Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Kaj lahko pričakujem od hmelja SG Bobek? Imam namen delati en single hop. Kolikor sem zasledil, je uporaben za grenkobo, aromo in okus. Bo to držalo?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po kolikem casu je najboljsi belgijski triple? Mlad ali star?

Za nekoga ki pobira zlate medalje se pričakuje, da ve takšne stvari...
evil.gif


nahrung002.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po kolikem casu je najboljsi belgijski triple? Mlad ali star?

Za nekoga ki pobira zlate medalje se pričakuje, da ve takšne stvari...
evil.gif


nahrung002.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Na tekmovanje v zagreb sem poslal tudi svojega ESB, dobil je 33 točk. in točno vem že sedaj kje je največji problem. Enostavno temu pivu ne moram povečati okusa po karameli, kljub temu da je notri ogromno karamelnega slada, po % na zgorni meji.

Mogoče kdo ve na kakšen način bi lahko "pojačal" caramel taste?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po kolikem casu je najboljsi belgijski triple? Mlad ali star?

Za nekoga ki pobira zlate medalje se pričakuje, da ve takšne stvari...
evil.gif


nahrung002.gif

Hehe veš da je bila zlata medalja popolnoma nepričakovana, hkrati pa je to moj prvi stik z belgijcem xD Je pa lep "zagon" za naprej ;-)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Na tekmovanje v zagreb sem poslal tudi svojega ESB, dobil je 33 točk. in točno vem že sedaj kje je največji problem. Enostavno temu pivu ne moram povečati okusa po karameli, kljub temu da je notri ogromno karamelnega slada, po % na zgorni meji.

Mogoče kdo ve na kakšen način bi lahko "pojačal" caramel taste?

Koliko pa je po tvoje zgornja meja in kateri karamelni slad uporabljaš? Ker za bitterje je lahko 5% preveč ali pa 10% premalo, odvisno od veliko dejavnikov.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Aja klasični belgijski aleji so dobro uležani kar pomeni da potrebujejo daljše staranje ... sploh močnejši so mladi neužitni ker imajo preveč alkohola na malo telesa in se morajo precej popravit.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Na tekmovanje v zagreb sem poslal tudi svojega ESB, dobil je 33 točk. in točno vem že sedaj kje je največji problem. Enostavno temu pivu ne moram povečati okusa po karameli, kljub temu da je notri ogromno karamelnega slada, po % na zgorni meji.

Mogoče kdo ve na kakšen način bi lahko "pojačal" caramel taste?

Koliko pa je po tvoje zgornja meja in kateri karamelni slad uporabljaš? Ker za bitterje je lahko 5% preveč ali pa 10% premalo, odvisno od veliko dejavnikov.
 

Priponke

  • 2585380-1496734820438.jpeg
    52,8 KB · Ogledi: 181

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Vsekakor caro 20 (sorazmerno) zamenjaj s caro 120, za angleški stil je 20ka BZ ker ne da nič arome samo (še bolj) ti nabija FG. Pa že 8% cara 120 bi se moralo konkretno čutit, tako da mi je čudno oz. tak recept bi moral dat zelo visok FG oz. bi moral drozgat zelo nizko ali pa uporabit zelo presnovni kvas da zadaneš "bitterja". Kateri kvas si uporabil in koliko si imel FG če ni skrivnost?

Sicer če ti štima recept (je pivo ok, kar najbrž da je glede na uspeh) in te moti samo karamela upoštevaj moj prvi nasvet pa malce zvišaj cara 120 in ustrezno znižaj cara 20. To bi bil prvi popravek. Potem pa pri ESB mogče lahko poskusiš celo z dodajanjem Special B sladu (ampak previdno po 1% ker se ga zna zelo čutit).
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Uporabljam kvas MANGROVE JACKS M36 (Liberty bell ale), FG je 1.014, drozgano na 68 stopinjah (75 min) ter mash out 75 stopinj (10 min).

Mogoče bi zamenjal cara 20 z še nekaj pale ale, ter nekaj special B?

Kaj meniš?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Ok, kvas in drozganje se ti poklopita skupaj s sladom za ustrezen FG. Tako da če hočeš pri enakem bodyu samo več arome/okusa karamele naredi kar sem ti rekel, cara 20 zamenjaj s temnejšim (bolj aromatičnim) cara sladom (pa ne takoj vse, pusti malo cara 20ke noter da boš videl primerjalno). Če imaš že sedaj v grainbillu cara 120 lahko samo delež tega povišaš.

Menjava cara 20 za pale ale ipd. ti bo pustila potem tudi nižji body, tako da vsaj zaenkrat tega ne delaj. Če bo mogoče z večanjem cara 120 prišlo do preveč bodya (malo lahko naraste FG, pa tudi percepcija body) lahko nadomestiš par % z pale alejom.

