Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Bi pa lahko pri Pivovarium pakirali slad v malo boljše vrečke. Če že ne drugega, vsaj ne v strgane(sicer je nekaj popravljal z lepilnim trakom, a luknje ni čisto zakril)

Namesto sem bi lahko pisal prodajalcu, grem stavit, da bi te pričakal naslednji dan nov paket, ker da ogromno na stranke, samo to tebe itak ne zanima pač rad pi.zdakaš. Naroči tu tekoči kvas, boš presenečen nad pakiranjem. Tko da daj glavo iz ... in priznaj da je zaenkrat poslovanje več kot korektno.
Tebi priljubljene stvari se lahko samo hvali, napake pa je potrebno skrivati. Itak.
Ko bi tako skakal v luft, ko se kaj reče recimo čez moje pivo.
Pristranskost na višku.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ni panike, to bi se očitno poznalo pri kakem 100% pilsnerju, tukaj zaradi polovico pšenice še opazu nvš....no mogoče bo zadeva malo bolj sladna, ampak dvomim da boš to opazil
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.527
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Bi pa lahko pri Pivovarium pakirali slad v malo boljše vrečke. Če že ne drugega, vsaj ne v strgane(sicer je nekaj popravljal z lepilnim trakom, a luknje ni čisto zakril)

Namesto sem bi lahko pisal prodajalcu, grem stavit, da bi te pričakal naslednji dan nov paket, ker da ogromno na stranke, samo to tebe itak ne zanima pač rad pi.zdakaš. Naroči tu tekoči kvas, boš presenečen nad pakiranjem. Tko da daj glavo iz ... in priznaj da je zaenkrat poslovanje več kot korektno.
Tebi priljubljene stvari se lahko samo hvali, napake pa je potrebno skrivati. Itak.
Ko bi tako skakal v luft, ko se kaj reče recimo čez moje pivo.
Pristranskost na višku.

Kot sem rekel, daj glavo iz riti, pozabi na najine spore in priznaj, da si takoj dobil kontakt. Moje pivo sta že ok, sam nimata pojma o pivu in učita ljudi napačnih stvari, kar je edino, kar mene moti.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Uau. Dobim slabo zapakirano in potem naj jaz vlečem glavo iz riti.
uf-1.gif

Mislim, da si ti tisti, ki mora potegniti glavo iz danke in končati s svojim odkritim favoriziranjem. Pred tem pivius varilius al kaj so že bili(ko so že vrabci prepevali, da nekej ne štima, si ti še vedno napadal vsakega, ki je napisal kritiko), sedaj je enako s to novo štacuno.
Bmk če poznaš prodajalca. Pa kaj potem. Da pakira v slabe vrečke je dejstvo. Sicer pravi, da bo v kratkem dobil boljše-fino če bo to res. Bil je zajeb, zelo verjetno bo prodajalec v prihodnje bolj pozoren in to je to.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.527
113
Če dobi slabo robo, uničeno pošiljko, karkoli, se normalen človek najprej obrne na prodajalca, ne na forum katerega bere večina potencialnih kupcev, forum bi bil primeren kasneje, če bi te prodajalec zignoriral, kar se pa v tvojem primeru ni zgodilo, upam stavit za kar hočeš. S favoriziranjem pa ne mislim končati, pa če se ti na glavo postaviš.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
eno kratko vprašanje:
v 40l batch porterja sem poleg ostalega po receptu dodal cca 300g ovsenih kosmičev - kot eksperiment.
vse ok, samo po 14 dneh je FG 1.019 - pri prejšnjih varjenjih po tem receptu (vse ostalo bolj ali manj isto) se je gibal med 1.013 in 1.015)
ali je to običajno, da ovseni kosmiči povzročijo višji FG, ali vsebujejo nefermentabilne sladkorje? drozgal sem okrog 66C kolikor mi pač oprema dopušča točno.
OG je bil 1.058
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Če dobi slabo robo, uničeno pošiljko, karkoli, se normalen človek najprej obrne na prodajalca, ne na forum katerega bere večina potencialnih kupcev, forum bi bil primeren kasneje, če bi te prodajalec zignoriral, kar se pa v tvojem primeru ni zgodilo, upam stavit za kar hočeš. S favoriziranjem pa ne mislim končati, pa če se ti na glavo postaviš.
Zdej če si pismen, boš pogruntal, da nisem prišel na forum s pritožbo kako je grooozzzznnnooo, straššššnnnoooo vse hudo, krivica, jada, jada, jada.
Ampak ker se je govorilo o dotičnem prodajalcu(kar lahko tudi vidiš na kateri post sem odgovarjal), sem podal tudi svojo izkušnjo. Če se pri drugih prodajalcih lahko podaja pozitivne in negativne izkušnje... Le zakaj bi se delalo tukaj izjemo?

