Sneg 2013/2014

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Živa bitja tu nimajo veze.
veter zniža temperaturo na vseh in vsemu...
no , sicer pa, kdo sn jst, da bom to trdil, ko nisn visokošolan
frown-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
To že, da veter s 4 stopinjami pomaga hitreje odvzeti temperaturo kamnu, če je ta toplejši, kot če vetra ne bi bilo.

Ne more pa se kamen ohladiti na +1, pa naj piha +4 stopinjski orkan okoli njega.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
dober, ti verjamem in grem spulit ventilator iz računalnika, itak je njegova funkcija samo filanje prahu v kišto......
tongue-1.gif

Poišči na netu, ziher obstaja, ker sem nekoč imel aplikacijo na telefonu...-izračun stopinj glede na veter,...npr. 4stopinje pri vetru 10km/=pomeni 0 stopinj v praksi....(kr tak v tri dni rečem).
sicer imaš pa tudi pri nekaterih vremenskih napovedih zraven napisano ,,občutek mraza,, -mislim da je to to (zaradi vetra in vlage)

I

Izbrisan uporabnik 474

Voda lahko ima pri 0.01 st.C vsa tri agregatna stanja...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.117
-8.788
113
Citat:
Verjetno je bral tole temo, pa ni upal posut ...

Drgač pa, jaz sem strgal led dol iz šip tudi pri +4 stopinjah. In ne, ni bilo megle, ampak je bilo jasno vreme kot včeraj.

Naj nekdo razloži, kdaj lahko nastane led tudi pri +4, +5 stopinjah. (zračni pritisk, stopnja vlage, ...)
Če ni bilo vetra se je lahko šipa ohladila pod temperaturo okolice. Pač izdatno oddaja energijo v IR spektru.
Tako kot se lahko tla hitreje ohlajajo, kot zrak in če ni vetra, je tik ob tleh par stopinj hladneje, kot višje.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.117
-8.788
113
Capl, temperatura in občutek temperature ni isto.
Zrak, ki se mu ne spreminja tlak, ne bo nikoli ohladil ničesar pod lastno temperaturo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.167
4.150
113
Druga opcija je da je temperatura zjutraj dejansko 4C, medtem ko je bila ponoči nižja. Pozimi so recimo v LJ temperature najnižje okoli 2-4h zjutraj, po tem času se začne ozračje segrevati. Tla (avto) se ohladijo in ko vrli alterjevci ustanejo ob 6h vidijo samo zamrznjen avto in pa prikaz 4C na armaturki!
tongue-1.gif

V LJ imaš, sploh ob "izpostavljenih legah" nihanja temperature BP tudi 5C čez noč. Malce si poglejte kdaj podatke s kakšne vremenske postaje.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ne samo če ni vetra. Če je jasno nočno nebo, se predmeti obrnjeni v nebo, še bolj ohladijo, kot če je oblačno/megleno. (andy-jeva teza o megli danes in jasnem vremenu včeraj).

Sem pa mislil, da ima zračni tlak večji pomen pri stopinjah zamrznjenja. Da je podobno kot pri stopinjah vrenja.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.117
-8.788
113
Citat:
Sem pa mislil, da ima zračni tlak večji pomen pri stopinjah zamrznjenja. Da je podobno kot pri stopinjah vrenja.
Saj ima, samo ne pri nam običajnih tlakih
grin1.gif

Ice_water_phase_diagram.png

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Capl, temperatura in občutek temperature ni isto.
Zrak, ki se mu ne spreminja tlak, ne bo nikoli ohladil ničesar pod lastno temperaturo.
Zato mu pa poskušam obrnit pozornost na veter, ...če pa ta povzroča izhlapevanje vlage, pa še tolk bolj
...poleti včasih polijem klet in sode z vodo ter odprem lino, da ima vlaga kam it in malo se pozna, glih tolk da zdrži
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.243
7.027
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Citat:
Živa bitja tu nimajo veze.
veter zniža temperaturo na vseh in vsemu...
no , sicer pa, kdo sn jst, da bom to trdil, ko nisn visokošolan
frown-1.gif

ja,Ampak samo do temperature vetra. Nižje najbrž ne. Če pa misliš da ja, pa za mizo v kuhinji v juho tako dolgo pihaj da bo zmrznila. Če ne drugače pa s kompresorjem. POtem pa nam pokaži sliko juhe.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.117
-8.788
113
Z izhlapevanjem lahko tekočino ohladiš pod temperaturo okolice, ne boš je pa zamrznil, saj se pri zamrzovanju izhlapevanje preneha

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
V čem pa je tista finta, ko se cote tudi na mrazu na ene 3/4 posušijo,.....vem da je nekaj, pa sem pozabil
al se pa čist narobe spomnim, ne vem več....
pa sem glih spomnil, mislim da v južni Ameriki nekje tisti gorski indijanci, ko globoko zamrznejo al celo da mu s tem odvzamejo vlago drobni krompir s tem, da ga špricajo z vodo, seveda je zunaj verjetno minus ko to delajo...
sprasujem se.gif

aja , pa v skrinji lahko počasi sušiš salame, to je pa dejstvo, če daš noter že suhe brez da so v foliji, imaš cez pol leta preveč suhe in trde, to pa vem iz prakse

Nazadnje urejeno:

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
ja,Ampak samo do temperature vetra. Nižje najbrž ne. Če pa misliš da ja, pa za mizo v kuhinji v juho tako dolgo pihaj da bo zmrznila. Če ne drugače pa s kompresorjem. POtem pa nam pokaži sliko juhe.
Čist nič več ne zastopim, verjamem vaši teoriji, ampak kar vem iz prakse je malo drugače....
Enkrat sem iz tavelkega fabriškega kompresorja izpustil zrak na ventilu, ki ja namensko za hitri izpust in ventil je začel zamrzovat, pravo belo ivje se je pričelo pojavljat gor,....bil pa je notri 100% samo zrak, nobenega plina..
ne zastopim, moram nehat razmišljat, me že možgan malo boli
frown-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Pravkar si opisal delovanje hladilnika/zamrzovalnika.
grin1.gif

Kaj ima tu zraven veter, pa ne vem.