Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
potem je pa tako in tako irelevantno. kakšni so pa kaj njegovi sladi glede na tiste, ki jih ima mojepivo? je sploh kakšna razlika ali je to vse isti šmorn? pri katerih stilih se sploh pozna razlika v sladu, če se, domnevam da bolj pri svetlih in manj hmeljenih?
Sprobal Bestmaltz in bil prijetno presenečen. Včeraj sem točil enga Angleža narejenega s temi sladi. Lohk povejo tisti, ki so ga pil. S castle maltom nikol slad ne pride toliko v ospredje. Pil sem IPO od Stone brewing Berlin, ki uporablja te slade. Toliko kot je butnilo hmelja je zadaj slada...noro.

To moram torej sprobat. Hvala vsem za deljenje izkušenj in koristne informacije.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
No samo ti imaš verjetno vec opreme. Meni na koncu ostane samo piskr, avtosifon in nekaj malenkosti(v teh 30min pucanja štejem tudi 10min pretakanja iz lonca v fermentor). Ostalo že sproti očistim.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Danes sem skuhal en mini-batch (13-14l v fermentator), APA, cist simpl recept, biab v mojem "almost-done-AG" sistemu. Ob 13:30 sem zacel gret vodo, sproti pripravljal in pospravljal kar je slo, drozganje 90min, boil 60mi, ob 19:30 sem imel vspostavljeno prvotno stanje (razstavljeno, pomito in zbrisano opremo, pospravljeno v omare nazaj, pomita kuhinja, kar pac vedno malo nasvinjas) + pivo v kleti.
grin1.gif

Torej okroglih 6 ur za celoten proces. Pade to pod nek normalen timing, ali ste tisti, ki imate za sabo vec kot "nekaj" batchev bistveno hitrejsi?
Jaz sem tudi vedno v rangu 5-6 ur...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
En dan preje na večer pripravim grelec za vodo in drozgalnik (inox sodček, oblečen v armaflex) ter zmeljem slad.
Včeraj sem štartal s timerjem za elektriko, ki mi je ogrel vodo za drozganje ob 7h zjutraj. Vse kastrole sem pomil in pospravil ob 11:25. 7.3 kg slada in 30 litrov na koncu ...
Tako na oko 4.5 ure s tem, da prejšnji dan v miru zložim vkup zgoraj navedeno opremo za drozganje in zmeljem (torej še 30 min prejšnji dan).
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Meni gre nekak 8 ur, s tem da vzporedno spucam flaše in poflaširam prejšnjo rundo. Recimo 7 ur, če ne flaširam in v nobenem koraku ne čakam.

Dam gret vodo (120l) in grem stehtat in zmleti slad (10-15kg). To je 1 ura. 1,5 ure za drozganje. 0,5 za mash-out. 1 ura za izpiranje (fly). 15 min da pridem do močnega vretja. 1 ura vretja. 0,5 ure hlajenja (60-70l). 15 min, da se whilpool posede. Pretočim v fermentor in potem še slabo urco čiščenja.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Meni gre nekak 8 ur, s tem da vzporedno spucam flaše in poflaširam prejšnjo rundo. Recimo 7 ur, če ne flaširam in v nobenem koraku ne čakam.

Dam gret vodo (120l) in grem stehtat in zmleti slad (10-15kg). To je 1 ura. 1,5 ure za drozganje. 0,5 za mash-out. 1 ura za izpiranje (fly). 15 min da pridem do močnega vretja. 1 ura vretja. 0,5 ure hlajenja (60-70l). 15 min, da se whilpool posede. Pretočim v fermentor in potem še slabo urco čiščenja.

Zato se pa najbolj splača dve rundi zapored, pa imaš skupaj fertik v dobrih 10urah z pospravljanjem vred... Res je da gre cel dan, ampak si lakhko naslednji vikend frej.
Veliko časa ti prišpara da isti dan flaširaš in kuhaš, ampak jaz sem na konc takšnega dneva
uf-1.gif

Flaširam ponavadi kar med tednom popoldne, mi vzame 2 uri vse skupaj (40l, pol flaširam. pol kegiram)

