Še malo o rtv

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Mogoče ne upoštevaš inflacije, mogoče ne upoštevaš višjih nabavnih cen za opremo, produkcijo, nakup oddaj tuje produkcije itd. Kaj jaz vem. Tebi ni prav, ker ti program ne odgovarja, ker pokriva vsa področja, ki tebe ne zanimajo. Zakaj pa z zdravstvom nimaš težav? Plačuješ, čeprav ga veliko ne koristiš. Eni pa celo življenje jejo pujsa pa kadijo. Meni gre polno socialnih stvari pri nas na organ, ampak zdravstvo in pogojno rtv še nekako razumem. Seveda pa bi blo oboje treba pošteno prevetrit in napravit red.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.639
215
63
Kranj
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Pri 500€ plače se 12€ močno pozna coolpower, nimamo vsi plač 1000€+. Ogromna večina ima 500-600€.....

Do 600€ plače ima cca. 112k zaposlenih, kar je nekaj čez 10%. To ni neka ogromna večina. Se pa strinjam, da se 12€ zelo pozna. Celo pri 1000€ je to preveč.

Govorim o neto plači, malica in prevoz sta samo POVRAČILO, ki ga porabiš... in 600 NETO ima preko 250.000 ljudi, če ne še veliko več.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Seveda tudi jaz govorim o neto plači. O prevozih in malicah nihče ne vodi evidence. Moj podatek pa je za razliko od tvojega kar točen. Ampak ti ne zamerim, ker takšen pač si in rad jamraš.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
No, ko smo že pri tem. V SLO se pričakuje, da delodajalec da plačo. Neto seveda. Poleg neto plače še enkrat toliko v obliki prispevkov, mnogi od teh gredo v plus delavcu (penzija, zdravstveno zavarovanje ipd). Delavci vidijo le neto plačo. Ne vidijo pa dela teh prispevkov, ki jih marsikje v tujini delavci plačujejo sami iz neto prejemka, pri nas pa je to na grbi delodajalcev.
Včasih imam občutek kot da delavci mislijo, da njihovo penzijo in zdravstveno zavarovanje krije dedek mraz in da jih to nič ne zanima. Dejstvo je, da to plačuje delodajalec in kar se mene tiče plača ni le tisto neto plačilo temveč še vse, kar delodajalec plača zame, v mojo neposredno korist. Prispevek za penzijo, za dodatno pokojninsko zavarovanje, prispevek za zdravstveno zavarovanje. Vse to bom užival jaz kot delavec in zato ni fer, da vidim le neto plačo.

Kot drugo - vsem je logično, da se plačajo potni stroški, malica, bolniška (do 30 dni je na grbi delodajalca), dopust (vse plača delodajalec), regres (vse plača delodajalec), božičnica, odpravnina itd. Vse to je na grdi delodajalca, delavci pa vidijo le tisti znesek neto plače in pljuvajo čez firmo, ki jim daje denar.

Tej državi po svoje privoščim ameriški sistem. Dobiš plačo, sedaj pa si sam urejeja zdravstveno zavarovanje, solidno penzijo in vse ostalo. Pa da vidimo, koliko bo ostalo. Pri nas pa se ljudi ujčka, se zmanjšuje njihova lastna odgovornost za ureditev socialnega stanja, rezultat pa je, da ljudje sploh ne vidijo, koliko dejansko dobijo plačila za svoje delo. Dejansko je to plačilo bistveno višje kot "neto plača".

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Še to dodaj, da je pri nas barabinstvo, če si dober in je treba dobre takoj bistveno bolje obdavčit in jim čimveč pobrat, da se lahko nazaj izenačijo s slabimi. Pri nas je ujčkanja in sociale enostavno preveč. Kot si povedal, pri nas ni normalno, da za svoje blagostanje sam odgovarjaš. Pri nas je normalno, da ti drugi zagotovijo delo, penzijo, zdravstvo itd. in tega ne vidiš niti ne ceniš. Še vedno živimo v socializmu, v to sem prepričan.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Dobro, nesposobnežem je treba včasih pomagati. Ljudje so pač različni...
Problematično je, da se napada tiste, ki so se uspeli znajti in so dejansko nekaj naredili sami za uspeh. Ko pride povprečen pasivni Slovenec, ki pričakuje vse na pladnju, v stik s takšnim "uspešnežem" ima zanj le lepe besede v stilu tajkun, baraba, goljuf, bogati sinček itd. Vse to iz nevošljivosti ker se sam ni zmigal in naredil nekaj zase zato, da bi presegel minimalno osnovo ter zaslužil kaj več.
Po drugi strani pa takšen povprečen Slovenec ni toliko fair, da bi priznal temu bogatejšemu to, da se iz njegove plače financira tudi marsikaj, kar povprečen Slovenec sprejema kot samoumevno.

