Stanovanjski kredit kaj in kako??

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
Nepremičnine so poceni, krediti so poceni...

hudič je edino prit do kredita, ko pa bo to spet "lahko", pa bodo šle cene in obresti gor, pa spet ne bo ugodno
wink-1.gif

North

Pripravnik
9. sep 2008
52
0
6
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Torej imas sedaj cca 20% visji obrok?

Po novem imam 5% višji obrok in spremembo sem naredil ravno zato, da se mi ne bi ob dvigu EURIBORJA obrok povišal za 20 ali več odstotokov. Da bo bolj jasno, z novim kreditom se je poplačal samo preostali del glavnice, ne pa tudi bodoče (nezapadle) obresti.

Kolikor jaz razumem pogodbo, ki sem jo podrobno bral, se lahko fiksna obrestna mera zviša izključno pod pogojem, da bi zamujal z obroki. Glede tega ni nobenih drugih določb, tudi ni drobnega tiska ali splošnih pogojev itd. Res pa je, da nikoli ne veš, kaj se banke spomnijo.

Malo za šalo en vic: Se srečajo matematik, fizik in pravnik. Gost za mizo jih vpraša, koliko je 1 plus 1. Matematik takoj pove, da je rešitev dve. Fizik začne razlagati, da obstaja več teorij in da se lahko pride tudi do drugih rezultatov. Ko vprašajo pravnika, kakšno je njegovo mnenje, odgovori: "Koliko pa bi vi radi da je?"

Toliko o pravni varnosti pogodb
uf-1.gif
Ko bo banki "zagustilo" bomo itak nasrkali potrošniki, v takšni ali drugačni obliki. Kot je veljalo do sedaj, je težek boj majhnih posameznikov proti velikim igralcem, saj je njihov cilj, da nas ožamejo. Kar nam ostane je le to, da vsak zase poskuša takšno ožemanje vsaj malo omejiti / omiliti.

Ste kdaj računali, koliko na naš račun zaslužijo banke in zavarovalnice? Ni zastonj pisala zgodovina, da so to najbolj bogate institucije. Jaz sem enkrat za hec na letni ravni seštel vse stroške (obresti za kredit, stroški vodenja računa na banki, stroški dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, stroški nezgodnega zavarovanja, stroški zavarovanja nepremičnine, stroški zavarovanja avta itd.). Sem bil kar šokiran, ko sem ugotovil, da to trenutno znaša okoli 15 vseh % družinskih dohodkov. Ko se bo zmanjševala glavnica kredita in s tem tudi višina obresti, bo tega sicer manj, ampak trenutno se mi zdi to veliko.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Pol sta pa sam dve varianti, al si klosar al mas pa 10000eur place.

Problem je v tem,da okler pa se bodo ljudje pogovarjali,ali se splača za več let vezati denar pri banki A za 2% letno ali mogoče pri banki B za 2,7% letno,hkrati pa zavračali možnost dolgoročnega letnega donosa okoli 6-7% letno v vzajemnih skladih (ker je to kao full tvegano)...no do takrat se bo težko o tem racionalno pogovarjati
cool-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
Kako pa si prišel do nepremičnine oz bivalskega prostora? Brez kredita s povprečnimi dohodki je to nemogoče, edino če pač furaš hotel mama do kakšnega 40 leta, pa potem na svoje, kar pa spet ni ravno "najboljša" opcija.

Obstaja še sicer najemniško stanovanje "ves čas življenja", ampak je sila neumno.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kako pa si prišel do nepremičnine oz bivalskega prostora? Brez kredita s povprečnimi dohodki je to nemogoče, edino če pač furaš hotel mama do kakšnega 40 leta, pa potem na svoje, kar pa spet ni ravno "najboljša" opcija.

Obstaja še sicer najemniško stanovanje "ves čas življenja", ampak je sila neumno.

Vsak ima svoj pristop. Jaz sem izbral življenje "reveža" v mladosti, da sedaj gre malo boljše. O tem, kaj je mogoče in nemogoče, pa ne bi. Vsak namreč misli, da najbolje razpolaga s financami in bolje ne gre.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
Zato pa sem vprašal, morda je tvoj način pravilen in lahko pomagaš še komu drugemu, ki trenutno ne ve kaj narediti.

Samo govoriti "jaz sem naredil drugače" pa ne povedati, tudi ni najbolj primerno za forume, ki so zato, da se znanje širi
smile-1.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zato pa sem vprašal, morda je tvoj način pravilen in lahko pomagaš še komu drugemu, ki trenutno ne ve kaj narediti.

Samo govoriti "jaz sem naredil drugače" pa ne povedati, tudi ni najbolj primerno za forume, ki so zato, da se znanje širi
smile-1.gif

Saj nisem naredil karkoli drugače. Načeloma so v večini moji "znanci" naredili zelo podobno. Razlike so predvsem v tem, ali gre za hišo ali za stanovanje.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
A te je druzba pol zavracala ker si bil tak skrtuh. K si bil ti na vrsti za rundo si mogu cudezno domov:)

To kar pises so zame buce, razn ce nas bos razsvetlil, tako kot je moj predhodnik napisal.

Ker men ni jasn kako lahko na kes kupis flet ce mas povprecne dohodke. To je matematicno neizvedljivo

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
A te je druzba pol zavracala ker si bil tak skrtuh. K si bil ti na vrsti za rundo si mogu cudezno domov:)

To kar pises so zame buce, razn ce nas bos razsvetlil, tako kot je moj predhodnik napisal.

Ker men ni jasn kako lahko na kes kupis flet ce mas povprecne dohodke. To je matematicno neizvedljivo

Ali pa so mu starši dal parcelo, pa je z njihovo pomočjo postavu bajto. Ali pa si je samo zrihtal en štuk doma...
Poznam polhno takih ljudi, ki so potem pametni
grin1.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik Matej pravi:

Ali pa so mu starši dal parcelo, pa je z njihovo pomočjo postavu bajto. Ali pa si je samo zrihtal en štuk doma...
Poznam polhno takih ljudi, ki so potem pametni
grin1.gif

Če ne gre v vaš model, ne obstaja. The alter way.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Matej pravi:

Na osebni nivo ne bomo (povedano že 4225-ič). Čisto vseeno mi je ali so zate buče ali ne.