Stanovanjski kredit s fiksno obrestni mero

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Doba odplacevanja bi bila 30 let.
Zaenkrat sem zasledil, da na to dobo ponuja samo NLB.
Se da se kje dobiti, ce je kdo v kratkem kaj jemal?

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Že stanovanjski kredit na 30 let je za moje pojme mega mimosun, da bi ga pa vzel s fiksno obrestno mero, ki bo vseh 30 let cca 4% pa je po moje še večji mimosun. Ob dejstvu, da je današnji EURIBOR globoko pod 0 in bo tako ostal še dolgo....
Raje v najemu še nekaj let in našparaj malo denarja, da boš lahko štartal s 15 letnim kreditom in to je to. Ko dobro premisliš najem ni slaba stvar. Če zapadeš v finančne težave lahko kadarkoli oddideš iz stanovanja in zamenjaš za manjše, cenejše, se ne ukvarjaš s prenovo,... Pri kreditu si zabetoniran za 30 let.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Ribicija: To je en pogled. Obstaja pa še kakšen. V bistvu se mora sam odločiti, glede na vse vhodne podatke, ki jih pri sebi pozna.

Ampak vprašal je nekaj drugega.
Mislim, da imajo na SKB takšno opcijo tudi. Pozanimaj se.

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Jaz sem ga vzel dobro leto nazaj pri Banki Koper. Sicer za 20 let ampak verjetno se da tudi za 30.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Že stanovanjski kredit na 30 let je za moje pojme mega mimosun, da bi ga pa vzel s fiksno obrestno mero, ki bo vseh 30 let cca 4% pa je po moje še večji mimosun. Ob dejstvu, da je današnji EURIBOR globoko pod 0 in bo tako ostal še dolgo....

Fiksna obrestna mera se danes suče tudi do 2,8% in to tudi na dobo odplačia >20 let. EURIBOR je trenutno res negativen, ampak ne pozabi...predvidena odplačilna doba tega kredita je 20+ let. Če pa pogledamo EURIBOR za zadnjih 20 let, pa ugotovimo, da se je vse do 2008 vrtel med 2 in 5,5%. Fiksni pribitek trenutno pa je tudi koliko...2%? Torej, če se čez recimo 10 let situacija obrne, lahko kaj hitro prideš na 2% pribitka + 4% EURIBOR, kar pa že ni več tako ugodno. Do takrat pa boš itak plačeval fiksni pribitek teh 2% (ali kolikor pač je trenutno). Ne vem no...moje skromno mnenje je, da moraš ob fiksni obrstni meri recimo 2,8% biti kar globoko v S&M vodah, da se danes odločiš za variabilno obrestno mero za 20+ let...

Že to ti dosti pove, da banke zadnje čase ponekod namesto kredita s fiksno obrestno mero ponujajo takšnega s "fiksno" obrestno mero, pri katerem se lahko obrestna mera spremeni v primeru, da pride do velikih sprememb EURIBOR-a. Očitno tudi banke sumijo, da se zna v neki neznani prihodnosti nekaj čudnega dogajati z EURIBOR-jem...

Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Raje v najemu še nekaj let in našparaj malo denarja, da boš lahko štartal s 15 letnim kreditom in to je to. Ko dobro premisliš najem ni slaba stvar. Če zapadeš v finančne težave lahko kadarkoli oddideš iz stanovanja in zamenjaš za manjše, cenejše, se ne ukvarjaš s prenovo,... Pri kreditu si zabetoniran za 30 let.

To je pa druga pesem...itak je najem strogo ekonomsko gledano daleč najugodnejša varianta. Ampak kot pravi Slovenc pač moraš imeti svoj grunt, a ne?
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Mislim, da imajo na SKB takšno opcijo tudi. Pozanimaj se.

Pred cca. pol leta je SKB imel maksimalno dobo 25 let. Mogoče je zdaj že kaj drugače.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.987
113
euribor minus nima veze, ker banke obračunavajo 0 + fixno, in tudi če je euribor -5, je to vseeno 0+fixno

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
hja, pri SKBju gredo v minus z Euribor-jem, dokler pač ne preseže fiksnega pribitka. Potem imaš pa brezobrestni kredit
smile-1.gif

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik Carlito149 pravi:
NLB tudi obracunava negativni euribor.

Velja za stare pogodbe, ko nihce ni predvidil, da je negativni EURIBOR sploh mozen. Pri novih pogodbah temu ni vec tako.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Tako ja, po starih pogodbah morajo odbijati negativen euribor. Ne delajo pa tega vse npr. https://www.zps.si/index.php/o...j-kredit-5-2015

Nove pogodbe majo pa vse klavzulo da ne more biti euribor negativen. Sem pa slišal da naj bi bile neke klavzule tudi pri fiksnih pribitkih, verjetno v smislu kdaj lahko povišajo pribitek? Nisem pa še videl takšne pogodbe.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.987
113
Tudi sklad RS dela tako, da ne upošteva negativnega, zakaj bi potem privatne banke.

Svinjarija pač, ampak banke lahko.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Ko sem na banki vprašal, kaj pa so ti izredni dogodki, ki lahko fiksno obrestno mero, sklenjeno s kreditno pogodbo, povozijo, mi sploh niso znali jasno odgovoriti.
Če je to zgolj nekolikšen dvig EURIBORJA, čemu potem fiksna obrestna mera, ki to ni?
Jaz ravno iz razloga možnosti dviga EURIBORJA skozi leta vzamem fiksno, da sem miren. Očitno, človek ne more biti miren.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.987
113
Po domače povedano, ko banka več ne bo dovolj služla na tebi, bodo dvignili obrestno mero in lepo zapakirali pod t.i. "izredni dogodek na ekonomskih trgih".

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.971
6.589
113
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Ko sem na banki vprašal, kaj pa so ti izredni dogodki, ki lahko fiksno obrestno mero, sklenjeno s kreditno pogodbo, povozijo, mi sploh niso znali jasno odgovoriti.

Katera banka. Unicreit in SKB vem, da nimata. oziroma nista imeli dobro leto nazaj. to je bilo eno izmed prvih mojih vprašanj in bi tisti moment vstala pa šla, če bi bil odgovor kakorkoli drugačen.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
SKB ima, sicer ti reče, ko vprašaš, da se to ne spreminja. Če pa vrtaš ali to sigurno 100% drži v vseh primerih pa začne nekaj mutiti.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.971
6.589
113
hmm, je to novo? resda do pogodbe nismo prišli, ker sem vzela pri unicredit, ampak septembra lani je zagotavljal, da te klavzule ni notri.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
SKB marca letos te klavzule zagotovo še ni imel v pogodbah. Niti ni bilo kakšne druge klavzule, ki bi v katerih koli okoliščinah vplivala na fiksno obrestno mero.