Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Naabo

Pripravnik
19. avg 2010
268
1
18
Po mojem si dobil napačen vtis da smo prenatančni. Jasno je recimo, da če imaš doma že več vrst hmelja iz prejšnjih varjenj, da boš za naslednje uporabil nekaj iz zaloge, po možnosti kakšen miks. Če se pa lotevaš prvega varjenja boš pa kupil nekaj kar je recimo najpogostejše za stil piva, ki ga variš, oziroma nekaj podobnega, kar ima pač ponudnik na zalogi. Milsim da se 100 odstotno noben ne bo držal določenega recepta, boš pa mogoče jih prelistal par in si ustvaril neko sliko, potem pa sam sestavil svojega.
 
Nazadnje urejeno:

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Za poletne mesece bi rad pripravil kakšno light pivo (3 - 3.5 vol.). Ali to naredim tako, da pač zmanjšam količino slada v receptu ali to naredim pri drozganju pri nižji temperaturi (63°c) in dal časa - recimo dve uri?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Manj slada pomeni manjši doprinos sladkorjev v pivino in to se kaže v nižjem OGju kar pomeni nižjo alkoholno stopnjo.

Nižja temperatura drozganja proizvede več enostavnih sladkorjev in bo torej v pivu VEČ hrane za kvasovke posledično pa tudi VEČ alkohola. Torej z enako količino sladu, enkrat drozganje pri 70C in drugič pri 62C bo v prvem primeru nastalo manj enostavnih sladkorjev in posledično bo imelo pivo MANJ alkohola, bo pa zaradi preostalih kompleksnih sladkorjev imelo VEČ okusa/sladkobe/telesa medtem ko bo pivo drozgano pri 62C imelo manj okusa (dry/light).

Torej v osnovi za lahko pitno pivo je najbolje naredit oboje, nižjo alkoholno stopnjo kar se doseže z manj slada in pa bolj čist/lahek okus kar se doseže z drozganjem pri nižji temperaturi.

Pazit je potrebno tudi na karamelne slade v svetlem pivu ker z nižjo temperaturo drozganja pride okus "karamele" precej bolj do izraza in je pri lahkem pivu nezaželjen.

Za še večjo "lahkost" piva se lahko uporabi določen delež neslajenih žit ki prispevajo manj okusa od slada.

Sicer pri 3.5% alkoholni stopnji ne priporočam preveč nižanja okusa ker bo že tako pivo dosti vodeno. Tako da bi se držal kar klasičnega pale ale recepta in tudi drozganje bi bilo pri malce viššji temperaturi od 62C (recimo 66-68C).

Kvas za lahko in čisto pivo bo idealen US-05 če govorimo o ale pivih.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Torej pri prvem odpiranju lagerja, po 14 dneh po stekleničnenju ni nič co2. Zakaj? Za 20l sem uporabil 175g dekstroze. (Po enemu kalkulatorju ki je bil objavljen v te temi). Vem da pivo še ni uležano vendar je bilo to moje prvo testiranje okusa. Lagering delam zdaj že 14 dni pri 0 stopinjah.

In še drugo vprašanje. Kdaj premestiti v drug fermentor ter koliko časa je lahko pivo tam pred stekleničenjem?
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Citat:
Uporabnik usy pravi:
Torej pri prvem odpiranju lagerja, po 14 dneh po stekleničnenju ni nič co2. Zakaj? Za 20l sem uporabil 175g dekstroze. (Po enemu kalkulatorju ki je bil objavljen v te temi). Vem da pivo še ni uležano vendar je bilo to moje prvo testiranje okusa. Lagering delam zdaj že 14 dni pri 0 stopinjah.

In še drugo vprašanje. Kdaj premestiti v drug fermentor ter koliko časa je lahko pivo tam pred stekleničenjem?

Malo si zaje... postopek.
grin1.gif


Za karbonizacijo daj pivo za 1 teden na toplo da se naredijo mehurčki, potem daš v lagering če delaš to v steklenicah. Pri 0C kvasovke ne bodo aktivne tako da tudi CO2ja ne bo.

