stardec kriv, motorist mrtev

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
.... sej motorist je tud upravičeno lahko pričakoval, da ne bo noben po njegovem pasu v kontra pripeljal, in ga je zato lahko stisnil...
Ne. Motorist ne sme stisnit čez omejitev neglede na to, al je še kdo na cesti al nobeden.

Če je motorist peljal čez omejitev je ravno tako v prekršku, kot pa tisti, ki je nepravilno prehiteval.

ja, sej sta oba v prekršku. le da zaradi prekrša od ene osebe ne bi bil noben mrtev, drugi je pa s svojim prekrškom ogrožal druge. .
Nebi se strinjal. Lahko da je stardec res spregledal motorista in nepravilno prehiteval, lahko pa tudi da je stardec pravilno prehiteval in je do nesreče prišlo zaradi prehitre vožnje motorista, če sta bla v prekršku oba, pa je precej verjetnosti, da do nesreče nebi prišlo če bi eden od njiju, pa ni važno kdo vozil po predpisih.

Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
sicer smo pa kle pametni, lahko da mu je 30m pred njim ven zapeljal, in ni imel m šans da se umakne. lahko ga je ata enostavno spregledal.
Možna je tud še tretja varianta, da se je stardec odločil za prehitevanje povsem pravilno, ko je bil motorist še na dovolj veliki razdalji, ki bi stardecu omogočala varno prehitevanje če bi motorist vozil 90km/h. v tem primeru bi bil kriv izključno motorist. No kako je blo v tem našem primeru ne vemo, lahko da je kriv eden, drugi ali pa oba.

Itak pa bodo v vsakem primeru policaji okrivili stardeca, ta bo lahko plačal, tist ki je mrtev, ne more več prispevat v proračun.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mah... jest mal dvomim, da bi se betežen 76-letnik odločil prehitevat kolno...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Motoristi bi se morali zavedati, da so ogrožena vrsta. Največ k svoji varnosti prispevajo sami. Zavedati se morajo, da so slabo vidni (precej slabše od avtomobila).
Pred leti, ko so spreminjalii zakon, ki je avtomobilom predpisoval prižgane luči podnevi je bilo dost govora o tem da bo posledica zakona, da bodo motoristi na cesti slabše vidni in slabše prepoznavni. Pred tem so bile obvezne luči podnevi samo za motoriste, pa si jih hitro ločil od avtomobilov.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.990
113
kod Džej-Zija
Jaz ne poznam nikogar, ki si želi imeti motorista na havbi. Pa vendar se dogaja. Le zakaj?

Nekaj je pazit na otroke v stanovanjski coni, kjer je omejitev itak nizka, nekaj pa na ovinkasti odprti cesti. Še enkrat: nikomur ne privoščim smrti. Ampak največ za svojo varnost lahko naredi vsak sam.

Lani se mi je zgodilo, sem speljeval iz neprednostne ceste, obe cesti imata omejitev 50. Na levi sem videl motorista, bil je oddaljen cca pol kilometra. Vse je zgledalo popolnoma normalno. Ko sem speljal, sem pa opazil, da je moral tip zavirati, pa tudi sicer je bil izstrelek. Pa dodam naj še, da je imel on sonce v hrbet, meni je pa svetilo direktno v oči. Ko sem speljal, je bilo vmes še slabih 100 m, ampak teh 100 m je minilo v manj kot sekundi. Prav lahko bi se zgodilo, da bi tisti dan oba končala na britofu. In tudi jaz kot avtomobilist imam pravico pričakovati, da ostali udeleženci spoštujejo prometne predpise. Da je bil res lep in topel sončen dan, zato je imel model "veselje do vožnje", pa mene prav malo briga. Zadnja stvar, ki si jo želim, je, da bi imel nekoga na vesti zaradi nekakšnih egoističnih užitkov.

Še en primer: grem v trgovino, pred njo trije trenirkarji uživajo v popoldnevu. Ko pridem do blagajne, ena gospa razlaga blagajničarki o nesreči na motorju, ki se je ravno zgodila pred trgovino. Grem ven, in srečam omenjene tri trenirkarje. Tokrat niso imeli več vzroka za veselje, eden od njih je ravno izgubil najboljšega prijatelja. Poba je skoraj dobil živčni zlom, na ves glas je jokal in tulil "pa ne Denis", brez konca, druga dva sta ga pa tolažila. Kaj se je zgodilo? Omenjeni Denis si je od frenda sposodil športaka, brez čelade in obleke, se razume, in ga šel malo testirat. Od križišča z glavno cesto do omenjene počasne cone je navil mašino, morda do kakšnih 150. Težava pa je, ker je tam še rahel klanček, ki tistih na dnu zakrije, kaj se dogaja višje na cesti. Skratka, model je padel tam mimo, mlado dekle v Katrci je pa vzvratno speljalo iz parkirišča. Pri tem ni imelo niti najmanjše možnosti, da bi ga opazilo. Model jo je opazil, se ustrašil, malo panično zaviral, z motorjem padel in po cesti drsel do avta in pločnika. Pri tem je menda z glavo udaril v pločnik, ker ni bilo čelade, pa so bile posledice tragične.

