Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Moj ma ratio 0.65. OK, malenkost bi lahko potem še dodal, da bi bilo po tabeli, ampak meni v bistvu nič ne manjka. Tako je pivo zelooo pitno
smile-1.gif
Naslednjič vseeno dodam, da vidim, kako bo izpadlo.

Hvala za tabelo, jo že poznam, nisem je pa uporabljal. Zdaj bom sigurno tudi sem gor pogledal
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
No ja ni nujno .. ker po BJCP že dolgo ni več oznake ESB ampak gre samo za "strong bitter", torej najmočnejšo verzijo britanskih bitterjev. Je pa pri teh pivih res zelo široko zastavljen opis oz. ni definirano niti ali gre za bolj sladno ali bolj hmeljno orientirana piva.

Angleški oz. britanski bitterji (ki se jih toči v pubih na otočju) so recimo da original stil, ampak to kar pride do nas je vse export verzija, ki ima precej drugačne zasnove (tudi fullersov ESB). Kar se dela v US pod tem stilom je pa tudi nekaj tretjega. Vse to združit v neko enotno definicijo pa je težko. Tako da v osnovi so bitterji dobro balansirani oz. ne izstopa preveč slad ali pa hmelj in bolj polni po aromatični sladni plati kot pa ameriški pale aleji. Vseeno pa morajo bit pitni ker drugače so bolj za ostale otoške kategorije (strong english ales, scottish, ..).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
To, pa american pale ale je za sodit ubibože.

To je posledica tega da narediš pivo, pogledaš če pade točno v katero kategorijo je to to .. in če ne je pale ale / bitter. Problem rešen!
grin1.gif


Poglej USA forume za kaj se že tolmači ESB ... ameriški hmelj v bolj karamelnem pale aleju (sezonski brown IPA). Ko tale trend pride do nas se ne bo več ločevalo niti med APA in bitterji, ampak bo vse isti šmorn.

Sicer zgodovinsko so dejansko bitterji res zelo različni ... ker imajo na otoku najstarejšo "craft brewing" zgoodovino. Vsak pub, vsako okrožje mesta, vsaka vasica je včasih skoraj morala imeti pivovarno. Vsak je imel malo drugačno recepturo pa še sezonsko so prilagajali recepte. In tako imaš "bitter" po definiciji široko zastavljen, ker dejansko zajema čimširši imenovalec tega kar se je dobilo po angleških pubih, vključujoč še komercialne export verzije.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Letos nam očitno domač ESB besno paše ... Jaz sem ga delal z Auroro in StyGoldingom in je več kot uspel ...
smile-1.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
In katere hmelje in koliko kaj dajete v ESB?

Jaz sem do sedaj dajal Amarilo ter Cascade, nekaj na 5min nekaj v dry hop. Razmišljam o tem da bi dry hop izpustil ter odstranil amarilota, zmanjšal delež cascada in dodal east kent golding? kaj mislite?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Pri ESBju naj ne bi bilo toliko poudarka na hmeljih, kot na sladu oz. karameli ... Bi pa enkrat rad prisostvoval ESB degustaciji večih vzorcev, kjer bi med seboj lahko primerjal različne hmelje
smile-1.gif
:):)
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
pozabi na ameriške hmelje, tu gre predvsem angleški hmelji(EKG,Fuggles), pa tudi naši (styrian golding,bobek) bo dal zelo vredu rezultat.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik bibi83 pravi:
pozabi na ameriške hmelje, tu gre predvsem angleški hmelji(EKG,Fuggles), pa tudi naši (styrian golding,bobek) bo dal zelo vredu rezultat.

Sedaj sem ga delal popolnoma z ameriškimi pa je bil tiptop. Tudi ocena 33 ni slaba ;-) želim se jih pa znebiti ker hočem popolnoma pravi ESB z angleškimi hmelji.

