Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Sicer je to dejansko lager kvasovka. Jaz sem delal z njo svoj prvi schwarzbier (oz. pač nek temni lager), fermantiral na 18C, potem dvignil na 20-22 (nalepka), danes gre pa v klet za 4 tedne. Povrelo mi je točno tako kot mi je izračunal brewersfriend, pivo pa je lepega okusa. OK, res da je temno. Poročaj, kako bo pri svetlem
Naj bi se s tem kvasom delali bolj sladno orientirani lagerji.
Ne vem če sva se menila... kako je ratal Schwarzbier z M54, ker jaz sem ga mislil včeraj naredit pa ni zneslo...?
Vrhunsko! Pivo je čisto in brez priokusov. Kot sem že omenil, naj bi se uporabljal za bolj sladno orientirane lagerje, kjer so napake manj opazne. Na zadnjih Trkih DLDP so ga pohvalili. Kako je bil pa tvoj svetel lager?
Tole je pa še moj post iz teme: OPIS KVASOV
"Poročam o kvasu MJ M54 californian Lager. Lager kvas, ki fermentira na ale temperaturi (priporočeno je 18 C). Z njim sem naredil schwarzbier. Včeraj sem flaširal, pred tem seveda pomeril FG in vsebino spil.... ČUDOVOVITO!
Kar se kvasa tiče pa tudi same pohvale. Ker sem ga biksnil pri zalogi, sem uporabil samo eno vrečko za 19l namesto dveh (šel sem na količino za ale - po planu bi sicer vrgel noter dve vrečki in ne štiri). OG sem zadel v piko, prav tako pa je FG v piko. Fermentiral sem na 18C (2 tedna), nato na 20C (1 teden), nato pa je ležal 3 tedne na 6C. Včeraj sem flaširal. Res gre za temno pivo, a jaz ne čutim nikakršnih priokusov, estrov, ki jih dajo kvasi, okus je zelo čist, pivo je popolnoma bistro. Na dnu fermentorja se je naredila plastelinasta plast, skratka, super!
Priporočam."