Sam svoj pivovar

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

header

Fizikalc
28. okt 2013
558
33
28
Citat:
Uporabnik strasni pravi:

Še link do mojega projekta
smile-1.gif

točilnik

Zelo lepo izdelano!!!
aplauz.gif

Koliko pa te je to stalo (pipe, co2 tank, sodčki...) brez lesenega dela?

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
ni poceni ko vse sešteješ

-sodčki 40EUR na kos
-konektorji (2 seta) in nova tesnila za sodčke (5 kompletov) 60EUR s poštnino iz ZDA
-hladilnik 40EUR na bolhi
-pipe 52EUR na kos
-CO2 regulator (dvojni izhod, enojna regulacija) 50EUR
-CO2 jeklenka (5kg) 75EUR

Nazadnje urejeno:

nartin

Zelenc'
4. jan 2014
18
0
1
Včeraj se pisal direktorj Nektarja če ima mogoče te corney kegs in se bil zelo presenečen saj mi je odpisal danes zjutraj da jih imajo in da jih proda po 50€ kos, mogoče bi se dalo zmeniti še za kakšen popust če bi jih naročili več.. sam bom najverjetneje vzel 2, če je kdo dobil cenejšo varjanto pa kar z besedo na dan!

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Če ne poznaš kakšnega gostinca bo težka ceneje, če pa ga, je kavcijska vrednost 40 eur.
Če boš jemal pri nektarju bo verjetno kar izbira, vzemi takšne ki imajo varnostni ventil na vzmet. Pride zelo prav...
izgleda tako:

takšnega (ali sploh brez varnostnega ventila) pa ne priporočam:

Fernig

Zelenc'
7. jan 2014
26
0
1
vprašanje za strašnega;

hvala ker si mi odgovoril na hr forumu, sem nabavil robo pri Vametalu pipe + regulator in vso drobnarijo za priklop enega cornya pri Vametalu (so profiji in prijazni, dobil vse kar sem naročil odlične kvalitete). sem si sposodil co2 jeklenko in trenutno točimo Cascade Pale Ale iz soda (diši kot hudič).

zataknilo sem mi je pri co2 5kg jekleniki, kako naročiš zadevo na it ebayu, da jo dobiš v BRT??
hvala in lp

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Ko jaz naročam jim napišem naslov od BRTja v Trstu (Via Querini, 4
34147 - Trieste (TS)) in napišem naj pošljejo tja - v glavnem po ITA napišem fermo deposito BRT Trieste.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
5kg CO2 jeklenke so po mojem skromnem mnenju nepotrebne za domač pivotoč! Pri co2ju tako na hitro po plinski enačbi in malce igranja z molsko maso dobim da je 2g (tekočega) CO2ja = 1l plina pri atmosferskem tlaku. Torej za en batch piva porinit iz soda se rabi 20l CO2ja, ker je potrebno upoštevat še prtisk za karbonizacijo ki ponavadi znaša pri mrzlem pivu 1bar nadtlaka je skupno tole 20+20+20=60l CO2ja kar nanese 120g co2ja. 5kg jeklenka tako zadostuje za cca. 40 batchev pira.

S klasičnimi priključki (DIN477) in a-testom se da dobit manše jeklenke, ki se večinoma uporabljajo v akvaristiki (500g, 1kg in 2kg) v 2kg obliki obstajajo tudi CO2 gasilni aparati. Vse to ima a-test in polnijo v vsaki polnilnici za co2 za par EUR.

Z malce drugačnimi prikjučki (CGA320) se dobi paintball jeklenke 12oz (350g) in 20oz (550g), rabi se samo adapter na DIN477 priključek. Nisem sicer ziher ali se te jeklenke da polnit na istih mestih kot prej omenjene, ampak v "športnih" društvih kjer jih polnijo kar iz "velike" jeklenke se jih 100% da polnit.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Pozabil si računat, da gre nekaj co2 v pivo, ker co2 uporabljaš tudi za prisilno karbonizacijo. Je pa 5 kilska jeklenka samo za rinit iz soda za lep lep čas, to imaš pa prav. Sem pa videl te jeklenke na bolhi precej ugodno.