Je bilo tega treba? Si je dekle morda želelo dotičnega na havbi? Nekako dvomim. Pa še trenirkarji so zaradi tega popolnoma ponoreli in kasneje avto prevrnili streho in popolnoma razbili. Da bi kdo razčistil v svojem podstrešju, zakaj se je to zgodilo, pa seveda ne pride v poštev.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.990
113
kod Džej-Zija
Še to: dekle z avtom ni zaprlo cele ceste, niti ni bil en pas zaprt v celoti, da zaradi njenega avta model ne bi imel prostora za izogibanje.

@patriot: itak.
rolleyes-1.gif
Bi dal še kakega smajlija zraven, pa tema nekako ni smešna.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja nesreče se pač dogajajo in to je bila ena izmed tistih, kjer ni dost šans, da se kej reši v kritičnem trenutku.

Omenjaš pa lastno izkušnjo... zakaj pa nisi 3x pogledal v motorista? Sej "pričakovati" je najmanj. in ljudje ne delujejo vedno po pričakovanjih.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Še to: dekle z avtom ni zaprlo cele ceste, niti ni bil en pas zaprt v celoti, da zaradi njenega avta model ne bi imel prostora za izogibanje.

@patriot: itak.
rolleyes-1.gif
Bi dal še kakega smajlija zraven, pa tema nekako ni smešna.

to so pa izkušnje. itak tip je bil drugič na motorju, vse kar je znal je bilo ročko k seb obrnit, pa z levo nogo gor cukat. pol se je pa ustrašu, pa sam po žlajfih. en izkušen motorist bi se verjetno poskušal izogniti avtu...

glede predsodka... zakaj pa nesramen? a mi bo reku, da človek pri 76 še čisto normalno funkiconira??

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.990
113
kod Džej-Zija
Pogledal sem samo 2x, zgledalo je popolnoma normalno. Na koncu se je pa komaj izšlo. Raje mi povej, kdo daje modelu pravico, da pri omejitvi 50 km/h prekorači omejitev vsaj za faktor 2?!?
13.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.990
113
kod Džej-Zija
Odvisno od primera. Ne moreš posploševati. Moj stric je star 83, pa je še vedno odličen voznik in še vedno nekajkrat mesečno brez težav opravi vožnjo do Nemčije in nazaj. Moja stara mama pri enakih letih ne more več hoditi. Nekateri starostniki nimajo take sreče z zdravjem, ampak najmanj kar je, je neupravičeno posploševanje.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.092
2.879
113
Pri mojih 30 letih mislim da sem umirjen voznik in sedaj že kako leto med aktivnimi motoristi. Lahko rečem samo to da bi velikokrat avtomobilisti lahko bili malo bolj pozorni na dogajanje okoli sebe. Se strinjam da je veliko bedastih mulčkov ki v kratkih majicah in opankah divjajo gor in dol po Celovški, poznam pa tudi veliko umirjenih motoristov, ki jim motor ne pomeni podaljšek njihovega otepača in pač uživajo v vožnji z motorjem. Žalostno mi je brati komentarje kako je tako ali tako motorist vedno kriv ker je sigurno norel... če bo mene kakšen ata s klobukom na glavi (bog ne daj) snel in bom jaz vozil po predpisih se bo najbrž tudi o meni reklo: Je že norel 200 na uro...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.017
11.141
113
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:poznam pa tudi veliko umirjenih motoristov, ki jim motor ne pomeni podaljšek njihovega otepača in pač uživajo v vožnji z motorjem

če to pomeni da ne divjajo, bodo še dolgo vozili po naši zemljici..tako enostavno je to.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.125
10.990
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
Pri mojih 30 letih mislim da sem umirjen voznik in sedaj že kako leto med aktivnimi motoristi. Lahko rečem samo to da bi velikokrat avtomobilisti lahko bili malo bolj pozorni na dogajanje okoli sebe. Se strinjam da je veliko bedastih mulčkov ki v kratkih majicah in opankah divjajo gor in dol po Celovški, poznam pa tudi veliko umirjenih motoristov, ki jim motor ne pomeni podaljšek njihovega otepača in pač uživajo v vožnji z motorjem. Žalostno mi je brati komentarje kako je tako ali tako motorist vedno kriv ker je sigurno norel... če bo mene kakšen ata s klobukom na glavi (bog ne daj) snel in bom jaz vozil po predpisih se bo najbrž tudi o meni reklo: Je že norel 200 na uro...

