Stanovanjski kredit s fiksno obrestni mero

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.971
6.589
113
No, saj. Če torej ni klavzule, je fix. Saj je prav, da se opozori, ampak že to, da nekatere banke to notri dajejo, pove, da je jako težko kar tako spremeniti fix obrestno mero.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
V članku tudi piše, da ima večina pogodb to klavzulo vključeno. Eni pa tukaj pravite, da je to hudo redka praksa bank???

Brat ima kredit iz leta 2014 s fiksno obrestno mero pri SKB, kjer je klavzula vključena! Če mi bo hotel dativ vpogled pogodbo, lahko slikam tekst, ki govori o tem, je pa tak smotano zamotano napisano, da nepodučen načeloma niti ne skuži da je to ravno to.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Jaz sem se odločil za spremenljivo zato, ker je v tem trenutku bistveno nižji obrok kot pri fiksni. Euribor mora zrast na 1,3%, da bom na istem kot s fiksno. Bistveno bolj pa se pozna prvih 5 let z nižjo kot zadnjih pet z nižjo.

Dokler je obrestna mera tako nizka ne mislim dat niti eura več not kot hoče banka. Če slučajno ekspresno začne naraščat euribor pa bom vrgel not večjo vsoto denarja in si znižal glavnico in s tem znižal obrok.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Kot je že nekdo zapisal- nekoč je bil EUlibor 5, danes je -0,2. Noben finančnik ti ne bo dal kredita na 30 let s fiksno obrestno mero katera bi lahko bila mnogo nižja od EUlibor čez nekaj let (če si seveda navaden državljan). Če v pogodbi ne piše direktno, je pa zagotovo skrito pod kakšnimi izrednimi, nenavadnimi....dogodki. Če pa mi kdo 100% garantira, da bo obrestna mera 2,8% 30 let pa še jaz vzamem kredit. V zgodovini še namreč ni bilo, da bi rast delnic v katerem koli 15. letnem obdobju bila negativna.

Ali vzeto kredit na 20 ali 30 let? Ste si naredili kalkulacije, koliko večji je obrok pri krajši dobi za enak znesek kredita? Koliko manj je preplačila sposojenega? Pa v tridesetih letih je potrebno stanovanje že temeljito renovirati (sistem ogrevanja, stavbno pohištvo, streha, fasada, kuhinja, spalnica, dnevna soba, gospodinjski aparati...). Po 15...20 letih bodo pričeli obratovalni stroški strmo rasti še vedno pa se bo plačeval stari kredit?
Moraš pa biti zares hraber, da se za nakup stanovanja/hiše zadolžiš za več kot 15...20 let.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Moji podatki so stari več kot deset let, vendar je takrat velika večina mladih v Avstriji jemala od države/dežele/občine (ne vem točno od koga, ampak podobno kot je delal Stanovanjski sklad RS)) subvencioniran kredit za nepremičnine na minimalno 20 let.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.971
6.589
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
V članku tudi piše, da ima večina pogodb to klavzulo vključeno. Eni pa tukaj pravite, da je to hudo redka praksa bank???

Brat ima kredit iz leta 2014 s fiksno obrestno mero pri SKB, kjer je klavzula vključena! Če mi bo hotel dativ vpogled pogodbo, lahko slikam tekst, ki govori o tem, je pa tak smotano zamotano napisano, da nepodučen načeloma niti ne skuži da je to ravno to.

Nihče ni rekel da je pogosta ali redka, ampak da mora biti notri. Jaz sem se notarko spraševala, če je slučajno kje kaj takega kar bi se lahko tako interpretirali, pa je rekla da ne. S tem da je na vse pomembne postavke opozorila. Kaka je kazen predčasnega poplačila, kaka če banko menjam, vse te finte, ki so bile v pogodbi...

Recimo imam en takle stavek notri:
V primeru kredita z dogovorjeno fiksno obrestno mero, se le-ta v času trajanja te pogodbe ne spreminja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.971
6.589
113
Da, naredili smo kalkulacije. In sicer tudi vmesno - koliko pride če vzameš kredit na 20 let pa ga plačaš v 10 ali 15in letih. Saj če podpišeš pogodbo za 20 ali 30 let, ni nujno da ga točno toliko časa imaš... Razlika pa ni več tako velika kot če že takoj vzameš na 10 ali 15 let, pa upaš vsak mesec sproti, da ni kakih nepredvidenih stroškov.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Iz tega izhaja naš spet kmečko logični preračun fiksne in spremenljive obrestne mere, ki nam pove sledeče:
- iz amortizacijskih načrtov je jasno, da v začetku odplačevanja velik del obroka predstavljajo obresti in manjši glavnica, z leti se to razmerje spreminja v korist glavnice, torej nas s časom obresti vse manj bremenijo;
- pri fiksni obrestni meri banka prvih nekaj let služi super profit, potem nekaj let profit in na koncu majhen profit;
- pri spremenljivi obrestni meri je v začetku, na sredi in na koncu normalen profit;

Sami smo si dopovedali, da je spremenljiva obrestna mera bolj ugodna, saj v začetku manj "pušimo", če se pa karkoli nepričakovanega zgodi, pa lahko kredit kadarkoli spremenimo v takega s fiksno obrestno mero (seveda po takratni obrestni meri). Jasno, da v takem primeru izgubimo nekaj za stroške kolobocije, ampak vseeno smo se tako odločili.
Vas kmecko logicni preracun je mimo. Popolnoma. Namrec fiksna obrestna mera pomeni le in samo to da se obrestna mera ne spreminja. Razmerje obresti:eek:dplacilo glavnice pa se obracuna vsak mesec sproti in enako pri obeh. Racunalnik pogleda obrestno mero in jo obracuna po formuli (obrestna mera x glavnica)/12. Nato razliko do anuitete dopolni z odplacilom glavnice in to je to. In zato ni razlike pri odplacevanju obresti. Edino kar vpliva so spremembe obrestne mere pri spremenljivi ampak tega amortizacijski nacrt ne uposteva ker vnaprej pac ne vemo kako se bo gibala spremenljiva obrestna mera.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Imaš seveda prav!