Mam pa tole že nekaj časa v planu, sam je šlo za nekaj časa na stranski tir, ko se pa res naveličam flaš, pol bo pa hitro tu. Si bom pa umislil kar čimvišji hladilnik z zamrzovalnikom spodaj, ker tam imaš potem že na dnu ravno za dva cornya, pipe bodo šle v vrata, da bo kaj prostora še za kako šlaško zgoraj, zmrzovalnik bo pa skladišče hmelja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
V bistvu sem upošteval tudi co2 v pivu, 20l rabiš da porineš pivo ven pri atmosferksme tlaku, 20l rabiš da držiš tlak 1 bar pri praznem sodu (ki je prazen samo na koncu) in 20l ki je nerazporejeno oz. ta del se lahko tretira da gre v pivo. Realna kalkulacija je sicer odvisna tudi od tega pri kateri temperaturi karboniziraš in potem točiš, ampak od oka drži kar sem napisal.

Sam uporabljam co2 iz 12g bombic (za zračne puške/pištole) preko posebnega adapterja, ki se uporablja za priklop teh bombic na paintball puške in nato sledi DIN adapter + varilski regulator (doziranje v l/min). S to opremo trenutno vpihujem CO2 v posode preden pretakam pivo, tako da ne pride v stik z zrakom. Ena co2 bombica košta cca. 40centov iz nje dobiš pa 6l co2ja kar je dovolj za naredit co2 sloj v 30l posodi, oz. 1 bombico porabim 2x za 10l batche.

Kar se tiče šankomata pa sam nimam teh potreb ker toliko piva spet ne spijem oz. ker je doma vedno vsaj 5 vrst pira, ki se pije glede na situacijo bi potem rabil vseh 5 vrst pira imeti pod pritiskom kar poveča osnovne zahteve za n-krat!
grin1.gif

Moja DIY varinata ki je trenutno že 90% narejena čaka samo še na žrtveno pivo in točilno ročko je pa 5l plastična kantica, v pokrovu sta dva priklopa, en je input za plin vezan na tlačni regulator (+ prej omenjeni sistem za co2), en pa output za pivo ki se zajema preko cevke na dnu kantice. Tlačni preizkus na suho je tak sistem preživel BP, za real-life test bo potrebno počakat pa na sezono piknikov!
nahrung002.gif

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Fernig
Kot napisano zgoraj daš naslov Tržaškega BRT-ja in dopišeš "hold at depo."
na njihovi strani je lepo opisano.

@Utiševalec
5 kg jeklenka je v praksi za približno 12 cornyev, odvisno od temperature pri kateri karboniraš in točiš in seveda stopnje karbonizacije.
Ne pozabi da je kar nekaj tudi izgub.
Zraven tega cena polnjenja CO2 v 5 kg jeklenko in 1 kg je praktično enaka.
Sam bi, če ne bi bil omejen s prostorom vzel 10kg jeklenko, ker je standardna in ne polnijo tvoje jeklenke, ampak jo kar zamenjaš kot za butan/propan.
Za manjše jeklenke pa je potrebno počakat nekaj dni da jo napolnijo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
CO2 absorbcije v pivu je cca. enaka količini piva vs. volumenskemu deležu CO2ja (minus delež CO2ja ki je že notri v pivu). Torej za karbonizacijo 2.5 vol. ki je vrel pri 18C (vsebuje 1 vol. delež co2ja) je potrebno 1.5 x prostornina piva.

Alora še 1x preračunamo, za karbonizacijo pri 18C na 2.5 se rabi 30l CO2ja, da se vso to pivo porine ven pri 2bar gre pa še 40l co2ja. Torej skupno 70l. Izgube so v tem da ti na koncu ostane keg poln (pritiska) ampak to je upoštevano pri preračunu. Torej 70l CO2 = 140g CO2ja. Če prištejemo še izgube na ceveh pa to da ti malce pomeče pene ven (nič piva, veliko co2ja) preko 200g CO2 za 20l piva nebi smelo it, če gre potem ti pušča. (co2 rad pušča na spojih, potrebno je imeti tesnila ves čas BP in pa poskrbeti da so "vlažna" [vazelin ali podobna mast])

Pa kolkor vem so 5kg jeklenke tudi industrijski standard, gre za male jeklenke za varjenje in te se lahko menja po sistemu "stara not nova ven". So pa res precej redke, ampak zadnje čase so vedno bolj pogoste.

Glede polnjenja ti napolnijo pred tabo jeklenko če jo pripelješ v polnilnico, to vzame 5 min. Cene polnjenja so zelo različne ker eni računajo pavšal ki je dražji od plina (industrijske polnilnice), drugi pa računajo samo co2 oz. malenkosten pavšal (gasilci). Verjetno pa ti polniš "prehrambeni co2"?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Dobil odgovor od carine glede trošarin ...

