stardec kriv, motorist mrtev

volvo5er

Pripravnik
5. maj 2008
139
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik synthman pravi:]
In če pride do nesreče, pa se ugotovi, da je bil motorist ob začetku prehitevanja še dovolj daleč, da bi se sešlo, če bi vozil po omejitvah je pač kriv motorist.
Ja in če je koga strah, da kdo ne pričakuje ali ne zna ocenit 2x višjih hitrosti od dovoljenih naj pač vozi po omejitvah.

A to je kriv po tvoji logiki ali kje v kakšnem zakonu piše tako (navedbi da lahko vsak udeleženec v prometu pričakuje, da ostali vozijo v skladu z zakonom in da se mora vsak pred prehitevanjem prepričati, če to lahko izvede varno, se tukaj izključujeta).

Če kdo na zna oceniti hitrosti nasproti vozečega vozila naj pač ne prehiteva!

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
, lahko pa tudi da je stardec pravilno prehiteval in je do nesreče prišlo zaradi prehitre vožnje motorista, .

kako lahko kaj takega napišeš, če je s svojim dejanjem ubil človeka??? Kako lahko nekdo pravilno prehiteva?? da te slišim.

če nekdo vozi (ajde) 200 km/h pa mu nekdo, ki je slabo ocenil razdaljo, gre prehitevat v škarice..pomeni da ga je brzec opazil in bo do takrat zmanjšal ali se celo ustavil...če te pa nekdo preseneti pa nima veze koliko si peljal...ker niti trznit ne moreš.

Če je šel model prehitevat...mogoče pa on ni vozil po omejitvah? plus vzel je nekomu prednost?
...tko, da se ni prepričal ali lahko varno izvede manever niti ne bomo razglabljali, ker če bi kaj ogledal ne bi nekdo ostal brez življenja, žena brez moža, otroci brez očeta itd itd...
Bi se dalo razglablat, kdo je koga ubil al pa delal samomor. Pa tudi kdo se ni prepričal, če lahko s prehitro vožnjo vozi varno in bi z vožnjo po omejitvah ostal živ.
Primer ti je pa napisal mossero par postov višje.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
matr ste smešni. po eni strani tok govorite, kako se ne želite imet enga na haubi, po drugi, pa samo tumpate da nej vozijo po omejitvah. Pa pač ne vozijo. in to je dejstvo. pač so se odločili za tvegano potezo, sam tko je. in jest raje zarad sebe pogledam 3x, ali se jih čimprej znebim z riti, zato da sem jest miren. pa bmk če ne vozi po predpisih. še vedno bom jest imel razbit avto in njega na vesti.

sej določen % jih itak darwin pospravi (kot zgoraj opisani denis recimo), sam so pa tukaj izjeme, k so nedolžne, pa letijo v isti koš.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.990
113
kod Džej-Zija
Bistvo je, da naj najprej vsak pomete pod svojim pragom. Lost je na začetku pisal v takem tonu, kot je patriot potem prilepil link. Da motoristom cesta pripada in da moramo ostali izključno paziti nanje. Realnost žal ne funkcionira na tak način.

Vsak udeleženec mora v prometu narediti čim več za skupno varnost. Nihče ne sme in tudi nima pravice prelagati varnosti ene skupine udeležencev na drugo skupino. In vedno lahko vsak najprej pri sebi poskrbi, da vozi varno. To velja za vse skupine.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik volvo5er pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:]
In če pride do nesreče, pa se ugotovi, da je bil motorist ob začetku prehitevanja še dovolj daleč, da bi se sešlo, če bi vozil po omejitvah je pač kriv motorist.
Ja in če je koga strah, da kdo ne pričakuje ali ne zna ocenit 2x višjih hitrosti od dovoljenih naj pač vozi po omejitvah.

A to je kriv po tvoji logiki ali kje v kakšnem zakonu piše tako (navedbi da lahko vsak udeleženec v prometu pričakuje, da ostali vozijo v skladu z zakonom in da se mora vsak pred prehitevanjem prepričati, če to lahko izvede varno, se tukaj izključujeta).

