Z direktorjem nima smisla govoriti, ker odgovor že poznam - "rešita to skupaj z mentorjem", tako da bom probal rešiti brez vpletanja direktorja. Direktor tako nima izobrazbe s tega področja (kar mi je osebno povedal), tako da me bo samo debelo pogledal in rekel, da me sploh ne razume o čem govorim, tako da razumem njegovo izmikanje. Se opravičujem, če sem pustil vtis, da jokam kako je vse težko itd. Se zavedam, da služba ni faks in mi nihče ne bo risal skic in gledal pod prste kaj delam, ampak na takem nivoju pa tudi ni možno delati. Situacija je pa takšna:
Včeraj sem dobil fascikel z dokumentacijo (delamo prehod na novejšo zadevo). Dokumentacija obsega nekaj strani v angleščini, vsebuje tudi nekaj linkov, kjer si lahko na spletu prebereš detajle. Za pomoč sem od nadrejenega dobil še na roke spisan osnutek opravil (kaj bi sploh moral narediti) in navodilo, naj se tega držim! Prva moja ugotovitev je, da se osnutek razlikuje od tega, kar sem prebral v uradni dokumentaciji. Kljub temu sem se reševanja lotil samostojno in danes že drugič podrobno pregledal celoten fascikel (da slučajno ne bi kaj spustil). Dodatni 2 uri sem porabil za to, da sem zadevo povezal z računalnikom, namestil vse potrebno, opravil vse nastavitve itd. Ko sem prišel do konca osnutka, ki mi ga je dal mentor, sem opazil, da zadeva ne dela (na zaslonu dobim 500 napak, da nekaj ni prav nastavljeno). Ker mi drugega ni ostalo, sem se šel že ugibanje in probal vnesti to in ono (kar se je dalo pobrati s spleta oz. forumov oz. kar se mi je zdelo logično)... sem bil namreč trdno prepričan, da je napaka v konfiguraciji programske opreme. "Ugibanje" mi je delno pomagalo, saj sem uspel zadevo spraviti iz cca 500 na 20 napak. Ampak dejstvo je, dokler so napake, zadeva ne dela in na splošno nisem naredil ničesar. Tako da sem na koncu dobil občutek, da samo zapravljam čas in sem poklical mentorja. Odgovor je bil, da sploh nisem prenesel vseh potrebnih programov s spleta in zato ne more delati. Razumem, ampak v njegovem osnutku (ki naj bi ga upošteval) ni bilo niti besede o tem, da bi moral kaj prenesti. Potem me še vpraša: "A si sploh pregledal tisti link v uradni dokumentaciji za prenos datotek?" Mislim si wtf, natančno sem pregledal vse od A do Ž (tudi CTRL+F za iskanje), pa tega nisem zasledil. Tudi po drugem branju fascikla in osnutka nisem našel nobenega linka, od koder bi lahko kaj prenesel. Vse bolj se nagibam k možnosti, da najverjetneje nisem prejel celotne dokumentacije in tisto o čemer je govora, meni manjka ali pa sploh ne obstaja. Če v Googla vpišem kodo in opis napake, dobim točno 4 zadetke, vendar na nobenem forumu napaka ni rešena, saj gre za novejšo zadevo. Mentor pa vztraja, naj pogledam na internet, ker mi tam vse piše... saj lahko da kje piše, ampak jaz nimam kristalne krogle pri sebi, moram vsaj približno vedeti kakšna je situacija, da vem, če mogoče napačno iščem (drugače se grem le iskanje šivanke v kopici sena).
Po skupno 7 urah stvari nimam še niti pripravljene za delo. Ko se bo delal obračun, bo treba razložiti za kaj sem porabil teh 7 ur, kar bo seveda problem. Če bom povedal po resnici, bo moj nadrejeni situacijo obrnil proti meni in kdo bo verjel študentu, ki dela komaj nekaj mesecev!? Če rečem, da nisem imel dela, sem osel jaz, ker sem porabil 7 ur in od tega nimam nič. Lahko mi rečete, da sem trd in ne dojamem stvari, vendar potem pričakujem obrazložitev, da je problem pri meni.
In takšnih situacij imam zadnjih nekaj tednov precej. Mi že počasi najeda živce, zato se sprašujem, če se tako dogaja tudi v drugih firmah...
da vem kaj pridobim, če se nekaj izgovorim in odidem drugam.