Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po kolikem casu je najboljsi belgijski triple? Mlad ali star?
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po kolikem casu je najboljsi belgijski triple? Mlad ali star?
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Po kolikem casu je najboljsi belgijski triple? Mlad ali star?
Za nekoga ki pobira zlate medalje se pričakuje, da ve takšne stvari...
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Na tekmovanje v zagreb sem poslal tudi svojega ESB, dobil je 33 točk. in točno vem že sedaj kje je največji problem. Enostavno temu pivu ne moram povečati okusa po karameli, kljub temu da je notri ogromno karamelnega slada, po % na zgorni meji.
Mogoče kdo ve na kakšen način bi lahko "pojačal" caramel taste?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Na tekmovanje v zagreb sem poslal tudi svojega ESB, dobil je 33 točk. in točno vem že sedaj kje je največji problem. Enostavno temu pivu ne moram povečati okusa po karameli, kljub temu da je notri ogromno karamelnega slada, po % na zgorni meji.
Mogoče kdo ve na kakšen način bi lahko "pojačal" caramel taste?
Koliko pa je po tvoje zgornja meja in kateri karamelni slad uporabljaš? Ker za bitterje je lahko 5% preveč ali pa 10% premalo, odvisno od veliko dejavnikov.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ok, kvas in drozganje se ti poklopita skupaj s sladom za ustrezen FG. Tako da če hočeš pri enakem bodyu samo več arome/okusa karamele naredi kar sem ti rekel, cara 20 zamenjaj s temnejšim (bolj aromatičnim) cara sladom (pa ne takoj vse, pusti malo cara 20ke noter da boš videl primerjalno). Če imaš že sedaj v grainbillu cara 120 lahko samo delež tega povišaš.
Menjava cara 20 za pale ale ipd. ti bo pustila potem tudi nižji body, tako da vsaj zaenkrat tega ne delaj. Če bo mogoče z večanjem cara 120 prišlo do preveč bodya (malo lahko naraste FG, pa tudi percepcija body) lahko nadomestiš par % z pale alejom.
Glede special Bja lahko poskusiš pa boš videl če ti je ok. Meni paše v takih stilih malenkost tega slada, ampak moraš pazit ker se zna hitro preveč poznat in ima potem pivo aromo po "rozinah" in "suhih slivah" (oz. kolega mi je 1x rekel da diši tako kot da bi slivovico dal v pivo)!
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Moj ESB: Prvi, ki je šel v sodček...samo malo ga je še. Vsi so ga pohvalili, ni pa noben od teh domači pivovar, kaj šele sodnikTudi meni je všeč, karamela se čuti... imam par flašk za naslednje trke, mnenje bo več kot dobrodošlo. Na žalost ga tudi sam ne znam kritično ocenit, ker sem pil premalo piv te vrste in niti ne znam primerjat. Po prebiranju BJCP bi ga pa zlahka uvrstil v stil.
Moj grain bill: Pale Ale (87.5%), CaraMunich III (4.2%), Acidulated Malt (3.9%), Flaked Barley (2.2%), CaraMunich II (1.9%), Chocolate (0.4%)
Kvas: Mangrove Jack - Liberty Bell Ale M36, Mash: 67C
Original Gravity: 1.055
Final Gravity: 1.014
ABV (standard): 5.47%
IBU (tinseth): 36.13 Kljub temu, da je IBU razmeroma visok, je zgolj prijetna protiutež sladastemu značaju piva.
SRM (morey): 9.27
Skratka, še bom delal ta stil. Mislim, da bojo šli Američani počasi malo v kot