Če kdo na zna oceniti hitrosti nasproti vozečega vozila naj pač ne prehiteva!
Kriv je tisti, ki je kršil zakone, če je motorist peljal prehitro je tudi on kršil zakone.

Težko bi rekli, da se tiste dve navedbe v protislovju. Pred prehitevanjem se res moraš prepričati, če to lahko varno storiš, in ker pričakuješ, da bo motorist, ki je naprimer 1km oddaljen peljal po omejitvi, se smeš odločit za prehitevanje, ker se bo to sešlo. Če pa motorist vozi hitreje kot dovoljeno, bo pač sam kriv, če pride do nesreče. (če bi peljal po omejitvah do nesreče nebi prišlo). Sej tud naša sodna praksa, kot je že en prej napisal, govori tej trditvi v prid.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ne vem če je pametno/varno v prometu vozit po prepričanjih in pričakovanjih. Jest vedno pričakujem tud nepričakovano reakcijo drugih udeležencev. Ko grem v križišču v zeleno, me je vedno malo strah, da se bo najdu kakšen as, k bo pač poskušal svojo srečo, in zato vedno pogledam če so avti v koloni, ali se pa kdo približuje...
sej... marsikdo pa vozi kot hlod in ne spremlja prometa okoli sebe in ne pričakuje drugačnih situacij, kot pa le tiste katere so zanjga "pričakovane". in potem se zgodi (nesreče so ponavadi nepričakovane), in je kdo mrtev, avto je razbit pa še voznik ima pokvarjenih naslednjih nekaj let. zato ker ni pomislil, da mogoče pa nekdo ne vozi tako kot on pričakuje.

sicer pa kako ni nobenih prič, k bi povedale, kako so zadeve potekale? lahko je dedc kinknu, pa ga je levo zanesl...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
ne vem če je pametno/varno v prometu vozit po prepričanjih in pričakovanjih. Jest vedno pričakujem tud nepričakovano reakcijo drugih udeležencev. Ko grem v križišču v zeleno, me je vedno malo strah, da se bo najdu kakšen as, k bo pač poskušal svojo srečo, in zato vedno pogledam če so avti v koloni, ali se pa kdo približuje...
...
Saj si vse lepo in prav napisal, samo 1000x pogledaš, enkrat pa lahko koga spregledaš, [censored] ga, tako se dogaja, lahko je motorist tud za ovinkom al v senci, al dolini kot tista katra ki je dejana pospravila, in če si dobro pogledal samo prvih 500m, tist izstrelek na 1km pa spregledal in šel prehitevat, vsaj veš da kriv nisi, če bo prišlo do nesreče.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.046
445
83
tam ko se terc po tori rola
Bom kasneje šel prebirati vse komentarje -sedaj sem samo bežno preletel...
Poglejete: tisti gospod je šel prehitevati celo kolono. In med prehitevanjem čelno trčil v motorista. Nekateri pišete, da je motorist preveč pripeljal. Je kdo z laserjem meril, ali je kar počez ugotovitev, ker mororisti so itak divjaki...? Kako že učijo predpisi, koliko avtov se prehiteva? Enega, dva..-celo kolono? Nas so učili, da enega, pa nazaj na svoj pas. Pa spet drugega, pa nazaj...itd. Le zakaj? Kaj pa če bi stric čelno trčil v osebni avto? Bi spet bil kriv drugi avtomobilist?
Mislim, da se v ogromno vaših prispevkov odraža sporočilo Easy riderja.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
hja ponavadi lih ne prehitevaš tako... vidiš v daljavi v ravnini nekoga nasproti, si že 100x tam prehiteval in ko si bil mimo, je bil nasproti vozeči še zelo daleč... če ti pa en prileti z 2x višjo hitrostjo kot folk ponavadi nasproti vozi, se pa hitro zakalkuliraš, še posebej pri motorjih, kjer je mala točka za ocenit hitrost, lažje oceniš hitrost večjega objekta kot manjšega

Ampak ponavadi ne prehitevaš kolone, kjer moraš biti še ekstra pozoren na to kaj se lahko zgodi (če pustimo vnemar dejstvo, da prehitevanje kolone ni dovoljeno). Še posebej ob slovenskih tipičnih varnostnih razdaljah avtomobila in pol, ko velikokrat nimaš prostora za umik nazaj na svoj vozni pas.