Citat:

Številka: 092-165/2014-2
Datum: 24. 2. 2014

Zadeva: Proizvodnja piva za lastno rabo

Spoštovani,

na Generalni carinski urad ste posredovali vprašanje v zvezi s plačilom trošarine za pivo, proizvedeno za lastno rabo. Navajate, da je pivo proizvod fermentacije z vsebnostjo alkohol, ki presega 0.5 volumenskih odstotkov, podvrženo trošarinskemu zakonu in posledično trošarini. Zakon pozna izjeme za male pridelovalce vina in žganja. Menite, da je proizvodnja piva zelo enostavna in vsakomur dostopna (precej bolj kot pa pridelava vina ali pa kuhanje žganja). V Sloveniji imamo celo dve spletni trgovini, ki ponujata opremo in surovine za varjenje piva.
Zanima vas, kakšne so pravne obveznosti takega domačega pridelovalca piva (fizična oseba, pridelava za lastne potrebe).

Kot navajate že sami se pivo poleg vina, drugih fermentiranih pijač, vmesnih pijač ter etilnega alkohola uvršča med trošarinske izdelke – alkohol in alkoholne pijače. Glede na 38. člen Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 97/10, 48/12 in 109/12; v nadaljevanju ZTro) so piva:
1. vsak izdelek iz tarifne oznake 2203 00 z vsebnostjo alkohola, ki presega 0,5 vol. %;
2. vsak izdelek, ki je mešanica piva in brezalkoholnih pijač, ki se uvršča v tarifno oznako 2206 00, z vsebnostjo alkohola, ki presega 0,5 vol. %.

Slovenska trošarinska zakonodaja res predvideva izjeme pri plačilu trošarine za proizvodnjo alkoholnih pijač za male proizvajalce vina in žganja, ki so opredeljeni v 45. členu ZTro. Mali proizvajalec namreč obračunava trošarino ( le če je trošarina za vino v obravnavanem letu višja od 0 evrov) za proizvedene količine vina v koledarskem letu zmanjšane za količine, dovoljene za lastno rabo. Prav tako mali proizvajalec žganja plačuje trošarino v pavšalnem letnem znesku ne glede na dejansko proizvedeno količino etilnega alkohola (ne sme presegati 500 litrov žganja).

Za proizvajalce piva za lastno rabo pa ZTro takšne ureditve oziroma oprostitve pri plačilu trošarine ne predvideva. Zato se boste morali, v kolikor nameravate proizvajati pivo, registrirati kot proizvajalec alkohola in alkoholnih pijač – piva pri pristojnem carinskem organu.

Prijava se vloži na obrazcu TRO–P (dosegljiv na strani http://intranet.curs.sigov.si/fileadmin/curs.gov.si/internet/Obrazci/e-TRO-ALK1.doc), ki ga je potrebno predložiti carinskemu organu do 25. dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, trošarina pa mora biti plačana do 30. dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja.

Za dodatne informacije se obrnite na oddelek za trošarine pri krajevno pristojnem carinskem uradu. Naslovi so objavljeni na internetni strani
http://www.carina.gov.si/si/kontakti/carinski_uradi/carinski_urad_brezice/

Lep pozdrav.

Miran Kvenderc
vodja sektorja

Pripravila: Katarina Blaznik
V vednost :
MF, Sektor za sistem posredne obdavčitve in carinski sistem,
Odprema: elektronska pošta na naslov XXX,
Objava: Intranet.

Torej pravno formalno se je potrebno prijavit najbližjemu carinskemu uradu in to 15 dni preden začneš delat pivo. Potem je potrebno mesečno oddajat obrazec za trošarino. Trošarina za pivo znaša 11EUR/100l za vsak volumenski % alkohola. Torej je trošarine za en batch (20l) ki ima 5% alkohola cca. 13.75EUR!
nahrung002.gif

Ker je trošarina vezana na delež alkohola in količino piva smatram da je potrebno te meritve delat s certificiranimi merilniki oz. meritve stopnje alkohola v pooblaščenih laboratorjih. To skupno pomeni še par 10EUR do 100EUR stroška na en batch. Cena domačega piva je torej po vseh regelcih od 5EUR/l dalje. Ker se tega noben hobi pivovar ne bo šel smo avtomatično vsi v prekršku, kazni pri trošarinski prekrških pa niso nizke.