No dobra stvar je da načeloma nisi naredil nič tragičnega, daj steklenice na toplo in jih ko se segrejejo pretresi da se kvas spet aktivira v pivo. Pusti tako 10-14 dni ker si verjetno kvas že malo prestrašil. Potem daj nazaj v hladno.

Za drugo vprašanje, pretočiš ko se vretje konča oz. lahko je še malo aktivnosti ampak mora bit pri koncu. Pri lagerju pretočiš po d-restu (po dvigu temperature po koncu primarne fermentacije).

V sekundarcu je lahko pivo toliko časa kot želiš, dva/tri tedne pri klasičnih ale pivih, mesec-dva pri lagerju, 6 mesecev pri močnih temnih pivih in tudi 1 leto pri močnih lagerjih (doppelbock). Bistveno je da pivo nima stika s kisikom in da je na temnem.
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
Kaj bi mi brez naše pivovarske enciklopedije Utiševalca
smile-1.gif
HVALA

Ha, ja sedaj sem prvič delal lager. Pri pivih višjega vretja mi ga ni bilo potrebno dati na toplo. Toplo za lager smatram okoli 16-17 stopinj?
Bom res to tako naredil kot si mi priporočal upam da bo vsaj nekaj karbonacije ratalo
smile-1.gif


Za nadaljnje kot sem razumel predem stekleničim dvignem temperaturo za kakšen teden vmešam sladkor in potem hladim na 0.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Glede na to da je pivo že v steklenicah je notri kar je in nimaš kaj dosti vpliva, če se da, počasi dvigni temperaturo na sobno in potem vsako steklenico obrni na glavo in pretresi da postane pivo malo motno. Če kvas ni padel v prevelik šok bi se morala karbonizacija pojavit že v parih dneh, s tem da pustiš "za ziher" malce dalj. Preden daš na hladno poskusi eno steklenico da vidiš če je ok (prej jo ohladi na temperaturo serviranja da boš 100% prepreičan da je karbonizacija potekla kakor želiš).

Temperatura za karbonizacijo je vseeno kakšna je ker na okus ne vpliva. Za lager kvasovke je idealna temperatura okoli 22C in za ale kvasovke okoli 28C. Pri tej temperaturi se kvasovke najbolje počutijo in s tem je največja šansa da najhitreje porabijo sladkor in ga predelajo v CO2, ki ga rabiš za peno/mehurčke. Vsak odmik od te idealne temperature bo povzročil da bo aktivnost kvasovk upočasnjena. Ale kvasovke lahko delujejo do cca. 12-15C (so tudi izjeme), pod to temperaturo gredo večinoma v delno hibernacijo in ne presnavljajo sladkorjev. Lager kvasovke so aktivne nekje do 4-5C, pod to temperaturo se zgodi z njimi enako kot z ale kvasovkami.

Procedura za lager, ki ga iz primarca dirketno stekleničiš bi šla takole:
1. pitchanje kvasa na višji temperaturi (16C)
2. fermentacija na ustrezni temperaturi (12C)
3. ko fermentacija doseže 3/4 konca (preračunaš glede na predviden FG) narediš d-rest (pivo ogreješ na 16C)
4. pustiš 3 dni na d-rest temperaturi, preveriš če je FG dosežen
5. narediš cold crashing - počasi (2C na dan) ohladiš pivo na čimnižjo temperaturo pri kateri kvasovke še ne gredo spat (za lager okoli 5C, sicer lahko tudi manj ampak tu je nevarnost v primeru da je kvas bolj šibek da se ne zbudi več)
6. ko je pivo vsaj 24ur na c. crash temperaturi dodaš sladkor za karbonizacijo (za T pri preračunu uporabiš temperaturo iz d-resta), stekleničiš pivo mrzlo
7. dvigneš temperaturo na sobno da se izvede karbonizacija, pri dobrem kvasu je dovolj 1 teden
8. znižaš temperaturo in začneš "lagering" (ker je pivo v steklenicah je ta prednost da lahko probavaš vsak teden eno flaško)
 

usy

Pripravnik
14. jan 2014
60
0
6
No približno sem tako naredil:
2 paketa saflager w 34/70 - starter 1 dan pred pitchanjem
Okoli 12-13 stopinj (ne spomnim se točno) je bilo ko sem pitchal
1 teden v primarcu
1 teden v sekundarnem (nižanje temperature na 10 stopinj) + dry hopping
potem pa batch priming pri 12 stopinjah in počasi na 0 stopinj

No hvala za pravilni postopek, trenutno imam pilsnerja ki ga bom naredil kot treba
smile-1.gif


Jaz uporabljam še sekundarni fermentor, ki ga vtaknem po točki 4. Ali je to sploh primerno saj večino kvasovk pustim v primarnem? (Predpostavljam da se vse kvasovke vsedejo na dno posode po kakšnem tednu), je potem dosti kvasovk za izvedbo batch priminga sploh? To me je vedno begalo.
 
