Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Pa kaj pr Hmezadu nič ne kupujete?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Maris otter se tud meni že ene dve uri valja v prtljažnikuTko da december bo v znamenju barley wine.
Kirga proizvajalca si na konc vzel?
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Pa kaj pr Hmezadu nič ne kupujete?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Po hmelj v storžkih je treba pa vseeno do Roba v anglijo!
Glede na stanje pred 5 leti je sedaj luksuz fantje, dejansko nam nič ne manjka. Naj traja!
Itak.. Pa še boljše mora bit
Dej povej zakaj chiller prodajaš oz. s čim "boljšim" si ga zamenjal?
Zamenjal sem s custom made makino ki je sestavljena iz inox cevi DN12 zvite v spiralo postavljeno v malce večjo zaprto cev (cca. 15cm premera) po kateri se pretaka hladna voda. Torej koncept counterflow chillerja oz. za primerjavo nekaj takega kot stari hladilniki za žganjekuho v sodih, samo precej pomanjšano.
Glavni razlog za menjavo je v tem da mi gre za hlajenje 80l sladice recimo 500l vode pa še dodatno kar gre v batch in potem za pranje, vodno zajetje doma imam pa 1m3 (1000l) tako da je zadnjič že malo vleklo pri dnu zrak ko sem se šel tuširal po koncu dela!
Alternativno imam poleg hiše potok, primerno nizka temperatura .. problem je da teče iz gozda in noter plava vse živo tako da ni primerna voda za uporabo z plate chillerjem (bi ga hitro zabasal).
Poleg tega je pri plate chillerju potrebno pazit tudi pri večji količini hmelja da ti ga ne zabaše pa v vsakem primeru ga moraš fino ščistit na koncu! Je pa res da je stvar majhna in zmogljiva. Rabiš?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Potem je podoben kot Windsor, tega sem uporabil 3x (prvič, zadnjič in nikoli več)!
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Potem je podoben kot Windsor, tega sem uporabil 3x (prvič, zadnjič in nikoli več)!
Isto jaz. Sem razdelil isto pivino na dva fermentorja. S-04 in Windsor. Šlo je za porterja. S-04 je bil veliko bolj piten (smooth, brez kakih motečih not).
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Citat:
Uporabnik Zmikavt pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Potem je podoben kot Windsor, tega sem uporabil 3x (prvič, zadnjič in nikoli več)!
Isto jaz. Sem razdelil isto pivino na dva fermentorja. S-04 in Windsor. Šlo je za porterja. S-04 je bil veliko bolj piten (smooth, brez kakih motečih not).
Zanimivo in kaj točno te je motilo razen visok FG?
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?
Predvsem je odvisno od sestave grain bill-a. V grobem svetlejša piva potrebujejo manj staranja, temnejša več. Pšenična piva so najboljša takoj iz fermentorja, razni RIS (russian imperial stout) pa po 8-9 mesecih in več.
Npr. pri mladih stoutih, se skorja ne čuti "roast" karakterja, dokler ni v flaši nekaj mesecev. Na začetku je precej voden, brez okusa, z precej močnim alkoholnim okusom. Precej razočaran ga daš na stran za nekaj mesecev in go potem poizkusiš ponovno. Okusi se zbalkansirajo, pokaže se roast karakter in žal ti je vsake flaške, ki si jo odprl prezgodaj. Tudi razne IPE, so (vsaj meni) precej boljše, če so malo postarane (recimo 2-3 mesece v flaši), samo na račun tega izgubi precej arome, kar pa je pri tem stilu kar precej pomemben dejavnik. Resno razmišljam, da bi IPO pustil v fermentorju kakšna dva meseca in jo dryhopal šele takrat. Tako bi dobil postarano pivo z svežo hop aromo...
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Od česa je odvisen čas dozorevanja piva v steklenici? Zakaj en rabi 4 tedne drug 7, tretji je pa po 3h že na vrhuncu? Ali je to odvisno od kvasovk ali hmelja?
Predvsem je odvisno od sestave grain bill-a. V grobem svetlejša piva potrebujejo manj staranja, temnejša več. Pšenična piva so najboljša takoj iz fermentorja, razni RIS (russian imperial stout) pa po 8-9 mesecih in več.
Npr. pri mladih stoutih, se skorja ne čuti "roast" karakterja, dokler ni v flaši nekaj mesecev. Na začetku je precej voden, brez okusa, z precej močnim alkoholnim okusom. Precej razočaran ga daš na stran za nekaj mesecev in go potem poizkusiš ponovno. Okusi se zbalkansirajo, pokaže se roast karakter in žal ti je vsake flaške, ki si jo odprl prezgodaj. Tudi razne IPE, so (vsaj meni) precej boljše, če so malo postarane (recimo 2-3 mesece v flaši), samo na račun tega izgubi precej arome, kar pa je pri tem stilu kar precej pomemben dejavnik. Resno razmišljam, da bi IPO pustil v fermentorju kakšna dva meseca in jo dryhopal šele takrat. Tako bi dobil postarano pivo z svežo hop aromo...
Tudi sam imam podobne misli glede tega. Ipa je res boljša po nekaj mesecih, grenčina ni več tako ostra, a kaj ko učinek dry hoppanja izzveni. Si že probal predlagano?
Ali bi lahko bil problem, če po fermentaciji prelijem v sekundarnega, in pustim, kot si napisal npr. 2 meseca, nato dry hoppam, flaširam in nato pijem "frišno", po končani karbonazaciji?
LP, M