Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Dajmo malo vrečt tole v teorijo:
Pri 23 recimo doštudiraš, greš od doma, v najemniško, si zrihtaš šiht. Recimo cca 200€ najem, 150 stroški stanovanja, 100 eur ostali stroški in pa 1000 eur plača. mesečni ti ostaja 500 eur.
Manjša nepremičnina, flat, enosobni, stane nekje 40 jurijov. Za kar rabiš 7 let. Star si že 30 let.
Recimo da napreduješ na šihtu in imaš 1500 plače, ker je flat tvoj imaš samo fiksne stroške, mesečno privarčuješ 1200€.
Torej si star 30 let, samski, brez otrok, v lasti enosobno stanovanje, vredno 40k, sicer imaš dobro plačo in mesečno daš dosti na stran, a še vseeno mora trajati 7 let da našparaš 100.000.
Ne vem...jaz bi rekel da je kredit pri 25 veliko boljša opcija, pa čeprav je tvegan, ker drugače si star že skoraj 40, ko lahko resno "zaživiš" in si ustvariš familijo.
Se pa je dal ta tvoj način realizirat pred 20, 30 leti...ampak zdaj so se časi spremenili.
Glede na tvoje pisanje dvomim da si kdaj živel v podnajemniškem stanovanju in šparal denar.
Recimo tvoja prva primerjava do tam s 100 € stroškov za kaj ? za stroške čez mesec ja mogoče če živiš v Goričkem in imaš svojo kmetijo. Pojdi v trgovino vsak dan s 3€ pa si kupi hrano. Kaj pa bencin ndp. 100€ pa vsake toliko je potrebno kupit kakšno obleko. Jaz sem imel kredit kjer mi je ostalo 900€ neto. Po plačilu najemnine s tem da nisem cel mesec šel nikamor sem bil vesel da mi je 250€ na koncu meseca ostalo.
O tisti drugi primerjavi da ti ostane 1200€ pa ne bi sploh zgubljal besed. Ja lahko ti s tem da sam plačaš stroške stanovanja za vse ostalo čez mesec te pa starši financirajo.