Don't worry and have a homebrew torej velja do obiska dacarjev!
evil.gif

borut62

Pripravnik
3. jan 2014
138
0
16
smo babilonci ja,
nemška zakonodaja dovoljuje 200l/leto po osebi neobdavčeno,
aja nemci so v evropi, mi smo pa pred evropo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Jah nemci poznajo pojem "homebrewing" že nekaj časa, enako velja za anglosaške države.

Torej problem zakonodaje ni v tem da bi bila napačna, ampak da ne upošteva nekaterih dejstev ki so relativno nova. V tem kontekstu vidim potrebo da se v skladu z aktualizacijo "problema" pritisne tudi na zakonodajalce da spremenijo predpise oz. da upoštevajo nekatera nova dejstva.

Največ uspeha oz. najhitrejša pot bi bila verjetno da se domači pivovarji združijo v neko krovno organizacijo (društvo) in da ta pošlje uradne predloge za spremembe. Tudi tu ni potrebno bit preveč inovativen ampak se enostavno predlog formulira tako da bi bil čimbolj podoben kot jih imajo v zakonih države ki imajo to urejeno. S tem odpade razno presojanje in zavlačevanje, ki se pojavi ko zakonodajalci nimajo pojma in je potem potrebno iskat zunanja mnenja od 100 institucij in svetovalcev.

200l/osebo/letno se meni zdi ok predlog.

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Največ uspeha oz. najhitrejša pot bi bila verjetno da se domači pivovarji združijo v neko krovno organizacijo (društvo) in da ta pošlje uradne predloge za spremembe. Tudi tu ni potrebno bit preveč inovativen ampak se enostavno predlog formulira tako da bi bil čimbolj podoben kot jih imajo v zakonih države ki imajo to urejeno. S tem odpade razno presojanje in zavlačevanje, ki se pojavi ko zakonodajalci nimajo pojma in je potem potrebno iskat zunanja mnenja od 100 institucij in svetovalcev.

200l/osebo/letno se meni zdi ok predlog.

Se strinjam in če se bo kaj organiziralo, sem zraven.

Saj 200l na osebo ni malo, še posebej če upoštevaš, da ponavadi nismo sami v hiši, pa se potem količina kar poveča, ker potem pač vsi varimo pivo doma
nahrung002.gif

SwGuru

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
@utisevalec: v bistvu si dobil pričakovan birokratski odgovor. V resnici pa niti ne moreš prijavit proizvodnje piva kot fizična oseba, ker to sploh ni predvideno v zakonu o trošarinah, tko da ti legalno niti ne morejo zaračunat trošarine. Moram ti pa rečt, da se državne organe sprašuje kratko in jedrnato in ne na dolgo in široko.

Edina šansa, ki jo homebrewerji imamo je ta, da se združimo v društvo in potem damo pripombe na predlog novega zakona o trošarinah in predlagamo člen ki bo predvidel homebrewing v neki obliki. Kot fizične osebe nimamo nikakršnih šans in tudi samo zaradi nas zakona ne bodo šli spreminjat.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
No jaz pa bi pustil birokrate pri miru - že tako se preveč vtikajo v vsako poro življenja.
Sicer je pa pri vinogradnikih omejitev na 100 trt, pri tistih ki kuhajo žganje pa mora biti kotel manjši od 50 litrov da ni potrebno prijavljati proizvodnje. In če nekaj (homebrewing) ni regulirano ne more biti prepovedano. Itak je nemogoče dokazati koliko piva si skuhal.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Odgovor sem jim napisal že sam ker sem citiral zakone kot obrazložitev vprašanja in edino moje vprašanje je bilo "ali sem kot fizična oseba ki prideluje pivo za lastne potrebe pravno obvezan do postavk trošarinskega zakona".

Kar se tiče vprašanj na kratko in jedrnato bi imelo smisel če kaj nebi vedel, tako ker pa znam brat uradni list in zakone v njem je vprašanje daljše ker sploh ni ciljalo na to da mi samo odgovorijo na vprašanje.

Kot lahko vidiš je bilo tole mnenje sedaj poslano tudi na ministrstvo za finance in objavljeno na internih listah. Torej je prva točka narjena in "odgovorni" so seznanjeni z problermatiko vsaj toliko da vedo da obstaja!
grims-1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.