Stanovanjski kredit kaj in kako??

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.921
6.554
113
Pač otrok ne moreš dati v kalup z ostalimi materialnimi stroški. Stanejo veliko, vendar nekako ostaja mentaliteta in konsenz, da se jih ne tretira tako, niso lastnine in/ali luksus. Ali je z ekonomskega stališča to OK ali ne, naj vsak pri sebi to razčisti, marsikdo, med katerimi sem tudi sama, pa da otroke na posebno listo "prioritet" in ne skupaj z lastništvom/velikostjo/številom nepremičnin ter avtomobilov.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Pač otrok ne moreš dati v kalup z ostalimi materialnimi stroški. Stanejo veliko, vendar nekako ostaja mentaliteta in konsenz, da se jih ne tretira tako, niso lastnine in/ali luksus. Ali je z ekonomskega stališča to OK ali ne, naj vsak pri sebi to razčisti, marsikdo, med katerimi sem tudi sama, pa da otroke na posebno listo "prioritet" in ne skupaj z lastništvom/velikostjo/številom nepremičnin ter avtomobilov.

Izgovori.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Otroci ne sodijo v neko ločeno kategorijo. Sam se moraš odločiti ali jih boš imel in predvsem ali si jih sploh lahko privoščiš. Otroci niso privzeta pravica vsakega brezveznika.

Dodano: Otrok se nima zaradi dobrodelnosti ampak zaradi lastne sebičnosti (kot tudi marsikaj drugega).

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kako do cca 30leta našparaš 70k€, še posebno če upoštevaš, da si moral iti s trebuhom za kruhom stran od mamice v drug kraj in se tam sam preživljat. Ter da si pač povprečen Janez in delaš za recimo tistga "povprečenga" jurčka na mesec. Pa da ŽIVIŠ normlano in ne životariš in ne ješ sam riž in ni edina pot, ki jo narediš kuæa posao...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kako do cca 30leta našparaš 70k€, še posebno če upoštevaš, da si moral iti s trebuhom za kruhom stran od mamice v drug kraj in se tam sam preživljat. Ter da si pač povprečen Janez in delaš za recimo tistga "povprečenga" jurčka na mesec. Pa da ŽIVIŠ normlano in ne životariš in ne ješ sam riž in ni edina pot, ki jo narediš kuæa posao...

Je treba do 30 točno?

Prioritete, prioritete. Sami razvajenci na alterju?
confused-1.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Vsi bi rabi imeli in hiše in avte in otroke in ne vem kaj vse. Z jurja plače? Ne gre tako.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.921
6.554
113
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Otroci niso privzeta pravica vsakega brezveznika.

Dodano: Otrok se nima zaradi dobrodelnosti ampak zaradi lastne sebičnosti (kot tudi marsikaj drugega).

Ja, je! Tako kot je pitje vode v območju, kjer le ta ni zastonj iz pipe, ampak jo je treba kupiti. Otrok se nima ne iz dobrodelnosti, ne iz sebičnosti, ampak se jih ima. Tako pravnoformalno kot splošno družbeno sprejeto (tudi v naši do konca zmaterializirani družbi) je, da so otroci izvzeti od "ostalih" stroškov. Če denarja ni, se teh otrok ne zaseže, niti jih ni mogoče zastaviti ali prodati, ampak se išče opcije, da se hrano in streho nad glavo takim otrokom zagotovi v okviru svoje družine. Odgorovornost staršev je eno, odgovornost družbe je drugo in lahko da ti nimaš čuta za slednje, nič hudega, ampak hvala bogu zaenkrat velja, da si v manjšini.

Sicer je pa brez veze o tem razpravljeti v tej temi, ki ni namenjena temu.

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Otroci niso privzeta pravica vsakega brezveznika.

Ja, je! Tako kot je pitje vode v območju, kjer le ta ni zastonj iz pipe, ampak jo je treba kupiti. Otrok se nima ne iz dobrodelnosti, ne iz sebičnosti, ampak se jih ima. Tako pravnoformalno kot splošno družbeno sprejeto (tudi v naši do konca zmaterializirani družbi) je, da so otroci izvzeti od "ostalih" stroškov. Če denarja ni, se teh otrok ne zaseže, niti jih ni mogoče zastaviti ali prodati, ampak se išče opcije, da se hrano in streho nad glavo takim otrokom zagotovi v okviru svoje družine. Odgorovornost staršev je eno, odgovornost družbe je drugo in lahko da ti nimaš čuta za slednje, nič hudega, ampak hvala bogu zaenkrat velja, da si v manjšini.