Glede special Bja lahko poskusiš pa boš videl če ti je ok. Meni paše v takih stilih malenkost tega slada, ampak moraš pazit ker se zna hitro preveč poznat in ima potem pivo aromo po "rozinah" in "suhih slivah" (oz. kolega mi je 1x rekel da diši tako kot da bi slivovico dal v pivo)!
grin1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ok, kvas in drozganje se ti poklopita skupaj s sladom za ustrezen FG. Tako da če hočeš pri enakem bodyu samo več arome/okusa karamele naredi kar sem ti rekel, cara 20 zamenjaj s temnejšim (bolj aromatičnim) cara sladom (pa ne takoj vse, pusti malo cara 20ke noter da boš videl primerjalno). Če imaš že sedaj v grainbillu cara 120 lahko samo delež tega povišaš.

Menjava cara 20 za pale ale ipd. ti bo pustila potem tudi nižji body, tako da vsaj zaenkrat tega ne delaj. Če bo mogoče z večanjem cara 120 prišlo do preveč bodya (malo lahko naraste FG, pa tudi percepcija body) lahko nadomestiš par % z pale alejom.

Glede special Bja lahko poskusiš pa boš videl če ti je ok. Meni paše v takih stilih malenkost tega slada, ampak moraš pazit ker se zna hitro preveč poznat in ima potem pivo aromo po "rozinah" in "suhih slivah" (oz. kolega mi je 1x rekel da diši tako kot da bi slivovico dal v pivo)!
grin1.gif

Problem da bi povečal 120 je da bom imel pretemnega ;-) mogoče bi zamenjal 2% cara 120 z special B, ter 4% cara 20 z pale ale. Misliš da je to ok varianta? sam razmišljam o tem.

Potem bi bilo takole:
72% pale ale
12% munich
6% cara 120
4% cara 20
2% special B
4% kosmiči.

Ali bo tista 2% special b popravilo situacijo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.133
4.112
113
Lahko daš tudi kakšen vmesni karamelni slad potem če se ti gre za barvo. Čeprav če dvigneš 8% cara 120 na 12% in 20ko znižaš iz 8% na 4% bo efekt na barvi minimalen (se ne sekirat). Se mi pa zdi da bi vseeno že 10% cara 120 moralo dat konkretno karamelno aromo oz. ne vem od kje bi imel težavo da jo je premalo!
zmaga.gif
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
jaz sem uporabil Special B, Cara 20 in Cara 50( v istih procentih).Kvas je isti, kaj bo nastalo pa še ne vem je še v fermentorju. SRM 10
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Moj ESB: Prvi, ki je šel v sodček...samo malo ga je še. Vsi so ga pohvalili, ni pa noben od teh domači pivovar, kaj šele sodnik
wink-1.gif
Tudi meni je všeč, karamela se čuti... imam par flašk za naslednje trke, mnenje bo več kot dobrodošlo. Na žalost ga tudi sam ne znam kritično ocenit, ker sem pil premalo piv te vrste in niti ne znam primerjat. Po prebiranju BJCP bi ga pa zlahka uvrstil v stil.

Moj grain bill: Pale Ale (87.5%), CaraMunich III (4.2%), Acidulated Malt (3.9%), Flaked Barley (2.2%), CaraMunich II (1.9%), Chocolate (0.4%)

Kvas: Mangrove Jack - Liberty Bell Ale M36, Mash: 67C

Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.014
ABV (standard): 5.47%
IBU (tinseth): 36.13 Kljub temu, da je IBU razmeroma visok, je zgolj prijetna protiutež sladastemu značaju piva.
SRM (morey): 9.27

Skratka, še bom delal ta stil. Mislim, da bojo šli Američani počasi malo v kot
smile-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Moj ESB: Prvi, ki je šel v sodček...samo malo ga je še. Vsi so ga pohvalili, ni pa noben od teh domači pivovar, kaj šele sodnik
wink-1.gif
Tudi meni je všeč, karamela se čuti... imam par flašk za naslednje trke, mnenje bo več kot dobrodošlo. Na žalost ga tudi sam ne znam kritično ocenit, ker sem pil premalo piv te vrste in niti ne znam primerjat. Po prebiranju BJCP bi ga pa zlahka uvrstil v stil.

Moj grain bill: Pale Ale (87.5%), CaraMunich III (4.2%), Acidulated Malt (3.9%), Flaked Barley (2.2%), CaraMunich II (1.9%), Chocolate (0.4%)

Kvas: Mangrove Jack - Liberty Bell Ale M36, Mash: 67C

Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.014
ABV (standard): 5.47%
IBU (tinseth): 36.13 Kljub temu, da je IBU razmeroma visok, je zgolj prijetna protiutež sladastemu značaju piva.
SRM (morey): 9.27

Skratka, še bom delal ta stil. Mislim, da bojo šli Američani počasi malo v kot
smile-1.gif

Na splošno je znano, da je ESB težko zadet v nulo. Stil se je opisoval po FUHLERS ESB, kupi si ga kakšno flašo in probaj naredit čimbolj točen približek. Meni je dokaj dobro uspelo, edino nekaj malega karamele mu še manjka.

Glede razmerja grenkoba/slad se pa splača upoštevat tole tabelo, meni je še vedno ratalo vrhunsko (nobena stvar ni sekala ven in je bila v stilu).

http://homebrewmanual.com/media/beer-bitterness-ratio-bu-gu.jpg