Motoristi so pač bolj ogroženi, ker nimajo pleha okrog seba in je vsak padec že lahko smrten. Strpnost na OBEH straneh bi veliko rešila. Brane Legan je zadnjič na Valu 202 lepo razložil par pomembnih dejstev o varni vožnji. Meni je bil še posebej všeč napotek motoristov naj pred vsakim prehitevanjem počakajo, da vidijo v vzratnem ogledalu voznika avtomobila, da jih je opazil.

Meni gredo motoristi z dolgo lučjo na živce. Pa tudi wannabe Rossiji. Ampak se mi ni problem umakniti bolj na desni rob vozišča, da motorist ve, da sem ga opazil. Jebiga, majhna gesta, ki ne stane veliko, lahko pa pomaga obema, da ne narediva kakšne neumnosti.
smile-1.gif

lp

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Po pričakovanjih se je vnel prepir med zagovorniki in nasprotniki motoristov.
Kar pa do sedaj vemo je:
- atek je prehiteval kolono (ne bi smel)
- alter poznavalci tiste ceste pravijo, da tam tudi avtomobilisti ne vozijo po omejitvah, ponavadi se tam vozi preko 100 kmh
- koliko je moral voziti atek, da je moral prehiteti pred seboj vozeča vozila?
- motorist je trčil čelno v prednji levi del avtomobila (se je motorist umikal na svojo desno ali pa je atek že zaključeval prehitevanje?)
- avto je končal na travi ob cesti, niti ne preveč poškodovan
- pol motorja manjka, izgleda kot da je zgorel, ni mi razpoznavno niti to, v katero kategorijo spada kaj šele katere znamke je-motorist ni imel nikakršnih realnih možnosti za preživetje

Kar smo razbrali iz komentarjev pa je naslednje:
- motoristi so itak divjaki, zagotovo je pripeljal vsaj 200 kmh, sam si je kriv, [censored] neumen, s tem ko je sedel na motor si je podaljšal tiča in skrajšal življenje
- 75 letni atki so itak že napol mrtvi z refleksi mrtvega konja, kaj sploh gre za volan, naj gre kupit malico potem pa na Žale in se postavi v vrsto

Sem avtomobilist in motorist. Kot avtomobilist sem se vedno umikal motoristom, kolesarjem, kamionašem, saj imam toliko rad sebe, da nočem končati na cesti poleg tega pa nočem imeti nikogar na vesti, pa če je stokrat kriv. Kot motorist skušam čimbolj predvidevati potek dogajanja na cesti in si s tem rešiti celo kožo. V naseljih se vozim po predpisih in bolj kot naprej, gledam v ogledala, kdaj me bo kdo snel od zadaj (vsakogar, ki mi ne verjame, vabim na kratko vožnjo po mestu). Izven naselja grem tudi preko omejitve, vendar ne tam, kjer so še drugi udeleženci v prometu, kjer so na cesto uvozi iz stranskih ulic ali dvorišč,...
Odkar vozim motor sem tudi boljši avtomobilist (ne pravim, da sem idealen), saj se ti izostri občutek za predvidevanje, s čimer imaš več možnosti, da konec dneva ostaneš cel.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Tu kjer je bila nesreča noben ne vozi po omejitvah. Se grem stavit da se nobeden od udeleženih ni držal omejitev.

