V letu 2013 je bila fiksna obrestna mera 6%, variabilna pa EURIBOR + pribitek 2,6%, kar je skupaj zneslo 2,85%. To je razlog, da takrat nisem vzel fiksne. Letos pa se je fiksna znižala na 3,3 ostotke, medtem ko je variabilna po mojem kreditu znašala 2,6 (Euribor je okoli nule, torej sem plačeval zgolj pribitek). To pa je tako majhna razlika, da sem ocenil, da se mi splača narediti spremembo in zmanjšati tveganje morebitne rasti EURIBORJA v prihodnosti.
Za poplačilo sem se pogovarjal s svojo banko in več drugimi. Na koncu je moja banka ponudila fiksno 3,3 odstotka, tako kot je znašala najbolj ugodna ponudba druge banke za fiksno obrestno mero. Poleg tega so mi šli na roko s polovičnimi stroški odobritve, pa še nove cenitve ni bilo potrebno delati, tako da so bili stroški precej nizki. Dejansko je šlo za nov kredit, s katerim se je poplačal prejšnji. Celotna procedura odobritve je bila ponovljena, vključno z zbiranjem plačilnih list itd., vendar pa je šlo bistveno hitreje, ker sem že komitent in je bilo stanje kreditojemalca (mene) že enkrat presojano s strani banke.
Lp
P.s. Iz zgornjih podatkov lahko tudi vidite, kako hitro se lahko obračajo razmere na trgu obrestnih mer. Fiksna obrestna mera je namreč v letu in 10 mesecih padla iz 6% na 3,3%. Kdo torej jamči, da ne bo EURIBOR čez pet let znašal 5%, tako da bi skupaj s pribitkom moja variabilna obrestna mera po prejšnji pogodbi znašala kar 7,6%
? Po moje bomo takrat brali podobne zgodbe kot smo jih v začetku letošnjega leta, ko je Švicarska centralna banka nehala braniti tečaj CHF/EUR in so se krediti v frankih čez noč podražali za 20%.
Ziher je ziher. Bolje vrabec v roki kot golob na strehi.
Ajd, zdaj pa delat, da zaslužimo za obrok