Jest: Ti bi si pa lahko kakšen boljši način omislil za hladit, bi bil res občutno hitrej fertik. Utiševalec ravno prodaja plate chiller
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Jaz ponavadi pridem ob 15. iz službe (petek). Zakurim kotel (drva) in zmlejem (20-30) kg.
Nato drozgam. Vmes razkužim črpalko in cevi, nato pa pred prejšnjo rundo pretočim v polnilno posodo iz zorilnika in spucam zorilnik.
Sledi pretakanje in spiranje sladice, nato vrenje, v tem času pretočim prejšnjo rundo iz primarca v sekundarca in spucam primarca.
Nato hlajenje pivine in prečrpavanje v primarca, ter dodam kvas.
Sledi še flaširanje/sodčkanje pred prejšnje runde in pospravljanje. Ob polnoči sem ponavadi v postelji.
Je kar logističen zalogaj :D
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Danes sem skuhal en mini-batch (13-14l v fermentator), APA, cist simpl recept, biab v mojem "almost-done-AG" sistemu. Ob 13:30 sem zacel gret vodo, sproti pripravljal in pospravljal kar je slo, drozganje 90min, boil 60mi, ob 19:30 sem imel vspostavljeno prvotno stanje (razstavljeno, pomito in zbrisano opremo, pospravljeno v omare nazaj, pomita kuhinja, kar pac vedno malo nasvinjas) + pivo v kleti.
grin1.gif

Torej okroglih 6 ur za celoten proces. Pade to pod nek normalen timing, ali ste tisti, ki imate za sabo vec kot "nekaj" batchev bistveno hitrejsi?

Hehe, zaenkrat je zame to normalni batch, ko delam all grain. Kakorkoli, delam po metodi BIAB, vendar prav tako spiram po drozganju. Mislim, da sem glede na svojo zmogljivost opreme, postopek optimiziral kolikor se je dalo. Za brew day porabim 4,5 do 5h. Vse...od mletja (vključno z nastavljanjem bormašine) pa do zadnjega brisa pomite opreme. Hitreje mi nikakor ne rata. Hmelj, hidracijo kvasa itd. opravljam med postopkom, tako da s tem ne izgubljam dodatnega časa.
 

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Ko smo ravno pri sladih....
Opažam pri pivih (APA) po več kot dva meseca od flaširanja, da polek tega, da izgubijo hmeljno noto, postanej bolj suha in "hrustljava".
Obenem pa začutim rahel kovinski priokus, kar mi je bilo napisano tudi na ocenjevalnih listih.
Kar sem raziskoval, je možno od starega sladu.
Se sploh da vedeti koliko je star ob dobavi in kaj bi še lahko bilo krivo za ta priokus? Kvas je us-05, slad MD.
Hvala v naprej.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako je pa z Ireks... sem že spraševal?
Cene so zelo zanimive...

Kolikor vem ga Hopsbrew uporablja. In on ma zlo dobre pire. Jaz sem en ESB, ki gre ta vikend v flaše, naredu z njim. Poročam, ko bo zadeva za v kozarc godna
wink-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
potem je pa tako in tako irelevantno. kakšni so pa kaj njegovi sladi glede na tiste, ki jih ima mojepivo? je sploh kakšna razlika ali je to vse isti šmorn? pri katerih stilih se sploh pozna razlika v sladu, če se, domnevam da bolj pri svetlih in manj hmeljenih?

Jaz sem "prefrišen", da bi lahko govoril o razliki v okusu, je pa res občutna razlika pri sladu iste vrste pri vonju. Ko sem prvič odprl slad od Bestmalz je takooo lepo zadišalo, da bi kar glavo not porinil, med tem ko pri belgijskem Mouterij Dingemans te arome ni bilo oz. ni bila tako izrazita. No, in to ni bilo samo prvič, pač ta bestmalz slad res lepo diši
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Meni gre nekak 8 ur, s tem da vzporedno spucam flaše in poflaširam prejšnjo rundo. Recimo 7 ur, če ne flaširam in v nobenem koraku ne čakam.

Dam gret vodo (120l) in grem stehtat in zmleti slad (10-15kg). To je 1 ura. 1,5 ure za drozganje. 0,5 za mash-out. 1 ura za izpiranje (fly). 15 min da pridem do močnega vretja. 1 ura vretja. 0,5 ure hlajenja (60-70l). 15 min, da se whilpool posede. Pretočim v fermentor in potem še slabo urco čiščenja.

Zato se pa najbolj splača dve rundi zapored, pa imaš skupaj fertik v dobrih 10urah z pospravljanjem vred... Res je da gre cel dan, ampak si lakhko naslednji vikend frej.
Veliko časa ti prišpara da isti dan flaširaš in kuhaš, ampak jaz sem na konc takšnega dneva
uf-1.gif

Flaširam ponavadi kar med tednom popoldne, mi vzame 2 uri vse skupaj (40l, pol flaširam. pol kegiram)

Jest: Ti bi si pa lahko kakšen boljši način omislil za hladit, bi bil res občutno hitrej fertik. Utiševalec ravno prodaja plate chiller

Jaz sem gleda lta njegov oglas in se mi zdi zanimivo. Kako je s te mv praksi? Koliko hitro ohladiš npr. 20l? Je več packarije kot pri immersion-u ali manj? Jaz zdaj s tem hladim (sam naredil iz inoxa). Preden so šle temperature pod 0, sem izredno hitro ohladil, ker je tudi voda mrzla, poleti pa traja malo dalj časa, ne morem ohladit na recimo 20, ker ima že sama voda kako stopinjo več, je pa praktično, ker dam na vrt in me briga...zdaj pozimi, ko je voda zunaj zaprta, je pa to nerodno. Skratka, ali se s temi ploščicami res toliko hitreje ohladi in je toliko enostavnejše, da se splača menjat?

