pozimi, da bi opazil dejansko toploto. Edino pri kolegu sem večkrat in imajo pozimi kar precej topla tla, ampak pri njem itak ogrevajo na nenormalne temperature (kratki rokavi pozimi
rolleyes-1.gif
).

@Mato - obstaja velika razlika med pisanjem v Čveku/spamu (kjer je bila tema o netopnem snegu) in pisanjem v podforumih kot je Dom in gradnja. Sicer pa mi je všeč, da tako natančno spremljaš moje pisanje, da se za par mesecev nazaj spomniš kaj sem pisal o snegu, mater se počutim ko zvezdnik, ko ga spremljajo na vsakem koraku... Ampak seveda tudi tebi hvala za mnenje o sistemu ogrevanja.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Jaz imam po celi hiši le talno gretje, v kleti pa radiatorje, ki pa jih ne uporabljam. Kljub temu imam s peči dvojni razvod in sicer po celi hiši, svoj pa v glavno kopalnico točno iz teega razloga, da imam kopalnico ogreto na 25, 26 stopinj in so tla topla, drugje po hiši pa gre z drugega razvoda v cevi temp precej nižja od 30 stopinj. Realno je nekje okoli 25 ali 26 stopinj in peč dela 24 ur na dan. Temp. v prostoru pa je okoli 22 stopinj. Če imam željo v kakšnem prostoru imeti drugo temperaturo to reguliram mehansko z ventilom (zmanjšam pretok), ampak to ni neka natančna zadeva ali precej uporabna žal. Rešitev je seveda brezžični termostat v vsaki sobi, kar pa nimam, niti nimam potrebe.

Hočem reči, da so ploščice pri nizkotemperaturnem talnem gretju mrzle, enako seveda velja za les, ampak les je po občutku "toplejši" kar so že zgoraj opisali. Če želiš tople noge, moraš v cevi spustit veliko večjo temp. vode, kar je uporabno recimo za kopalnice.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Srednjeročno bo šla cena elektrike gor, dolgoročno pa ne bo padala ker bo vedno več sistemov lavfalo na elektriko. Tako da bi sam osebno razmišljal stran od toplotnih črpalk, morda bi vzel zemeljski plin, dimnik bi imel vsekakor pripravljen ker bi mi le ta omogočal prehod na les v primeru moten pri dobavi plina ali visokih cen.

Dones se bodo odločali za koliko bodo trošarino povečali pri elektriki. Torej pravljic o poceni elektriki je konec...
uf-1.gif

Ljudi so nasrali da so šli na toplotne črpalke....sedaj jim bodo povišali ceno elektrike...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.645
4.375
113
Pametno v tej čudni deželi je da kuriš svojo hosto.

ostalo pa je loterija.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Vedno bodo šli vsi energenti izmenično gor, razen za tiste z lastnim gozdom in vsem potrebnim za pripravo sekancev, ki pa imajo toliko večjo investicijo na začetku. Moja cela kurilnica, ker bodo notri bojler za SV, rekuperator in peč - v obliki TČ mi zavzame 5m2. Za upravljanje bo šlo mojega časa koliko? minutka, da pridem v pravi meni in odkucam željeno. Pri vsakršni obliki lesa pa rabim bistveno več prostora (za hrambo energenta in za zalogovnik), pa mene bajta košta 950€/m2. Da ne govorim koliko mojega časa in volje bi morala porabiti, da bi imela peč kaj kuriti. To tudi šteje... Če pa bi morala tudi sekance kupiti, potem pa itak ni računice.

Katera investicija se pa je leta dva pa štirinajst najbolj splačala, bomo pa pametovali leta 2035. šele takrat se bodo pokazali vsi mimosuni, pa ne samo glede izvedbe kurilnice, tudi investicije v izolacijo. ker tudi vse računice, ki se delajo danes in se govori, koliko je večja investicija v PH in še varčnejše, da ne rečem plus hiše, se delajo na podlagi cen, ki so veljavne danes. Takrat pa noben ne špekulira koliko bo šla elektrika gor... Resnica bo najbrž nekje vmes...

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Elektro Celje Energija je z prvim marcem znižal cene elektrike.
Po moje ne bodo v mesecu maju pa spet dvignili.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Se strinjam da če nimaš 10 kvadratov okoli bajte fraj placa da pač ne moreš karkoli izbirati in si obsojen na ogrevanje z elektriko.V stvari jaz v takem okolju sploh živel ne bi saj ne bi mogel dihat...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
mi bomo gradili na periferiji pa mi na kraj pameti ne pride da bi zdaj imel kotel na drva, pa se jebal še s tem.. ja, bo kamin backup, toliko koliko se nam bo zazdelo, za dogrevat pa "romantiko"vzganjat, ostalo bo pa delala avotmatika na TČ rešeno, nobenih solar nobenih dodatnih sistemov za zdaj, bodo pa ravzodi predpriravljeni. Da te neke stvari ne dohitijo spuščenih hlač.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Jst ne razumem da greš eno opcijo ogrevanja izbrat kjer že v naprej veš da bo v mrzlih dneh počepnila in si primoran zaradi tega primoran kurit drva v kaminu...čeprov si zabil veliko denarja v TČ sistem

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
ne, nebo počepnila, od kje ti to? gre samo za to, da če je fesjt mrzlo je tudi luštno imet živ ogenj v bajti, beri kamin. če se ti ga tisti dan da kurblat, hkrati pa kao varčuješ. torej win win.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Se strinjam da če nimaš 10 kvadratov okoli bajte fraj placa da pač ne moreš karkoli izbirati in si obsojen na ogrevanje z elektriko.V stvari jaz v takem okolju sploh živel ne bi saj ne bi mogel dihat...