Nazadnje urejeno:

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Upam da se čez dva tedna uspem spravit in naredim nekaj podobnega aleju, ki jih točijo po pubih v Angliji (saj veste, tiste katere pumpajo).
Če ima kdo kakšen predlog za popravek mojega recepta bom vesel:
Količina 12 litrov
OG: 1,038
Pričakovan FG: 1,009
ABV 3,8 %
IBU: 27,6
EBC: 18,1

1 kg (47,4%) Light DME
0,35 kg (16,6%) Pale Ale - tega bom popekel v pečici (upam da že jutri, tako da bi čez dva tedna moral biti dober)
0,16 kg (7,6%) Flaked oats
0,16 kg (7,6%) Flaked wheat
0,16 kg (7,6%) Crystall 60L
0,16 kg (7,6%) Cara-Pils
0,12 kg (5,7%) rjavi sladkor

21 g East Kent Goldings 60 min
14 g Easte Kent Goldings 5 min

žličko Irish Moss 10 min

Wyeast 1187 - Ringwood Ale

Na 66 stopinj C 30 min.
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Citat:
Uporabnik usy pravi:
No približno sem tako naredil:
2 paketa saflager w 34/70 - starter 1 dan pred pitchanjem
Okoli 12-13 stopinj (ne spomnim se točno) je bilo ko sem pitchal
1 teden v primarcu
1 teden v sekundarnem (nižanje temperature na 10 stopinj) + dry hopping
potem pa batch priming pri 12 stopinjah in počasi na 0 stopinj

No hvala za pravilni postopek, trenutno imam pilsnerja ki ga bom naredil kot treba
smile-1.gif


Jaz uporabljam še sekundarni fermentor, ki ga vtaknem po točki 4. Ali je to sploh primerno saj večino kvasovk pustim v primarnem? (Predpostavljam da se vse kvasovke vsedejo na dno posode po kakšnem tednu), je potem dosti kvasovk za izvedbo batch priminga sploh? To me je vedno begalo.

Kvasovk je dovolj še po 3x menjavah posod in vmes vsakič narediš cold crush + 1 mesec lageringa. Sicer traja malce več časa da se naredi karbonizacija ampak kvasovke ne izginejo. Da kvasovk kar nebi bilo več v pivu skoraj ni možno, edina opcija je da jih ubiješ s segrevanjem (pasterizacija) oz. se jih izloči na posebnih filrtih.

Sicer če pretočiš v sekundarca ima smisel da tam pustiš pivo malce dalj, samo en teden nima nekega silnega pomena. Sekundarci se uporabljajo zato da se piva rešiš usedline, večinoma je ta usedlina sestavljena iz ostankov slada/hmelja, beljakovin in nekega dela kvasa ki je prvi padel ven iz piva. Ko pretočiš v sekundarca se bo na dnu spet začela nabirat usedlina le da bo tokrat sestavljena pretežno iz kvasa. Če delaš klasični lagering v posodi se nabere še kar precej usedline v enem mesecu (če prej stekleničiš dobiš to usedlino na dnu flašk).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Upam da se čez dva tedna uspem spravit in naredim nekaj podobnega aleju, ki jih točijo po pubih v Angliji (saj veste, tiste katere pumpajo).
Če ima kdo kakšen predlog za popravek mojega recepta bom vesel:
Količina 12 litrov
OG: 1,038
Pričakovan FG: 1,009
ABV 3,8 %
IBU: 27,6
EBC: 18,1

1 kg (47,4%) Light DME
0,35 kg (16,6%) Pale Ale - tega bom popekel v pečici (upam da že jutri, tako da bi čez dva tedna moral biti dober)
0,16 kg (7,6%) Flaked oats
0,16 kg (7,6%) Flaked wheat
0,16 kg (7,6%) Crystall 60L
0,16 kg (7,6%) Cara-Pils
0,12 kg (5,7%) rjavi sladkor

21 g East Kent Goldings 60 min
14 g Easte Kent Goldings 5 min

žličko Irish Moss 10 min

Wyeast 1187 - Ringwood Ale

Na 66 stopinj C 30 min.

