Talno ogrevanje

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Sorodnik ima v novi hiši samo talno ogrevanje pa me zanima, če je to dovolj, da imaš v hiši normalno temperaturo? Pred dnevi mu je crknila toplotna črpalka, ki je priklopljena na talno ogrevanje in se je moral zaradi mraza začasno preseliti. Sedaj mu že dva dni laufa pa je notri samo 16st. Hiša nima fasade (drugo leto namerava narediti fasado debeline 16cm). A ni tako, da moraš imeti zraven talnega ogrevanja še stensko ogrevanje, če ne želiš imeti radiatorjev?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
Sam imam samo talno, pa je po stanovanju med 21,5 do 22.

Če bi sam delal, nebi nikoli dal talnega. Oz če že, v kombinaciji z radiatorji.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ni mus. Odvisno od izolacije, kakovosti oken, velikosti oken in (mogoče predvsem) orientacije oken. Če so namreč dnevni prostori obrnjeni proti jugu in je tam več stekla (ne ravno strelske line), seveda kakovostnega, samo zimsko sonce segreje prostor neverjetno. Ustrezna izolacija seveda obvezna. No, veliko je tudi odvisno od toplotnih potreb/preferenc prebivalcev dotične votline. Ker samo s talnim gretjem je precej težko dosečt kaj veliko čez 20 stopinj v prostoru. Ali pa tvegaš poškodbe nog ...
Nego, če ima ta tvoj sorodnik samo toplotno črpalko (po možnosti še zrak - voda) in brez fasade je definitivno junak ...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz imam talno in je v abjti 25 stopinj. radiatorji so lojtre v kopalnici, en v likalnici in en v garazi.

ce bi sam delal, bi delal še enkrat isto.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Pa imaš ti toplotno črpalko ali kakšen drug vir ogrevanja? Ali ima kdo kakšen graf spreminjanja moči toplotne črpalke glede na zunanjo temperaturo (ima voda-zrak). Pred 10 imi dnevi so bili moji na obisku in so rekli, da je lepo toplo sedaj pa je baje mrzlo, da ni za živet.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Najmanj 35. Kar pomeni hudo topla (beri vroča tla). Če še nima hudo žilavih nog, jih bo imel hudo kmalu ...
Kar pomeni, da mu ogrevanje laufa na klasično peč in ne na TČ. Vsaj ne na trenutnih temperaturah ...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Pa imaš ti toplotno črpalko ali kakšen drug vir ogrevanja? Ali ima kdo kakšen graf spreminjanja moči toplotne črpalke glede na zunanjo temperaturo (ima voda-zrak). Pred 10 imi dnevi so bili moji na obisku in so rekli, da je lepo toplo sedaj pa je baje mrzlo, da ni za živet.

Ta podatek se pa hudo razlikuje od modela do modela (celo z enakim izkoristkom). Splošni podatki bolj malo koristijo ...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
jaz imam tudi samo talno po celi bajti in je notri okoli 25 st.
odvisno je kako pač nastaviš krivuljo ogrevanja. lahko imaš 30 stopinj lahko pa 15. kako ti pač paše
v bloku sem prej imel radiatorje, pa je talno boljše. pa nič stenskega nimam

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
No, pri meni so tla povsod razen v kopalnici max 26 stopinj, merim s termometrom. Pa je voda, ki šiba v sistem povečini 30, čeprav imam nastavljeno krivuljo za 35.

Peč Beretta Exclusive Boiler Green. Italijanski šrot.

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Pa dej malo logiko uporabljaj. Hiša brez ovoja se v teh mrzlih dneh sproti ohlaja, ko jo greješ. Zidovi mrzli, akumulacija majhna. Vse se pozna. Tukaj gre za seštevek vseh možnih negativnih učinkov. Odgovornost ej pa izključno na tvojem sorodniku, ker se je z namenom šparanja zaenkrat odrekel izolaciji. Zakaj nobenemu ne pride na misel, da v tem mrazu skače okrog v kratki majčki. Pri bajti bi pa vsi šparali ravno takrat, ko je najmanj potrebno.
Sploh ker je TČ projektirana za izolacijo 16 cm, kot si napisal. Ok vsaka TČ ima nekaj razpona, in v sili vklopi še backup grelce, ampak ena omejitev pa more biti.
Sicer pa vsaka normalno projektirana črpalka tudi v teh mrzlih dneh in nočeh normalno zmore ogrevanje. In to samo s talnim ogrevanjem. In ja jaz sem tudi eden od teh junakov brez radiatorjev in s TČ z/v. Eni se pač grejemo noter, drugi pa zunaj, ko sekajo drva.
Za sorodnika nasvet naj nabije temperaturo na tistih 35-40 (dvižnega voda da se razumemo ne v tleh), če je treba in čaka, da se mu bajta počasi segreje. Ne bo pa nikoli občutek toplote v hiši. Pa ne zaradi talnega gretja, kot želijo eni tukaj prikazat, ampak zaradi tega, ker so stene mrzle "sevajo" mrzel zrak.
Tudi če greš zdaj laufat v mraz v sami majčki se bo telo segrelo in boš mogoče celo zašvical, ampak občutek na koži bo še vedno ledeno mrzel.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Zgleda, da je vklopil še dodatne grelce pri toplotni črpalki, ker je bil vzrok nedelovanja v varovalki z premajhno amperažo in je vse skupaj mrknilo.
Sedaj so mu dali močnejšo varovalko in zadeva deluje samo izgube so prehude.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Softi pravi (vsaj jaz tako razumem) da ima zrak v bajti 25 stopinj. Če so tla v tem rangu še ni sile ... Ampak potem je zrak nujno hladnejši. Vsekakor imaš dobro izolacijo.
Meni osebno je talno hudo všeč. Mogoče ne ravno cela ploskev, ampak to se bom še odločil ...