Ali ESB dry hopate? jaz sem ga do sedaj :p

Lahko se 1x dobimo pri meni ESBjovci pa potestiramo vzorce!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Pozabljate nekaj najpomembnejšega kar se tiče ESB-ja: kvas
ESB, ali na kratko bitter je moj najljubši stil, ki ga delam že kar nekaj časa in je po mojem mnenju tudi eden težjih stilov, vsaj tako narediti da ga doteraš u nulo.
Slad: Seveda mora izstopati karamelni karakter, govorimo o nižjih procentih karamele, dobrodošle so tudi kakšne biskvitne note (biscuit malt). Prve teste sem delal z maris otter in se je odlično obnesel.
Hmelji: Originalno so angleški hmelji, so pa nekateri naši itak razviti iz fuggle hmelja, tako da se tudi naši lepo izražajo. Važno je zadeti zeliščno, zemeljski, nobel hop značaj, ki se lepo poveže z karamelo. Dry hop je neprimeren, ravno tako citrusi in tropsko sadje
Voda: Potrebno je vodo obdelati na tako stopnjo da dobiš lepo razmerje sulfatov (hmeljni karakter) in kloridov (malt karakter), ter seveda samo trdoto.
Kvas: Pri esbju so estri dobrodošli, seveda govorimo o blagih sadnih aromah in okusih (hruška, breskve, banane), ki skupaj z karamelo tvorijo zame eno najlepših arom. Ravno tako je v ESB-ju dovoljen oz. celo zaželjen diacetil (masleni priokus), ki se sicer šteje za napako piva. Vendar tukaj govorimo za nianse, in ko ti uspe kvas priterati do tega nivoja, se samo čudiš pivu
smile-1.gif
meni je do sedaj pri ESB-ju to uspelo dvakrat (govorimo na domači opremi), sem pa tudi flopnil že in so vn prišle čoko banane, pa čeprav sem držal temperaturo nizko...potem pa 100g aurore v dryhop :D
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Evo sem spremenil svoj ESB

Namesto Amarilota ter cascada, sem dal v recept challengerja za grenkobo ter 8g FUGLES in 18g EAST KENT GOLDING na 15 min ter enaka količina FUGLESA ter EKG na 5 min.

Mislim da zna bit kar ok vse skupaj.

Še vprašanje koliko časa je hmelj OK če je shranjen v skrinji, kajti FUGLES je v skrinji odprt že več kot leto dni, pa ne vem a je za porabit al ne. Mam pa tudi kar nekaj drugega hmelja ki je že starejši od enega leta, vendar lepo shranjen v skrinji na -15 stopinj
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Odvisno tudi, kako hraniš. Jaz imam v zamrzovalniku hmelj v vrečki vakuumsko zapakiran. Nekatere imam tudi že dolgo, pa ob odprtju še vedno enako dišijo ali pa vsaj tako, da bistvenega upada arome nisem zaznal. Kako bi se to poznalo na samem pivu pa ne vem, ker bi moral stestirat obe pivi, eno s svežim in drugo s starim hmeljem
smile-1.gif
Enkrat je nekdo posredoval link do nekega kalkulatorja, ki izračuna upad AA% glede na način in trajanje hranjenja. A tudi tisto so zgolj številke.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Glavni probleme pri hmelju je oksidacija oz izpostavljenost zraku, močno pa je stvar povezana s temperaturo. Če ga imaš vakuumsko zapakiranega v zmrzovalniku je dober lahko tudi 5 let, če ti leži na pultu na soncu na 30C je lahko zanič pa v 2h tednih. Uporaben odgovor okoli arome je da pač povonjaš .. če ne smrdi oz. diši kot mora je ok, če je zelo star ga daš malo več ker je najbrž izgubil nekaj arome.

Glede grenkobe ta pada ampak oksidacija aromatičnih komponent povzroča spet grenkobo. Tako da tu je nemogoče predvidet kaj bo oz. delaš na pamet oz. uporabiš kalkulatorje ki predvidijo "začetno" vrednost iz katere potem izhajaš.

Bi pa priporočal da za homebrewing hmelj zavržete že samo če je sum da je kaj narobe, ker je "izguba" denarno tako majhna da nima smisla tvegat. Če rabite večje količine pa porabite sproti in kupujte sproti oz. sezonsko. 1 leto star hmelj sicer načeloma ni problematičen, sam sem ga velikokrat uporabil oz. ga uporabljam redno.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
True, true ...

Pa če je hmelj iz sveže zelene prešel v rjavkasto barvo (to se vidi pri prozornih vrečkah), je oksidacija tudi že prisotna - je namreč močno občutljiv tudi na UV svetlobo. Po mojih izkušnjah imajo dobavitelji z alu vrečkami, kjer svetloba ne pride zrave, boljši hmelj, kar se tiče svežine in arome.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Ufff pizdarija :-(

Kaj je lahko narobe če je pich rate temp 50 stopinj?

Namreč hladil sem tako kot vedno z grainfather counter worth cillerjem in kot kaže sem cev dal malo prenizko in mi je ohladilo samo spodnji del pivine, zgoraj pa je ostala vroča. seveda sem videl temperaturo na zaslonu 25 stopinj in sem lepo cev dal v fermentor potem pa ugotovim da je v fermentorju vroča pivina :-( notri pa že kvas.

Kakšne so lahko posledice? Kvas je US-05, pivina pa je takoj šla v zmrzovalnik da se ohladi na 25 stopinj potem pa v kontrolirano fermentacijo na 18 stopinj ;-)