Tole je partial mash? Kaj misliš s tem da boš popekel pale ale? Delaš slad sam iz ječmena?

Prvo kar je mi podatki ne štimajo, jst s tega recepta pri 12L dobim precej svetlo pivo (okrog 10-12EBCja) ki ima stopnjo alkohola okoli 4.5-4.8%.

Druga stvar, vse surovine ki jih rabiš drozgat so nezadostne v encimski moči, recimo da imaš kupljen pale ale slad ki ima encimsko moč 70-80 stopinj po Lintnerju in so vsi ostali dodatki v drozganju brez encimske moči. Po kalkulaciji dobiš okoli 25 lintnerjev na mash kar je po vseh priporočilih premalo.

Drozganje single step na 66C pri 30min je absolutno premalo, sploh če upoštevaš slabo encimsko moč iz prejšnje točke. Vsaj 60min klasično, pri 66C (sploh če bo temperatura padala) mogoče celo 90 min.

Tretja stvar, kosmiči v taki količini bodo verjetno povzročili motnost piva.

Edit: a mogoče z Light DME misliš "svetli slad" (pilsner)? Potem bi se kalkulacija izšla (če ne uničiš encimov v pale ale sladu ko ga boš segreval) in mojo prvo in drugo točko spreglej. V tem primeru imaš dovolj encimske moči za pretvorbo, vseeno upoštevaj mojo opombo o času drozganja.
 
Nazadnje urejeno:

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Po 14 dneh v steklenici sem včeraj poizkusil prvo pivo pale ale , ki sem ga naredil all grain. Uporabil sem hmelj columbus za grenčico (60 min IBU 26) in styrian goldings (10 min) za aromo. Ciljal sem na grenčico okrog 30 IBU vendar je okus piva precej grenak in pusti v ustih grenak pookus. Ko sem naredil stout pivo, ki ima IBU 50 se mi ne zdi pregrenko to ki pa ima 30 IBU pa kar malo preveč. Ali je to posledica različnih hmeljev ali pa sem preveč neučakan in bi moral pustit, da se pivo malo bolj uleži? Seveda je možno tudi to, da nisem navajen malo bolj grenkih svetlih piv. Moti me prevdsem ta grenak pookus, ki ga pivo pusti v ustih. Pivo ima tudi močan vonj po hmelju columbus.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Citat:
Uporabnik dobro_pivo pravi:
Po 14 dneh v steklenici sem včeraj poizkusil prvo pivo pale ale , ki sem ga naredil all grain. Uporabil sem hmelj columbus za grenčico (60 min IBU 26) in styrian goldings (10 min) za aromo. Ciljal sem na grenčico okrog 30 IBU vendar je okus piva precej grenak in pusti v ustih grenak pookus. Ko sem naredil stout pivo, ki ima IBU 50 se mi ne zdi pregrenko to ki pa ima 30 IBU pa kar malo preveč. Ali je to posledica različnih hmeljev ali pa sem preveč neučakan in bi moral pustit, da se pivo malo bolj uleži? Seveda je možno tudi to, da nisem navajen malo bolj grenkih svetlih piv. Moti me prevdsem ta grenak pookus, ki ga pivo pusti v ustih. Pivo ima tudi močan vonj po hmelju columbus.

1. grenkoba po IBUju nima direktne povezave z občutkom grenkobe v ustih. Temna piva, sploh taka z velko žganega sladu kompenzirajo grenkobo. Razni imperial stouti imajo lahko grenkobo preko 100IBUja pa sploh čutiš ne. Enako velja za vse ostale okuse ki izključujejo grenkobo: karmelni okus, aroma hmelja (IPA), sladek/sladast okus, ...