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Zgleda, da je vklopil še dodatne grelce pri toplotni črpalki, ker je bil vzrok nedelovanja v varovalki z premajhno amperažo in je vse skupaj mrknilo.
Sedaj so mu dali močnejšo varovalko in zadeva deluje samo izgube so prehude.

Kar je prišparal pri tem, ko je odložil izolacijo bajte, bo sedaj prinesel noter pri ogrevanju pri nizkih temperaturah, ko mu črpalka ne bo zmogla dohajati potreb. No, ne čisto takoj, ampak v sezoni, dveh pa prav gotovo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ker sem spet prebarla precej neprimernih, se ne bom spuščal dalje v debato.

sem že večkrat napisal, da sem azdevo delal s pomočjo fizike in denarja. in ti dve zadevi sta ključni za izvedbo ogrevanja.

zdej pa če ju kdo ne razume, naj s ejavi, pa si vzamem ča sin napišem. neka ugibanja o žilavih nogah in ne vem čem so pa pač pod nivojem za ta del foruma. se pa lahko dobimo v čveku.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.653
113
Točno tko......naredi se izračun izgub bajte (tolk debeli zidovi.....tolk prevodna izolacija.....kaj boš mel po tleh-al bo plata 20cm al bo 15cm......kakšna bo prevodnost strehe....oken.....) in pol se polaga talno....pa na te podatke se preračuna al bo 18kW peč dost....al bo raj 23.....28kW....
smile-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Jaz tega tvojega včkrat zapisanega žal še nisem prebral. In dopuščam možnost, da sem narobe tolmačil tvoje zapise.
Dejstvo pa je, da če imaš tla segreta kaj dosti čez 25 stopinj, boš imel težave z nogami pa se lahko zanašaš na fiziko kolikor hočeš. Še prej pa tvoja boljša polovica ... In če imaš zrak v hiši okrog te temperature to samo pomeni, da imaš tla krepko čez to temperaturo. Verjamem pa da paše.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.653
113
Upoštevaš še željene temperature sob v katerih boš....pa še okoliških sob zarad energijskih prehodov.....ni neka fizika.....traja kak dan al pa 2 da zračunaš doma porabo cele bajte po sobah....in je kot se zagre....ne pa čez palc mert ja sj včas je blo 100W na kvadratni meter
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok, temperatura v tleh do 27, 28 ni sploh škodljiva.

25 tla uspejo ogret prostor na 25, če je dovanja energije več kot izgub. talno dovaja temperaturo skozi kvadraturo dovanja in gostoto kače. preveri sam kake so številke. toploto izgubljamo skozi stene, se pravi kvadrate ovoja.
+ - = neki

če je neki negativno, moraš temp tal povečat..recimo do 35 vodo, kar pomeni tla čez čas proti 30 in več. če je neki 0, si zmagal in peč dela 24/7, črpalke 24/7. če je neki pozitivno, daš lahko peči in črpalkam time out.

višji kot je neki, večji so premori. ko v hiši s talnim pustiš, d atep pade na 16 stopinj in k temu dodaš gole stene, ugotoviš, da tudi 35 v tleh ne bo prej kot v treh dneh segrel prostora na 20 stopinj.

poskusi najprej s piskrčkom vode in električlnim grelcem. pa pol s pečico..itd. boš razumel logiko.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
@samsvoj - ti pa živiš še v časih ko so talno gnali na 50 in > st.C. Vedeti moraš da sedaj obstajata dva režima nizkotem. in visokotem in 99% novejših zgradb (od cca 2000 naprej) ima Tmax 40 st.C.
@Kamele0N - mal si se zmotil glede potrebne moči : moja nova bajta (11x9, P+M, troslojna okna skupni faktor 0,6, rolete, fasada 16cm, proti podstrešju 35 urse, 14 vej talnega a cca 100m) ima teoretično porabo pri -20st.C natanko 7,1KW mi pa smo dali 11KW-ker je bil kotel dražji samo 50€ od 8KW, pa imava konstantno v dnevni in kuhinji 22stC v kopalnici 25st.C in v spalnici 17st.C. Res pa imava dobro vremensko regulacijo.
@softi - kok hitro pri tebi dvigne tem. pri meni (vP 9 cm izolacije+5 estriha+parket, v M pa samo 7cm izol.) mi dvigne pri zunanji 0st.C notranjo tem. iz 22 stC na 25stC v 6 urah ob dovodu 29stC in povratku 25stC.
@jetamp - zaradi faznega zamika naj bi bila bajta topla spet čez 2-4 dni seveda pa je odvisno od debeline estriha in izolacije pod njim.