Zato pa sem prej napisal, da počakajmo, da preiskava razjasni okoliščine nesreče. Ker bi nekateri motoristi tu gor takoj kamenjali tistega 76-letnika.

volvo5er

Pripravnik
5. maj 2008
139
0
16
Ljubljana
Citat:
Možna je tud še tretja varianta, da se je stardec odločil za prehitevanje povsem pravilno, ko je bil motorist še na dovolj veliki razdalji, ki bi stardecu omogočala varno prehitevanje če bi motorist vozil 90km/h. v tem primeru bi bil kriv izključno motorist. No kako je blo v tem našem primeru ne vemo, lahko da je kriv eden, drugi ali pa oba.

Ja itak, prehitevaš lahko, če je dovolj prostora, ne vem zakaj bi se človek trudil še z ocenjevanjem hitrosti nasproti vozečega vozila.
rolleyes-1.gif

Če voznik ni sposoben vsaj približno oceniti razdalje potrebne za prehitevanje glede na zmožnosti svojega vozila in hitrosti nasproti vozečega vozila, naj ne prehiteva.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.017
11.141
113
hm, ti še vedno ne dojameš dase motorista ne vidi enako kot avtomobil...najbolj hecno pa je da vozijo z dolgimi, da ti ja ni nic jasno. mentalni invalidi, potem pa še ta pravi...

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.092
2.879
113
Jah poznam kar nekaj primerov, ko so umirjeni motoristi šli rakom žvižgat (ne po svoji krivdi). Konec koncev ni važno kdo je kriv in koga bi kamenjali. Pač apeliram na vse voznike (avtomobiliste, tovornjakarje, motoriste...) da smo vsi skupaj malo bolj strpni na cesti. Vsakodnevno vidim kar par primerov avtomobilistov, ki bi jih najraje parkrat okoli kepe, da ne govorim o enem tovornjakarju ki se je lani hvalil da zanalašč zelo na blizu prehiteva kolesarje, ker mu gre na živce ker se vozijo vštric.... vsi skupaj malo bolj strpno pa bo veliko lepše na cestah a ne.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
, lahko pa tudi da je stardec pravilno prehiteval in je do nesreče prišlo zaradi prehitre vožnje motorista, .

kako lahko kaj takega napišeš, če je s svojim dejanjem ubil človeka??? Kako lahko nekdo pravilno prehiteva?? da te slišim.

če nekdo vozi (ajde) 200 km/h pa mu nekdo, ki je slabo ocenil razdaljo, gre prehitevat v škarice..pomeni da ga je brzec opazil in bo do takrat zmanjšal ali se celo ustavil...če te pa nekdo preseneti pa nima veze koliko si peljal...ker niti trznit ne moreš.

Če je šel model prehitevat...mogoče pa on ni vozil po omejitvah? plus vzel je nekomu prednost?
...tko, da se ni prepričal ali lahko varno izvede manever niti ne bomo razglabljali, ker če bi kaj ogledal ne bi nekdo ostal brez življenja, žena brez moža, otroci brez očeta itd itd...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik volvo5er pravi:
Citat:

Ja itak, prehitevaš lahko, če je dovolj prostora, ne vem zakaj bi se človek trudil še z ocenjevanjem hitrosti nasproti vozečega vozila.
rolleyes-1.gif

Če voznik ni sposoben vsaj približno oceniti razdalje potrebne za prehitevanje glede na zmožnosti svojega vozila in hitrosti nasproti vozečega vozila, naj ne prehiteva.
In če pride do nesreče, pa se ugotovi, da je bil motorist ob začetku prehitevanja še dovolj daleč, da bi se sešlo, če bi vozil po omejitvah je pač kriv motorist.
Ja in če je koga strah, da kdo ne pričakuje ali ne zna ocenit 2x višjih hitrosti od dovoljenih naj pač vozi po omejitvah.

volvo5er

Pripravnik
5. maj 2008
139
0
16
Ljubljana
Dejstvo je, da velika večina voznikov premalo spremlja promet okoli sebe, doberšen delež pa tudi ne zna dobro oceniti ne razdalje ne hitrosti ostalih udeležencev v prometu. Dejstvo je tudi, da prenekateri motorist vozi krepko preko omejitve hitrosti. In ne more biti, tako kot pravi synthman, za tako nesrečo kriv le motorist, saj ubogi voznik avtomobila ni mogel vedeti, da se motorist vozi "malo" več kot 90 km/h. Če na ravni cesti ob lepem vremenu ne vidiš nasproti vozečega motorista, pač slabo vidiš ali pa nisi pogledal dovolj pazljivo, če ga pa vidš, pa kljub temu da nisi prepričan o njegovi hitrosti (ampak misliš, da se vozi po omejitvi) in greš prehitevati, si pa bedak.

V dotičnem primeru je verjetno avtomobilist spregledal motorista, ki pa se najbrš ni vozil po omejitvi, moje mnenje je, da je v takem primeru vseeno krivda za nesrečo na strani avtomobilista (no razen če ni motorist vozil 300 km/h).