Sicer je pa brez veze o tem razpravljeti v tej temi, ki ni namenjena temu.

Rešuje se zablode in neodgovornost njihovih staršev. S tem se res ni hvaliti.

Aha! Pa smo prišli na osebni nivo.
smile-1.gif
Imej ti kar hočeš, samo da ne boš kdaj jamrala.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.945
6.986
113
heh, otrok je ravno največji strošek, kdo si tega ne prizna, ne bi smel imeti otrok, oz ni v pravem "mindsetu".

Ker par lahko lepo shaja z jurijem, če je v lastniškem stanovanju, dodaj temu otroka pa so že reveži, dva otroka..in nastanejo socialni problem. Pa ne zato, ker gre toliko gor elektrika/voda, ampak vse drugo ki je veliko dražje, hrana/obleke/obutev/hobiji, etc etc..

Potem pa imamo toliko mladih družinic, ki živijo pri "dedkih in babicah", ker jim drugače enostavno ne znese..kaj je point tega?

North

Pripravnik
9. sep 2008
52
0
6
Nazaj na temo...

V teh "norih" časih, ko te lahko vsak dan preseneti (glej Grčijo, kjer lahko dvigujejo le po 50 eur na dan), jaz prisegam na čim bolj ziher variante. Sam sem vzel kredit v letu 2013 in sem ga ravnokar spremenil iz variabilne v fiksno obrestno mero. Slednja je tako nizka, da se po mojem mnenju ne splača več izpostavljati tveganjem. Moje mnenje je namreč, da so krediti z variabilno obrestno mero do določene mere špekulacija, saj upaš, da boš plačal manj kot pri fiksni, lahko pa te preseneti in plačaš tudi bistveno več. Če primeroma Grčija izstopi iz evro območja, bo imela inflacijo takoj cca. 10% ali celo več, torej bo tudi variabilna obrestna mera tako poskočila. Si zamisliš, da se to zgodi v Sloveniji čez npr. 5 let, ko imaš za odplačati še 3/4 kredita.

Trenutno se da pod normalnimi pogoji dobiti fiksno 3,3% (Banka Koper, SKB). Za nižje obrestne mere banka ponudi takšne pogoje, da se računica ne izide več. Banka Koper primeroma ponuja tudi obrestno mero 2,9% vendar moraš hkrati skleniti zavarovanje, pri katerem ni premija prav nič "življenjska".

Kar je bolj pomembno v teh časih je cena nepremičnine. Tam lahko bistveno več prihraniš. Poznavalci zato ne kupujejo na trgu, temveč izključno na dražbah. Moje mnenje je, da se splača kupiti na dražbi, vendar predvsem nove nepremičnine na dražbah v stečaju. Če namreč kupiš nepremičnino na klasični dražbi, se ti lahko zgodi, da je zasedena in boš imel problem z "deložacijo" trenutnih stanovalcev.

Primer takšne nepremičnine http://www.zbornica-upraviteljev.si/prodaja/podrobnosti/130220142246274578

Dober nakup ti želim

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.921
6.554
113
Če te prav razumem - si menjal kredit tako, da imaš po novem fiksno obrestno mero in ne več spremenljive PRI ISTI BANKI. Kako je to šlo. Je šlo za sklepanje novega kredita in s tem posledice odobrtve in notarski stroški. Si spet zbiral vse papirje od plač ipd ali pač pogledajo nakazila (najbrž imaš TRR kamor prejemaš plačo na isti banki)? ali je šlo samo za nek aneks?

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Sam ne razumem, zakaj bi ( verjetno je z novim kreditom poplacal starega) ce je to mozno menjat, ce imas sedaj super ugodnega. Bi pol takrat ko bi bil ta fiksni bolj ugoden. Se prav je to gola voda.