To si ti razbral iz mojega posta? Placa je dovolj (parcela 1500m2), še celo nekaj gozda imam, ki sem ga ravnokar podedovala in o vzdrževanju ne vem nič, kaj šele da bi imela mašinerijo za pripravo sekancev. Zdaj pa, de se odločim za to varianto. Rabim v bajti več prostora (ne okoli hiše, temveč moram hišo povečat) - pa recimo da je tvojih 10m2 dovolj za hrambo sekancev in zalogovnika. To je 10*950€ = 9500€. Koliko stane najšvohnejša peč na sekance, jaz rabim manj kot 3kw v najhujši zimi. Pa po koliko so sekanci in koliko jih ponucam, če je moja potreba ekvivalentno v kurilnem olju 350L za ogrevanje + sanitarno vodo na leto? Koliko je zalogovnik, ki ga zdaj nimam? Kolikšnega bi sploh rabila? Trenutno me moja TČ stane 3k€, napeljave in montaža, material, bojler ipd recimo, da bi me enako stalo. Se pravi peč + zalogovnik + višek prostora (9500€) = ??? da dobim razliko in poračunam za koliko se lahko jutri elektrika podraži, zato, da sem recimo čez 30 let na enakem. p.s. sekance, kot rečeno moram ali kupiti v celoti, lahko se naučim izkoristiti tistih nekaj dreves, ki jih imam, ampak spet, sekancev se menda ne dela na roko. Koliko me potem stane, da jih dan nekomu narediti, če je les moj? Pa sploh še nisem začela s svojim prostim časom in dobro voljo, ki ga bom porabila zato, da se bom grela.

Back up v mojem primeru ni, da TČ ne bi zmogla, temveč če bi se slučajno zgodilo, da energenta, torej elektrike ni. Sicer mi nismo bili brez elektrike niti v začetku februarja, ampak če smo se kaj naučili, je to to, da človek nikdar ne ve. In izbrala sva varianto, ki ne bo omogočala samo tega, da nam bo toplo, temveč, da bomo imeli tudi toplo vodo in bomo lahko kuhali in nafilali mobilne telefone. Katera novodobna peč, razen kamina, dela brez štroma? Če štroma ni, vse počepne, kot smo videli tudi kaki mesec nazaj. Ljudje, ki imajo vsedrugačne vire ogrevanja kot TČ, so zmrzovali doma.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Kurilnice v bajti nimam ampak je tam 30 stran.
Cel sistem moči 60 kw je prišla 7 000 €
Trenutna cena sekancev je 12€ nm3...rabiš jih za povprečno bajto tam 40 nm3(sedaj ne vem kolikšno bajto imaš)..če ti jih nekdo naredi imajo ceno 4 € za nm3..ne rabiš imet vrhunskega les ampak odpadni les ali karkoli pač imaš pri roki.
Zalogovnika NE rabiš ker ti peč sama dela in sicer takrat ko nucaš toploto.

Je pa zanimiva nategancija s temi Tč.....namreč nobenega ogomnega objekta se ne ogreva na ta način...NOBENEGA..samo majhne luknje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Kaj je ogromen objekt. Enostanovanjske hiše itak ne. Imam pa v bližini vrtec, ki ima spredaj zunanje enote TČ, domnevam da se ogrevajo na to.

Koliko je samo peč? Meni nič ne pomaga tvoj sistem. Ostalo pač preracunam na mojo situacijo. Ali dela ta tvoj sistem brez agregata, če elektrike zmanjka? 1 kubik sekancev je koliko v ekvivalentno kurilca? Se pravi jaz računam za ceno 16 na kubik? Je to, da ga kupim in s prevozom (od lokalca se ve, ne z druga konca Slovenije, kjer je kubik mogoče en evro cenejši).

Nazadnje urejeno:

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
V Tako peč lahko namečeš tudi ročno drva in ogrevaš prostore kateri so višje od peči....tak da je tu zgodba zaključena glede izpada elektrike.
Koliko košta sistem sem ti že povedal in ta sistem je zmožen brez problema ogrevat 3 (tri) povprečne bajte v v zelo mrzlih dnevih (-20°C)
Je tisti vrtec tlorisa tam 1000 m? ali so sam dve sobe?

Ne vem zakaj bi bilo glih pri tebi dražji sekanci, posebej ko se hvališ da imaš hosto in grmovje okol bajte...

Pa naprimer tale tvoji mikro sistem katerega imaš bi v moji situaciji pripomogel ravno toliko da se bi v eni sobi jajca čohal na gorkem
grims-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Pa naprimer tale tvoji mikro sistem katerega imaš bi v moji situaciji pripomogel ravno toliko da se bi v eni sobi jajca čohal na gorkem
grims-1.gif

No evo, pa smo končno prišli do tega, kar se nikomur ne da dopovedat na drug način. Vsak razlaga samo kako je pri njemu in njegova računica in kar lepo posploši na vse. Tale moj mikro sistem je vse kar rabim, kljub temu je cena TČ, ki sem jo zgoraj navedla 1,5x potreb. V danem momentu se mi to najbolj splača! Nekomu drugemu pa znese druga računica. Ki ni nujno samo v evrih, ampak jo nekateri celo malo zakomplicirajo z vrednotenjem prostega časa in komoditete.