To da se v takih primerih vedno znova vname žgoča debata samo pove, da niti avtomobilisti, niti motoristi, ne naredijo dovolj za varnost na cesti in zrcalijo zakaj je stanje na cestah takšno kot pač je. Oboji si lahko malo pogledamo kako so stvari v Avstriji recimo (sploh jodlari na motorjih so precej bolj kulturni), kjer sicer stvari niso idealne, so pa za nas Amerika.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
...

Saj si vse lepo in prav napisal, samo 1000x pogledaš, enkrat pa lahko koga spregledaš, [censored] ga, tako se dogaja, lahko je motorist tud za ovinkom al v senci, al dolini kot tista katra ki je dejana pospravila, in če si dobro pogledal samo prvih 500m, tist izstrelek na 1km pa spregledal in šel prehitevat, vsaj veš da kriv nisi, če bo prišlo do nesreče.

itak. vseh nesreč pač ne moreš preprečiti. je pa že velik napredek, da začnemo upoštevati tudi dejstva da drugi ne vozijo po naših pričakovanjih.

men je pa ql, če majo motorji dolgo luč. so dost bolj vidni, sredi dneva pa tud ne zaslepi tok, da bi bilo sploh omembe vredno.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
467716-post_slo.gif

Največ za svojo varnost lahko naredi vsak sam. Čeprav žal včasih to ni dovolj. Večinoma pa že to rešuje življenja.
Osebno sem se že pred leti odločil in prodal cestni motor. Me ne mika več. Kajti, tudi če se sam vozim po predpisih, me bo snel nekdo drug. Amen.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
men je pa ql, če majo motorji dolgo luč. so dost bolj vidni, sredi dneva pa tud ne zaslepi tok, da bi bilo sploh omembe vredno.
Debata je bla v tej smeri, da se motoristi težje ločijo od avtomobilistov, če imajo oboji prižgane luči. Če pa bi bile luči podnevi obvezne samo za motoriste, bi se pa motoristi bolj ločili od avtomobilistov, avto je pač večji in ga opaziš tudi brez luči.
Včasih so bile podnevi prižgane luči obvezne samo za motoriste, obvezo (in sankcije) za avtomobile so uvedli precej kasneje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Valda, tut jest ne pričakujem, da bo nekdo peljal tako hitro. Kje pa ga potem nabiješ? Valda da na njegovem pasu. In ja, motorist je bil dovolj daleč.

Točno to je težava. Ko ljudje gledajo samo "ah sej je še delč,grem jz kr mal prehitevati" . Namesto da bi pogledal 2x ali 3x, kako hitro se priblizuje. A je težko ocenit koliko casa rabis s svojim avtom da prehitis neko oviro? Če tega clovek ni zmožen, je žalostno.

Očitmo ti niso jasne osnove psihologije in tega, kako človek za volanom deluje.
Če hočeš ocenit, da se nekdo nasproti pelje 200, je to brez predhodnih izkušenj praktično nemogoče. In človek je narejen tako, da iz neznanega naredi nekaj, kar mu je kolikor toliko znano. Zato si za nasproti vozeče vozilo hitro predstavljaš, da je hitrejši ali p'očasnejši, kot v resnici. Še posebej neizkušeni vozniki (kakršnih je vsaj 90%) ...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Debata je bla v tej smeri, da se motoristi težje ločijo od avtomobilistov, če imajo oboji prižgane luči. Če pa bi bile luči podnevi obvezne samo za motoriste, bi se pa motoristi bolj ločili od avtomobilistov, avto je pač večji in ga opaziš tudi brez luči.
Včasih so bile podnevi prižgane luči obvezne samo za motoriste, obvezo (in sankcije) za avtomobile so uvedli precej kasneje.

ja valda. a si predstavljaš kakšna je vidljivost pozimi?? jest sm za luči na obeh vozilih. še nikoli nisem zamešal avta ali motorja, prav tako me dolge na motorju ne motijo, kot sm že rekel. sicer pa tud tiste k jih rahlo zaslepi, bi lahko bili veseli, da so ga vsaj opazili. mogoče ga drugače ne bi.