Hvala!
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako je pa z Ireks... sem že spraševal?
Cene so zelo zanimive...

Kolikor vem ga Hopsbrew uporablja. In on ma zlo dobre pire. Jaz sem en ESB, ki gre ta vikend v flaše, naredu z njim. Poročam, ko bo zadeva za v kozarc godna
wink-1.gif

Kdaj bo šlo v kozarec?
smile-1.gif
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Kako je pa z Ireks... sem že spraševal?
Cene so zelo zanimive...

Kolikor vem ga Hopsbrew uporablja. In on ma zlo dobre pire. Jaz sem en ESB, ki gre ta vikend v flaše, naredu z njim. Poročam, ko bo zadeva za v kozarc godna
wink-1.gif

Kdaj bo šlo v kozarec?
smile-1.gif

Po novem letu...

Popravek: Sem bil opozorjen, da Hopsbrew uporablja Bestmalz. Se posipam s pepelom
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Meni gre nekak 8 ur, s tem da vzporedno spucam flaše in poflaširam prejšnjo rundo. Recimo 7 ur, če ne flaširam in v nobenem koraku ne čakam.

Dam gret vodo (120l) in grem stehtat in zmleti slad (10-15kg). To je 1 ura. 1,5 ure za drozganje. 0,5 za mash-out. 1 ura za izpiranje (fly). 15 min da pridem do močnega vretja. 1 ura vretja. 0,5 ure hlajenja (60-70l). 15 min, da se whilpool posede. Pretočim v fermentor in potem še slabo urco čiščenja.

Zato se pa najbolj splača dve rundi zapored, pa imaš skupaj fertik v dobrih 10urah z pospravljanjem vred... Res je da gre cel dan, ampak si lakhko naslednji vikend frej.
Veliko časa ti prišpara da isti dan flaširaš in kuhaš, ampak jaz sem na konc takšnega dneva
uf-1.gif

Flaširam ponavadi kar med tednom popoldne, mi vzame 2 uri vse skupaj (40l, pol flaširam. pol kegiram)

Jest: Ti bi si pa lahko kakšen boljši način omislil za hladit, bi bil res občutno hitrej fertik. Utiševalec ravno prodaja plate chiller

Jaz sem gleda lta njegov oglas in se mi zdi zanimivo. Kako je s te mv praksi? Koliko hitro ohladiš npr. 20l? Je več packarije kot pri immersion-u ali manj? Jaz zdaj s tem hladim (sam naredil iz inoxa). Preden so šle temperature pod 0, sem izredno hitro ohladil, ker je tudi voda mrzla, poleti pa traja malo dalj časa, ne morem ohladit na recimo 20, ker ima že sama voda kako stopinjo več, je pa praktično, ker dam na vrt in me briga...zdaj pozimi, ko je voda zunaj zaprta, je pa to nerodno. Skratka, ali se s temi ploščicami res toliko hitreje ohladi in je toliko enostavnejše, da se splača menjat?

Hvala!

Meni je top!
Je občutno hitrejši od potopnega (če govorimo o neki običajno dolžini spirale), majhen je...
Je pa treba biti posebno pozoren pri čiščenju, če se ti zabaše je hudič, nikoli ne veš kaj imaš noter....
Imam ga eno leto in je super do zdej, hladi odlično, infekcije še ni bilo....kaj bo v naprej, pa ne morem reci...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.527
113
Tale protitočni hladilnik je seksi ja. Sam tam do 50 litrov pivine se spirala čisto OK obnese. Kar je višje je pa skoraj nuja.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Pa kar je največji plus, imaš že vročo vodo z mash za naslednjo rundo...
Tisti ki tako hladite, koliko vode porabite za tovrstno hlajenje, v idealnem naj bi šlo toliko mrzle kolikor imate pivine, vendar...?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Eh, ni šans da tak malo? Že po logiki, če imaš pivino na 100C in vodo na 0C bi z 1:1 prišel na 50C.

Mrzle mislim da gre ranga ~5x kar imaš pivine. Se pa da zadevo zračunat, nekje imam excell kalkulator, ki upošteva temperaturo vode, površino chillerja ipd., meni je, ok za potopni hladilnik, izračunal da bom za 15l pivine rabil 55l vode na 10C.