V Banana Republiki Sloveniji je vse mogoče in velja prebrati droben tisk.Je že kdo kaj omenil, da je bil kaj pozvan o poplačilu? Izkušenj nimam, ampak eni pišejo, da lahko banka zahteva poplačilo tudi pri fiksni OM, če se razmere preveč spremenijo.
Sicer bi pričakoval novi kredit pod novimi pogoji, ampak vseeno.
Bi bilo prav, da bi banka poziv za poplačilo poslala na dovolj mehkem papirju, da bi bil poziv vsaj uporaben.
Rizik spremenjenih razmer je samo slovenska pogruntavščina pri CHF kreditih kjer so gledali človeško existencialno stisko določenih dolžnikov. Teško bi lastniki banke dokazali tako existencialno človeško krizo.
Kredit je pogodba in mene so v rosnih letih prava učili, da se pogodbe pazljivo sestavi zato, da se ne bi kasneje kregali. Pogodba zavezuje obe stranki in tako kot mene druga stran toži ali gre z izvršbo na hipoteko če ne plačujem obrokov, lahko jaz tožim drugo stranko če se ne drži pogodbe. Načeloma lahko banka odstopi od pogodbe in zaheva poplačilo ampak ti jo lahko iztožiš za vso škodo, ki jo imaš s tem (npr obresti in odobritev pri drugi banki).
Moja lastna izkušnja: ko sem se preselil v tujino in sporočil nov naslov je neka vrla slovenska banka hotela da bodisi poplačam kredit in stroške predčasnega plačila ali da moj tuj delodajalec požigosa upravno izplačilno prepoved.... čemur so se v tujini seveda smejali. Pa sem prosil kolega odvetnika, da je napisal odškodninski zahtevek na banko, kjer sem zahteval, da mi banka plačuje razliko med mojo slovensko plačo, ki bi jo lahko dobil in mojo plačo v tujini, če smatrajo da mi kreditna pogodba ovira prosto izbiro dela v EU.