In seveda ni nobene razlike med fix 3,5% in skupnih 2,3% pri spremenljivi, ki bo mogoče na koncu dosegla 4,5% - ampak tega ne vemo, kot si sam ugotovil.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
KSZ, vse kar je nad 3 leta predlagam fiksno (pri čemer mora bit res fiksna brez skritih klavzul). Banke in ekonomisti v resnici pojma nimajo kaj bo, znajo se pa dobro zaščitit, tako da kupec nasrka...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.987
113
Saj euribor tudi ne bo podivjal brez razloga, če pa bo bogatija, pa se človek tudi za službo nima bati, pa je lahko magari tudi 5%, saj denarja na pretek.

sicer pa, kot rečeno, kredit nekje 1/3 ali 1/4 ene plače, kar pomeni desetina dohodka, pa si varen. Veliko bolje to, kot pa da se gre na maks, potem pa si par let v strahu. tudi če pride do 12k obresti v 30 letih to preračunano pomeni samo 1 eur na dan.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
KSZ, vse kar je nad 3 leta predlagam fiksno (pri čemer mora bit res fiksna brez skritih klavzul). Banke in ekonomisti v resnici pojma nimajo kaj bo, znajo se pa dobro zaščitit, tako da kupec nasrka...

Na dolgi rok je res fiksno samo to da smo vsi mrtvi. Banke zbirajo prihranke tistih, ki imajo presežke in jih posojajo naprej tistim, ki jih nimajo. In to storitev zaračunavajo. Tako da, če iščete kako vzeti kredit da bo banka na izgubi ste nekje (zelo močno) falili. Denar je trenutno za banke poceni, pardon zastonj. In nič ne kaže da bi se v nekem zglednem času bistveno podražil.

In nenazadnje nagradno vprašanje, kdaj smo imeli nazadnje 30 let enako valuto? Kaj pa OM?

In še nazadnje, ne me narobe razumet, prav je da se zaščitite s klavzulo in vsem mogočim kar je trenutno na voljo. Ampak obstajajo tudi tveganja, pred katerimi se na tak način ni mogoče zavarovati, ampak jih preprosto sprejmeš. Če jih ne moreš, se pač ne greš najemanja kreditov.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
20 - 30 let fiksnega stroška (pa čeprav je majhen znesek) je dolga doba.
Ste pa pametni eni, sploh taki, ki ste na mamino siso priklopljeni. Kdo pa jemlje stanovanjski kredit za to, ker mu je to pač fora in ne ve kaj bi z viškom plače? Človek rešuje stanovanjski problem in pač namesto 350eur najemnine, ki bo čez 15 let morda že 500eur, se sedaj odloča pač za stanovanjski kredit na dobo 30let, ki ga bo mesečno stal 400eur. Zakaj bi bilo butasto jemat kredit na 20 let, hkrati pa upaš, da boš živel vsaj do 70.leta in te potem takem čaka še 40 let plačevanja najemnine?
In kaj je tukaj dejansko večje tveganje ... biti najemnik še 40+ let ali biti v kreditih še 20 let?

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Saj sem vedel kam je @Resolver meril pa se mi ni ljubilo, ker je kredit hater (kredit = življenje nad svojimi zmožnostmi). Ja, za nekatere je najem kredita filozofsko vprašanje. Za večino pa realno in "nuja" (stanovanje pač rabim danes, pri 30 letih ko imam službo in kopico otrok. In ne čez 30 let ko bom sam in betežen in mi bo dovolj topla soba in copati).

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.535
1.235
113
Če ti ostaja višek na računu tudi ob kreditu..... Omogoča katera banka da si še dodatno zmanjšuješ glavnico?

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
SKB da, je pa neka letna omejitev zneska navzgor (pa kar solidna), da ti ne nabijejo penale.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Od "nevemkateregaletadalježe" morajo to po zakonu omogočat vse banke. Nihče ti ne preprečuje da kadarkoli nakažeš poljuben znesek. Enostavno nakažeš na TRR kredita.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.971
6.589
113
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
Če ti ostaja višek na računu tudi ob kreditu..... Omogoča katera banka da si še dodatno zmanjšuješ glavnico?

vsaka. fiksni krediti so brez penalov do 10k€ na leto poplačila glavnice, spremenljivi krediti omejitve nimajo. se pravi, če jutri na lotu zadaneš, boš spremenljivega pojutrišnjem lahko poplačal v celoti v znesku glavnice, fiksnega pa s penali.

če poplačaš le del (kot je razvidno iz tvojega vprašanja) pa se lahko zgodi dvoje. ali preostanek glavnice plačuješ enako dobo pa se anuiteta zniža. ali pa anuiteta ostane, doba se zniža. prva možnost je običajno zastonj, druga pa plačljiva (neki odvetnik pa preračunavanje pa ne vem kaj te obrišejo, da kakega stotaka ven dobijo). To je ponavadi s pogovorov, ki sem jih imela z bančniki, ko sem sama jemala kredit. Je pa stvar dogovarjanja (ne samo pribitek), da zahtevaš, da je vedno zastonj. jaz sem se lahko zmenila, da so taki aneksi ali kaj je treba zastonj, nisem pa mogla dvigniti meje 10k€ letno za fiksno mero. tukaj tudi nisem preveč silila, ker dvomim, da bo to problem. če pa že zadanem na lotu, bom pa še tiste penale plačala pa živijo...