Potem pa vstopijo še mediji s svojimi populizmi kjer sploh blestijo 24Ur in še bolj Svet na Kanalu A. Od izrazov tajkun, do "davkoplačevalski denar", "državno podjetje" itd.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Govorim o neto plači, malica in prevoz sta samo POVRAČILO, ki ga porabiš... in 600 NETO ima preko 250.000 ljudi, če ne še veliko več.

Napača. Malica in prevoz sta relikviji komunizma, ki bi ju bilo treba ukinit, in namesto njiju za nek pavšal - 100Eur? - dvignit bruto plačo - ne pa, da ima folk minimalca, ampak je pa vsak dan iz Kopra v Celju :S.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Tisti, ki so že itak nesposobni gledajo takšne oddaje, saj so njim namenjene. Potem so pa še bolj nafilani z barabinstvom bolje sposobnih od njih. Najbolj mi je pa smešno, ko delo jemljejo kot pravico, ki jim jo MORA nekdo zagotovit. In firme so še vedno njihove.

Pa da ne bomo čisto off. Lep primer oddaje na rtvslo, ki se je povsem izmaličila je tednik. Tednik je postal oddaja v kateri se jadikuje, razglablja o bedi in piha na dušo naivnim. Prispevki so večinoma umetno ustvarjeni za podžiganje in "bedniki" pač nesposobneži, ki pač ne znajo skrbet za sebe. Lep primer takega je ženska, ki se ji streha podira na glavo, denar za siol tv pa premore. Ali družina, ki se ji podira hiša, denar za laguno pa premorejo. Redko redko prosijo ljudje, ki so pomoči zares potrebni. Tisti so ponavadi bolni...

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.639
215
63
Kranj
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Seveda tudi jaz govorim o neto plači. O prevozih in malicah nihče ne vodi evidence. Moj podatek pa je za razliko od tvojega kar točen. Ampak ti ne zamerim, ker takšen pač si in rad jamraš.

Tvoj podatek si lahko vtakneš nekam, imam opravka s krediti in vidim realno stanje.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Tvoja statistika v comshopu al kje že si vsekakor prikazuje realno stanje
hysterical-1.gif

Kaj pa vsi tisti, ki pri tebi ne rabijo vzet kredita?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mah kakorkoli, program je čisto v qurcu. če pa rtv meče denar za bz nadaljevanke, katere noben ne gleda, pa ni naš problem, ampak je problem pri njih! prav tako je z nakupi filmov. Če vrtijo ene in iste 2 meseca jest ne vem, če je to normalno! Plus tega, da pobirajo naročnino, služijo še z reklamami, katerih sploh ni malo!!! Dej mi zdej povej razliko med pop in rtvslo? rtvslo ima naročnino + reklame, pop ima pa samo reklame, pa ima boljšo ponudbo filmov in nadaljevank...

In še nekaj o programski shemi. V nedeljo zvečer, ko je močan termin za gledat filme oni vrtijo razne balete, koncerte simfoničnih orkestrov itn... Recimo da to zanima 5% gledalcev. zakaj se ne bi oni prilagodili večini in bi si to ogledali kakšen drug dan, ko ni tako zanimiv večer... recimo med tednom enkrat...

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Točno tako ! ..zato vsaj 90% ljudi nacijonalne tv ne gleda,.
Drugač pa.....a bi se vsi veselo strinjali s tem , da nas jutri z zakonom prisilijo ,, na vsako hišno številko , izvod časopisa delo ,, -proti plačilu naročnine seveda ,ki jo oni določijo .
confused-1.gif

enmal pretiravam , sam upam da me zastopte....
cool-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.395
1.260
113
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:

3. Javni zavod bi moral zelo jasno ločiti nekomercialne vsebine, ki so financirane iz javnih sredstev ter komercialne vsebine, ki so financirane iz oglasov. Ne pa da se vse skupaj prepleta. Model rešitve verjetno kje v svetu obstaja.