North

Pripravnik
9. sep 2008
52
0
6
V letu 2013 je bila fiksna obrestna mera 6%, variabilna pa EURIBOR + pribitek 2,6%, kar je skupaj zneslo 2,85%. To je razlog, da takrat nisem vzel fiksne. Letos pa se je fiksna znižala na 3,3 ostotke, medtem ko je variabilna po mojem kreditu znašala 2,6 (Euribor je okoli nule, torej sem plačeval zgolj pribitek). To pa je tako majhna razlika, da sem ocenil, da se mi splača narediti spremembo in zmanjšati tveganje morebitne rasti EURIBORJA v prihodnosti.

Za poplačilo sem se pogovarjal s svojo banko in več drugimi. Na koncu je moja banka ponudila fiksno 3,3 odstotka, tako kot je znašala najbolj ugodna ponudba druge banke za fiksno obrestno mero. Poleg tega so mi šli na roko s polovičnimi stroški odobritve, pa še nove cenitve ni bilo potrebno delati, tako da so bili stroški precej nizki. Dejansko je šlo za nov kredit, s katerim se je poplačal prejšnji. Celotna procedura odobritve je bila ponovljena, vključno z zbiranjem plačilnih list itd., vendar pa je šlo bistveno hitreje, ker sem že komitent in je bilo stanje kreditojemalca (mene) že enkrat presojano s strani banke.

Lp

P.s. Iz zgornjih podatkov lahko tudi vidite, kako hitro se lahko obračajo razmere na trgu obrestnih mer. Fiksna obrestna mera je namreč v letu in 10 mesecih padla iz 6% na 3,3%. Kdo torej jamči, da ne bo EURIBOR čez pet let znašal 5%, tako da bi skupaj s pribitkom moja variabilna obrestna mera po prejšnji pogodbi znašala kar 7,6%
uf-1.gif
? Po moje bomo takrat brali podobne zgodbe kot smo jih v začetku letošnjega leta, ko je Švicarska centralna banka nehala braniti tečaj CHF/EUR in so se krediti v frankih čez noč podražali za 20%.

Ziher je ziher. Bolje vrabec v roki kot golob na strehi.
17758-icon_confused.gif

Ajd, zdaj pa delat, da zaslužimo za obrok
grin1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.921
6.554
113
še nekaj, če te lahko vprašam. Marsikdaj poudarjajo, da tudi fikna ni nujno fiksna. da ima banko pravico to spremeniti, če pride do ne vem kakih sprememb. Pa me zanima, a imaš kaj takega v pogodbi ali gre za splošno pravilo? če imaš v pogodbi ali če kdo ve - do kakih sprememb točno mora priti (najbrž je zadeva precej dorečena in ni odvisna od tega, da je nekdo en dan na napačno nogo vstal).

Aja je bilo tudi kaj notarja treba? si ponavljal najbr postopek z z zbiranjem ponudb z vsemi možnimi bankami.

Pri fiksni obrestni meri 3%, grem takoj jutri v akcijo. Jaz sem jemala kredit tudi leta 2013 in imam podobne izkušnje kot ti. Si moral biti naravnost čuden, da si vztrajal pri fiksni.

Nazadnje urejeno:

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
950
91
28
Ljubljana
Tole mi ni čisto jasno.
Citat:
Dejansko je šlo za nov kredit, s katerim se je poplačal prejšnji.

Jaz sem npr. vzel kredita 75.000 in ga moram v 25 letih vrniti 100.000. Torej bi moral sedaj vzeti 100.000 kredita, da poplačam starega?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.921
6.554
113
ne. toliko kot imaš glavnice, torej 75k€. Eno je koliko imaš še glavnice, drugo je amortizacijski načrt, ki ti pove, koliko boš dejansko plačal banki na koncu obdobja, če so ves čas obresti take kot danes.

nekje ti piše koliko imaš še glavnice.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Alex pravi:
Tole mi ni čisto jasno.
Citat:
Dejansko je šlo za nov kredit, s katerim se je poplačal prejšnji.

Jaz sem npr. vzel kredita 75.000 in ga moram v 25 letih vrniti 100.000. Torej bi moral sedaj vzeti 100.000 kredita, da poplačam starega?

Poceni so postali krediti, da v 25 letih preplačaš samo 25.000 EUR (cca 35% glavnice). Za 25 let bi pričakoval, da vrneš dvojno. Vprašanje, koliko časa bo še tako.