btw, s favoriziranjem ne delaš nikomur pozitivne reklame. Prej negativno, tako prodajalcem, kot sebi.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Danes sem skuhal en mini-batch (13-14l v fermentator), APA, cist simpl recept, biab v mojem "almost-done-AG" sistemu. Ob 13:30 sem zacel gret vodo, sproti pripravljal in pospravljal kar je slo, drozganje 90min, boil 60mi, ob 19:30 sem imel vspostavljeno prvotno stanje (razstavljeno, pomito in zbrisano opremo, pospravljeno v omare nazaj, pomita kuhinja, kar pac vedno malo nasvinjas) + pivo v kleti.
grin1.gif

Torej okroglih 6 ur za celoten proces. Pade to pod nek normalen timing, ali ste tisti, ki imate za sabo vec kot "nekaj" batchev bistveno hitrejsi?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Lahko bi hitreje. Jaz imam okoli 6 ur s tem, da pivino hladim 2 uri v banji
grin1.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
če smem še jaz dati svoje mnenje glede tega - prav je, da se pove dobro in slabo, prav je pa tudi, da se da trgovcu priložnost, da napako popravi, kolikor je pač v njegovi moči. v tvojem primeru bi lahko, kaj jaz vem, mogoče bi ti lahko dal ob naslednjem nakupu kakšno kilo gratis, da se ti oddolži. pač moja 2 centa.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Oh, če bi se sekiral, bi mu že davno rekel. Pa se ne.
Ma vrečke ima trenutno res švoh in ne vem, zakaj se to ne bi povedalo. Naj bi v kratkem dobil boljše vreče in to je ok.
wink-1.gif
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
potem je pa tako in tako irelevantno. kakšni so pa kaj njegovi sladi glede na tiste, ki jih ima mojepivo? je sploh kakšna razlika ali je to vse isti šmorn? pri katerih stilih se sploh pozna razlika v sladu, če se, domnevam da bolj pri svetlih in manj hmeljenih?
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
tole je kar normalno, vsaj kar se mojih kuh tiče. do sedaj jih ima 19 za seboj in v najboljšem primeru sem porabil "samo" 5 ur. To je bilo res speeeedy;)). drugače pa moj BIAB ( kot tvoj) sistem odžre 6-7 ur časa.. jah tud pomiti je treba kuhinjo;).
1x sem kuhal 10l in mi je vzelo ravno toliko časa kot ponavadi za 20l,
Bom pa naslednjič sladil samo 45 minut in prav tako vrel samo toliko časa. Tu gre največ časa, tu se da prihranit, sploh če imaš časovno stisko...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Firma slada se močno pozna na kvaliteti piva, sam sem 6 let varil z belgijskimi. zadnje leto pa varim z nemškimi (weyermann in bestmalz) in so mi piva boljša. Je pa res da sem sam osebno precej malt forward pivovar.
Tako da pri kaki brutalni IPI, je najbrž res dokaj vseeno kak slad daš noter....se pa razlika pozna pri kakem nežnem ESB-ju ali Irish redu, seveda pa tudi kvas odigra ogromno vlogo
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.527
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Oh, če bi se sekiral, bi mu že davno rekel. Pa se ne.
Ma vrečke ima trenutno res švoh in ne vem, zakaj se to ne bi povedalo. Naj bi v kratkem dobil boljše vreče in to je ok.
wink-1.gif
Ma veš kaj. Čas bi bil, da midva zakopljeva bojno sekiro, ker tole nikamor ne pelje.
nahrung002.gif

Je pa res, da me je tole tokrat zbodlo, ker sem dobil tekoči kvas od dotičnega prodajalca v cool boksu zapakiran tako, da je bil še zvečer hladen, kar je unikum v SLO in si dec res zasluži priložnost. Tisto z Variliusom me je izučilo in je tud mene nategnil in se res nisem mislil oglasit, sam tu si bil res prehiter, podobno kot takrat jest prepozen v dojemanju da ma Varilius problem.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.527
113
Citat:
Uporabnik veselipivovar pravi:
potem je pa tako in tako irelevantno. kakšni so pa kaj njegovi sladi glede na tiste, ki jih ima mojepivo? je sploh kakšna razlika ali je to vse isti šmorn? pri katerih stilih se sploh pozna razlika v sladu, če se, domnevam da bolj pri svetlih in manj hmeljenih?
Sprobal Bestmaltz in bil prijetno presenečen. Včeraj sem točil enga Angleža narejenega s temi sladi. Lohk povejo tisti, ki so ga pil. S castle maltom nikol slad ne pride toliko v ospredje. Pil sem IPO od Stone brewing Berlin, ki uporablja te slade. Toliko kot je butnilo hmelja je zadaj slada...noro.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.770
113
Pol ure mletje, med tem se segreje voda. Ura drozganja. Ene 20-30min da spravim čimveč slada iz vreče v piskr. 30min da zavre, 60min vretja, 2 uri hlajenja, 30 min pucanja. Tko na uč.