Rešitev je dosti simpl: RTVju se državna sredstva dajo na nekomercialni projekt: torej recimo 1 60-minutna kolurna oddaja na teden - ta projekt je vreden XXX evrov produkcijskih stroškov + XXX evrov airtime in ta denar se mora porabit za ta projekt. Kar je izven teh projektov, naj si RTVSLO financira iz oglasov.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.395
1.260
113
Citat:
Uporabnik capl pravi:
se ti je že čist odfukalo aaa? ...rtv slo z bbc primerja..
hysterical-1.gif

sploh pa se pogovarjamo o načinu financiranja le te , ....če človk reče da noče te bande lene nesposobne več prisilno financirat , kaj pol tu ne zastopiš????
bonk.gif

Če si pa tolk brihtn , pa rajši preveri če je sploh po zakonu ,da se še naprej financirajo s prisilnim prispevkom čeprav niso več javni zavod.
Čisto posebno poglavje je pa še seveda človekova pravica do svobodne izbire tv programov , ker s tem ko te prisili plačat te prisili tudi to uporabljat , če tega ne uporabljaš je pa to navadno kriminalno izsiljevanje za denar.!!!!!!!
uf-1.gif
Javna TV ima določene funkcije, ki so v nacionalnem interesu - in za te funkcije je prav, da se jih plačuje iz davkov (ali obveznih prispevkov, kakorkoli jim že rečemo) - če tega ne dojameš, je vsaka debata itak nesmiselna. Problem je le v tem, da je treba zagotovit, da gre res minimum denarja za te vsebine, ne pa da se ta preliva vsepovsod in se z njim podpira lenoba.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.395
1.260
113
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Sam prispevek je butast. Nimam slabe plače, pa se mi zdi res za malo dajati 12€ v nič. Kot da bi denar metal stran.
Ne daješ ga (čisto) v nič. Taka TV ima določene naloge, ki jih v državi rabimo (pa če seti tega zavedaš ali ne),komercialno pa niso zanimive.
Problem je v tem, da gre zaradi razsipništva, nedodelanosti sistema ipd večina prispevka v nič. Ampak to se da rešit ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.395
1.260
113
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Stvari kot so zdravstvo in osnovna sociala ne moreš enačiti z nečem kar ni niti približno nikomur potrebno imeti.

Jaz vem, da živimo toliko in toliko ljudi na socialni in zato plačujemo višje prispevke. Moji prispevki gredo verjetno v stvari za katere še slišal nisem, ampak ok, to je proračun, država mora črpati od nekje. Mi je jasno.

Ampak to financiranje RTV-ja je potuha za nedelo. Zasluži si plačo banda.

Slab program (da ne rečem zanič) si ne zasluži centa z moje strani.

Ljudje moji, to je televizija in radio ne vprašanje pitne vode, porkamadona no. Koliko ljudi bi prizadela ukinitev RTV SLO? Bi kdo potočil solzico (razen zaposlenih)? Protesti pred vlado? Prosim vas no, ne se hecat.

(Prav tako berem primerjavo z drugimi državami, ki ni niti slučajno na mestu. Večina prebivalstva v Sloveniji raje gleda HRT, ORF, RAI, kot pa našo nacionalko. Zakaj že? Ker jim je všeč jezik? Ne! Ker je kvaliteta!)

A res? Kdi bi pa oddaje za invalide delal? Za manjšine? O kulturi? En kup je programa, ki se ga ne da potržit, a mora obstajat. Za take stvari je nacionalke - le financiranje je treba uredit tako, da se iz naših žepov plačuje le takšne vsebine, ne pa še lenuhov zraven.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj za vraga je pa na RTVSLO takega, kar država rabi, pa komercialno ni zanimivo? Če komercialno ni zanimivo, folk tako ne gleda (ker prvo folk gleda, potem je šele komercialno zanimivo). Mogoče misliš tretji program? Za laufanje tega ne potrebuješ položnice vsak mesec od vsakega gospodinjstva
tongue-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.395
1.260
113
Ne, ne tretji program. Sem ti točno post nad tvojim nekaj takih stvari naštel ...

Nazadnje urejeno:

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Javna TV ima določene funkcije, ki so v nacionalnem interesu - in za te funkcije je prav, da se jih plačuje iz davkov (ali obveznih prispevkov, kakorkoli jim že rečemo) - če tega ne dojameš, je vsaka debata itak nesmiselna. Problem je le v tem, da je treba zagotovit, da gre res minimum denarja za te vsebine, ne pa da se ta preliva vsepovsod in se z njim podpira lenoba.
Za to je dovolj en info program ,ki se kamot financira iz proračuna , da pa moram jst financirat eno gnilo evrovizijo , al pa eno filharmonijo
pa neke lutkarje in cote za Mišo , pa miljon drugih preseravanj , to pa ne more bit v skladu s svobodo do izbire.