2. grenkoba hmelja se s staranjem zmanšuje oz. se lepše zlije v celoto (enako velja za ostale arome). Recimo moj IPA po metodi 1-2-3 je po 6 tednih še vedno bil zelen in sem tudi sam mislil da je totalno pregrenak, en mesec in pol kasneje se mi zdi da bi moral dat še malce več hmelja za grenkobo!
grin1.gif


Skratka staranje je bistveno, sploh ko so v igri močnejši okusu. Enako kot z grenkobo je recimo tudi z okusom "praženega", po enem mesecu ne veš ali piješ sladko vodo z zažganim toastom in malce grenkobe na koncu, po 3h mesecih imaš perfekten stout kjer sploh ne čutiš posamezne komponente.

Piva ki se pijejo "mlada" so večinoma lahka piva kjer načeloma ne prevladuje noben okus, ali pa recimo izjema so še pšenična piva kjer s staranjem pivo postane samo slabše. Je pa slabost teh piv da so zelo zahtevna ker malenkost napake v bilokaterem delu izdelave lahko porine na vrh nek okus ki se potem kaže kot neželen.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.528
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Skratka staranje je bistveno, sploh ko so v igri močnejši okusu. Enako kot z grenkobo je recimo tudi z okusom "praženega", po enem mesecu ne veš ali piješ sladko vodo z zažganim toastom in malce grenkobe na koncu, po 3h mesecih imaš perfekten stout kjer sploh ne čutiš posamezne komponente.

Tole se tud meni zdi bistveno. Moj pale ale recimo je mel na koncu zadaj nek grenak pookus, ki me je moril, zdaj, po treh mesecih v kleti je že dosti boljši, sam žal ga mam sam še eno flašo
smile-1.gif


Stout pa sploh naredi svoje po dveh mesecih v kleti, se okusi tko lepo sestavjo, da je veselje.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.142
4.120
113
Citat:
Uporabnik kumino pravi:
Ja z light dme sem mislil tole:
http://www.northernbrewer.com/shop/munton-s-dme-light.html
Se pravi 90 minut in ne 30. Dobro, bom upošteav tvoj nasvet.
S pečenjem sem mislil 15 minut na 177 stopinjah (http://www.howtobrew.com/section4/chapter20-4.html) za rahel lešnikast priokus in aromo. Misliš da ni dobro?

Aha, sedaj te razumem!
grin1.gif


Problem tvojega recepta je kot rečeno da ne boš delal mashinga niti ne partial masha ampak "steeping". Steeping se dela kot si omenil, torej pomočiš surovine 30min v toplo vodo. Vse ok in bo delovalo kot si ti napisal, ampak od steepinga boš dobil ven samo sladkorje ki so že v sladu/žitih ne bodo pa delovali encimi, ki bi pretvorili škrob v sladkor. V tvojem konkretnem primeru imaš nekaj sladkorjev samo v pale ale sladu in karamelnih sladih, skoraj nič oz. nič pa v kosmičih. Summarno boš iz tega kg zrnja in kosmičev dobil par 100g sladkorjev in polno škroba ter beljakovin.

Glede na tele podatke je potem tvoj recept ok, točno tako kot si ga napisal. Po mojem mnenju imaš vseeno premajhno razmerje med fermentabilnimi sladkorji in pa dodatnimi žiti/sladom (ti imaš cca. 50:50). Po vsej verjetnosti bo pivo ostalo precej motno. Nisem pa sam nikoli delal na tak način tako da ti kaj več ne morem svetovat.

Če upoštevamo nova dejstva imaš potem od fermentabilnih snovi 1kg DMEja, 120g rjavega sladkorja in cca. 200g sladkorja iz all-grain dodatka, to ti da približno 3.8% alkohola na koncu oz. toliko kot imaš v receptu!
zmaga.gif


Skratka lahko slediš receptu in spreglej moje prejšnje izjave, lahko pa javiš na koncu kako bo ratalo.
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Hmm, čeprav rad pijem oz so mi pumpana angleška piva zelo dobra in so mi ostala v lepem spominu, se pa res ne spomnem, če so bila motna. Boo, bomo videli kaj bo ratalo, sigurno pa tudi javim kakšno bo. Hvala za pomoč.
 
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.